Povežite se s nama

U fokusu

Istražili smo što za studente u Varaždinu donosi novi Zakon o obavljanju studenskih poslova

Objavljeno:

- dana

S prvim danom nove godine povećala se minimalna satnica za obavljanje studentskih poslova, koja sada iznosi 23,44 kune, što je posljedica donošenja dugo očekivanog Zakona o obavljanju studentskih poslova, koji je stupio na snagu 8. studenoga prošle godine, nakon što je objavljen u „Narodnim novinama“ 31. listopada.

Velika promjena

Novi je Zakon zamijenio Pravilnik o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata, star 22 godine, te se njime uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla tijekom obavljanja studentskog posla i ostala pitanja povezana s obavljanjem studentskih poslova.

Osim što je minimalna studentska satnica unificirana na državnoj razini, određena je kao iznos minimalne plaće u Hrvatskoj podijeljen sa 160, a jedna od najvećih promjena u Zakonu je ta što su redovni i izvanredni studenti koji nemaju zasnovan radni odnos ili, primjerice, vlastiti obrt ili OPG, izjednačeni u pravima i obvezama.

Studentici Mateji je nakon godinu i pol isplaćena plaća, što se novim Zakonom više neće smjeti dogoditi. Naime, poslodavac je dužan u roku od 15 dana nakon obavljenog posla isplatiti novac studentu.

Osim toga, studentu bi rad trebao biti plaćen najkasnije 15 dana nakon obavljenog posla, a ako radi noću, nedjeljom, praznikom ili prekovremeno, tada se njegova satnica povisuje za 50 posto. Student ima pravo i na naknadu putnih troškova i za topli obrok, kao i plaćenu pauzu od najmanje pola sata ako radi šest ili više sati dnevno.

Studentica Sveučilišta Sjever Matea Lukić pozdravlja novi Zakon jer je tijekom studija često obavljala različite studentske poslove, od skladištarke i radnice u proizvodnji do prodavačice. Satnica joj se uglavnom kretala od 16 do 22 kune, ovisno o poslu, te vjeruje da će se novim Zakonom konačno stati na kraj „muljanju s ugovorima“, što je iskusila na vlastitoj koži.

– U većini slučajeva radilo se o pozitivnim iskustvima, međutim, „naletjela“ sam na jednoga neodgovornog poslodavca, a posao je bio povezan s večernjim promocijama. Prilikom hostesiranja nikad nisam doživjela neku neugodnost, međutim, problem se javio kada je stiglo dogovoreno vrijeme za isplatu plaće. Naime, poslodavac je prestao komunicirati sa mnom i ostalim kolegicama, nije odgovarao na naše pozive i poruke. Na kraju se u sve morao umiješati i Student servis, koji je tužio poslodavca, a nama je plaća isplaćena gotovo godinu i pol nakon obavljenog posla – objašnjava studentica Matea, dodajući da je, bez obzira na to iskustvo, rad preko Student servisa odličan način zarade za lakše preživljavanje studentskih dana.

Radi li student noću, nedjeljom, praznikom ili prekovremeno, tada se njegova satnica povisuje za 50 posto

Drago joj je što minimalna satnica ne može biti manja od 23,44 kune jer neki poslovi od studenata uistinu zahtijevaju maksimalnu posvećenost, objašnjava, pa ih se samim tim treba platiti koliko i zaslužuju.

Zadovoljni što je novi Zakon stupio na snagu (i što su njime regulirani uvjeti posredovanja) su i u Student servisu Studentskog centra Varaždin, koji kao posrednik od studenoga prošle godine posluje u skladu s novim Zakonom, koji je službeno u primjeni od 8. studenoga prošle godine. No, otpori prema novom Zakonu su neizbježni, a najviše ih ima, iznenađujuće, od samih izvođača posla, odnosno studenata.

– Sve što je novo, u pravilu u početku nailazi na određen otpor, pa je i u ovom slučaju bilo manjih negodovanja i od strane naručitelja posla, odnosno poslodavaca i izvođača posla, tj. studenata. Poslodavci uglavnom postavljaju pitanja vezana uz, po njima, propisanu previsoku minimalnu satnicu i prekratke rokove plaćanja.

Prednost Zakona je i regulirani inspekcijski nadzor nad njegovom provedbom, ističe Sonja Nidogon Višnjić

Studenti se, nažalost, u svakodnevnom radu više žale na odredbe novog Zakona nego poslodavci. Oni nerijetko ne znaju ni očekivano trajanje posla niti satnicu po kojoj će raditi, a to su podaci koji se po novom Zakonu moraju znati prilikom sklapanja ugovora, odnosno prije početka obavljanja posla. Novi Zakon obvezuje sve sudionike da se ugovor o obavljanju studentskog posla sklapa prije početka obavljanja posla, da se zaključuje za svaki kalendarski mjesec i da je uvjet za početak obavljanja posla. Zakonom je definirana i minimalna neto cijena sata za studentski posao, koja je direktno vezana za minimalnu bruto plaću u Republici Hrvatskoj, te ona za 2019. godinu iznosi 23,44 kune. Studenti su se slijedom dugogodišnje prakse (i zato što je stari Pravilnik o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata to omogućavao) naviknuli na to da ugovor mogu podići i prije, za vrijeme i nakon obavljanja posla, pa im je to trenutačno problem, kao i činjenica da ponekad sami dogovaraju naknadu, odnosno satnicu direktno s poslodavcem – objašnjava Sonja Nidogon Višnjić, voditeljica Student servisa Varaždin.

Većina poslodavaca i studenata je bez prigovora prihvatila novi Zakon i svoje poslovanje odmah uskladila s novim odredbama, kaže Nidogon Višnjić te dodaje da je prednost Zakona i regulirani inspekcijski nadzor nad njegovom provedbom. Student servis Varaždin redovito upozorava naručitelje i izvođače posla na nove odredbe Zakona, sve u cilju brže prilagodbe i kako bi postupak prilagodbe na nove odredbe bio čim jednostavniji za sve sudionike.

– Kao i dosad, ne toleriraju se nikakve nepravilnosti i neregularnosti na ugovorima. Prati se svaka neisplata ugovora, kao i dosad, i postoji propisana procedura postupanja. U slučaju neisplaćenih ugovora prvo se telefonskim putem kontaktiraju i poslodavac i izvođač. Kod daljnjeg neplaćanja slijedi opomena, a krajnji korak za naplatu je ovršni postupak. Sukladno odredbama novog Zakona, kad se uoči nezakonito postupanje, obavijestit će se nadležna inspekcijska služba – navodi Nidogon Višnjić, ističući da Student servis Varaždin već dvije godine svojim članovima omogućuva ispis ugovora o obavljanju studentskog posla putem mrežnih stranica. Na ovaj način studentima je omogućeno da sami isprintaju ugovor i tijekom blagdana ili vikenda, kada posrednik ne radi ili kada zbog prirode posla ili prometne udaljenosti nisu u mogućnosti osobno doći u jednu od poslovnica Student servisa Varaždin.

Iako još prikupljaju prve informacije od samih studenata, i studentski zborovi Fakulteta organizacije i informatike te Učiteljskog fakulteta s velikim su odobravanjem dočekali novi Zakon.

– Bio je to proces dug gotovo dvije godine, tijekom kojeg smo sudjelovali na velikom broju sastanaka, radili unatoč promjenama u Ministarstvu i stalnim odgodama. Bili smo strpljivi i sada konačno možemo reći da se isplatilo – rekao je Borna Nemet, predsjednik Studentskog zbora Učiteljskog fakulteta i zamjenik predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Da je novi Zakon iskorak u pravom smjeru smatra predsjednik Studentskog zbora FOI-ja Karlo Budanec, ističući da će se njime eliminirati nejednakost na temelju geografskog položaja studenata, odnosno razlika između satnica u manje i više razvijenim krajevima Hrvatske.

– Svaki je zakon dobar koliko i njegova primjena, odnosno regulacija, a to ćemo vidjeti kada prođe određeno vrijeme primjene – zaključio je Budanec.

U prošloj godini na studentskim poslovima radilo je 6419 studenata

Tijekom prošle godine posredstvom Studentskog centra Varaždin, koji uz Student servis u Varaždinu ima otvorene podružnice Student servisa u Čakovcu, Koprivnici, Bjelovaru i Križevcima, radilo je 6419 studenata. Studenti su tijekom 2018. godine posredstvom Studentskog centra Varaždin radili kod 3298 različitih poslodavaca.

Tijekom cijele kalendarske godine Studentski centar Varaždin bilježio je veću ponudu poslova od potražnje, a velika ponuda poslova vladala je u ljetnim mjesecima, kada se stalno tražio veći broj studenata za rad na sezonskim poslovima na Jadranu.

– Najveća ponuda poslova, a samim tim i potražnja, bila je u sektoru ugostiteljstva, odnosno u sezonskom zapošljavanju u turizmu. Uz to, povećana je ponuda, odnosno potražnja za studentima u IT industriji, a uvijek su tu prehrambene i metalne industrije te rad u trgovačkim centrima – naglašava voditeljica Student servisa Varaždin Sonja Nidogon Višnjić.

Dodaje da je 255 izvanrednih studenata podiglo studentski ugovor i započelo s radom nakon stupanja na snagu novog Zakona o obavljanju studentskih poslova pa do kraja 2018. godine. Novi Zakon je izjednačio redovne i izvanredne studente kada je riječ o obavljanju studentskih poslova, tako da svi studenti imaju mogućnost rada posredstvom studentskih servisa, ali u skladu sa zakonskim odredbama (nemaju zasnovan radni odnos, ne obavljaju samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja ili djelatnost poljoprivrede i šumarstva). Zakon je ograničio i rad studenata koji studiraju duže od dvostrukog vremena trajanja studija, ali je u svakom slučaju sada većini studenata omogućio rad posredstvom studentskih servisa.

– Nadamo se da će se pozitivni trendovi nastaviti i da će novim Zakonom o obavljanju studentskih poslova ponuda poslova biti još bogatija – zaključuje voditeljica Student servisa Varaždin.

U fokusu

Predsjednica Zdravka Grđan najavila teme i prijedloge odluka 8. sjednice Gradskog vijeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan je u subotu, 22. siječnja, najavila održavanje 8. sjednice Gradskog vijeća.

Sjednica će biti održana u ponedjeljak, 31. siječnja 2022. godine, od 11 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Predsjednica je najavila prijedloge odluke o zaduživanju Grada Varaždina te prijedlog izmjene i dopune proračuna za 2022. godinu. U ovim točkama riječ je o refinanciranju dugoročnih kreditnih zaduženja. Naime, grad Varaždin ima 3 kredita u ukupnom iznosu od 36.017.769 kuna kamatnih stopa od 1,75 – 2,5 % godišnje. Krediti su uzeti za izgradnju dječjeg vrtića u Kučanu Donjem, dogradnju dječjeg vrtića Varaždin, rekonstrukciju i dogradnju VI.OŠ Varaždin te za kupnju nekretnine za potrebe smještaja Gradske knjižnice. Ovom odlukom predlaže se refinanciranje sva 3 kredita u preostalom iznosu od 26.308.574,56 kuna u 1 kredit kod ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK.d.d. s rokom otplate na 9 godina (108 mjeseci) u mjesečnim ratama po kamatnoj stopi od 0,44 %.

Također pažnju je posvetila prijedlogu odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Naime, na temelju članka 66. Zakona o gospodarenju otpadom jedinice lokalne samouprave dužne su u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu istoga donijeti Odluku kojom se regulira način pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada te je istim člankom reguliran obvezatni i fakultativni sadržaj Odluke.

Ova Odluka dijelom je istovjetna važećoj Odluci, no najvažnija izmjena je da ista regulira iznos cijene obvezne minimalne javne usluge s obrazloženjem načina na koji je određena, te je povećana učestalost odvoza biotopada, papira i plastike. Nakon toga, najavila je predsjednica, članovi vijeća primit će informaciju o stanju u TD Čistoća. 

Najavljeno je o donošenje odluke o agrotehničkim mjerama jer je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu propisano je da općinsko odnosno gradsko vijeće odnosno Gradska skupština Grada Zagreba za svoje područje propisuje potrebne agrotehničke mjere i mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina u slučajevima u kojima bi propuštanje tih mjera nanijelo štetu, onemogućilo ili smanjilo poljoprivrednu proizvodnju.

Ovom Odlukom predlažu se potrebne agrotehničke mjere i mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina, nadzor i kaznene odredbe, a sve u svrhu zaštite poljoprivrednog zemljišta, kao i sprječavanja nastanka štete i smanjivanja ili onemogućavanja poljoprivredne proizvodnje na poljoprivrednom zemljištu.

Također, ovim aktom se definiraju prava i obveze vlasnika ili posjednika poljoprivrednog zemljišta kao i kaznene mjere u slučaju ne pridržavanja propisanih mjera. Vlasnici i posjednici poljoprivrednog zemljišta dužni su na poljoprivrednom zemljištu primjenjivati propisane agrotehničke mjere, na način da se ne umanji bonitetna vrijednost istoga. Nadzor nad provedbom ove odluke provode poljoprivredni redari. 

Kako bi Grad Varaždin mogao podnijeti Zahtjev za potporu za projekt „Izgradnja dječjeg igrališta u Gojancu“ na 2. Natječaj za provedbu tipa operacije 7.4 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, LEADER – Podmjera 19.2 raspisan od strane Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, potrebno je na Gradskom vijeću Grada Varaždina donijeti Odluku o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Grada Varaždina čiji sastavni dio je Prilog III. – Opis projekta. Natječaj je otvoren 27. prosinca 2021. godine, a zatvara se 28. veljače 2022. godine , najavila je predsjednica u nastavku konferencije.

Također, Grad Varaždin temeljem odredbi Zakon o poljoprivrednom zemljištu raspolaže državnim poljoprivrednim zemljištem na svom području. Da bi se mogli provoditi postupci dodjele u zakup ili preuzimanje zemljišta nakon isteka zakupa ili raskida ugovora o zakupu, temeljem članka 39. ZPZ imenuje se tročlano povjerenstvo (agronom, geodeta i pravnik).

S obzirom na to da je zakupac Presečki Zdravko zatražio raskid ugovora o zakupu, isti je dužan predati zemljište Gradu putem Povjerenstva za uvođenje u posjed, pa će se na dnevnom redu sjednice naći i imenovanje tog povjerenstva.

Na sjednici će biti riječi i o zamjeni zemljišta u Gornjem Kućanu između nogometnog kluba „Udarnik“ i Grada Varaždina radi izgradnje prometnice. Također, članovi vijeća dobit će izvješća o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u procesu izrade i donošenja prostornih planova, odnosno njihovih izmjena i dopuna. U nastavku sjednice, kako je najavljeno, bit će riječi o urbanističkom planu uređenja zone „VIS konfekcija“.

Članovi vijeća razmatrat će i prijedlog utroška sredstava šumskog doprinosa koja će se namjenski utrošiti u održavanje poljskih/šumskih putova na području Grada Varaždina.

Vijećnici će također utvrditi i listu deficitarnih zanimanja od bitnog značaja za gospodarski razvoj Varaždina te donijeti odluku o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva.

Pod točkom Izbori i imenovanja rješavat će se pitanje intendantice Hrvatskog narodnog kazališta te imenovanje članova Upravnog odbora Zaklade za razvoj kvalitetnog sporta.

Imenovat će se i članovi školskog odbora Druge osnovne škole.

Izabrat će se i predsjednik Odbora za kulturu, sport i turizam, a glasat će se i o promjenama članovi Odbora za izbore i imenovanje te Odbora za mlade.

Nastavite čitati

U fokusu

Pronađite posao po svojoj mjeri u Varaždinskoj ili Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Globalna hrana d.o.o. / McDonald’s traži Radnika u restoranu (m/ž). Mjesto rada je Varaždin. Poslodavac nudi stabilno i sigurno radno mjesto, rad na puno ili nepuno radno vrijeme uz stimulativna primanja. Prijave se zaprimaju do 27.01.2022. brzo i jednostavno putem brze prijave.

TS Prom trgovina d.o.o. zapošljava Komercijalista u prodaji priključnih gospodarskih vozila u Čakovcu. Prijave se zaprimaju do 31.01.2022. Traži se kandidat spreman na terenski rad sa završenom srednjom ili višom stručnom spremom te 2 godine radnog iskustva. Podaci za prijavu nalaze se ovdje.

Hanjes d.o.o. trži Skladištara (m/ž). Mjesto rada je Trnovec Bartolovečki, Varaždin. Posao obuhvaća pakiranje i obilježavanje proizvoda, pripremu i isporuku robe te utovar i istovar iste. Prijaviti se možete do 31.01.2022. putem brze prijave.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava Električara (m/ž) u Novom Marofu. Prijave se zaprimaju do 26.01.2022. putem brze prijave.

Bistro Barracuda d.o.o. traži Voditelja ugostiteljskog objekta (m/ž) u Prelogu. Prijaviti se možete do 17.02.2022. Za posao je potrebna završena srednja škola u trajanju od 3 godine, a iskustvo je poželjno, no nije uvjet. Podaci za prijavu nalaze se ovdje.

Mamut Fortis d.o.o. / Arena traži  Operatera / Blagajnika u kladionici (m/ž). Mjesto rada je Breznički Hum, a rok za prijavu je 31.01.2022. Poslodavac nudi stimulativna primanja uz dodatke za noćni rad, blagdane i nedjelje te rad u ugodnoj atmosferi. Prijavite se brzo i jednostavno ovdje.

Presečki Grupa d.o.o. zapošljava Automehaničara (m/ž). Rad se izvršava u Krapini i Varaždinu. Prijaviti se možete do 25.01.2022. putem brze prijave.

Summa-con d.o.o. traži Zavarivača (m/ž). Mjesto rada je Prelog, a rok za prijavu je 18.02.2022. Poslodavac traži 5 radnika za izvršavanje zavarivačkih poslova. Podaci za prijavu nalaze se ovdje.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava Proizvodno-transportnog radnika (m/ž) u Novom Marofu. Posao uključuje slaganje gotovih proizvoda na drvene ili metalne palete, vizualnu kontrolu kvalitete proizvoda te etiketiranje istih. Prijave se zaprimaju do 31.01.2022. ovdje.

Metalska industrija Varaždin zapošljava Kontrolora na ispitnoj stanici (m/ž) u Varažidnu. Prijave se zaprimaju do 17.02.2022. Posao uključuje tlačno ispitivanje armature, vizualnu kontrolu te ispitivanje funkcionalnosti. Sve informacije potrebne za prijavu pronađite na linku.

Za još veći izbor poslova posjetite portal posao.hr. Sretno u pronalaženju posla!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje