Povežite se s nama

U fokusu

Po 120 kuna božićnice umirovljenicima, ali i svakome djetetu koje živi u Varaždinu?

Objavljeno:

- dana

PRIJEDLOG LADISLAVA ILČIĆA

Na kraju ove godine bi veći broj umirovljenika iz Varaždina trebao dobiti božićnicu u iznosu od 120 kuna.

– Imovinski cenzus bismo povećali, pa bi pravo na božićnicu imali svi umirovljenici s mirovinom od 2.000 kuna – najavio je predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Josip Hehet na nedavnom brifingu.

U proračunu za ovu godinu je za isplatu božićnice planirano 570.000 kuna, a rebalansom proračuna je predviđeno dodatnih 180.000 kuna. Rebalans proračuna nije prihvaćen na prošlotjednoj sjednici, pa će se o tome odlučivati na jednoj od sljedećih sjednica.

Vijećnik Hrasta Ladislav Ilčić predložio je u četvrtak da se u proračunu za sljedeću godinu osigura novac za isplatu božićnice svakome djetetu. – Predlažem da se svakom djetetu isplati po 120 kuna, čime bismo pokazali brigu za djecu – istaknuo je Ilčić.

Gradonačelnik Goran Habuš mu je uzvratio da pripremi prijedlog, pa onda Gradsko vijeće o tome može glasovati.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje