Povežite se s nama

Međimurje

Petero vrsnih umjetnika spojilo tradicionalnu i modernu grafiku

Objavljeno:

- dana

VRHINSKI TISAK

Petero akademskih likovnih stvaralaca iz Hrvatske i Slovenije predstavilo je svoje radove u izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec na grafičkoj izložbi “5G”.

Grafičku skupinu “5G” čine prof. Nevenka Arbanas, Igor Konjušak, Mia Vučić, Jožica Medle i Janko Orač, koje povezuje zagrebačka Akademija likovnih umjetnosti, gdje obavljaju postdiplomski studij u klasi prof. Nevenke Arbanas.
Umjetnici su čakovečkoj publici predstavili radove u dubokom i visokom tisku, digitalne printove i art knjige-objekte.

Bogato stvaralaštvo

Slikar i grafički umjetnik Janko Orač iz Novog Mesta u Sloveniji svoje je radove u Čakovcu izložio prvi put. Publici se predstavio s nekoliko grafika iz serije dubokog tiska. U svojoj karijeri najviše se bavio bakrotiskom, akvatintom i reservažom, koje kombinira s visokim tiskom.
– Za ovu izložbu počeo sam pripremati i art knjigu „Knjiga bez riječi“ u kojoj sam htio vizualno ispričati svoju priču. Inspiraciju pronalazim u prirodi i u događajima u literaturi, tako da su radovi mješavina svega i nemam neku točku na koju se oslanjam – rekao je Janko Orač.

Iz Slovenije se predstavila i slikarica Jožica Medle, koja je istaknula da joj je velika čast predstavljati svoj rad u Čakovcu.
– Oduvijek imam želju upoznati ovaj kraj. Kada sam se školovala u Ljubljani, tamo sam bila u internatu s učenicima iz Međimurja, s kojima sam provela najljepše ljeto u životu. Ti ljudi samo su pjevali i plesali, tako da nikad u životu nisam bila sretnija nego u to vrijeme. Tada sam obećala da ću posjetiti Međimurje, i to sam učinila putem ove izložbe – ponosno je istaknula ova slovenska umjetnica koja svojim radovima želi upozoriti na problematiku naslijeđa.

– Oduvijek me brine što ćemo ostaviti svojoj djeci i kako će izgledati naš okoliš, jer ovaj svijet previše zagađujemo, što ne bismo trebali – upozorila je.
O suživotu čovjeka i računala te tehnologije i pojedinca općenito govorila je zagrebačka umjetnica Mia Vučić, koja se predstavila s dva rada naziva „Iza piksela“ i „Brisanje“.
– Ovom izložbom želim propitati što se sve događa s pojedincem i njegovim granicama u tehnološkom svijetu. Svatko se može prepoznati u mojim radovima, oni komuniciraju s publikom – objasnila je.

Filozofski pristup

S velikim formatima grafika napravljenih u tehnikama dubokog tiska, akvatinte, linoreza i suhe igle predstavila se umjetnica Nevenka Arbanas. Izložila je i nekoliko art knjiga manjeg formata i seriju slobodnostojećih grafika.

– Mogla bih reći da radovima pristupam filozofski. Zadnja serija koju radim šest godina zove se „List“, ali ne odnosi se na biljku, nego na list grafike. 
Taj list nije vizualna realnost, nego predstavlja stilizaciju lista s grafizmima kojima mijenjam gustoću i strukture – rekla je Nevenka Arbanas, kojoj je ovo treći put da izlaže u Međimurju. Slikar i grafičar Igor Konjušak izložio je dvanaest grafika napravljenih tehnikom suhe igle, materijalom koji je, kako kaže, vrlo izazovan.

– Drago mi je da smo se svi koji izlažemo uspjeli tehnički dobro izbalansirati. Publika tako može vidjeti kako izgleda drugačiji pristup grafici, može uživati u spoju tradicionalnoga i modernog – naveo je Igor Konjušak. Izložba petero grafičara u Muzeju Međimurja Čakovec ostaje otvorena do 5. studenoga.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

FOTO ‘Mali, a bogati’: pjesma, rukotvorine, sport, radionice, kolači i predstava na prvim Danima Slakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poseban dan za Slakovec bila je srijeda, 22. lipnja. Naime, tada su počeli prvi Dani Slakovca, koje su organizirali Mjesni odbor Slakovec i Udruga žena Slakovec. Sve se odvijalo ispred prostorija NK-a “Sloboda” i lokalnoga društvenog doma.

Najprije je prisutne nastupom oduševio Dječji pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća, pod vodstvom Maje Magdalenić Barić. Nakon toga posjetitelji su mogli pogledati bogato opremljene štandove i prisustvovati raznim radionicama. Izlagači su bili mjesni OPG-ovi i obrtnici.

Svoje proizvode tako su izložili i usluge demonstrirali: OPG Heđa (med), OPG Đuran (meso z tiblice), Dragica Fegeš (kaktusi i sukulenti), Štefanija Kozar (Brezje – rukotvorine), Marina Trojok (ručno izrađene igračke – božićni gnomovi i drugi ukrasi), Stolarija Špiranec (predmeti od drva) i Kristina Trupković (kozmetičarka).

– Naše vrijedne žene izložile su svoje rukotvorine od čipke i heklane igračke, a ono što je najviše privuklo pažnju na štandu Udruge bili su i opet prekrasni i prefini kolači – zbog njih su se mnogi svako malo vraćali na štand, što je osobito razveselilo članice Udruge – kažu iz Udruge žena.

Robotičari Udruge žena Slakovec oduševili su djecu nogometom robota, u kojem su i sami mogli sudjelovati. Vidjeli su slakovsku čigu, a za najmlađe su pripremljene i zagonetke sa senzorima – “Koja životinja jede koje voće?” te “Koje je boje tvoj bombon?” Sve se odvijalo pod budnim okom njihove mentorice Mateje Šafarić Novak.

Dio radova s festivala Art Forest izložen je u njihovoj park šumi te je tako nastala prava slikarska bajka, koju je vodila Tea Mesarić Rekanović. Usto, održali su i radionice s djecom, pri čemu su upotrebljavali pjenu za brijanje i boje za kolače te Udruzi ostavili prekrasne dječje radove.

– Naše cekerašice iz Nedelišća ponovo su oduševile: napravile su izložbu svojih radova od luščija i posjetiteljima uživo pokazale kak je to negda bilo. Na terenu je bilo mnogo djece iz Teniskog kluba C LAB Slakovec, uz trenera Patrika Lebara. Svi oni nakon odlaska na školovanje izvan Međimurja rado se vraćaju i prisjećaju svojih prvih trenutaka na tom terenu.

Svojim slikama na prvim Danima Slakovca razveselio nas je i Nino Horvat. Vrijedno je crtao i na kraju nam poklonio svoj rad kao zahvalu što smo ga pozvale, a i mi njemu ovim putem zahvaljujemo – kaže predsjednica Udruge žena Slakovec, Ivanka Novak.

Kao krunu svega, članice Udruge žena izdvajaju predstavu Kerekesh Teatra “Skupština”, na kojoj su se posjetitelji od srca nasmijali i tako u veselom tonu zaključili dan.

– Zahvaljujem Općini Nedelišće, našem načelniku Nikoli Novaku i Turističkoj zajednici Općine Nedelišće na nesebičnoj pomoći oko organizacije naše manifestacije. Vjerujem da će sljedeće godine još više posjetitelja uživati na Danima Slakovca s nama – poručuje Ivanka Novak.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je ugovor: kreće izgradnja Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u srijedu, 29. lipnja, potpisan je Ugovor o izvođenju radova na izgradnji Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, vrijedan 20.688.820,25 kuna, čime će Međimurje i Hrvatska dobiti jedinstveno mjesto pružanja svih usluga rane intervencije.

MURID je od 2016. godine jedini licencirani i ugovoreni pružatelj socijalne usluge rane razvojne podrške u Međimurju, no njihove programe koristi više od stotinu korisnika sa sjevera Hrvatske.

Zahvaljujući svom radu i iskustvu, ravnateljica MURID-a Silvija Pucko uključena je i u rad Izvršne radne skupine za izradu Nacionalnoga strateškog plana za razvoj rane intervencije u djetinjstvu u Republici Hrvatskoj.

Pomoć najmlađima

– U zadnjih deset godina usluga rane intervencija prepoznata je kao jedna od najvažnijih prvih usluga koju djeca i roditelji trebaju dobiti, a s obzirom na velik broj djece i roditelja koji nam se javljaju i traže našu pomoć, naši prostorni kapaciteti i ljudski resursi postali su nedostatni. Stoga naša borba nije više samo borba civilne inicijative, već cijelog društva i države na dugotrajnu korist zajednici – istaknula je ravnateljica Pucko, dodavši da u Hrvatskoj ne postoji centar za ranu intervenciju ovakvog tipa te će MURID-ov biti prvi: – Uspostavom Centra moći ćemo cijeloj Hrvatskoj, pa i regiji, pokazati kako se izboriti za potrebitu pomoć najmanjoj djeci u razvojnom i socijalnom riziku.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje objekta za pružanje socijalne usluge rane intervencije u djetinjstvu od probira, dijagnostike, terapijskih i tranzicijskih programa. MURID pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije.

MURID je stoga prepoznat kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije.

– Zahvaljujući radu MURID-a, ranu intervenciju u Međimurju kao primjer dobre prakse prepoznao je i UNICEF. Kvalitetan rad djelatnika MURID-a, nažalost, nije popraćen infrastrukturnim uvjetima, no svi zajedno smo se uhvatili u rješavanje ovog problema na korist naše djece – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec, pohvalivši rad i trud MURID-ovaca, zahvaljujući kojima će Centar postati regionalni i nacionalni model intersektorske suradnje te objedinjenog pristupa roditeljima zabrinutima za razvoj svog djeteta.

Početna točka

Izgradnja Centra provodi se u sklopu provedbe projekta „Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID”, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Javnog poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“. Intenzitet potpore je 76,70 posto prihvatljivih troškova, a partneri na projektu su Međimurska županija i Općina Pribislavec.

Centar će se graditi na području Općine Pribislavec, pored Osnovne škole Vladimira Nazora, a kako je istaknuo načelnik Matija Ladić, Općina je spremna i dalje pružiti svu potrebnu pomoć i podršku. Predstavnica izvođača radova Maja Đurkin Međimurec iz tvrtke Đurkin pojasnila je tehničke detalje radova, a rok izgradnje Centra je svibanj 2023. godine. Prostirat će se na oko 1600 četvornih metara.

– Zahvaljujući dosadašnjem djelovanju, projektima i ostvarenim suradnjama, stvaramo mjesto objedinjenog sustava zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja i nevladina sektora, s ciljem da se smanje lutanja roditelja te stvori prepoznatljiva početna točka svih daljnjih intervencija – zaključila je ravnateljica Pucko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje