Povežite se s nama

Život i društvo

Popravljena Fabijanska opet treba popravak?

Objavljeno:

- dana

tko JE KRIV

– Ogorčen sam nestručno obavljenim uređenjem Fabijanske ulice u kojoj živim. Upravo ispred moje kuće dogodilo se uleknuće asfalta zbog čega se nakon kiše uz rubnik naprave lokve i svaki puta kad prođe automobil vodom iz lokvi zalije pročelje moje kuće, čak i prozore! Voda leti i do metar i pol u visinu i to se događa svaki puta nakon obilnijih oborina – ljuti se Vinko Šestak iz Fabijanske ulice 6 iz Varaždina.

Ističe kako je zbog toga kontaktirao pročelnika gradskog komunalnog odjela Marija Samboleca, gradonačelnika Gorana Habuša i župana Predraga Štromara.
– Svi su mi oni obećali rješenje mojeg problema, odnosno, saniranje uleknuća asfalta i popravak pročelja moje kuće. No, nitko od nadležnih nije poduzeo ništa, pa sam o vlastitom trošku uredio pročelje koje je od vlage bilo potpuno mokro i za građevinski materijal potrošio sam 2.500 kuna. Sada javno pitam nadležne kad će mi vratiti moje potrošene novce i urediti ulicu tako da više neće biti uleknuća u kojima se sakuplja voda? – pita se čitatelj.   

Ovo pitanje uputili smo Gradu Varaždinu koji je, putem tvrtke TD Colas Hrvatska, koja je bila ugovoreni izvoditelj radova na održavanju nerazvrstanih cesta na području Varaždina, obavljao rekonstrukciju spomenute ulice.

Voda šprica i do 1,5 metara u visinu, po fasadi i prozorima čitateljeve kuće

– Rekonstrukcija je koncipirana na način da se uz najmanji mogući trošak ostvari što je moguće bolji rezultat obnove prometnice. Pri tome je predviđena rekonstrukcija postojećeg kolnika bez razgradnje kompletne konstrukcije ceste, dakle, samo frezanje postojećeg asfaltnog kolničkog zastora s izvođenjem dopune tamponskog sloja i fine pripreme, ugradnjom izravnavajućeg sloja asfalta, te nosivog i habajućeg sloja asfalta. Također, tehničkom dokumentacijom predviđeno je uređenje oborinske odvodnje, kao i nogostupa sa zapadne strane ulice. S obzirom na to da se nije razgrađivala kompletna konstrukcija ceste, a da su uzdužni nagibi bili minimalni te su takvi ostali nakon rekonstrukcije, na pojedinim mjestima uz rub kolnika prilikom kiše stoji oborinska voda ne viša od dva centimetra te se ubrzo nakon prestanka oborina povuče. Sam nogostup, rubnjaci i slivnici s istočne strane Fabijanske ulice i ispred kućnog broja 6, nisu mijenjani tijekom rekonstrukcije s obzirom na činjenicu da je Županijska uprava za ceste u vrijeme dok je upravljala navedenom prometnicom, te elemente uredila – detaljni su bili u Gradu Varaždinu iz kojeg poručuju čitatelju da se u vezi povrata sredstava uloženih u popravak fasade može obratiti izvoditelju radova.
– TD Colas Hrvatska ima osigurane radove od eventualnih šteta prema trećim osobama – poručuju iz Grada Varaždina.

Obnova zbog oštećenja

Rekonstrukcija Fabijanske ulice u Varaždinu provedena je ove godine i to nakon što je V. mjesni odbor nekoliko uzastopnih godina predlagao i tražio provođenje navedene rekonstrukcije, ali su svake godine, do 2014., utvrđivani drugi prioriteti na području navedenog mjesnog odbora. Provođenje rekonstrukcije bilo je potrebno uslijed oštećenosti asfaltnog kolničkog zastora mnogobrojnim prekopima koji su izvođeni prethodnih godina, izvijestili su iz Grada Varaždina.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Hrvatskoj prevladava virus gripe A, u dvije županije na sjeveru ukupno 641 novi slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 29. siječnja, u sklopu ukupnog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 19.372 prijava oboljelih od gripe na razini države, podaci su HZJZ-a.

Od toga su 4047 prijave zaprimljene u četvrtom tjednu ove godine, odnosno od 23. do 29. siječnja.

U Varaždinskoj je županiji u ovoj sezoni gripe prijavljeno ukupno 850 slučajeva, a u posljednjem tjednu 341 novi slučaj.

Međimurje je imalo ukupno 611 slučajeva gripe, a u četvrtom tjednu ove godine 300 novih.

Tijekom ove sezone prijavljena su šest smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj (incidencija 1668,3), Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Ova stopa za Varaždinsku županiju iznosi 531,1, a za Međimursku 579,7.

– U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u tjednu 4. prevladava virus gripe A (96,8%), uz sporadičnu detekciju virusa gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A, u većini uzoraka (79,4%) potvrđen je virus gripe A/H1N1, dok virus gripe A/H3N2 čini 20,6% svih subtipiziranih uzoraka – objavio je HZJZ.

Nastavite čitati

Život i društvo

APN kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 1. veljače je objavila da kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita u 2023. godini.

Objavili su hodogram prema kojemu po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.

U objavljenom hodogramu 20. ožujka je naveden kao datum kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.

Javni poziv za građane bit će otvoren oko mjesec dana, odnosno do utroška osiguranih državnih sredstava, a procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9.3 milijuna eura ili 70 milijuna kuna, što odgovara broju od oko 5800 zahtjeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje