Povežite se s nama

U fokusu

Potpisan ugovor koji omogućuje projekt uređenja Dravske šume u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj potpisao je s Ministarstvom poljoprivrede u Zagrebu u petak, 5. siječnja Ugovor o osnivanju prava služnosti na šumi i šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske u svrhu obavljanja turističke djelatnosti i sportsko rekreacijskog turizma za potrebe projekta InterACT Green.

Riječ je o području Dravske park šume na kojem, nakon što su se po prvi put riješili imovinsko-pravni odnosi između grada i države, Grad Varaždin kreće s uređenjem velike rekreacijske zone.

Varaždin je prvi grad iz Hrvatske i jedan od samo 14 europskih gradova koji je među 99 kandidata uspješnom prijavom osigurao mogućnost povlačenja sredstava iz 1. poziva Europske urbane inicijative, novog programa Europske komisije za sufinanciranje projekata iz područja zaštite okoliša i urbane regeneracije.

Grad Varaždin prijavio je projekt službenog naziva InterACT Green zajedno s partnerima Gradom Ludbregom, Fakultetom organizacije i informatike Varaždin, Hrvatskim šumarskim institutom, Javnom ustanovom „PRIRODA“ Varaždinske županije i Turističkom zajednica grada Varaždina.

Gradu Varaždinu odobren je projekt InterACT Green, uređenje parka sa šumom na rijeci Dravi, pa će u tu svrhu biti osigurano 4.133.140,48 eura, što čini 80% bespovratnih sredstava od ukupno 5.166.425,60 eura, koliko je ukupan proračun projekta. Od ukupnog odobrenog iznosa sufinanciranja projekta, Gradu Varaždinu je za provedbu projektnih aktivnosti izravno dodijeljeno 3.693.994,30 eura (71,5%), dok se preostala vrijednost odobrenog iznosa sufinanciranja razmjerno raspoređuje između projektnih partnera.

Park šuma Drava još od 19. stoljeća glavno je rekreacijsko područje građana Varaždina. Unatoč ogromnom prirodnom i rekreacijskom potencijalu, danas je to zapušten i nedovoljno iskorišten prostor kojem je potrebna regeneracija i revitalizacija kako bi se ponovno integrirao u život grada. Revitalizacija šume temeljna je okosnica ovog projekta sa ciljem oplemenjivanja područja uređenim urbanim zelenim javnim prostorom koji jača i dodatno definira njezin identitet te podiže vrijednost sadržaja u gradu. Aktivnostima na revitalizaciji šume osigurat će se dugoročna održivost šumskog ekosustava. Ovako uređena šuma pruža građanima mogućnost za provođenje vremena u prirodi, šetnju, trčanje, biciklizam, piknik ili druge aktivnosti na otvorenom.  Projekt će se provoditi 3,5 godine.

Provedba projekta počinje 1. ožujka 2024. godine, čime je Grad Varaždin korak bliže ostvarenju cilja –  integraciji rijeke i šume u grad i poticanju građana da što više vremena provode u prirodi.

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje