Povežite se s nama

Događanja

Počinje peta škola za buduće roditelje

Objavljeno:

- dana

Projekt „Prvi put roditelj“ od četvrtka 3. svibnja

Školu organizira Obiteljski centar Varaždinske županije u suradnji s udrugom „Benso“.

Koliko iznosi rodiljna naknada prvih šest mjeseci od rođenja djeteta, a koliko do prve godine djetetova života? Kako se što bolje pripremiti za porod? 

Veliki interes 

škola traje 10 tjedana, a radionice će biti četvrtkom od 17 do 19 sati

To su samo dva od brojnih pitanja na koje buduće majke i očevi odgovor mogu dobiti u školi za roditelje „Prvi put roditelj“, koja će u Obiteljskom centru Varaždinske županije početi ovaj tjedan, u četvrtak 3. svibnja. Škola, koja je namijenjena ženama i muškarcima koji se prvi put susreću s ulogom roditelja, bit će održana peti put, a ovaj put u suradnji Obiteljskog centra s udrugom „Benso“ iz Varaždina. 
Zanimanje za školu je veliko, doznajemo od voditeljice projekta Jasenke Barković.
 
– Projekt provodimo ponovno, ne samo zbog dobrih ocjena naših dosadašnjih polaznika, nego i zato što stalno primamo upite kada će početi novi ciklus radionica. Sada mogu sa zadovoljstvom najaviti da će škola početi u četvrtak u 17 sati. „Prvi put roditelj“ provodit će se u prostorijama našeg centra u Poljani Biškupečkoj, u Varaždinskoj ulici bb, četvrtkom od 17 do 19 sati – rekla je Jasenka Barković. 

Razvoj djeteta

Škola traje 10 tjedana, pri čemu će svaki tjedan biti održan jedan susret na kojem će se obrađivati teme vezane uz različite aspekte roditeljstva. Osim stručnih djelatnika Centra, s polaznicima će raditi i vanjski suradnici, specijalist ginekolog, specijalist pedijatar i psiholog.
 
– Radionice su namijenjene budućim roditeljima, bilo da su u očekivanju djeteta, bilo da samo razmišljaju o tome, a žele nešto više saznati o komunikaciji, kako partnerskoj, tako i o komunikaciji s djetetom za vrijeme trudnoće i nakon nje, te kako komunikacija može utjecati na razvoj djeteta. Moći će saznati više o samom porodu, o podršci partnera za vrijeme poroda, o poslijeporođajnoj depresiji, o razvoju djeteta u prvoj godini, kako tjelesnog, tako i govorno-jezičnog pa sve do polaska u jaslice i kako odvajanje učiniti što bezbolnijim – pojašnjava voditeljica projekta. 
 
Dodaje da će isto tako biti obrađeni i pravni aspekti roditeljstva, kao i novine vezane uz ostvarivanje prava na rodiljni i porodiljni dopust.

Kako se prijaviti?

Budući roditelji koji žele pohađati školu „Prvi put roditelj“ mogu se prijaviti na telefon Obiteljskog centra 042/303-075 do formiranja grupe. – Broj mjesta je ograničen, jer se rad odvija u maloj grupi roditeljskih parova kako bi se i putem vježbi mogle poraditi različite teme – navodi voditeljica Jasenka Barković.

ŠTO VAS OČEKUJE?

– Komunikacija među partnerima za vrijeme trudnoće i komunikacija s djetetom za vrijeme trudnoće
– Komunikacija s djetetom i kako se može utjecati na razvoj djeteta
– Trudnoća i porod – promjene u tijelu majke i razvoj djeteta za vrijeme trudnoće
– Podrška oca za vrijeme poroda i poslijeporođajna depresija
– Razvoj djeteta u prvoj godini života
– Govorno-jezični razvoj djeteta u prvoj godini života
– Priprema za jaslice

 

Izvor:
Foto: Thomas van Ardenne

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje