Nacionalni tjedan dojenja već se tradicionalno obilježava prvog tjedna u listopadu.

Tim su povodom patronažne sestre Doma zdravlja Čakovec u petak, 4. listopada, organizirale okupljanje sa svrhom ukazivanja na višestruke dobrobiti dojenja za majku i dijete.

Tako su se na Franjevačkom trgu u Čakovcu, zajedno s patronažnim sestrama, okupile i brojne majke dojilje iz Međimurske županije.

Da je dojenje od krucijalne važnosti za razvoj imunološkog sustava djeteta, potvrdila je glavna sestra Doma zdravlja Čakovec Irena Mađarić Tuksar, koja je zajedno s kolegicama iz Patronažne djelatnosti sadašnjim i budućim majkama dijelila korisne savjete i materijale.

– Na aktivnom promicanju dojenja radimo od 1993. godine, kada smo se uključili u UNICEF-ov program promicanja dojenja u Republici Hrvatskoj – rekla je patronažna sestra Doma zdravlja Čakovec Vesna Vukšić.

Ovogodišnji moto Nacionalnog tjedna dojenja pod nazivom „Osnažimo roditelje, stvorimo okruženje koje potiče dojenje“ usmjeren je prema društvenoj zajednici.

– Majke trebaju podršku očeva, partnera, obitelji, poslodavaca i cijele zajednice kako bi mogle uspješno dojiti i nakon prvih nekoliko mjeseci djetetova života. Nastojimo utjecati na poslodavce da majkama koje se vrate na posao s porodiljnog dopusta osiguraju fleksibilno radno vrijeme te da imaju vrijeme i kutak za dojenje na poslu – poručile su patronažne sestre s Franjevačkog trga.

Akciju su podržali zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved, kao i pročelnica Službe za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju Županijske bolnice Čakovec Sanja Topličanec, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl – Pal te mnogi drugi.

Komentari

Komentara