Povežite se s nama

U fokusu

Istražili smo što za studente u Varaždinu donosi novi Zakon o obavljanju studenskih poslova

Objavljeno:

- dana

S prvim danom nove godine povećala se minimalna satnica za obavljanje studentskih poslova, koja sada iznosi 23,44 kune, što je posljedica donošenja dugo očekivanog Zakona o obavljanju studentskih poslova, koji je stupio na snagu 8. studenoga prošle godine, nakon što je objavljen u „Narodnim novinama“ 31. listopada.

Velika promjena

Novi je Zakon zamijenio Pravilnik o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata, star 22 godine, te se njime uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla tijekom obavljanja studentskog posla i ostala pitanja povezana s obavljanjem studentskih poslova.

Osim što je minimalna studentska satnica unificirana na državnoj razini, određena je kao iznos minimalne plaće u Hrvatskoj podijeljen sa 160, a jedna od najvećih promjena u Zakonu je ta što su redovni i izvanredni studenti koji nemaju zasnovan radni odnos ili, primjerice, vlastiti obrt ili OPG, izjednačeni u pravima i obvezama.

Studentici Mateji je nakon godinu i pol isplaćena plaća, što se novim Zakonom više neće smjeti dogoditi. Naime, poslodavac je dužan u roku od 15 dana nakon obavljenog posla isplatiti novac studentu.

Osim toga, studentu bi rad trebao biti plaćen najkasnije 15 dana nakon obavljenog posla, a ako radi noću, nedjeljom, praznikom ili prekovremeno, tada se njegova satnica povisuje za 50 posto. Student ima pravo i na naknadu putnih troškova i za topli obrok, kao i plaćenu pauzu od najmanje pola sata ako radi šest ili više sati dnevno.

Studentica Sveučilišta Sjever Matea Lukić pozdravlja novi Zakon jer je tijekom studija često obavljala različite studentske poslove, od skladištarke i radnice u proizvodnji do prodavačice. Satnica joj se uglavnom kretala od 16 do 22 kune, ovisno o poslu, te vjeruje da će se novim Zakonom konačno stati na kraj „muljanju s ugovorima“, što je iskusila na vlastitoj koži.

– U većini slučajeva radilo se o pozitivnim iskustvima, međutim, „naletjela“ sam na jednoga neodgovornog poslodavca, a posao je bio povezan s večernjim promocijama. Prilikom hostesiranja nikad nisam doživjela neku neugodnost, međutim, problem se javio kada je stiglo dogovoreno vrijeme za isplatu plaće. Naime, poslodavac je prestao komunicirati sa mnom i ostalim kolegicama, nije odgovarao na naše pozive i poruke. Na kraju se u sve morao umiješati i Student servis, koji je tužio poslodavca, a nama je plaća isplaćena gotovo godinu i pol nakon obavljenog posla – objašnjava studentica Matea, dodajući da je, bez obzira na to iskustvo, rad preko Student servisa odličan način zarade za lakše preživljavanje studentskih dana.

Radi li student noću, nedjeljom, praznikom ili prekovremeno, tada se njegova satnica povisuje za 50 posto

Drago joj je što minimalna satnica ne može biti manja od 23,44 kune jer neki poslovi od studenata uistinu zahtijevaju maksimalnu posvećenost, objašnjava, pa ih se samim tim treba platiti koliko i zaslužuju.

Zadovoljni što je novi Zakon stupio na snagu (i što su njime regulirani uvjeti posredovanja) su i u Student servisu Studentskog centra Varaždin, koji kao posrednik od studenoga prošle godine posluje u skladu s novim Zakonom, koji je službeno u primjeni od 8. studenoga prošle godine. No, otpori prema novom Zakonu su neizbježni, a najviše ih ima, iznenađujuće, od samih izvođača posla, odnosno studenata.

– Sve što je novo, u pravilu u početku nailazi na određen otpor, pa je i u ovom slučaju bilo manjih negodovanja i od strane naručitelja posla, odnosno poslodavaca i izvođača posla, tj. studenata. Poslodavci uglavnom postavljaju pitanja vezana uz, po njima, propisanu previsoku minimalnu satnicu i prekratke rokove plaćanja.

Prednost Zakona je i regulirani inspekcijski nadzor nad njegovom provedbom, ističe Sonja Nidogon Višnjić

Studenti se, nažalost, u svakodnevnom radu više žale na odredbe novog Zakona nego poslodavci. Oni nerijetko ne znaju ni očekivano trajanje posla niti satnicu po kojoj će raditi, a to su podaci koji se po novom Zakonu moraju znati prilikom sklapanja ugovora, odnosno prije početka obavljanja posla. Novi Zakon obvezuje sve sudionike da se ugovor o obavljanju studentskog posla sklapa prije početka obavljanja posla, da se zaključuje za svaki kalendarski mjesec i da je uvjet za početak obavljanja posla. Zakonom je definirana i minimalna neto cijena sata za studentski posao, koja je direktno vezana za minimalnu bruto plaću u Republici Hrvatskoj, te ona za 2019. godinu iznosi 23,44 kune. Studenti su se slijedom dugogodišnje prakse (i zato što je stari Pravilnik o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata to omogućavao) naviknuli na to da ugovor mogu podići i prije, za vrijeme i nakon obavljanja posla, pa im je to trenutačno problem, kao i činjenica da ponekad sami dogovaraju naknadu, odnosno satnicu direktno s poslodavcem – objašnjava Sonja Nidogon Višnjić, voditeljica Student servisa Varaždin.

Većina poslodavaca i studenata je bez prigovora prihvatila novi Zakon i svoje poslovanje odmah uskladila s novim odredbama, kaže Nidogon Višnjić te dodaje da je prednost Zakona i regulirani inspekcijski nadzor nad njegovom provedbom. Student servis Varaždin redovito upozorava naručitelje i izvođače posla na nove odredbe Zakona, sve u cilju brže prilagodbe i kako bi postupak prilagodbe na nove odredbe bio čim jednostavniji za sve sudionike.

– Kao i dosad, ne toleriraju se nikakve nepravilnosti i neregularnosti na ugovorima. Prati se svaka neisplata ugovora, kao i dosad, i postoji propisana procedura postupanja. U slučaju neisplaćenih ugovora prvo se telefonskim putem kontaktiraju i poslodavac i izvođač. Kod daljnjeg neplaćanja slijedi opomena, a krajnji korak za naplatu je ovršni postupak. Sukladno odredbama novog Zakona, kad se uoči nezakonito postupanje, obavijestit će se nadležna inspekcijska služba – navodi Nidogon Višnjić, ističući da Student servis Varaždin već dvije godine svojim članovima omogućuva ispis ugovora o obavljanju studentskog posla putem mrežnih stranica. Na ovaj način studentima je omogućeno da sami isprintaju ugovor i tijekom blagdana ili vikenda, kada posrednik ne radi ili kada zbog prirode posla ili prometne udaljenosti nisu u mogućnosti osobno doći u jednu od poslovnica Student servisa Varaždin.

Iako još prikupljaju prve informacije od samih studenata, i studentski zborovi Fakulteta organizacije i informatike te Učiteljskog fakulteta s velikim su odobravanjem dočekali novi Zakon.

– Bio je to proces dug gotovo dvije godine, tijekom kojeg smo sudjelovali na velikom broju sastanaka, radili unatoč promjenama u Ministarstvu i stalnim odgodama. Bili smo strpljivi i sada konačno možemo reći da se isplatilo – rekao je Borna Nemet, predsjednik Studentskog zbora Učiteljskog fakulteta i zamjenik predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Da je novi Zakon iskorak u pravom smjeru smatra predsjednik Studentskog zbora FOI-ja Karlo Budanec, ističući da će se njime eliminirati nejednakost na temelju geografskog položaja studenata, odnosno razlika između satnica u manje i više razvijenim krajevima Hrvatske.

– Svaki je zakon dobar koliko i njegova primjena, odnosno regulacija, a to ćemo vidjeti kada prođe određeno vrijeme primjene – zaključio je Budanec.

U prošloj godini na studentskim poslovima radilo je 6419 studenata

Tijekom prošle godine posredstvom Studentskog centra Varaždin, koji uz Student servis u Varaždinu ima otvorene podružnice Student servisa u Čakovcu, Koprivnici, Bjelovaru i Križevcima, radilo je 6419 studenata. Studenti su tijekom 2018. godine posredstvom Studentskog centra Varaždin radili kod 3298 različitih poslodavaca.

Tijekom cijele kalendarske godine Studentski centar Varaždin bilježio je veću ponudu poslova od potražnje, a velika ponuda poslova vladala je u ljetnim mjesecima, kada se stalno tražio veći broj studenata za rad na sezonskim poslovima na Jadranu.

– Najveća ponuda poslova, a samim tim i potražnja, bila je u sektoru ugostiteljstva, odnosno u sezonskom zapošljavanju u turizmu. Uz to, povećana je ponuda, odnosno potražnja za studentima u IT industriji, a uvijek su tu prehrambene i metalne industrije te rad u trgovačkim centrima – naglašava voditeljica Student servisa Varaždin Sonja Nidogon Višnjić.

Dodaje da je 255 izvanrednih studenata podiglo studentski ugovor i započelo s radom nakon stupanja na snagu novog Zakona o obavljanju studentskih poslova pa do kraja 2018. godine. Novi Zakon je izjednačio redovne i izvanredne studente kada je riječ o obavljanju studentskih poslova, tako da svi studenti imaju mogućnost rada posredstvom studentskih servisa, ali u skladu sa zakonskim odredbama (nemaju zasnovan radni odnos, ne obavljaju samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja ili djelatnost poljoprivrede i šumarstva). Zakon je ograničio i rad studenata koji studiraju duže od dvostrukog vremena trajanja studija, ali je u svakom slučaju sada većini studenata omogućio rad posredstvom studentskih servisa.

– Nadamo se da će se pozitivni trendovi nastaviti i da će novim Zakonom o obavljanju studentskih poslova ponuda poslova biti još bogatija – zaključuje voditeljica Student servisa Varaždin.

U fokusu

FOTO U Varaždinskim Toplicama otvoren Hotel Bernarda, stigao i premijer Andrej Plenković

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Varaždinskim Toplica u subotu, 25. svibnja svečano je otvoreno Hotel Bernarda, hotela s četiri zvjezdice.

Riječ je o investiciji tvrtke Bernarda Nova, vlasnice Bernarde Cecelje vrijednoj više od osam milijuna eura.

Hotel ima 27 soba, unutarnji i vanjski bazen, finsku, tursku i infracrvenu saunu, slanu sobu te balneo kupke. Dodatni sadržaji su restoran, pizzerija i još dodatnih 20 smještajnih jedinica. Fizikalna terapija ima značajno mjesto u Wellness centru, a u ponudi je i pilates studio, što jedinstveno je u Hrvatskoj.

Poduzetnica Bernarda Cecelja željela je vratiti nešto svojem rodnom kraju.

– Ne mogu opisati koliko sam sretna i ponosna. Stigli smo do kraja od ideje i realizacije objekta koji se prostire na površini od 10.000 četvornih metara. Susretali smo s raznim poteškoćama i mnogi su se već pitati kada će hotel biti otvoren. Samo sam ja znala koliko se tu nanizalo problema od 2015. godine pa do danas. Otvorenje Hotela veliki je zamašnjak razvoju turizma ne samo Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije, nego i cijelog kontinentalnog turizma – poručila je Cecelja.

Na otvorenje Hotela Bernarda stigao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– U okviru NPOO-a nastojali smo jedan veliki dio sredstava, uz puno angažmana i tumačenja prema Europskoj komisiji alocirati upravo za turizam i najveći dio investicija je išao prema kontinentalnom turizmu. To je bio potez države, da kapitaliziramo turizam upravo u onim područjima gdje smatramo da je određena pomoć bila potrebna. Vaša investicija gospođo Cecelja, koja je u potpunosti privatna pokazuje tu snagu, energiju i moć stvaranja ovako prekrasnog hotela, u sjajnoj destinaciji na temelju vlastitih sredstava poslovnog plana investicija i sve na temelju proizvodnje kreveta i krevetnih sustava i nadaleko poznatih madraca – zaključio je premijer Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

Premijer Plenković stiže u Varaždinske Toplice i Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Premijer Plenković u subotu, 25. svibnja stiže u Varaždinske Toplice i Varaždin društvu ministra turizma i sporta Tončija Glavine.

Najprije će u 9.30 biti prisutan na otvorenju Hotela Bernarda u Varaždinskim Toplicama. Tamo će ga dočekati vlasnica hotela Bernarda Cecelja, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Nakon toga će se premijer i njegova pratnja uputiti do Varaždina, gdje će u 10.30 prisustvovati svečanom otvorenju 6. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe–Adria i 13. izložbe bučinih ulja Hrvatske.

Za titulu šampiona te zlatne, srebrne i brončane medalje ove se godine natječe 166 bučinih ulja iz pet zemalja, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke. Njih 35 deklarirana su kao hladno prešana bučina ulja, dok je 131 uzorak deklariran kao djevičanska bučina ulja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje