Povežite se s nama

U fokusu

Potez očajnika: Nakon što je najavljena njegova smjena, Vlašić otišao s mjesta direktora Varkoma

Objavljeno:

- dana

(Ne)očekivano

Direktor Varkoma Vlado Vlašić je dao ostavku. V.d direktor tvrtke je Marijan Cesarec, dugogodišnji tehnički direktor Varkoma. 

Nakon što je Regionalni tjednik jučer objavio da će Vlado Vlašić sigurno dobiti otkaz, kompromitirani direktor Varkoma preduhitrio je takav scenarij: danas ujutro je sam dao ostavku na mjesto prvog čovjeka najveće gradske komunalne tvrtke.

Dugi je popis Vlašićevih grijeha, ali svakako najveći je nekoliko srušenih natječaja za postupak javne nabave za varaždinsku aglomerciju.

Osim što je potrošeno puno novaca za provedbu natječaja, činjenica je da neki dijelovi grada još uvijek nemaju priključka. Istovremeno, Varkom ima puno oročenog novca na računu u banci.

Pitanje tih računa je prije desetak dana „potegnuo“ gradski vijećnik Davor Patafta, ali iz Varkoma do danas nije stigao konkretan odgovor.

Vlašić bez kompasa

Zapravo, Vladi Vlašiću se pripisivalo svašta, njegov način poslovanja se opisivao kao „bez kompasa“, a on nikad nije suvislo odgovorio na bilo koje pitanje.  

Kad je kao direktor najveće komunalne tvrtke prozvan za ogromna dugovanja drugoj gradskoj tvrtki, Čistoći, Vlado Vlašić je krivicu prebacio na suprugu koja treba, a nije plaćala račune.

Osim toga, u tijeku je sudski proces između Čistoće i Varkoma zbog duga od 2,1 milijuna kuna, koliko Čistoća potražuje od Varkoma.

Marijan Cesarec je već dobio ovlast za mirno rješavanje spora u roku od 30 dana. Vlašić se, inače, tome protivio.  

Varkom je i vlasnik najvećeg gradskog problema, bala u Brezju, a prema nedavnim navodima dr. Gorana Kniewalda za Regionalni tjednik – tadašnjeg sudskog procjenitelja – Varkom, kao vlasnik bala, nije reagirao na čak 16 neispravnih nalaza o zagađenju vode s vodocrpilišta.

Zavod za javno zdravstvo je tad  o opasnostima za ljudsko zdravlje obavijestio policiju i gradskim službama je naloženo hitno rješavanje problema, ali ništa se nije dogodilo.

Sad je na agendi ideja da Varkom bale prebaciti Čistoći.  O tome – upozorava vijećnik Patafta –  nije bilo riječi kad se pri podjeli društva dijelila imovina.

– U cijeloj ovoj priči Varkom može prenijeti bale na drugu pravnu osobu, ali te firme moraju izraditi jasan ugovor i napisati koliku bi naknadu Čistoća naplatila Varkomu za preuzimanje bala. Ne može jedna firma samo tako prebacivati ni bale ni financijska sredstva u drugu firmu – rekao je za jedan portal Davor Patafta.

Vlašić ostaje raditi u Varkomu

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Varkoma na kojemu je glavna tema ostavka direktora, od osam članova Nadzornog odbora – jedan član je napustio sjednicu – samo Alfred Orbanić, glasao protiv.

Vlado Cesarec je odmah dobio ovlast da mirno riješi sukob sa Čistoćom

Vlado Vlašić je iz Varkoma otišao kako je i došao: kompromitantno.

On je na to mjesto došao 2013. godine proizvoljnom odlukom HNS-a, bez provedenog javnog natječaja.

Vlado Vlašić će ostati raditi u Varkomu jer mu je komunalac, prema ugovoru, dužan osigurati radno mjesto prema stručnoj spremi. Otpremninu neće dobiti.

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

FOTO 70 ludbreških vatrogasaca saniralo posljedice oluje: srušena stabla, krovišta, zakrčene ceste…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer je ludbreško područje zahvatilo jako nevrijeme. Kako smo izvijestili, najgore je prošlo prigradsko naselje Sigetec.

Međutim, nezapamćena oluja napravila je štete i u ostalim prigradskim naseljima, kao i u samom gradu Ludbregu, a štete se zbrajaju i u okolnim općinama.

FOTO Pijavica protutnjala Ludbregom, štete su ogromne: Trajalo je dvije minute, ali to je bilo strašno

Ludbreški vatrogasci i ove su nedaće dočekali spremni.

-Svako malo priroda nas nanovo podsjeća o svojoj nenadmašnoj i neukrotivoj snazi. Upravo takav podsjetnik stigao nam je jučer u popodnevnim satima kada smo svjedočili jakom olujnom nevremenu popraćeno gotovo orkanskim vjetrom, a koji je u svega 40-ak sekundi nanio popriličnu štetu diljem područja našeg Grada. Prateći nadolazeće vremenske prilike glavnina operativaca VZG-a Ludbreg znala je što slijedi. Pozivi na interventno djelovanje kreću od 16:30 te se neprestano nastavljaju tokom našeg rada. Srušena stabla koja prijete kućanstvima, prepriječene prometnice u cestovnom i željezničkom prometu, djelomično ili potpuno srušena krovišta, dimnjaci i druga infrastruktura prizori su koje zatičemo na gotovo svakom koraku – stoji u objavi DVD-a Ludbreg.

-Svjesni veličine situacije, već u samom početku, u interventno djelovanje uključujemo gotovo sva Društva naše VZG Ludbreg. Podjelom na sektore rada sva dostupna vozila sa pripadajućom tehnikom te 70-ak vatrogasaca po jasno definiranim prioritetima, paralelno je krenulo u sanaciju područja koja uključuju prigradska naselja Globočec, Vinograde Ludbreške, Hrastovsko, Selnik, Sigetec kao i sam Grad Ludbreg. Bilježimo ukupno 27 događaja na kojima je bio potreban naš angažman. Vrijeme završetka operativnog djelovanja bilježimo u 22:00 sati – izvijestili su ludbreški vatrogasci.

Zahvalili su svim kolegama i kolegicama koji su sudjelovali.

-Ovom prilikom zahvaljujemo se svim kolegicama i kolegama, operativcima VZG-a Ludbreg koji su još jednom dokazali da jedinstvenim sustavom zajedništva brzo i efikasno možemo parirati i ovakvoj vrsti nedaća. Također zahvaljujemo se i ostalim žurnim službama koje su jučer također značajno doprinijele u sanaciji, poglavito djelatnicima HEP-a koji su nas pratili u stopu. Ujedno se zahvaljujemo i našim suseljanima te građanima na strpljenju i velikoj dozi razumijevanja – objavili su na svom Facebooku članovi DVD-a Ludbreg, a njihove fotografije donosimo u nastavku.

Nastavite čitati

U fokusu

Baksa iz Nezavisne platforme Sjever predlaže ukidanje plaćanja pristojbe HRT-u za umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivica Baksa, saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever, ocijenio je u srijedu kako je vrijeme da se preispita obveza plaćanja HRT pristojbe za umirovljenike. Riječ je o ranjivoj skupini ljudi od kojih mnogi žive u siromaštvu ili su od riziku od siromaštva.

Baksa smatra kako je, s obzirom na visinu prosječne mirovine, svaki euro umirovljenicima od izuzetne važnosti, te je vrijeme da se razmisli o realnim koracima koji se mogu poduzeti kako bi im se olakšao svakodnevni život.

Trenutna visina mjesečne pristojbe je 10,62 eura, što za prosječnu hrvatsku mirovinu od oko 500 eura predstavlja značajan izdatak. Od plaćanja mjesečne pristojbe u visini od 50% oslobođeni su umirovljenici koji primaju mirovinu iz Državnog proračuna RH u visini od 199,08 eura, no njih je, tvrdi Baksa tek oko 5.500.

U vrijeme kada mnogi umirovljenici jedva spajaju kraj s krajem zbog porasta životnih troškova, gdje naročito teško padaju konstantna poskupljenja hrane i osnovnih potrepština, Baksa apelira na HRT i relevantne institucije da ozbiljno razmotre mogućnost ukidanja ili smanjenja pristojbe za sve umirovljenike, kojih u Hrvatskoj ima preko milijun.

U vrijeme kada su naši sugrađani prisiljeni sakupljati boce i snalaziti se na različite načine da bi uštedili koji cent, mjere poput ukidanja pristojbe svim umirovljenicima u idealnom slučaju, ili barem značajno smanjenje, predstavljao bi značajan korak ka poboljšanju životnog standarda i dostojanstva naših umirovljenika, zaključio je Baksa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje