Povežite se s nama

Život i društvo

Popravljena Fabijanska opet treba popravak?

Objavljeno:

- dana

tko JE KRIV

– Ogorčen sam nestručno obavljenim uređenjem Fabijanske ulice u kojoj živim. Upravo ispred moje kuće dogodilo se uleknuće asfalta zbog čega se nakon kiše uz rubnik naprave lokve i svaki puta kad prođe automobil vodom iz lokvi zalije pročelje moje kuće, čak i prozore! Voda leti i do metar i pol u visinu i to se događa svaki puta nakon obilnijih oborina – ljuti se Vinko Šestak iz Fabijanske ulice 6 iz Varaždina.

Ističe kako je zbog toga kontaktirao pročelnika gradskog komunalnog odjela Marija Samboleca, gradonačelnika Gorana Habuša i župana Predraga Štromara.
– Svi su mi oni obećali rješenje mojeg problema, odnosno, saniranje uleknuća asfalta i popravak pročelja moje kuće. No, nitko od nadležnih nije poduzeo ništa, pa sam o vlastitom trošku uredio pročelje koje je od vlage bilo potpuno mokro i za građevinski materijal potrošio sam 2.500 kuna. Sada javno pitam nadležne kad će mi vratiti moje potrošene novce i urediti ulicu tako da više neće biti uleknuća u kojima se sakuplja voda? – pita se čitatelj.   

Ovo pitanje uputili smo Gradu Varaždinu koji je, putem tvrtke TD Colas Hrvatska, koja je bila ugovoreni izvoditelj radova na održavanju nerazvrstanih cesta na području Varaždina, obavljao rekonstrukciju spomenute ulice.

Voda šprica i do 1,5 metara u visinu, po fasadi i prozorima čitateljeve kuće

– Rekonstrukcija je koncipirana na način da se uz najmanji mogući trošak ostvari što je moguće bolji rezultat obnove prometnice. Pri tome je predviđena rekonstrukcija postojećeg kolnika bez razgradnje kompletne konstrukcije ceste, dakle, samo frezanje postojećeg asfaltnog kolničkog zastora s izvođenjem dopune tamponskog sloja i fine pripreme, ugradnjom izravnavajućeg sloja asfalta, te nosivog i habajućeg sloja asfalta. Također, tehničkom dokumentacijom predviđeno je uređenje oborinske odvodnje, kao i nogostupa sa zapadne strane ulice. S obzirom na to da se nije razgrađivala kompletna konstrukcija ceste, a da su uzdužni nagibi bili minimalni te su takvi ostali nakon rekonstrukcije, na pojedinim mjestima uz rub kolnika prilikom kiše stoji oborinska voda ne viša od dva centimetra te se ubrzo nakon prestanka oborina povuče. Sam nogostup, rubnjaci i slivnici s istočne strane Fabijanske ulice i ispred kućnog broja 6, nisu mijenjani tijekom rekonstrukcije s obzirom na činjenicu da je Županijska uprava za ceste u vrijeme dok je upravljala navedenom prometnicom, te elemente uredila – detaljni su bili u Gradu Varaždinu iz kojeg poručuju čitatelju da se u vezi povrata sredstava uloženih u popravak fasade može obratiti izvoditelju radova.
– TD Colas Hrvatska ima osigurane radove od eventualnih šteta prema trećim osobama – poručuju iz Grada Varaždina.

Obnova zbog oštećenja

Rekonstrukcija Fabijanske ulice u Varaždinu provedena je ove godine i to nakon što je V. mjesni odbor nekoliko uzastopnih godina predlagao i tražio provođenje navedene rekonstrukcije, ali su svake godine, do 2014., utvrđivani drugi prioriteti na području navedenog mjesnog odbora. Provođenje rekonstrukcije bilo je potrebno uslijed oštećenosti asfaltnog kolničkog zastora mnogobrojnim prekopima koji su izvođeni prethodnih godina, izvijestili su iz Grada Varaždina.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Učenici iz Varaždinske županije sudjelovali na državnom LiDraNo-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Vinkovcima okupili su se LiDraNovci, ljubitelji lijepe hrvatske riječi, literarnog, novinarskog, dramskog i radijskog stvaralaštva iz cijele Hrvatske.

Državni LiDraNo za osnovnoškolce trajao je od 22. do 24. travnja, a Varaždinska županija imala je svoje predstavnike u svim izrazima. Iva Farkaš iz I. osnovne škole Varaždin i Vid Brajković iz OŠ Petrijanec, predstavili su svoje uratke na okruglom stolu za literarne radove.

Njihove su mentorice Marija Hublin i Željka Rabuzin. U kategoriji dramskog stvaralaštva svoj su pojedinačni scenski nastup izvele Ema Štrlek iz OŠ Vidovec i Tonka Tkalec iz II. osnovne škole Varaždin. Do državne razine smotre pratile su ih i usmjeravale mentorice Kristinka Štefan i Maja Šmic.

U novinarskom izrazu imali smo najviše predstavnika. Poziv na državni LiDraNo svojim je samostalnim novinarskim radom izborio Aleksandar Fic iz OŠ Novi Marof sa svojom mentoricom Sunčicom Križan Kadi. Varaždinska županija imala je čak 2 školska lista na državnoj razini, to su Klen iz OŠ Klenovnik te Šemica iz OŠ Šemovec, a redakcije su u Vinkovcima predstavljale urednice Marta Rogina i Nina Ajhler sa svojim mentoricama, Marijom Konjević i Valentinom Barulek Boltižar.

U kategoriji radijskog stvaralaštva emisijom Utapanje županiju su predstavljali David Telebar i Ante Kovačić iz OŠ Petrijanec, njihova je mentorica Željka Rabuzin. Učenici iz naše županije na svim su okruglim stolovima pohvaljeni od strane državnih povjerenstava koja čine eminentni stručnjaci i umjetnici iz područja stvaralaštva koje procjenjuju i vrednuju na ovoj razini smotre, koja sve do završnice ima natjecateljski karakter.

Učenici su potaknuti na daljnje stvaranje jer se iz njihovih uradaka iščitava visoka motiviranost i kreativnost, a to je ono, što uz, naravno, ljubav prema hrvatskome jeziku, svaki LiDraNovac mora imati. Za svoj rad priznanje i zahvalu primile su i njihove mentorice kojima se na zatvaranju smotre upravo riječju hvala, obratila glavna tajnica smotre LiDraNo i viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Marijana Češi.

Učenici su imali priliku predstaviti se u jednoj od najljepših knjižnica Hrvatske, nastupati u Kazalištu Joze Ivakića, prošetati starom jezgrom i kušati slavonske slastice. Kad požele se ravnice, neki će se od njih sigurno vratiti u Vinkovce jer široka je duša slavonska u gradu Josipa Runjanina, Ivana i Josipa Kozarca, bana Šokčevića i mnogih drugih poznatih Vinkovčana.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje