Povežite se s nama

Život i društvo

Potok Zbel bit će ponovno najčišći u ovom dijelu županije!

Foto: Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U gotovo svim naseljima na području Općine Trnovec Bartolovečki priprema se ili realizira neki važan projekt, a jedna od najznačajnijih investicija koje su trenutno u tijeku, zasigurno je ona u naselju Trnovec u kojem će nakon dugih 17 godina konačno biti izgrađena kompletna kanalizacijska mreža.

Naime, u utorak, 18. listopada, svečano su otvoreni radovi u Ulici Vladimira Nazora, posljednjoj u naselju Trnovec koja nema kanalizaciju. No, to će se uskoro promijeniti jer kako ističe načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković, radovi na izgradnji kanalizacijske mreže vrijedni 2,8 milijuna kuna plus PDV trebali bi završiti do proljeća 2023. godine.

– Prva faza radova trajat će do kraja ove godine, a procjenjuje se da će to biti zacjevljivanje ove ulice. Nakon toga, početkom iduće godine kada će se projekt nastaviti, Općina će morati izdvojiti dodatna sredstva. Stoga ćemo zamoliti Hrvatske vode da nastave sa sufinanciranjem kako bi se projekt uspješno realizirao. Planirani završetak radova je proljeće iduće godine, kada bi se mještani ove ulice mogli početi priključivati na kanalizacijsku mrežu – najavila je načelnica.

Podzemne vode

Na spomenutoj lokaciji javlja se problem podzemnih voda. Naime, kako je objasnila Vitković, mještani imaju upojne jame koje se pune podzemnim vodama, te se moraju prazniti na tjednoj bazi što predstavlja veliki problem i trošak.

– Iza ove ulice izvire i potok Zbel, koji je bio najčišći potok u ovom dijelu županije. Stoga namjeravamo nakon dovršetka kanalizacijske mreže prijaviti projekt njegove revitalizacije, kako bi on i dalje bio čist i bioraznolik – naglasila je Vitković.

S obzirom na to da izvorni proračun Općine ne bi mogao podnijeti ovako velik financijski zalogaj, uz pomoć Varkoma i Hrvatskih voda, nakon 17 godina i posljednja ulica u naselju dobit će kanalizacijsku mrežu. Naručitelj radova je Varkom, a nakon izgradnje kanalizacijske mreže, varaždinska tvrtka njome će i upravljati.

U Ulici Vladimira Nazora preostala je dionica od 550 metara koja je još nepokrivena odvodnjom, a blizina potoka Zbel, poznatog po čistoći i raznolikosti flore i faune, prema riječima direktora Varkoma Brune Istera, ovom projektu daje još veći značaj. Obilasku početka radova pridružio se i Radimir Čačić, zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskih voda koje sufinanciraju ovaj projekt.

– Prva faza je u realizaciji i trebala bi biti gotova do kraja godine, a vrijedna je otprilike 1,5 milijuna. Hrvatske vode sufinanciraju 70 posto troškova, a sljedeće godine, kada se projekt nastavlja, Hrvatske će ga vode nastaviti sufinancirati s milijun do 1,5 milijuna kuna – najavio je Čačić, dodavši kako je teren na ovoj lokaciji poprilično zahtjevan zbog problema s podzemnim vodama.

Na kraju izlaganja, pohvalio je Općinu Trnovec Bartolovečki, koja je u još jednom ozbiljnom investicijskom zahvatu.

Život i društvo

Grad Lepoglava s više od 100.000 eura financira obrazovne aktivnosti iznad školskog standarda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić sastao se s ravnateljima triju osnovnih škola s gradskog područja.

Raspravljali su o provedbi i realizaciji gradskog programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda, za čiju je provedbu Grad Lepoglava u 2023. godini u proračunu izdvojio 111.220 eura.

– Financirajući provedbu obrazovnih procesa i aktivnosti iznad školskog standarda, nastavljamo s višegodišnjim ulaganjem u obrazovanje. Velik dio ulaganja odnosi se na obrazovne procese iznad školskog standarda u osnovnim školama. Činimo to iako Grad nije osnivač osnovnih škola, no želimo svim učenicima s područja našeg grada osigurati viši obrazovni standard. Ulaganje u obrazovanje ulaganje je u budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Najviše sredstava, 27.870 eura, izdvojeno je za stipendiranje studenata. 26.540 eura izdvojeno je za nabavku radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola s gradskog područja, dok je za sufinanciranje projekta cjelodnevnog boravka u školi osigurano 19.910 eura.

Za provedbu aktivnosti u okviru programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda u svim trima školama izdvojeno je 6640 eura.

I ove će godine najuspješniji učenici i njihovi mentori za svoj uspjeh biti nagrađeni od strane Grada Lepoglave.

Uz osnovnoškolce, za izvornost će biti nagrađeni i srednjoškolci i studenti.

Grad će poticati s 13.270 eura i provedbu programa „Grad prijatelj djece“, u okviru kojeg će se podupirati rad Dječjeg gradskog vijeća, održavanje zabavnih sportskih igara i ostalih aktivnosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje