Povežite se s nama

U fokusu

Jasminka Begić na pisanju zapisnika zarađivala 300.000 kuna godišnje, a onda potjerana iz Međimurja

Objavljeno:

- dana

AKTUALNA ZAMJENICA V. D. RAVNATELJA

Aktualna zamjenica v. d. ravnatelja Opće bolnice Varaždin, diplomirana pravnica i članica SDP-a Jasminka Begić bila je privatna poduzetnica.

Od 1995. godine vodila je tvrtku Libecod d.o.o. za menadžment i usluge, i to zajedno s partnericom Lidijom Belcar-Prstec, koja danas vodi istoimeni Odvjetnički ured u Varaždinu. Čak 15 godina su ta tvrtka, a kasnije Odvjetnički ured – u kojem je Begić bila i zaposlena – odlično zarađivali pružajući intelektualne usluge zdravstvenim ustanovama u Međimurskoj županiji. 

Nelogična suradnja

Oko 300.000 kuna godišnje su dobivale od tamošnjih Doma zdravlja Čakovec, Zavoda za javno zdravstvo i Ljekarna Međimurske županije, i to za pisanje zapisnika, odluka i sličnih dokumenata! Dugogodišnja suradnja prekinuta je 2010. godine: tadašnji župan Ivica Perhoč (SDP) utvrdio je da je riječ o prevelikom iznosu te je zatražio da sve tri ustanove prekinu tu suradnju.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije potvrdili da je suradnja trajala od 1995. do 2010. godine.

Pitanje zanimljivoga poslovnog puta Jasminke Begić otvorio je u petak na sjednici Županijske skupštine vijećnik HDZ-a Robert Maček.
– Jasminka Begić je u Općoj bolnici Varaždin, prema riječima v. d. ravnatelja Nenada Kudelića, angažirana kao njegova zamjenica jer se razumije u pravne poslove. Ona, međutim, nema status odvjetnice, ali nije to jedino sporno. Trebali biste istražiti kojim se poslovima bavila, jer je po 300.000 kuna godišnje u Međimurju navodno dobivala za pisanje zapisnika za tri zdravstvene ustanove – rekao je Maček.

U javnosti je Begić postala poznata kad je 2012. godine imenovana za ravnateljicu tada novoosnovanog Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. Prije toga je radila u Odvjetničkom uredu Lidije Belcar- Prstec, no odgovor na pitanje na kojim poslovima i u kojem točno razdoblju iz toga odvjetničkog ureda nismo dobili. No, ako je suditi prema odgovoru iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, do 2010. godine sigurno.

– Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije 1. rujna 1995. godine zaključio je na neodređeno Ugovor o poslovnoj suradnji s poduzećem Libecod d.o.o. zastupanim po direktorici Jasminki Begić i Odvjetničkom kancelarijom Lidije Belcar-Prstec radi obavljanja pravnih poslova (izrađivanje pismenih izvješća prilikom stupanja na snagu novih zakonskih i podzakonskih akata, izrada akata odluka i zaključaka…). Dana 1. srpnja 2002. godine zaključen je Ugovor o poslovnoj suradnji samo s Odvjetničkom kancelarijom Lidije Belcar-Prstec, u kojem je radila Jasminka Begić na pravnim poslovima (usmene upute za primjenu propisa, izrada akata, zapisnika, odluka, materijala za sjednicu Upravnog vijeća…) i to do zaključno 31. prosinca 2010. godine – odgovorili su.

Na tim poslovima ju je angažirala tadašnja ravnateljica čakovečkog Doma zdravlja Nevenka Krčar, liječnica opće medicine. To nam je potvrdio bivši međimurski župan Ivica Perhoč.

– Više se ne sjećam je li ugovor o djelu bio potpisan s Odvjetničkim uredom Belcar-Prstec ili direktno s gospođom Begić. No, znam da mi je bilo nelogično da vanjski odvjetnički ured pruža takve usluge zdravstvenim ustanovama. Smatrao sam da je bolje i racionalnije rješenje raspisati natječaj za pravnika kojeg ćemo imati na raspolaganju 24 sata, a ne da angažiramo vanjski odvjetnički ured kojeg plaćamo – rekao je Perhoč.Detalja oko iznosa koji su im se isplaćivali se više ne sjeća.

– Mogu samo reći da je svoj posao Begić radila korektno i u skladu s potpisanim ugovorom. Ako je u ugovoru pisalo da je dužna pisati zapisnike i odluke, onda je to i radila. Ponavljam, nisam to ugovorio, a smatrao sam da nam za pisanje zapisnika ne treba vanjski suradnik – jasan je bio bivši međimurski župan.

Suradnja je otkazana krajem 2010., no Begić i Belcar-Prstec vrlo su brzo uspjele pronaći nove poslove, ovaj put u Varaždinskoj županiji. Begić se javila na javni natječaj i postala je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, a njezina partnerica Belcar-Prstec u ožujku 2012. potpisuje ugovor s Općom bolnicom Varaždin za pružanje pravnih usluga na godinu dana! Konačno, Begić je iz Zavoda ove godine prešla u Opću bolnicu, na mjesto zamjenice v. d. ravnatelja, gdje je angažirana zbog velikog iskustva na pravnim poslovima u zdravstvenim ustanovama.

Izvor: RT
Foto: Arhiva Rt

U fokusu

U Lepoglavi razočarani HDZ-ovci na izbore izlaze s nezavisnim listama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz poruku “ZAJEDNO za naš grad”, 17. je travnja u Lepoglavi svoju kandidaturu, kao nezavisni kandidat, za gradonačelnika Grada Lepoglave istaknuo Robert Maček.

Riječ je o osobi koja je svoju političku karijeru gradila u HDZ-u, obnašajući u tom periodu dužnosti predsjednika Gradskog vijeća Grada Lepoglave te gradskog i županijskog vijećnika. Nakon unutarstranačkih promjena odlučio se za samostalan politički put, na kojem će, kako ističe, svojim angažmanom i djelovanjem i dalje pridonositi boljitku i razvoju Grada Lepoglave.

– Želim da Grad Lepoglava bude sredina koja će građanima pružati sve uvjete potrebne za ugodan i kvalitetan život. Svojim iskustvom, angažmanom, djelovanjem i, što je izuzetno važno, u zajedništvu s građanima, to mogu i ostvariti – objasnio je Robert Maček razloge svoje kandidature.

Predstavljajući svoju kandidaturu, istaknuo je da je ona nastavak, odnosno nadogradnja svega što je tokom svog prethodnog političkog djelovanja radio za dobrobit Grada Lepoglave i njenih građana. Daljnje rješavanje infrastrukturne problematike, prije svega vodoopskrbe i elektroopskrbe, važna je odrednica tog programa, kojim se, kad je komunalna infrastruktura u pitanju, najavljuje i nastavak cestogradnje. U planu je i plinofikacija gradskih područja koja nemaju opskrbu plinom.

Nastavite čitati

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati