Povežite se s nama

U fokusu

Pokušavaju li laburisti srušiti vlast?

Objavljeno:

- dana

Varaždinske Toplice

Laburisti Varaždinskih Toplica raskinuli su koaliciju s HNS-om i SDP-om. Odluka je donijeta samo jedan dan prije sjednice Gradskog vijeća na kojemu je trebao biti donijet proračun za slijedeću godinu. Točnije, nepotpisani papir sa stranačkim pečatom, gradonačelnica je na svom stolu pronašla pred kraj radnog vremena dan prije sjednice. Budući da koalicija ima samo jednog vijećnika više, dvije “ruke” laburista mogle su konkretno odlučiti o neprihvaćanju proračuna. Takav bi scenarij u konačnici doveo do novih izbora.

U službenoj izjavi topličkog ogranka laburista kao argumenti raskida koalicije navode se “ignoriranja, omalovažavanja, neuvažavanja, zapošljavanja po podobnosti i pogodovanja.”. – Stekli smo dojam da su koaliciji samo bila potrebni naši glasovi. Ne možemo i ne želimo više podržavati samovolju i zapošljavanje podobnih, izjavio je Slavko Medvedec, predsjednik ogranka. Gradonačelnica odgovara – Odmah sam ga pitala znači li to da neće podržati proračun. Rekao je da neće i da si nađemo nove dvije ruke.

Rušenje vlasti?

Budući da nije željela riskirati, gradonačelnica je po završetku rasprave na sjednici Gradskog vijeća povukla prijedlog proračuna i rekla – To je bila politička odluka. Nisam željela riskirati. Igram na sigurno. Ja sam ziherašica, rekla je.

U političkim krugovima Varaždinskih Toplica naizgled nevjerica. Postavlja se pitanje jesu li laburisti zaista i po cijenu novih i skupih izbora, jednostavno nezadovoljni svojim koalicijskim statusom ili je cilj bio srušiti gradsku vlast. Ako jest, pitanje je “za čiji račun”. Bolji poznavatelji prilika, pretpostavljaju kako vijećnici nisu računali da će se gradonačelnica, poznavajući Zakone, poslužiti člankom 44. i povući proračun. – Vjerujemo da su računali da će to biti oproštajna sjednica gradonačelnice Štefanić, kaže jedan od njih.

“Naivno smo vjerovali koalicijskom partneru”, Štefanić

Atmosfera na sjednici pri raspravi o 4. točki dnevnoga reda, donošenju proračuna, ničim nije odavala (ne)raspoloženje vijećnika. Štoviše, u raspravi je sudjelovalo svega nekoliko vijećnika koji su se osvrnuli na proračunske stavke, vezane uz lokalnu problematiku i u globalu zanemarive iznose. – Vjerovali smo koalicijskom partneru. Ako si nešto dogovorio valjda bi trebalo biti tako. Zato s oporbom nismo niti razgovarali više o proračunu jer smo bili uvjereni da prolazi. Pa, većina nas je. Proračun je bio gotov 15. studenog i svi su ga vijećnici dobili pet dana kasnije.

Do 1. prosinca su imali vremena za njegovo proučavanje. Potom je održan i sastanak na kojemu nije bilo nikakvih primjedbi. Tako smo mi, koalicijski partneri, jednoglasno usvojili prijedlog proračuna. To je prošlo i bila sam mirna, govori gradonačelnica te kaže kako je izuzetno iznenađena raspadom koalicije – Ne znam što se dogodilo. Navedene razloge ne mogu prihvatiti jer sam smatrala da će, ukoliko su ga podržali na sastanku, proračun podržati i na sjednici Vijeća. Imali smo dobru suradnju, obavještavali ih o svemu, ne znam kaj ih je “speklo” preko noći da se sve ovo dogodilo. Ako već ne žele surađivati sa mnom i sa mojim zamjenikom to ne znači da ne mogu podržati projekt koji su usvojili. Ne vidim razloga, zaista, čudi se Goranka Štefanić.

Još nije sve gotovo

Predsjednik laburista Varaždinske županije, Siniša Miličić, o događanjima u Toplicama kaže:- Ogranci na terenu imaju potpunu autonomiju donošenja odluka. Uz uvjet da su donijete u skladu s Pravilnikom o ustroju stranke. Prije donošenja odluke kolege iz Toplica konziltirali su se sa mnom i rekao sam što i Vama. U Toplicama očigledno nisu uspjeli “naći zajednički jezik”. Osobno vjerujem da odluka nije “zacementirana” i da će, uz pomoć županijske središnjice stranke pronaći zajednički jezik.

Podobni?

U službenom se priopćenju laburisti uglavnom pozivaju na odnos prema njima kao vijećnicima. I dok se njihove glavne primjedbe odnose na odnos prema njima, u drugom djelu priopćenja, tek uzgred spominju “zapošljavanje po podobnosti”. Političkoj i onoj rodbinskoj. Medvedec se nije želio izjasniti o kome i kojim je mjestima konkretno riječ.

“Proračun ćemo podržati samo ako se otpuste zaposleni po podobnosti”, Medvedec

Samo je rekao da su, unatoč dogovoru o nezapošljavanju novih ljudi, gradske vlasti zaposlile trojicu umirovljenika za naplatu parkiranja. Priznaje da je i njima ponuđeno da izaberu kandidate za posao, ali su odbili uz prijedlog da, ukoliko Grad nema ljude, zaposli socijalno najugroženije. Stanko Medvedec, i laburisti, rečeno nam je, proračun će podržati jedino ukoliko se otpuste svi zaposleni po podobnosti, a nisu socijalno ugroženi te iz upravnih vijeća i odbora maknu članovi obitelji vijećnika. Budući kako nam je teško bilo povjerovati da je riječ o trojici penzionera, po ugovoru zaduženih za naplatu parkiranja, a Medvedec nije želio više ništa reći, ipak smo uspjeli saznati nekoliko stvari. Navodno je u Upravno vijeće vrtića imenovana supruga predsjednika Gradskog vijeća. Od troje penzionera na parkiralištima jedan je član HNS-a, a jedna je gospođa supruga HNS-ovca. Čak je i u školu, navodno, za zamjenu čistaćici zaposlena supruga uglednog člana gradskog HNS-a.

”Zgroženi”

Goranka Štefanić na sve izneseno odmahuje glavom i veli da joj ništa nije jasno – Niti jedna stvar nije odrađena bez dogovora s laburistima. – Iz svega navedenog proizlazi kako je jedini razlog izlaska topličkih laburista iz koalicije, izazivanje prijevremenih izbora za Gradsko vijeće i gradonačelnicu. Ova vlast je u nepunih šest mjeseci pokrenula projekte u vrijednosti od oko tri milijuna kuna, a raspisivanje novih izbora zaustavilo bi njihovu provedbu te bi nametnulo dodatan pogubni trošak za Grad Varaždinske Toplice od 400 tisuća kuna.

“Ne znam kaj ih je speklo preko noći da se ovo dogodilo”, Štefanić

Zgroženi smo ponašanjem vijećnika laburista, koji svoje mišljenje mijenjaju preko noći, jer su sudjelovali u pripremi proračuna te nisu imali nikakvih primjedbi na njega. Iako su izašli iz koalicije, smatramo da su se kao moralni i odgovorni vijećnici mogli izjasniti da će podržati proračun. Ovakvim neodgovornim ponašanjem u pitanje dovode razvoj Grada te ga vraćaju ne samo tri mjeseca ili tri godine unatrag već vraćaju Varaždinske Toplice trideset godina unatrag.

O situaciji u Varaždinskim Toplicama različite strane imaju različita mišljenja. Od toga da laburisti žele zadržati neočekivano osvojeni status “poželjne udavače” do pokušaja rušenja gradskih vlasti prije izvršenja kapitalnih projekata čime bi Toplice mogle postati vrlo isplativo ulagačima. Ima čak i onih koji vjeruju da nije ništa drugo u pitanju već muški ego koji ne dopušta da ih vodi žena.

Koaliciji NE, a proračunu DA, ali uz uvjete

Premda se očekivalo da će se u ponedjeljak održati sastanak dviju sukobljenih strana, do njega nije došlo. Štoviše, predsjednik laburista Stanko Medvedec kaže kako ga nakon Gradskog vijeća nitko nije niti kontaktirao. No zato se sastalo Izvršno vijeće laburista i iznova jednoglasno odlučilo da neće odustati od svojih zahtjeva.
– Koalicija sigurno više ne dolazi u obzir, ali ako vladajući pristanu na naše uvjete, a to je samo nezapošljavanje po stranačkim kriterijima kao i po drugim podobnostima, spremni smo dogovoriti se oko usvajanja proračuna – rekao nam je Stanko Medvedec.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Koka u utorak, 7. prosinca obavijestila javnost da su dobili ponudu za preuzimanje dionica.

Danica.hr piše da Koku preko svoje tvrtke Kutjevo želi kupiti Enver Moralić (86).

Koka je, inače, prihvatila financijski izvještaj za prošlu godinu prema kojem je ostvarila 1,28 milijardi kuna poslovnih prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. Usvojen je izvještaj o primanjima uprave i članova nadzornog odbora.

Tvrtka je u vlasništvu Vindije koja posjeduje čak 95,43 posto dionica Koke. Drugi je dioničar Erste banka s 0,42 posto, a treći Pero Vlainić sa 0,31 posto.

Kutjevo je putem svojeg opunomoćenog odvjetničkog društva izvijestilo upravu Koke o interesu za preuzimanje dionica tvrtke. Predložili su i sastanak na kojem bi iznijeli svoje namjere. Čeka se odgovor Vindije kao većinskog vlasnika.

Nakon smrti vlasnika Vindije Dragutina Drka, u medijima se svako malo spekulira s mogućom prodajom poslovnog carstva kojim ovog časa upravlja njegova obitelj – kćeri i zetovi. U tom svjetlu treba gledati i pismo namjere koje je Moralić uputio u Varaždin.

Moralić je bogati biznismen s razgranatim poslovnim carstvom koje obuhvaća poljoprivredne, ali i kemijske kompanije. U Hrvatskoj je vlasnik Kutjeva i Božjakovine, a u inozemstvu, kako se piše, kemijskih tvornica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje