Povežite se s nama

Život i društvo

Plesom “kad dame biraju” prije 11 godina otplesali do bračne luke

Objavljeno:

- dana

GODINE NISU VAŽNE

Da Marija Medved te večeri na plesu u varaždinskoj Udruzi samaca nije sama sebi obećala kako neće, po tko zna koji put, propustiti ples kad dame biraju; da Ignac Kudelnjak nije baš te večeri po prvi put došao u Udrugu samaca; da u dvoranu nije ušao baš u trenutku kad je voditelj pozvao dame da izaberu partnera za sljedeći ples, i da se Marija nije okuražila sama sebi ispuniti obećanje…Što bi bilo kad bi bilo…

No, tko zna, da se nije sve odvijalo upravo ovim scenarijem, bi li Marija i Ignac ovih dana proslavili svoje deseto zajedničko Valentinovo? Jer, nedugo nakon tog plesa, i prve kave nasamo u kavani “Dora”, njih su se dvoje vjenčali i danas su kao prvi bračni par Udruge, njezini počasni članovi. Jedina je razlika što Marija danas zna s kim će plesati kad dame biraju.

Dame biraju

Kad su započeli taktovi njihovog prvog zajedničkog plesa, Marija je bila 62-ogodišnja umirovljenica koja je dotad punih 30 godina sebe i troje djece prehranjivala Varteksovom plaćom pa potom mirovinom, dok je otac dvoje djece Ignac u 72. godini bio udovac. Po treći put. – Čim sam ušao u dvoranu i pogledao oko sebe, znao sam da sam našao svoju četvrtu suprugu. Dok mi je glavom proletjela misao “ovo će biti moja žena” i pokušao sjesti, ona mi se objesila oko vrata i morao sam na plesni podij. Vjerujte, nije mi bilo nimalo teško, smije se gospon Ignac dok gleda profinjenu ženu u haljini od ljubičaste čipke, crnom sakoiću i balerinkama.

Vjenčanje

Nije prošlo dugo, a Marija Medved je postala gospođa Kudelnjak. – Ženili smo se dva puta i imali dvije svadbe. Odvojeno kod matičara i u crkvi, smije se Ignac, koji baš i ne ljubi oltar. – “Jer jedino vjerujem u prirodu koja sve stvara i uništava”- ali je Mariji za ljubav brak okrunjen i u crkvi. – Svadbe su nam bile baš vesele, s puno prijatelja, našom djecom i unucima, govori Marija. Iskustvo pokazuje da su prvo djeca ta koja zamjeraju roditeljima brak u tim godinama, jer uloge se u tom slučaju okreću – djeca si dozvoljavaju da budu kreatorima sudbine poznijih godina svojih roditelja, iako zaljubljenost, očigledno nema veze s godinom rođenja. Ali, Ignac i Marija imaju sreću, pa su im djeca velika podrška.

 

Marija će za Ignaca reći da je pravi gentleman, a on za nju da je dama

Kad ju je pitao da mu bude žena, Ignac ju je pitao samo može li pristati na jedno – da nikad nema podigntog tona u kući niti psovke, već da se sve nesuglasice rješavaju razgovorom. Svakome tko je u braku jasno je o kakvom teškom zavjetu je riječ. No, Marija i Ignac još ga nisu prekršili. Iako je Marija ona temperamentna u vezi, a Ignac, kako veli “stabilizator”.

Tricikl

Nakon sklapanja bračnih zavjeta Ignac je svojoj Mariji prepustio da odluči gdje želi živjeti. Zato su prve tri godine živjeli u vlastitom stanu u Zagrebu, da bi se ipak vratili i skrasili u Varaždinu. Jer, tako je Marija željela, a Ignacu je bilo svejedno.

Marija Kudelnjak sa 72 godine djeluje istovremeno krhko i kao žena jakog karaktera. Sjedeći preko puta supruge, u svom stolcu na zatvorenom balkonu stana – obraslog zelenilom, s fotografijama i diplomama na pregradnom zidu, s križaljkama uokolo… – koji je, kako veli, “moja radna soba”, Ignac Kudeljak sa svoje 82 godine elegancijom parira svojoj supruzi. – Uvijek pazimo kako izgledamo, bez obzira u kući ili vani. Ne želimo se zapustiti, kako duhovno tako ni fizički, govori Ignac, koji s Marijom i danas redovito planinari, odlazi u restoran na ručkove ili večere bez posebnog povoda… Marija voli sama trčati dravskim nasipom, za koje vrijeme Ignac sjeda u automobil ili na svoj tricikl i odlazi na, kako veli, druženje s dečkima. – Imamo sreću pa si možemo priuštiti pristojan život bez stresa kako ćemo preživjeti sutra, veli Ignac Kudenjak. – U ovim je godinama prekrasno imati nekoga s kim možeš sve podijeliti. Nema više svih onih “boljki” mladosti – ljubomore, predbacivanja, kredita… Nikad jedno drugo ne pitamo kud ide niti kad će se vratiti, govori Marija. Ali pravilo svih, uskoro 11 bračnih godina, je jedno – ručak je točno u podne. I nema isprike, niti su je ikad trebali, jer nijedno se nije “ogriješilo” o taj ritual. Isto vrijedi i kad odlaze jesti van.

Marija će za Ignaca reći da je pravi gentleman, a on za nju da je dama. 
– U braku je najvažnije povjerenje, oslonac i prvenstveno prijateljstvo, složit će se oboje. Pitanje je bi li, da su se vjenčali prije četrdesetak godina, uspjeli biti upravo to što su danas – prijatelji koji se poštuju i bezuvjetan oslonac jedno drugome. Prema svemu sudeći, čini se da “ljubav” tek s godinama postaje – LJUBAV.  

Izvor:
Foto:

Život i društvo

DVD Čret pobjednik vatrogasnog Memorijala “Darko Komes”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Višnjici je, u organizaciji DVD-a Višnjica, održan Memorijal “Darko Komes”. Riječ je o vatrogasnome natjecanju operativnih vatrogasaca koje višnjički vatrogasci organiziraju u spomen na svoga preminuloga kolegu i člana DVD-a Višnjica Darka Komesa.

Ovogodišnje, peto izdanje Memorijala okupilo je u Višnjici vatrogasne ekipe iz pet vatrogasnih društava – DVD-a Lepoglava, DVD-a Kamenica, DVD-a Novi Marof, DVD-a Čret i DVD-a Mače.

Uoči početka natjecanja okupljene vatrogasce pozdravili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga te, u ime domaćina natjecanja, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Pripreme

– Vatrogasci čine veliku obitelj koja, potvrđuje i ovo natjecanje, ne zaboravlja svoje kolege. Ovakva natjecanja ujedno pomažu vatrogascima da se što bolje pripreme za intervencije koje ih u budućnosti očekuju. Također, pružaju im prigodu i da se što bolje upoznaju i razmijene iskustva. Sve to pomoći će im da uspješno odrade intervencije na koje će, kada bude potrebno, izaći – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, zahvalivši vatrogascima na onome što čine štiteći živote i imovinu građana.

Pobjeda, i to treća zaredom, nakon višesatnog natjecanja pripala je ekipi DVD-a Čret, koja je tako u trajno vlasništvo osvojila prijelazni pehar. Drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Mače, treće DVD-a Lepoglava, četvrto DVD-a Novi Marof, a peto DVD-a Kamenica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert sastava ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak, 15. listopada, u dvorani Općine Vinica na kojem su nastupili akademski glazbenici s općinskog područja Mihael Hrgar i Marko Gerbus te drugi.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše šire glazbu i izvan granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju.

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda da bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara: „Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima!”

U sastavu Zagreb Brass Quinteta, predvođeni Mihaelom Hrgarom, sviraju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavlja Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama glazbenih djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Na kraju koncerta obratio se načelnik Općine Vinica Branimir Štimec zahvalio se gostujućim glazbenicima te podijelio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje