Povežite se s nama

Život i društvo

Plesom “kad dame biraju” prije 11 godina otplesali do bračne luke

Objavljeno:

- dana

GODINE NISU VAŽNE

Da Marija Medved te večeri na plesu u varaždinskoj Udruzi samaca nije sama sebi obećala kako neće, po tko zna koji put, propustiti ples kad dame biraju; da Ignac Kudelnjak nije baš te večeri po prvi put došao u Udrugu samaca; da u dvoranu nije ušao baš u trenutku kad je voditelj pozvao dame da izaberu partnera za sljedeći ples, i da se Marija nije okuražila sama sebi ispuniti obećanje…Što bi bilo kad bi bilo…

No, tko zna, da se nije sve odvijalo upravo ovim scenarijem, bi li Marija i Ignac ovih dana proslavili svoje deseto zajedničko Valentinovo? Jer, nedugo nakon tog plesa, i prve kave nasamo u kavani “Dora”, njih su se dvoje vjenčali i danas su kao prvi bračni par Udruge, njezini počasni članovi. Jedina je razlika što Marija danas zna s kim će plesati kad dame biraju.

Dame biraju

Kad su započeli taktovi njihovog prvog zajedničkog plesa, Marija je bila 62-ogodišnja umirovljenica koja je dotad punih 30 godina sebe i troje djece prehranjivala Varteksovom plaćom pa potom mirovinom, dok je otac dvoje djece Ignac u 72. godini bio udovac. Po treći put. – Čim sam ušao u dvoranu i pogledao oko sebe, znao sam da sam našao svoju četvrtu suprugu. Dok mi je glavom proletjela misao “ovo će biti moja žena” i pokušao sjesti, ona mi se objesila oko vrata i morao sam na plesni podij. Vjerujte, nije mi bilo nimalo teško, smije se gospon Ignac dok gleda profinjenu ženu u haljini od ljubičaste čipke, crnom sakoiću i balerinkama.

Vjenčanje

Nije prošlo dugo, a Marija Medved je postala gospođa Kudelnjak. – Ženili smo se dva puta i imali dvije svadbe. Odvojeno kod matičara i u crkvi, smije se Ignac, koji baš i ne ljubi oltar. – “Jer jedino vjerujem u prirodu koja sve stvara i uništava”- ali je Mariji za ljubav brak okrunjen i u crkvi. – Svadbe su nam bile baš vesele, s puno prijatelja, našom djecom i unucima, govori Marija. Iskustvo pokazuje da su prvo djeca ta koja zamjeraju roditeljima brak u tim godinama, jer uloge se u tom slučaju okreću – djeca si dozvoljavaju da budu kreatorima sudbine poznijih godina svojih roditelja, iako zaljubljenost, očigledno nema veze s godinom rođenja. Ali, Ignac i Marija imaju sreću, pa su im djeca velika podrška.

 

Marija će za Ignaca reći da je pravi gentleman, a on za nju da je dama

Kad ju je pitao da mu bude žena, Ignac ju je pitao samo može li pristati na jedno – da nikad nema podigntog tona u kući niti psovke, već da se sve nesuglasice rješavaju razgovorom. Svakome tko je u braku jasno je o kakvom teškom zavjetu je riječ. No, Marija i Ignac još ga nisu prekršili. Iako je Marija ona temperamentna u vezi, a Ignac, kako veli “stabilizator”.

Tricikl

Nakon sklapanja bračnih zavjeta Ignac je svojoj Mariji prepustio da odluči gdje želi živjeti. Zato su prve tri godine živjeli u vlastitom stanu u Zagrebu, da bi se ipak vratili i skrasili u Varaždinu. Jer, tako je Marija željela, a Ignacu je bilo svejedno.

Marija Kudelnjak sa 72 godine djeluje istovremeno krhko i kao žena jakog karaktera. Sjedeći preko puta supruge, u svom stolcu na zatvorenom balkonu stana – obraslog zelenilom, s fotografijama i diplomama na pregradnom zidu, s križaljkama uokolo… – koji je, kako veli, “moja radna soba”, Ignac Kudeljak sa svoje 82 godine elegancijom parira svojoj supruzi. – Uvijek pazimo kako izgledamo, bez obzira u kući ili vani. Ne želimo se zapustiti, kako duhovno tako ni fizički, govori Ignac, koji s Marijom i danas redovito planinari, odlazi u restoran na ručkove ili večere bez posebnog povoda… Marija voli sama trčati dravskim nasipom, za koje vrijeme Ignac sjeda u automobil ili na svoj tricikl i odlazi na, kako veli, druženje s dečkima. – Imamo sreću pa si možemo priuštiti pristojan život bez stresa kako ćemo preživjeti sutra, veli Ignac Kudenjak. – U ovim je godinama prekrasno imati nekoga s kim možeš sve podijeliti. Nema više svih onih “boljki” mladosti – ljubomore, predbacivanja, kredita… Nikad jedno drugo ne pitamo kud ide niti kad će se vratiti, govori Marija. Ali pravilo svih, uskoro 11 bračnih godina, je jedno – ručak je točno u podne. I nema isprike, niti su je ikad trebali, jer nijedno se nije “ogriješilo” o taj ritual. Isto vrijedi i kad odlaze jesti van.

Marija će za Ignaca reći da je pravi gentleman, a on za nju da je dama. 
– U braku je najvažnije povjerenje, oslonac i prvenstveno prijateljstvo, složit će se oboje. Pitanje je bi li, da su se vjenčali prije četrdesetak godina, uspjeli biti upravo to što su danas – prijatelji koji se poštuju i bezuvjetan oslonac jedno drugome. Prema svemu sudeći, čini se da “ljubav” tek s godinama postaje – LJUBAV.  

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje