Povežite se s nama

Međimurje

Porez za iznajmljivače u Čakovcu isti kao i lani

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 31. siječnja, održana je 9. Sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca sazvana po hitnome postupku, a vijećnici su se bavili trima točkama dnevnog reda.

Prva je bila Odluka o visini paušalnoga poreza na dohodak za osobe koje iznajmljuju stanove i sobe putnicima i turistima. Vijećnici su na gradonačelnikov prijedlog odredili visinu paušala za područje Grada Čakovca u iznosu od 300 kuna, koliko je i bila prije donošenja aktualnog pravilnika.

Na taj se način ne povećava porezna presija na iznajmljivače, a istovremeno se potiče turizam te povećanje broja turističkih kreveta na čakovečkom području. Ubuduće će se ta odluka donositi krajem godine.

Prošle je godine na osnovu toga poreza prikupljeno nešto više od 200.000 kuna, od čega je gradski udio oko 133.000 kuna. Prema dobivenim informacijama, većina gradova i općina zadržat će dosadašnje iznose paušala, tako da se mogu očekivati isti ili malo povećani prihodi u odnosu na 2019. godinu.

Drugu točku su predstavljale izmjene statuta gradskih osnovnih škola koje moraju biti gotove do 5. veljače.

Po novome statutu izbor ravnatelja morat će uključivati vrednovanje, odnosno bodovanje dodatnih znanja i vještina za obavljanje ravnateljskog posla, kao što su digitalne kompetencije, rad na projektima i poznavanje stranog jezika.

Treća točka odnosi se na izmjene zakona koje predviđaju da ravnatelj može djelatnike, koji rade na EU projektima, stimulirati većom plaćom do 30 posto za vrijeme trajanja projekta.Tako se potiču i nagrađuju zaposlenici u školama za prijavljivanje i odrađivanje projekata, od kojih najveću korist imaju učenici.

Rok za prijedloge sudaca porotnika za mladež Skupštini Međimurske županije je do kraja veljače.

Međimurje

Na području Murskog Središća staju na kraj dosadnim komarcima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 17. lipnja, u jutarnjim satima proveden je adulticidni tretman komaraca na području grada Mursko Središće te u naseljima Peklenica, Križovec i Brezje, a u večernjim satima tretirani su komarci u naselju Štrukovec i Hlapičina.

Adulticidno tretiranje komaraca provodi tvrtka Bioinstitut preparatom na bazi permetrina Phobi super PB+ u koncentraciji od 5% metodom hladnog zamagljivanja, pojasnili su iz Grada.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće kreće u izgradnju nove skele u Križovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada.

Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati. Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave, gdje je pristigla jedna ponuda, kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

Danas, 14. lipnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje