Povežite se s nama

U fokusu

Jasminka Begić na pisanju zapisnika zarađivala 300.000 kuna godišnje, a onda potjerana iz Međimurja

Objavljeno:

- dana

AKTUALNA ZAMJENICA V. D. RAVNATELJA

Aktualna zamjenica v. d. ravnatelja Opće bolnice Varaždin, diplomirana pravnica i članica SDP-a Jasminka Begić bila je privatna poduzetnica.

Od 1995. godine vodila je tvrtku Libecod d.o.o. za menadžment i usluge, i to zajedno s partnericom Lidijom Belcar-Prstec, koja danas vodi istoimeni Odvjetnički ured u Varaždinu. Čak 15 godina su ta tvrtka, a kasnije Odvjetnički ured – u kojem je Begić bila i zaposlena – odlično zarađivali pružajući intelektualne usluge zdravstvenim ustanovama u Međimurskoj županiji. 

Nelogična suradnja

Oko 300.000 kuna godišnje su dobivale od tamošnjih Doma zdravlja Čakovec, Zavoda za javno zdravstvo i Ljekarna Međimurske županije, i to za pisanje zapisnika, odluka i sličnih dokumenata! Dugogodišnja suradnja prekinuta je 2010. godine: tadašnji župan Ivica Perhoč (SDP) utvrdio je da je riječ o prevelikom iznosu te je zatražio da sve tri ustanove prekinu tu suradnju.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije potvrdili da je suradnja trajala od 1995. do 2010. godine.

Pitanje zanimljivoga poslovnog puta Jasminke Begić otvorio je u petak na sjednici Županijske skupštine vijećnik HDZ-a Robert Maček.
– Jasminka Begić je u Općoj bolnici Varaždin, prema riječima v. d. ravnatelja Nenada Kudelića, angažirana kao njegova zamjenica jer se razumije u pravne poslove. Ona, međutim, nema status odvjetnice, ali nije to jedino sporno. Trebali biste istražiti kojim se poslovima bavila, jer je po 300.000 kuna godišnje u Međimurju navodno dobivala za pisanje zapisnika za tri zdravstvene ustanove – rekao je Maček.

U javnosti je Begić postala poznata kad je 2012. godine imenovana za ravnateljicu tada novoosnovanog Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. Prije toga je radila u Odvjetničkom uredu Lidije Belcar- Prstec, no odgovor na pitanje na kojim poslovima i u kojem točno razdoblju iz toga odvjetničkog ureda nismo dobili. No, ako je suditi prema odgovoru iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, do 2010. godine sigurno.

– Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije 1. rujna 1995. godine zaključio je na neodređeno Ugovor o poslovnoj suradnji s poduzećem Libecod d.o.o. zastupanim po direktorici Jasminki Begić i Odvjetničkom kancelarijom Lidije Belcar-Prstec radi obavljanja pravnih poslova (izrađivanje pismenih izvješća prilikom stupanja na snagu novih zakonskih i podzakonskih akata, izrada akata odluka i zaključaka…). Dana 1. srpnja 2002. godine zaključen je Ugovor o poslovnoj suradnji samo s Odvjetničkom kancelarijom Lidije Belcar-Prstec, u kojem je radila Jasminka Begić na pravnim poslovima (usmene upute za primjenu propisa, izrada akata, zapisnika, odluka, materijala za sjednicu Upravnog vijeća…) i to do zaključno 31. prosinca 2010. godine – odgovorili su.

Na tim poslovima ju je angažirala tadašnja ravnateljica čakovečkog Doma zdravlja Nevenka Krčar, liječnica opće medicine. To nam je potvrdio bivši međimurski župan Ivica Perhoč.

– Više se ne sjećam je li ugovor o djelu bio potpisan s Odvjetničkim uredom Belcar-Prstec ili direktno s gospođom Begić. No, znam da mi je bilo nelogično da vanjski odvjetnički ured pruža takve usluge zdravstvenim ustanovama. Smatrao sam da je bolje i racionalnije rješenje raspisati natječaj za pravnika kojeg ćemo imati na raspolaganju 24 sata, a ne da angažiramo vanjski odvjetnički ured kojeg plaćamo – rekao je Perhoč.Detalja oko iznosa koji su im se isplaćivali se više ne sjeća.

– Mogu samo reći da je svoj posao Begić radila korektno i u skladu s potpisanim ugovorom. Ako je u ugovoru pisalo da je dužna pisati zapisnike i odluke, onda je to i radila. Ponavljam, nisam to ugovorio, a smatrao sam da nam za pisanje zapisnika ne treba vanjski suradnik – jasan je bio bivši međimurski župan.

Suradnja je otkazana krajem 2010., no Begić i Belcar-Prstec vrlo su brzo uspjele pronaći nove poslove, ovaj put u Varaždinskoj županiji. Begić se javila na javni natječaj i postala je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, a njezina partnerica Belcar-Prstec u ožujku 2012. potpisuje ugovor s Općom bolnicom Varaždin za pružanje pravnih usluga na godinu dana! Konačno, Begić je iz Zavoda ove godine prešla u Opću bolnicu, na mjesto zamjenice v. d. ravnatelja, gdje je angažirana zbog velikog iskustva na pravnim poslovima u zdravstvenim ustanovama.

Izvor: RT
Foto: Arhiva Rt

U fokusu

Do danas 2021. poginulo 10 osoba, a u istom periodu prošle godine tri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U cilju zaustavljanja nepovoljnog trenda događanja teških prometnih nesreća policijski službenici PU varaždinske će svakodnevno provoditi pojačani nadzor svih sudionika u prometu. 

Tijekom prvih osam mjeseci 2021. godine na području Policijske uprave varaždinske evidentirano je ukupno 847 prometnih nesreća (2020. godine – 558), od kojih 8 prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima je 8 osoba smrtno stradalo (2020. godine – 3), 206 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama (2020. godine – 160) u kojima je 40 osoba zadobilo teške tjelesne ozljede (2020.- 43), 231 osoba lake tjelesne ozljede (2020. – 166) i 633 prometne nesreće s materijalnom štetom (2020. godine – 395).

Sagledavanjem događanja prometnih nesreća tijekom prvih osam mjeseci 2021. godine u usporedbi s istim razdobljem u 2020. godini, vidljivo je:

–       povećanje ukupnog broja prometnih nesreća za 52%
–       povećanje broja prometnih nesreća s poginulim osoba za 167%
–       povećanje broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 29%
–       povećanje broja prometnih nesreća s materijalnom štetom za 60%
–       povećanje broja poginulih osoba za 167%
–       smanjenje broja teško ozlijeđenih osoba za 7%
–       povećanje broja lako ozlijeđenih osoba 39%

Posebice zabrinjava činjenica kako je i tijekom mjeseca rujna nastavljen negativni trend smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama. Tako je do današnjeg dana tijekom 2021. godine na području PU varaždinske smrtno stradalo 10 osoba, a u istom periodu prošle godine 3 osobe, što čini povećanje od 233 %, objašnjavaju iz varaždinske policije.

S obzirom da je vrijeme berbi grožđa, policija će tijekom  vikenda, provoditi pojačani nadzor prometa te poduzimati mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Ovog vikenda, od 25. do 26., rujna policijski službenici će na području Policijske uprave varaždinske ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji ove godine 240 prekršaja nasilja u obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas se u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Tim je povodom Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Varaždinske županije poslao priopćenje.

Voditelj Tima je Siniša Česi, mag. soc. ped; univ. spec. soc. rada.

Priopćenje prenosimo u nastavku.

Na današnji dan prije 22 godine na zagrebačkom Općinskom sudu je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

U spomen na tri ubijene žene 1999. godine, u Hrvatskoj se 22. rujna obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.

Upravo je međuresorna suradnja jedna od zadaća Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Varaždinske županije. Članovi Tima su predstavnici institucija koje se bave nasiljem u obitelji te nad ženama, a glavne zadaće su unaprijediti zaštitu žrtava nasilja u obitelji, senzibilizirati javnost o neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja te promicanje nulte stope tolerancije prema nasilju nad ženama i u obitelji.

Kad su u pitanju prekršaji po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, podaci Policijske uprave varaždinske pokazuju da je u 2021. godini počinjeno 240 takvih prekršaja, 18 % manje nego u istom razdoblju prošle godine. Evidentirano je 299 počinitelja, ali i više oštećenika, njih 378, među kojima je 38 djece i 20 maloljetnika.

U Varaždinskoj županiji je u prvih osam mjeseci evidentirano i 40 posto manje kaznenih djela „nasilja u obitelji“, koje se, prema Kaznenom zakonu, odnosi na osobe koje teško krše propise o zaštiti od nasilja u obitelji i time kod člana obitelji ili bliske osobe izazovu strah za osobnu sigurnost ili sigurnost bliskih osoba ili ih dovedu u ponižavajući položaj ili stanje dugotrajne patnje, a čime nije počinjeno teže kazneno djelo.

Međutim, istovremeno je broj tjelesnih ozljeda u porastu za 33 posto, dok je u blagom porastu i broj evidentiranih kaznenih djela prijetnje, kojih je u prvih osam mjeseci PU varaždinska evidentirala 47 na štetu članova obitelji, dva više nego lani.

Županijski tim je prošle godine pokrenuo Facebook stranicu https://www.facebook.com/zupanijskitim.varazdin1.

Svi zainteresirani putem stranice mogu dobiti informacije o vrstama i posljedicama nasilja, kao i informacije o tome kome se mogu javiti ili prijaviti nekoga u slučaju nasilja u obitelji i šire.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje