Povežite se s nama

U fokusu

Stričak: Plaćaju li Varaždinke i Varaždinci veći porez da bi gradski dužnosnici mogli putovati od Irske do Kine?

Objavljeno:

- dana

Na jučerašnje izjave varaždinskog gradonačelnika danas je reagirao HDZ-ov župan Anđelko Stričak.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

U svega dvije i pol godine, aktualni gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj uspio je demantirati građanina Nevena Bosilja.

Naime, 2021. godine odlučno je najavljivao da će Varaždinke i Varaždinci „osjetiti smanjenje prireza“ te da će prirez „smanjivati sljedeće tri godine da dođemo do nule“.

Umjesto da iskoristi donesene mjere Vlade Republike Hrvatske i omogući svojim sugrađanima veće plaće te samim time svoje bombastične najave iz 2021. provede u djelo, gospodin Bosilj radi sve suprotno.

Osim što je omogućio svim Varaždinkama i Varaždincima da plaćaju jedan od najvećih poreza u državi, u proteklih nekoliko mjeseci svjedočimo poskupljenjima svega o čemu odlučuje Grad Varaždin. Roditeljima je podigao cijenu smještaja djece u vrtiću, digao je cijenu komunalne naknade i komunalnog doprinosa, a isto tako odvoza komunalnog otpada. Podsjećam da je taj isti gospodin Bosilj, kao oporbeni vijećnik, danima prosvjedovao upravo zbog tih cijena koje su tada bile i dvostruko niže.

Međutim, ako uzmemo u obzir sva silna putovanja gospodina Bosilja i gospodina Markovića od Irske preko Maroka, Švicarske, Švedske, Norveške, Malte, Slovenije, BiH, Austrije, Sjeverne Makedonije pa do Kine, svima je jasnije zbog čega Varaždinke i Varaždinci plaćaju najveće poreze u državi.

Bosilj: HDZ-ova Vlada krade novac iz blagajna općina i gradova. I to je najnormalnije za HDZ

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje