Povežite se s nama

U fokusu

Potez očajnika: Nakon što je najavljena njegova smjena, Vlašić otišao s mjesta direktora Varkoma

Objavljeno:

- dana

(Ne)očekivano

Direktor Varkoma Vlado Vlašić je dao ostavku. V.d direktor tvrtke je Marijan Cesarec, dugogodišnji tehnički direktor Varkoma. 

Nakon što je Regionalni tjednik jučer objavio da će Vlado Vlašić sigurno dobiti otkaz, kompromitirani direktor Varkoma preduhitrio je takav scenarij: danas ujutro je sam dao ostavku na mjesto prvog čovjeka najveće gradske komunalne tvrtke.

Dugi je popis Vlašićevih grijeha, ali svakako najveći je nekoliko srušenih natječaja za postupak javne nabave za varaždinsku aglomerciju.

Osim što je potrošeno puno novaca za provedbu natječaja, činjenica je da neki dijelovi grada još uvijek nemaju priključka. Istovremeno, Varkom ima puno oročenog novca na računu u banci.

Pitanje tih računa je prije desetak dana „potegnuo“ gradski vijećnik Davor Patafta, ali iz Varkoma do danas nije stigao konkretan odgovor.

Vlašić bez kompasa

Zapravo, Vladi Vlašiću se pripisivalo svašta, njegov način poslovanja se opisivao kao „bez kompasa“, a on nikad nije suvislo odgovorio na bilo koje pitanje.  

Kad je kao direktor najveće komunalne tvrtke prozvan za ogromna dugovanja drugoj gradskoj tvrtki, Čistoći, Vlado Vlašić je krivicu prebacio na suprugu koja treba, a nije plaćala račune.

Osim toga, u tijeku je sudski proces između Čistoće i Varkoma zbog duga od 2,1 milijuna kuna, koliko Čistoća potražuje od Varkoma.

Marijan Cesarec je već dobio ovlast za mirno rješavanje spora u roku od 30 dana. Vlašić se, inače, tome protivio.  

Varkom je i vlasnik najvećeg gradskog problema, bala u Brezju, a prema nedavnim navodima dr. Gorana Kniewalda za Regionalni tjednik – tadašnjeg sudskog procjenitelja – Varkom, kao vlasnik bala, nije reagirao na čak 16 neispravnih nalaza o zagađenju vode s vodocrpilišta.

Zavod za javno zdravstvo je tad  o opasnostima za ljudsko zdravlje obavijestio policiju i gradskim službama je naloženo hitno rješavanje problema, ali ništa se nije dogodilo.

Sad je na agendi ideja da Varkom bale prebaciti Čistoći.  O tome – upozorava vijećnik Patafta –  nije bilo riječi kad se pri podjeli društva dijelila imovina.

– U cijeloj ovoj priči Varkom može prenijeti bale na drugu pravnu osobu, ali te firme moraju izraditi jasan ugovor i napisati koliku bi naknadu Čistoća naplatila Varkomu za preuzimanje bala. Ne može jedna firma samo tako prebacivati ni bale ni financijska sredstva u drugu firmu – rekao je za jedan portal Davor Patafta.

Vlašić ostaje raditi u Varkomu

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Varkoma na kojemu je glavna tema ostavka direktora, od osam članova Nadzornog odbora – jedan član je napustio sjednicu – samo Alfred Orbanić, glasao protiv.

Vlado Cesarec je odmah dobio ovlast da mirno riješi sukob sa Čistoćom

Vlado Vlašić je iz Varkoma otišao kako je i došao: kompromitantno.

On je na to mjesto došao 2013. godine proizvoljnom odlukom HNS-a, bez provedenog javnog natječaja.

Vlado Vlašić će ostati raditi u Varkomu jer mu je komunalac, prema ugovoru, dužan osigurati radno mjesto prema stručnoj spremi. Otpremninu neće dobiti.

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Neplodnost je “tihi” problem: može li se obiteljima u Varaždinu i Čakovcu pomoći da lakše dođu do roditeljstva?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nekoliko hrvatskih gradova, kao što su Osijek i Makarska, početkom ove godine započela je provedba nove demografske mjere – financijskih potpora mladim obiteljima za medicinski pomognutu oplodnju (MPO). Trebaju li takvu mjeru uvesti i gradovi na sjeveru Hrvatske, Varaždin i Čakovec, provjerili smo kod nekoliko sugovornika s ovog područja.

Pozitivan primjer

Naime, Grad Makarska osigurao je u svom proračunu 150.000 kuna kako bi bračni ili izvanbračni parovi u ovoj godini, počevši s 1. siječnja, mogli ostvariti pravo na sufinanciranje troškova za najviše dva pokušaja medicinski pomognute oplodnje. Odluku je u prosincu prošle godine usvojilo njihovo Gradsko vijeće, a gradonačelnik Makarske Zoran Paunović tom je prilikom rekao da društvo ovaj problem više ne može ignorirati.

– Neplodnost je problem o kojem se tiho i nedovoljno govori, iako je u Hrvatskoj, kao i globalno, u neprestanom porastu. Predviđa se da će za 10 godina u većem dijelu svijeta neplodno biti oko 30 % parova. Žene u Hrvatskoj rađaju prvo dijete s prosječno 29,4 godine, sve češće tek nakon 30, čak i 35 godina starosti, a neplodnost je gotovo jednako prisutna kod oba spola. Za one koji žele postati roditelji neplodnost je velika trauma, često popraćena osjećajem krivnje i tuge. Ne možemo kao društvo samo okretati glavu, vrijeme je da Grad napravi važan iskorak i osigura financijsku potporu Makarankama i Makaranima koji se nose s ovim problemom – naglasio je gradonačelnik Makarske.

Objasnio je da pravo na sufinanciranje, između ostaloga, ostvaruje podnositelj zahtjeva koji je prethodno iscrpio sve mogućnosti koje su ostvarive na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, sukladno važećem zakonu kojim je uređeno pitanje pomognute oplodnje.

Na sjeveru

A da je sadašnji Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji, koji datira iz 2012. godine, nakon 10 godina potrebno unaprijediti, tvrdi i saborska zastupnica iz Čakovca prim. dr. sc. Andreja Marić, dr. med. Ističe da zakonski okvir u prvom redu treba mijenjati zbog nekoliko razloga: kako bi se akceptirao desetogodišnji napredak medicinske znanosti na tom području te omogućilo proširenje prava na medicinski pomognutu oplodnju.

– Tragično je da ova Vlada izmišlja neke demografske mjere koje će dati slabe ili nikakve rezultate, a onu koja dokazano dovodi do većeg broja rođene djece, a MPO to jest, stigmatizira – smatra saborska zastupnica Andreja Marić.

Navodi da jedan od važnih ciljeva zdravstvenog sustava, ali i drugih javnih sektora, mora biti poboljšanje demografske situacije u Republici Hrvatskoj te oštro upire prstom u državu koja, navodi naša sugovornica, “još uvijek ne zna ili ne želi prionuti rješavanju ovog problema”. Pozdravlja mjeru koju je uveo Grad Makarska kada je riječ o financijskim potporama svojim sugrađanima, konkretno mladim obiteljima po pitanju medicinski pomognute oplodnje, te se slaže da bi se po tom pitanju trebale iskazati i ostale županije, gradovi i općine.

– I druge jedinice lokalne (regionalne) samouprave, pa tako i Grad Čakovec, trebale bi se, u okviru svojih financijskih mogućnosti, uključiti u sufinanciranje medicinski pomognute oplodnje kada su iscrpljene ostvarive mogućnosti na teret HZZO-a, no svakako je na potezu i država – izjavila je saborska zastupnica, napomenuvši da Vlada RH također nije pokazala dovoljno sluha za ublažavanje menstrualnog siromaštva, odbivši smanjiti porez na menstrualne potrepštine.
U Gradu Čakovcu, na čelu s gradonačelnicom Ljerkom Cividini, također pozdravljaju demografsku mjeru Grada Makarske navodeći da je hvalevrijedna te rezultat višegodišnjeg promišljanja i osluškivanja potreba njihovih građana.

– Kako u ovom trenutku u Gradu Čakovcu nismo upoznati s činjenicom da bi našim građanima ovakva mjera bila potrebna, svjesni da HZZO plaća troškove pomognute oplodnje do određene razine, dosad nismo razmišljali o ovakvoj mjeri. Dakako da svaki dobar primjer, posebice kada se pokaže pozitivnim u praksi, valja slijediti. Samim tim ćemo s veseljem pratiti rezultate i demografske promjene u Makarskoj i ostalim gradovima ako uvedu mjere ovakvog tipa te s našim građanima uvidjeti potrebu za uvođenjem iste i u Čakovcu – tvrde iz Grada Čakovca te dodaju:

– Svaki vid potpore mladim obiteljima vidimo kao ključan za naš grad i Međimurje općenito jer nam je cilj zadržati i pomagati naše mlade te ih poticati da ostanu u svom rodnom kraju. Ono o čemu jesmo razmišljali, i gdje su napravljeni prvi koraci uz istraživanja i komunikaciju sa srodnim udrugama, je potpomaganje parova koji se odluče na usvajanje, što donosi višestruku korist za zajednicu. Međutim, to je program koji je još u povojima te se o mogućnostima još diskutira – otkrivaju iz središta Međimurske županije.

Zbog sve više prisutnih negativnih demografskih trendova, i Grad Varaždin bi se trebao uključiti u sufinanciranje medicinski pomognute oplodnje kod mladih parova, smatra vijećnica Gradskog vijeća Grada Varaždina Silvija Cupar.

– Pružanje financijske potpore obiteljima zbog visokih troškova medicinski pomognute oplodnje stvara poticajnu okolinu za planiranje potomstva te ostvarivanje težnje za roditeljstvom. Naravno da postoje ograničeni fiskalni kapaciteti, no oni moraju prvenstveno pratiti potrebe stanovnika. Uz ovu inicijativu, smatram da bi Grad Varaždin u skoroj budućnosti trebao pružiti potporu i posvojiteljima te uvesti mjere besplatnog vrtića za drugo ili treće dijete, za što ću se kao gradska vijećnica zalagati – izjavila je vijećnica Silvija Cupar te zaključila da su mlade obitelji stup svakog društva, stoga podupire ovu demografsku mjeru “jer ne doprinosi samo demografskom razvoju već i stvaranju kvalitetne i zadovoljne zajednice u cjelini”.

FOTO: Udruga RODA

IZAZOVI NEPLODNOSTI

Parovima ili pojedincima koji se žele ostvariti kao roditelji, a pritom se suočavaju s izazovima koje donosi neplodnost, dobro je poznata informacija da na području Varaždinske i Međimurske županije nema ugovorenih ustanova koje provode postupke medicinski pomognute oplodnje.

Prema podacima iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, to mogu učiniti u KBC-u Rijeka, KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre milosrdnice, KBC-u Split, KBC-u Osijek, KB Merkur i KB Sveti Duh te ugovorenim privatnim poliklinikama: Poliklinikom BetaPlus, Poliklinikom Škvorc i Poliklinikom IVF.

No, dobra je vijest da ne postoji lista čekanja za medicinski pomognutu oplodnju, budući da je ugovoreno više postupaka nego što ih je obavljeno, navode iz HZZO-a.

U jednoj godini obavljeno oko 4000 postupaka

Prema procjenama, s neplodnošću se danas u Hrvatskoj suočava čak 17 % parova, a cijeli proces medicinski pomognute oplodnje iznimno je stresan i financijski iscrpljujući.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, do studenoga prošle godine u Hrvatskoj je broj obavljenih postupaka medicinski pomognute oplodnje iznosio 3910, a 2020. godine 3758, pri čemu broj postupaka ne znači i broj osiguranih osoba jer, na primjer, jedna osoba može imati jedan, dva ili tri postupka.

U slučaju Grada Makarske priznavat će se do 50 % troškova, maksimalno u iznosu do 7500 kuna, za do dva pokušaja medicinski pomognute oplodnje u jednoj kalendarskoj godini. U proračunu su predviđena sredstva na godišnjoj razini, a zahtjevi će se odobravati po redu prijave, sve do iskorištenja sredstava planiranih u tekućoj godini.

Kako stoji u novoj Odluci o socijalnoj skrbi Grada Makarske, pravo na sufinanciranje troškova medicinski pomognute oplodnje može se priznati podnositelju zahtjeva koji je iscrpio sve mogućnosti koje su, sukladno Zakonu, ostvarive na teret HZZO-a, i to za najviše dva pokušaja medicinski pomognute oplodnje u jednoj kalendarskoj godini.

Pravo na sufinanciranje medicinski pomognute oplodnje priznaje se i ženi nakon navršene 42. godine života ako nije mogla ostvariti mogućnosti za postupke pomognute oplodnje na teret HZZO-a.

Hoće li takvu demografsku mjeru slijediti Varaždin ili Čakovec, gradovi u kojima se gotovo uvijek ističe važnost podizanja nataliteta, zadržavanja stanovništva, ali i dolazaka mladih obitelji?

Nastavite čitati

U fokusu

Ako će cijene goriva rasti i idućeg tjedna, Vlada će ih ponovo zamrznuti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ako će cijene goriva rasti i idući tjedan, Vlada bi mogla ponovno limitirati cijene goriva, izjavio je premijer Andrej Plenković na današnjem saborskom aktualnom prijepodnevu.

Prema pisanju portala Index, premijer je rekao da će ponovo limitirati sva goriva, ako će imati procjenu da će idućeg tjedna rasti njihova cijena.

Napomenuo da je, kada je riječ o cijeni goriva, Vlada je prije tri mjeseca limitirala cijene na 11,0 i 11 kuna te držala tu cijenu dva mjeseca, čime je izbjegnut udar na građane.

– Nakon toga smo prepustili stvari tržištu, primijetili smo da su današnje cijene benzina više, ukoliko imamo procjenu da će cijena idućeg tjedna rasti, mi ćemo opet limitirati sva goriva, osim premiuma – kazao je Plenković, a prenosi Index.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje