Povežite se s nama

U fokusu

Jasminka Begić na pisanju zapisnika zarađivala 300.000 kuna godišnje, a onda potjerana iz Međimurja

Objavljeno:

- dana

AKTUALNA ZAMJENICA V. D. RAVNATELJA

Aktualna zamjenica v. d. ravnatelja Opće bolnice Varaždin, diplomirana pravnica i članica SDP-a Jasminka Begić bila je privatna poduzetnica.

Od 1995. godine vodila je tvrtku Libecod d.o.o. za menadžment i usluge, i to zajedno s partnericom Lidijom Belcar-Prstec, koja danas vodi istoimeni Odvjetnički ured u Varaždinu. Čak 15 godina su ta tvrtka, a kasnije Odvjetnički ured – u kojem je Begić bila i zaposlena – odlično zarađivali pružajući intelektualne usluge zdravstvenim ustanovama u Međimurskoj županiji. 

Nelogična suradnja

Oko 300.000 kuna godišnje su dobivale od tamošnjih Doma zdravlja Čakovec, Zavoda za javno zdravstvo i Ljekarna Međimurske županije, i to za pisanje zapisnika, odluka i sličnih dokumenata! Dugogodišnja suradnja prekinuta je 2010. godine: tadašnji župan Ivica Perhoč (SDP) utvrdio je da je riječ o prevelikom iznosu te je zatražio da sve tri ustanove prekinu tu suradnju.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije potvrdili da je suradnja trajala od 1995. do 2010. godine.

Pitanje zanimljivoga poslovnog puta Jasminke Begić otvorio je u petak na sjednici Županijske skupštine vijećnik HDZ-a Robert Maček.
– Jasminka Begić je u Općoj bolnici Varaždin, prema riječima v. d. ravnatelja Nenada Kudelića, angažirana kao njegova zamjenica jer se razumije u pravne poslove. Ona, međutim, nema status odvjetnice, ali nije to jedino sporno. Trebali biste istražiti kojim se poslovima bavila, jer je po 300.000 kuna godišnje u Međimurju navodno dobivala za pisanje zapisnika za tri zdravstvene ustanove – rekao je Maček.

U javnosti je Begić postala poznata kad je 2012. godine imenovana za ravnateljicu tada novoosnovanog Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. Prije toga je radila u Odvjetničkom uredu Lidije Belcar- Prstec, no odgovor na pitanje na kojim poslovima i u kojem točno razdoblju iz toga odvjetničkog ureda nismo dobili. No, ako je suditi prema odgovoru iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, do 2010. godine sigurno.

– Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije 1. rujna 1995. godine zaključio je na neodređeno Ugovor o poslovnoj suradnji s poduzećem Libecod d.o.o. zastupanim po direktorici Jasminki Begić i Odvjetničkom kancelarijom Lidije Belcar-Prstec radi obavljanja pravnih poslova (izrađivanje pismenih izvješća prilikom stupanja na snagu novih zakonskih i podzakonskih akata, izrada akata odluka i zaključaka…). Dana 1. srpnja 2002. godine zaključen je Ugovor o poslovnoj suradnji samo s Odvjetničkom kancelarijom Lidije Belcar-Prstec, u kojem je radila Jasminka Begić na pravnim poslovima (usmene upute za primjenu propisa, izrada akata, zapisnika, odluka, materijala za sjednicu Upravnog vijeća…) i to do zaključno 31. prosinca 2010. godine – odgovorili su.

Na tim poslovima ju je angažirala tadašnja ravnateljica čakovečkog Doma zdravlja Nevenka Krčar, liječnica opće medicine. To nam je potvrdio bivši međimurski župan Ivica Perhoč.

– Više se ne sjećam je li ugovor o djelu bio potpisan s Odvjetničkim uredom Belcar-Prstec ili direktno s gospođom Begić. No, znam da mi je bilo nelogično da vanjski odvjetnički ured pruža takve usluge zdravstvenim ustanovama. Smatrao sam da je bolje i racionalnije rješenje raspisati natječaj za pravnika kojeg ćemo imati na raspolaganju 24 sata, a ne da angažiramo vanjski odvjetnički ured kojeg plaćamo – rekao je Perhoč.Detalja oko iznosa koji su im se isplaćivali se više ne sjeća.

– Mogu samo reći da je svoj posao Begić radila korektno i u skladu s potpisanim ugovorom. Ako je u ugovoru pisalo da je dužna pisati zapisnike i odluke, onda je to i radila. Ponavljam, nisam to ugovorio, a smatrao sam da nam za pisanje zapisnika ne treba vanjski suradnik – jasan je bio bivši međimurski župan.

Suradnja je otkazana krajem 2010., no Begić i Belcar-Prstec vrlo su brzo uspjele pronaći nove poslove, ovaj put u Varaždinskoj županiji. Begić se javila na javni natječaj i postala je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, a njezina partnerica Belcar-Prstec u ožujku 2012. potpisuje ugovor s Općom bolnicom Varaždin za pružanje pravnih usluga na godinu dana! Konačno, Begić je iz Zavoda ove godine prešla u Opću bolnicu, na mjesto zamjenice v. d. ravnatelja, gdje je angažirana zbog velikog iskustva na pravnim poslovima u zdravstvenim ustanovama.

Izvor: RT
Foto: Arhiva Rt

Međimurje

Ravnatelj ŽB Čakovec Tomislav Novinščak: “Budućnost infektologije u Međimurju je osigurana!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Protekloga tjedna priopćenjem povezanim s odlaskom infektologinje Tanje Potočnik-Hunjadi iz čakovečke Bolnice oglasio se SDP Međimurske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Saznavši da je našu Županijsku bolnicu Čakovec napustila jedina stalno zaposlena specijalistica infektologije Tanja Potočnik-Hunjadi, dr. med., smatramo da je o navedenom potrebno obavijestiti javnost. Neugodno smo iznenađeni činjenicom da o odlasku infektologinje u jeku epidemije ravnatelj Bolnice doc.dr.sc. Tomislav Novinščak, dr.med. i župan Matija Posavec nisu našli potrebnim potruditi se zadržati liječnicu, niti pak obavijestiti Međimurke i Međimurce (koji su svojim doprinosima gradili Bolnicu) tko će ih dalje liječiti te koja je budućnost Odjela infektologije. Okolnosti koje su dovele do toga da je dr. Potočnik-Hunjadi bila prisiljena dati otkaz i otišla raditi u susjednu županiju ne služe na čast ni ravnatelju, zamjeniku ravnatelja, ni predsjednici Upravnog vijeća, a osobito ne županu Posavcu kojem su puna usta hvale na račun sadašnje uprave Bolnice.

Naši sugrađani zaslužuju znati barem osnovne činjenice: Odjel infektologije u Županijskoj bolnici postoji od 1974. U studenome 2014., nakon preustroja odjela i odsjeka u bolnicama u Republici Hrvatskoj, tadašnji šef Infektologije prim.dr. sc. Dragutin Golubić, dr. med. te sanacijski upravitelj, a sada zamjenik ravnatelja Miroslav Horvat, dr. med. na sastanku u Općoj bolnici Varaždin dogovarali su spajanje naše i varaždinske infektologije, poput svojevrsnog „pilot projekta“, što se uz višestruke napore dr. Potočnik-Hunjadi uz podršku Hrvatskog društva infektologa te SDP-a Međimurja zaustavilo kod tadašnjeg ministra zdravlja Varge u srpnju 2015. godine.

Svih tih godina do sada dr. Potočnik-Hunjadi na svojim je leđima, uz pomoć dvoje, potom troje specijalizanata, nosila na leđima odjel Infektologije, radeći svakodnevno, „i petkom, i svetkom“, čuvajući time opstojnost odjela.

Povrh brojnih problema na koje su, osobito tijekom prošle godine, u više navrata upozoravale liječničke udruge i brojni zaposlenici Bolnice, potom i SDP Međimurja, a tiču se rada sadašnjeg ravnatelja Novinščaka, poteškoće s kojima se susretala Infektologija u većoj mjeri javile su se početkom pandemije COVID-19 u ožujku 2020.g., kada je ravnatelj Novinščak pristao imenovati koordinatora za borbu protiv pandemije tek na intervenciju ministra Beroša.

Kulminacija problema dogodila se u rujnu 2020.g., kada je, nakon odbijanja ravnatelja da posluša savjete struke, tj. koordinatora-doktorice Potočnik-Hunjadi, svojim pristupom problemu pandemije prisilio dr. Potočnik-Hunjadi da podnese ostavku na mjesto koordinatorice. Za „nagradu“ odmah idući dan smijenio ju je s mjesta voditeljice Odjela infektologije. Do danas odjel Infektologije u našoj bolnici radi bez voditelja odjela-infektologa.

Unatoč želji dr. Potočnik-Hunjadi da bude maksimalno angažirana u sustavnom zbrinjavanju oboljelih od COVID-19, nastavilo se njeno šikaniranje i omalovažavanje te je potom bila prisiljena dati otkaz. O svemu su informirani i župan Matija Posavec i predsjednica Upravnog vijeća Bolnice dr.sc. Sonja Tošić-Grlač, koji se na zadnjem sastanku 14.12.2020.g. nisu potrudili uvjeriti ravnatelja Novinščaka i njegovog zamjenika da za našu Bolnicu nije dobro da izgubimo specijalisticu infektologije.

Veliki trud u zbrinjavanju oboljelih daju specijalisti i specijalizanti interne medicine naše Bolnice, uz troje vrijednih specijalizanata infektologije i specijalizanata drugih struka, na čemu im se zahvaljujemo, uz povremenu, većinom telefonsku pomoć dvoje umirovljenih infektologa (od kojih je jedan spomenuti prim. Golubić koji je tek nedavno angažiran), no postavljamo pitanja: Koja je budućnost infektologije u našoj Bolnici? Ostvaruje li se san spomenutih pojedinaca iz 2014. godine da ostanemo bez Infektologije u našoj Bolnici? Je li župan Posavec ovime otvorio vrata HDZ-u, tj. njegovom ministru za osnivanje regionalnog centra infektologije u susjednoj županiji?

Slažemo se s nedavnim komentarom župana Posavca da se država, tj. HDZ maćehinski odnose prema Međimurju kad je u pitanju financiranje zdravstva, o čemu su u više navrata u Saboru upozoravali i naši saborski zastupnici. Stoga se nameće logično pitanje: Zašto župan Posavec tako grčevito drži ravnatelja Novinščaka, inače višegodišnjeg člana HDZ-a, na čelu Bolnice? Zašto se nisu izborili za veća financijska sredstva, tzv. limit našoj Bolnici?

Da je u Županijskoj bolnici Čakovec sve sjajno, ne bismo nimalo reagirali ni tražili odgovornost sadašnjeg Ravnatelja, uprave Bolnice, predsjednice Upravnog vijeća, ni župana Posavca. No problema je mnogo, ne dopiru u javnost, stoga tražimo odgovore na navedena pitanja.”

Na konferenciji za medije koja je održana prošloga četvrtka odlazak infektologinje kratko je prokomentirao ravnatelj ŽB Čakovec, doc. dr. sc. Tomislav Novinščak:

– U ŽB Čakovec napustila nas je dr. Tanja Potočnik-Hunjadi, kojoj smo se zahvalili na angažmanu. Nema straha za budućnost infektologije u našoj županiji; ona je osigurana.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdravka Grđan objavila kandidaturu za gradonačelnicu Grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zdravka Grđan, dugogodišnja ravnateljica Druge gimnazije Varaždin, danas je objavila svoju kandidaturu za varaždinsku gradonačelnicu.

Riječ je o profesorici pedagogije i njemačkog jezika i književnosti. voj život posvetila je odgoju i obrazovanju te je prva ravnateljica u Varaždinskoj županiji promovirana u zvanje ravnatelj mentor.

Savjetnica je varaždinskog župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti, te voditeljica Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest.

Njezin moto je: „Djela, a ne riječi“!

Nastavite čitati