Povežite se s nama

Kultura

Podijeljene nagrade najboljima

Objavljeno:

- dana

ZAVRŠIO VAFI FESTIVAL

Mali i mladi animatori baš su na VAFI-ju prvi put vidjeli svoj film na velikom platnu. Neki su prvi put u životu primili neku nagradu. Sve je prošlo u znaku partnera – MTV-ja.

Na početku ih je bilo 229. Selekcijom se broj smanjio na 103. Jučer, točno u podne, samo njih četvero primilo je narančastu statuu VAFI i proglašeno najboljim ostvarenjima na 4. VAFI-ju (Internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladih Varaždin). Podjela je održana u palači Herzer.
Pred žirijem na čijem je čelu bio osnivač i predsjednik ASIFA-e Afrike i arapskog svijeta Mohamed Ghazala te zagrebački ilustrator i animator Zdenko Bašić i njegov kolega Berin Tuzlić, nije bio lak zadatak. Kako je Ghazala i sam istaknuo – nekad je teže ocijeniti dječje filmove nego one profesionalnih animatora.

Od 21 filma pogledanog u MINI kategoriji, žiri je odlučio dati statuu VAFI talijanskom filmu o bizarnom putovanju u svijet tisuću vrsta kruha naziva “Od kruha”. Četiri ravnopravne diplome, 2. mjesto, osvojili su talijanski “Let”, njemački film “Fantazija – stvari koje se mijenjaju”, te dva hrvatska filma. Kao i sve ostale nagrađene u kategoriji MINI i film “Zvonkec stiže” nastao na Ljetnoj školi filma Šipan izradila je skupina autora. Jedini osvajač diplome koji je samostalni autor je Ilija Biškup (10) iz čakovečke Škole animiranog filma. Njegov film “Žderonja” prati put jednog vrlo gladnog svemirca.
U službenoj konkurenciji u kategoriji MIDI prikazana su 54 filma. Narančasti VAFI osvojila je grupa autora belgijskog studia Kidscam za priču o pohlepu i inovativnosti “Pik pik”.
Diplome za drugo mjesto primila je grupa autora Škole crtanog filma “Dubrava” za film “KALEIDOSCaffe”, grupa autora Foto kino video klub “Zaprešić” za film “LAAA”, grupa autora iz talijanske Modene za “Pokreti – između, prije i poslije” te grupa autora iz Belgije za film “Žedna žaba” u kojoj protagonistica žaba popije svu vodu na planetu.

Među 28 filmova prikazanih u kategoriji MAXI statuu VAFI su dobila dva filma. Žiri nije mogao odlučiti koji je najbolji. Jedna statua pripala je izraelskom filmu “Svježi zid” koja opisuje što se sve može učiniti u sobi praznih zidova i bez prozora ako imate mašte. Nju potpisuje grupa autora studija Wild kids iz Jeruzalema. Drugi jednako dobar film koji je osvojio statuu VAFI inspiriran je pjesmom, zove se “O siročetu”, a otišao je u Poljsku, u Lublin. Izradila ga je grupa autora.

Tri ravnopravne druge nagrade osvojio je također poljski film “O malom jastuku”, belgijski film “Crvena crta” te “100 posto jabuka”, film koji potpisuju Marta Krpan (15), Jelena Galić(16), Helena Ivković (16), Domagoj Kudek (16) iz Foto kino video kluba “Zaprešić”.

Plavu statuu VAFI dobio je belgijski film iz kategorije MIDI  “Škola na selu”. Dvije od četiri diplome PLAVOG VAFIJA ostaju u Hrvatskoj. Nagrađeni su filmovi “Priča mog života”   Varaždinke Klementine Plantak (9) te “LAA”, film nastao u Foto kino video klubu Zaprešić. Još dvije diplome otišle su u Indiju za film “Djeca svijeta” te u Italiju za film “Poetsko putovanje”.
Organizatori festivala, programska direktorica Sandra Malenica i izvršni direktor Hrvoje Selec čestitali su dobitnicima, a ponosni su što je i ovo izdanje prošlo besprijekorno.

– Izuzetno smo zadovoljni kako je prošao ovaj, 4. VAFI. Drago nam je da interes za naš projekt ne blijedi, već postaje sve veći – kod djece, ali hvale nas i profesionalni animatori. Ovaj VAFI prošao je u znaku MTV-a što je svima bilo interesantno– rekla je Malenica. – Htio bih zahvaliti svima koji su nas podržali u organizaciji festivala, nadam se da će to činiti i za 5. VAFI. Vidimo se sljedeće godine – zaključio je Selec.

Izvor:
Foto:

Kultura

FOTO U Prelogu otvorena izložba slika Slavka Stolnika iz Zbirke Vladimira Malogorskog

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja u Muzeju Grada Preloga slavi se u velikom tonu, uz 85. godina ljubavi prema životu i umjetnosti najvećeg hrvatskog kolekcionara umjetnina Vladimira Malogorskog.

Stoga je u četvrtak, 16. svibnja, u Muzeju Grada Preloga otvorena izložba poznatog naivnog slikara i kipara Slavka Stolnika iz Zbirke Vladimira Malogorskog.

Muzej Croata insulanus Grada Preloga poziva sve zainteresirane da zavire u svijet raskošnih boja zagorskog umjetnika Slavka Stolnika, čije su izložbe u današnjici vrlo rijetke, a ipak omogućene zahvaljujući Zbirci Vladimira Malogorskog.

Izložba se može razgledati do 3. lipnja, a kakva je bila atmosfera na otvaranju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Kultura

Mladi talenti Glazbene škole predstavljaju se publici uz podršku Varaždinskog komornog orkestra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert učenika uz Varaždinski komorni koncert svake se godine već tradicionalno održava na posljednji dan Varaždinskih baroknih večeri i na tradicionalnom, proljetnom koncertu, gdje su učenici Škole u prilici izvest nešto slobodniji program od onog na Festivalu.

Učenici Glazbene škole u Varaždinu posljednji su puta nastupali uz Varaždinski komorni orkestar na Varaždinskim baroknim večerima, a 16. svibnja 2024. godine predstaviti će se zainteresiranoj publici u Glazbenoj školi u Varaždinu i to ponovno uz podršku Varaždinskog komornog orkestra.

Na koncertu će biti zastupljeni gotovo svi odjeli Škole, a mladi umjetnici već s nestrpljenjem očekuju ovaj nastup.

– Nastupiti uz orkestar poseban je užitak i zasigurno događaj koji se pamti za cijeli život te mi je iznimno zadovoljstvo da ćemo i ovog puta biti u mogućnosti pružiti učenicima priliku za ovaj nastup – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Ne propustite priliku uživati u nastupu mladih talenta Glazbene škole u Varaždinu u četvrtak 16. svibnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu. Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje