Povežite se s nama

Međimurje

Petero vrsnih umjetnika spojilo tradicionalnu i modernu grafiku

Objavljeno:

- dana

VRHINSKI TISAK

Petero akademskih likovnih stvaralaca iz Hrvatske i Slovenije predstavilo je svoje radove u izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec na grafičkoj izložbi “5G”.

Grafičku skupinu “5G” čine prof. Nevenka Arbanas, Igor Konjušak, Mia Vučić, Jožica Medle i Janko Orač, koje povezuje zagrebačka Akademija likovnih umjetnosti, gdje obavljaju postdiplomski studij u klasi prof. Nevenke Arbanas.
Umjetnici su čakovečkoj publici predstavili radove u dubokom i visokom tisku, digitalne printove i art knjige-objekte.

Bogato stvaralaštvo

Slikar i grafički umjetnik Janko Orač iz Novog Mesta u Sloveniji svoje je radove u Čakovcu izložio prvi put. Publici se predstavio s nekoliko grafika iz serije dubokog tiska. U svojoj karijeri najviše se bavio bakrotiskom, akvatintom i reservažom, koje kombinira s visokim tiskom.
– Za ovu izložbu počeo sam pripremati i art knjigu „Knjiga bez riječi“ u kojoj sam htio vizualno ispričati svoju priču. Inspiraciju pronalazim u prirodi i u događajima u literaturi, tako da su radovi mješavina svega i nemam neku točku na koju se oslanjam – rekao je Janko Orač.

Iz Slovenije se predstavila i slikarica Jožica Medle, koja je istaknula da joj je velika čast predstavljati svoj rad u Čakovcu.
– Oduvijek imam želju upoznati ovaj kraj. Kada sam se školovala u Ljubljani, tamo sam bila u internatu s učenicima iz Međimurja, s kojima sam provela najljepše ljeto u životu. Ti ljudi samo su pjevali i plesali, tako da nikad u životu nisam bila sretnija nego u to vrijeme. Tada sam obećala da ću posjetiti Međimurje, i to sam učinila putem ove izložbe – ponosno je istaknula ova slovenska umjetnica koja svojim radovima želi upozoriti na problematiku naslijeđa.

– Oduvijek me brine što ćemo ostaviti svojoj djeci i kako će izgledati naš okoliš, jer ovaj svijet previše zagađujemo, što ne bismo trebali – upozorila je.
O suživotu čovjeka i računala te tehnologije i pojedinca općenito govorila je zagrebačka umjetnica Mia Vučić, koja se predstavila s dva rada naziva „Iza piksela“ i „Brisanje“.
– Ovom izložbom želim propitati što se sve događa s pojedincem i njegovim granicama u tehnološkom svijetu. Svatko se može prepoznati u mojim radovima, oni komuniciraju s publikom – objasnila je.

Filozofski pristup

S velikim formatima grafika napravljenih u tehnikama dubokog tiska, akvatinte, linoreza i suhe igle predstavila se umjetnica Nevenka Arbanas. Izložila je i nekoliko art knjiga manjeg formata i seriju slobodnostojećih grafika.

– Mogla bih reći da radovima pristupam filozofski. Zadnja serija koju radim šest godina zove se „List“, ali ne odnosi se na biljku, nego na list grafike. 
Taj list nije vizualna realnost, nego predstavlja stilizaciju lista s grafizmima kojima mijenjam gustoću i strukture – rekla je Nevenka Arbanas, kojoj je ovo treći put da izlaže u Međimurju. Slikar i grafičar Igor Konjušak izložio je dvanaest grafika napravljenih tehnikom suhe igle, materijalom koji je, kako kaže, vrlo izazovan.

– Drago mi je da smo se svi koji izlažemo uspjeli tehnički dobro izbalansirati. Publika tako može vidjeti kako izgleda drugačiji pristup grafici, može uživati u spoju tradicionalnoga i modernog – naveo je Igor Konjušak. Izložba petero grafičara u Muzeju Međimurja Čakovec ostaje otvorena do 5. studenoga.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

FOTO U Međimurju prezadnjega dana veljače 10 novozaraženih, cijepljeno još 1500 ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 128 osoba od čega je evidentirano 8 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 6,25 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 6 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 111. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.591 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 38 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Tijekom subote je na području Međimurske županije provedena druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje se odvija na 3 punkta, u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, a cijepilo se 1500 osoba. Prema riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Marine Payerl Pal i pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonje Tošić Grlač, u Čakovcu se cijepilo 680 osoba, a u Prelogu i Murskom Središću po 410 osoba.

U organizaciji cijepljenja sudjeluje 90 osoba, a u logistiku i organizaciju uključeni su djelatnici Crvenog križa, Policijske uprave Međimurske, srednjih škola, liječnici obiteljske medicine, medicinske sestre i tehničari te članovi DVD-a.

S današnjim obavljenim cijepljenjem u Međimurju je cijepljeno oko 7000 osoba, a nuspojave do sada nisu zabilježene. U internetsku platformu za cijepljenje s današnjim danom je upisano 18.249 osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

HDZ-ovim kandidatima za izbore prioritet plaće i prava Zračna luka Međimurje!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak predstavljenim kandidatima HDZ-a za nadolazeće lokalne izbore, glavni cilj kampanje i mandata je – osvijestiti i uhvatiti se u koštac s gorućim problemom niskih prosječnih plaća u Međimurju. No, to nije sve, jer žele u Međimurju i pravu zračnu luku, a ne livadu koju treba kositi!

Goran Gotal je kandidat za župana Međimurske županije, Tomislav Marković kandidat za gradonačelnika Grada Čakovca, Ljubomir Kolarek kandidat za gradonačelnika Grada Preloga, Dražen Srpak kandidat za gradonačelnika Grada Murskoga Središća, a Matija Žugec kandidat za načelnika Općine Nedelišće

Gotal ima više od 13 godina iskustva rada na poziciji glavnog operativca Županije, gdje je realizirao više od 100 različitih projekata Županije, između ostaloga obnovu više od 20 škola diljem Međimurja, izgradnje 7 sportskih dvorana, obnove Starog grada Zrinskih nakon 300 godina devastacije, dogradnje Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, izgradnja novog Doma zdravlja Čakovec, preuređenja derutne čakovečke vojarne u Centar znanja itd.

Gotal kao glavni problem u Međimurju identificira nisku prosječnu plaću u Međimurju, što je nepravedno i neprirodno s obzirom na produktivnost i radne navike Međimuraca, a upućuje na nedovoljno kvalitetno institucionalno i razvojno podneblje.

– Recimo to naglas, Međimurje već više od 20 godina kao da stoji na mjestu. Svoj standard više dugujemo radu naših roditelja i djece u inozemstvu, nego radu u Međimurju. Svi smo toga potiho svjesni, recimo to naglas i idemo to promijeniti! – kaže Gotal.

Kandidati će u kampanji aktivno razgovarati s Međimurkama i Međimurcima diljem cijelog Međimurja.

Neki od projekata koje predlažu te o kojima će razgovarati sa građanima su uspostava prve prave razvojne vertikale županija-država, daleko, daleko snažnija potpora međimurskom poduzetniku, obrtniku i poljoprivredniku, pogotovo u industrijama visoke dodane vrijednosti, jedinstvena platforma e-Investicije radi privlačenja kvalitetnih ulaganja u Međimurje, Međimursko sveučilište na temeljima Međimurskog veleučilišta sa studijima koji direktno podržavaju međimursku industriju visoke dodane vrijednosti (viših plaća), jednosmjenska nastava u cijelom Međimurju, projekt prave Zračne luke Međimurje, obilaznice Čakovca, Nedelišća, Preloga i Murskog Središća, energetska obnova Županijske bolnice Čakovec, izgradnja sportskih dvorana u Međimurju…

Navedeno u sinergiji može u srednjem roku dovesti do rasta zasad niske prosječne međimurske plaće – nečega gdje smo kao županija nezasluženo pri dnu ljestvice, stoga najranjiviji.

Tomislav Marković ističe:

– Nezdravo je postojeće stanje u kojem Grad ne razgovara sa Županijom, i obratno. To ide na direktnu štetu Čakovčanki i Čakovčanaca, Međimurki i Međimuraca. Treba nam razvojna vertikala grad-županija-država, a ne svađe i svađice koje Međimurje drže talcem nečijih ega. Građanima Čakovca ponudit ću punu digitalizaciju svih gradskih usluga, punu transparentnost javnih financija tako da svaki građanin može vidjeti svaku fakturu i svaki račun plaćen njegovim novcem (!) te stavljanje hektara i hektara gradskog zemljišta, sada zapuštenog i obraslog korovom, u funkciju – na korist građana – ukazuje Marković.

Međimurje 2025. mora biti kraj s više poslova budućnosti, viših plaća, a sa što manje poslova prošlosti s ponižavajuće niskim plaćama.

– Dosta je bilo 70 godina iseljavanja Međimurki i Međimuraca, dosta je bilo toga da obitelji ovise o njemačkim i austrijskim plaćama i mirovinama. Ne moramo izmišljati toplu vodu – vrhunski uzori su tu, u našem Međimurju: Prelog i Mursko Središće pokazuju kako izgleda politika koju tražimo sve Međimurke i Međimurce – poslovi budućnosti viših plaća, zdrava obiteljska politika, praktički nepostojeća nezaposlenost i najbitnije – Međimurci koji ostaju svoji na svome. Vrijeme je da Međimurci punu sreću nađu tu, u svojem Međimurju – zaključio je Gotal.

Nastavite čitati