Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Pas bez brnjice i povodnika šeće oko VI. osnovne škole: školarci uplašeni, roditelji zabrinuti

Objavljeno:

- dana

Školarci u opasnosti

Učenici 6. osnovne škole na putu od škole do doma svakodnevno se moraju mimoići s bokserom koji bez brnjice i povodnika šeće ispred školske ograde.

– Njegova vlasnica je na desetak metara udaljenosti i pušta psa da se slobodno kreće unatoč propisu o obaveznoj brnjici i povodniku za ovu pasminu – upozoravaju zabrinuti roditelji.

– Poznato je da takva pasmina psa može svakom čovjeku nanijeti ozljede ozbiljne po život, a posebice kada se radi o djeci – ističu uplašeno.

Inače, više su puta upozoravali na nesavjesnu vlasnicu, ali bez ikakvog uspjeha. O svemu su obaviještene i nadležne komunalne službe, ali još uvijek nema rezultata. 

Osim oko škole bokser slobodno šeće i POS-ovim naseljem pa su reagirali i stanari naselja, ali također bezuspješno.

Očajni roditelji zbog, kako kažu, direktnog ugrožavanja sigurnosti velikog broja djece, pozivaju nadležne institucije  “da utvrde identitet  nesavjesne vlasnice psa i poduzmu zakonom propisane mjere prije nego se dogodi ozbiljna tragedija s nepovratnim posljedicama.”

Prema istraživanju Američke asocijacije veterinara i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti bokser zauzima 8. mjesto na top listi najopasnijih pasa. Iako po prirodi nije agresivan, može biti vrlo opasan ako se prema njemu grubo postupa.

Dok čekaju rezultate svog apela, stanari POS  naselja i učenici 6. osnovne škole svakodnevno se oko podneva miču s puta bokseru bez povodnika i brnjice.  

Izvor: Foto:

Život i društvo

Prema najavama župana Čačića u škole i dalje neće svi učenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, govorio je o tome hoće li županija popuštati mjere.

– Ništa bitno se ublažiti neće ako želimo voditi računa o zdravlju, u kontekstu usporenog cijepljenja, a posebno u kontekstu sezone koja u četiri petine ovisi o ljetnom dijelu – rekao je Čačić za N1 i dodao da već sad razmišlja o posljedicama po turizam.

Teretanama Čačić kaže “da”, kao i kinima i kazalištima. Za kavu za van uopće ne smatra da je problem, kao niti muzeji.

Zatim je najavio što će dalje biti u Varaždinskoj županija s nastavom, o čemu je rekao: “Pri otvaranju školskog sustava treba paziti da nam se ne pojavi eksplozija ovog brzoširućeg virusa. Ovog trenutka ga nemamo evidentiranog. Mi idemo i dalje s modelom da četiri razreda osnovne idu (u školu na nastavu), da viši ne idu, da srednja ne ide, da maturanti idu.”

Nastavite čitati

Život i društvo

“Ova godina pčelarima nije išla na ruku i bacila nas je na koljena”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlogodišnji proljetni mrazovi koji su naštetili ispaši pčela, a time utjecali i na proizvodnju meda, ugrozili su opstojnost pčelinjih zajednica koje nisu mogle proizvesti dovoljno hrane potrebne za preživljavanje zime.

Za njihov spas, pčele je potrebno dohraniti što će pčelari, članovi Pčelarske udruge Čmalico s područja Grada Lepoglave, učiniti uz gradsku pomoć. Naime, Grad Lepoglava nabavio je pogače za prihranu pčela te ih podijelio pčelarima.

– Kontinuirano podupiremo rad udruga, posebice onih koje imaju neku gospodarsku djelatnost poput Pčelarska udruga Čmalico. Nabavili smo i podijelili 800 pogača za prihranu upravo onoliko pčelinjih zajednica koliko ih imaju pčelari, članovi Pčelarske udruge Čmalico, s gradskog područja. Vjerujem da ćemo im tako pomoći očuvati pčelinje zajednice budući da znamo koliko je važna uloga pčela u našem ekosustavu – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić podsjetivši da ovo nije prva pomoć Grada Lepoglave Pčelarskoj udruzi Čmalica i njezinim članovima.

Naime, Grad je prijašnjih godina nabavio i donirao preparate za suzbijanje varoe, tonu i pol šećera, također za prihranu pčela, dvije pčelarske vage, a financirao je i projekt mednog doručka u vrtićima i školama te projekt podjele medonosnih sadnica stabala građanima.

– Ova godina pčelarima nije išla na ruku i bacila nas je na koljena te smo bili primorani zatražiti pomoć koja ni ovog puta nije izostala kada je Grad Lepoglava u pitanju. Vjerujem da ćemo zahvaljujući dobivenoj pomoći uspjeti zadržati pčelarstvo na postojećem nivou – istaknuo je tajnik Pčelarske udruge Čmalica Milan Vukovski zahvalivši gradonačelniku i Gradu Lepoglavi na razumijevanju i kontinuiranoj pomoći pčelarima.

Ovom prigodom pomoć nije pružena samo pčelarima. Naime, kod izbora dobavljača pogača za prehranu pčela Grad Lepoglava odlučio se za dobavljača s područja Grada Siska. – Pogače smo kupili od obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva s potresom pogođenog područja kako bismo i tako pomogli tamošnjim ljudima – dodao je gradonačelnik Škvarić uz kojeg je podjeli pogača pčelarima nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić.

Nastavite čitati