Povežite se s nama

Život i društvo

Ovih 13 mladih informatičara je na državnom natjecanju: ˝Oni su budućnost gospodarskog razvoja˝

Objavljeno:

- dana

Državno natjecanje u informatici, koje se održava pod okriljem Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Hrvatskog saveza informatičara (HSIN), i ove godine se održava u Vodicama, od 9. do 12. travnja 2024. godine. U organizaciji Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, učenici su se marljivo pripremali od početka školske godine za ovaj prestižni događaj.

-Snažno zagovarajući izvrsnost, pripreme naših članova bile su intenzivne, a brojnost i kvaliteta plasmana naših učenika svjedoče o stručnosti naših predavača i angažmanu našeg centra. Nakon što su se natjecali na razini škola te ostvarili plasman na županijskoj razini, čak 13 iznimnih mladih genijalaca iz našeg centra ističe se svojim izuzetnim uspjehom – napisali su u međmurskoj Udruzi Mladi informatički stručnjaci.

To su redom:

Ivan Rudi Drk, 5. razred, OŠ Podturen

vanjski mentor: Viktor Lazar, školski mentor: Karlo Zadravec

Pavao Margotić, 5. razred, VI OŠ Varaždin

vanjski mentor: Dejan Drabić, školski mentor: Ana Obradović

Ian Sršan, 5. razred, OŠ Mursko Središće

vanjski mentor: Viktor Lazar, školski mentor: Nenad Hajdinjak

Lovro Novak, 6. razred, OŠ Podturen

vanjski mentor: Dejan Drabić, školski mentor: Karlo Zadravec

Fran Topolnjak, 6. razred, OŠ Strahoninec

vanjski mentor: Dejan Drabić, školski mentor: Josip Šipek

Lovro Žagar, 6. razred, I. OŠ Čakovec

vanjski mentor: Viktor Lazar, školski mentor: Sanja Murk

Jakov Marodi, 7. razred, OŠ Nedelišće

vanjski mentor: Dejan Drabić, školski mentor: Maja Barbić

Marta Topolnjak, 7. razred, OŠ Nedelišće

vanjski mentor: Dejan Drabić, školski mentor: Maja Barbić

Leo Lipić, 8. razred, OŠ OŠ Draškovec

vanjski mentor: Dejan Drabić, školski mentor: Marina Držanić

Ivano Lukačević, 8. razred, II. OŠ Čakovec

vanjski mentor: Dejan Drabić, školski mentor: Gordan Bartolić

Marin Rođak, 8. razred, VI. OŠ Varaždin

vanjski mentor: Dejan Drabić, školski mentor: Ana Obradović

Ozana Margotić, 1. razred, Prva gimnazija Varaždin

vanjski mentor: Miljenko Blažeka, školski mentor: Bojan Banić

Fran Janči, 2. razred, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec

vanjski mentor: Miljenko Blažeka, školski mentor: Darinka Drabić

-S ponosom možemo istaknuti da su ovi mladi informatičari već sada postigli izniman uspjeh, budući da su se kvalificirali za sudjelovanje na državnoj razini natjecanja. Njihov angažman i stručnost bit će testirani u najzahtjevnijim, ali i najcjenjenijim kategorijama natjecanja: Algoritmima i Logu – poručuju iz Udruge.

Svaki učenik po propozicijama natjecanja mora imati mentora iz škole (tzv. odgovorni mentor), dok učenici koje su se za natjecanje pripremali izvanškolski, imaju također i vanjskog mentora. Državno natjecanje u informatici predstavlja vrhunac godišnjeg natjecateljskog kalendara za sve informatičke entuzijaste, pa je plasman na takvu razinu natjecanja gotovo nemoguć bez pripreme vrsnih i stručnih entuzijasta.

-Sudjelovanje na ovom natjecanju djeci pruža priliku za stjecanje neprocjenjivog iskustva, razmjenu znanja i međusobnog druženja. Ohrabrujemo sve naše članove i zajednicu da pruže podršku našim učenicima dok se pripremaju za ovaj izazov. Njihova predanost je neprocjenjiva za budućnost društvene zajednice, a posebice gospodarskog razvoja te predstavlja primjer izvrsnosti koji slijedimo – kažu u Udruzi.

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje