Povežite se s nama

Međimurje

Požar u Čakovcu u potpunosti ugašen, kvaliteta zraka nije ugrožena

Objavljeno:

- dana

Stožer za civilnu zaštitu Grada Čakovca sastao se i jutros kako bi zaključio sve okolnosti oko jučerašnjeg požara u Ulici dr. Ivana Novaka.

Podsjetimo, požar je buknuo oko 19:15 u barakama nekadašnjeg skladišta Čakovečkih mlinova. Brzom dojavom građana, na teren su izašli vatrogasci i druge interventne službe, a vatra je lokalizirana i stavljena pod kontrolu oko 22 sata.

Nakon današnjeg sastanka Stožera, novinarima se najprije obratila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, a govorili su i Mladen Kanižaj, zapovjednik JVP Čakovec i Marko Klemenčić, rukovoditelj djelatnosti za zdravstvenu ekologiju u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije.

Osim što je zahvalila građanima na brzoj dojavi, gradonačelnica Cividini je izrazila zadovoljstvo pravovremenom reakcijom vatrogasaca i interventnih službi.

– Srećom, požar je ugašen za nekoliko sati, nije se proširio na okolne poslovne i stambene objekte te što je najvažnije, nije bilo žrtava. Moglo je biti puno gore, pored su nam srednje škole, benzinska, ali dobrom organizacijom, prisebnošću građana sve je ispalo dobro. Ponosna sam na naše sugrađane. Hvala svima – rekla je Cividini.

Osim trojice vatrogasaca koji su zatražili liječničku pomoć zbog velike količine udisanog dima, nije bilo ozbiljnije ozlijeđenih, a kako je rekao Mladen Kanižaj, u gašenju požara sudjelovalo je 130 vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Čakovec te iz 14 DVD-ova iz okolnih mjesta, a koristili su 25 vatrogasnih vozila.

Nakon lokaliziranja požara, od 22 sata pa do ranih jutarnjih sati, na mjestu požara djelovalo je još tridesetak vatrogasaca JVP Čakovec s tri vozila.

Iako su se u medijima ubrzo nakon izbijanja požara pojavile informacije o opasnosti trovanja zbog navodnih azbestnih ploča na samom mjestu događaja, te je informacije danas demantirao Marko Klemenčić, rekavši kako ploče nisu bile u potpunosti napravljene od azbesta te da azbest nije goriv i ne širi se prilikom požara.

Savjet interventnih službi građanima da zatvaraju prozore na svojim domovima ticao se zaštite od gustog dima koji je u jednom dijelu večeri prekrio velik dio Čakovca.

Visina štete uzrokovane požarom još uvijek nije procijenjena, a pravi uzroci nastajanja znat će se nakon obavljanja očevida.

PU međimurska i dalje apelira na građane da se ne približavaju požarištu radi osobne sigurnosti.

Međimurje

FOTO Čakovečki Crveni križ i učenici SŠ Čakovec obilježili Svjetski dan prve pomoći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec prošlog je tjedna obilježilo Svjetski dan prve pomoći, 12. rujna.

Fokus je ove godine bio na djeci, stoga su glavne aktivnosti uključivale niz preventivnih i spasilačkih vještina za siguran boravak u školi.

Tijekom cijeloga tjedna čakovečki volonteri pod vodstvom Alenke Novak išli su u vrtiće i škole, a svijest javnosti o prvoj pomoći podizali su i na Trgu Republike, gdje su im se pridružili i učenici volonteri iz Srednje škole Čakovec.

– Tijekom cijeloga tjedna bilo je radno, veselo i poučno. Posjećivali smo djecu u vrtićima i školi te smo ih učili kako mogu pomoći svojim vršnjacima u nevolji i kako da sigurno borave u školi. Na Trgu Republike isticali smo važnost kontrole krvnog tlaka i šećera u krvi, pa smo tako zainteresiranim građanima, kao i inače, mjerili tlak i šećer. Brojni prvašići i drugi građani također su došli naučiti kako se unesrećenom pruža prva pomoć – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec, dodavši da su ujedno obilježili i Tjedan borbe protiv tuberkuloze koji je trajao od 14. do 21. rujna.

Manjak volontera

U vrlo aktivnom čakovečkom Crvenom križu susreću se, nažalost, s manjkom volontera, stoga pozivaju srednjoškolce, ali i sve ostale zainteresirane građane da im se pridruže kako bi mogli kvalitetno nastaviti s provođenjem brojnih preventivnih, edukativnih i drugih aktivnosti te na taj način sebi i drugima omogućiti sigurniji i mirniji suživot.

Nastavite čitati

Međimurje

Na području Međimurja danas tri novozaražena koronom, ukupno 116 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentiran je 1 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji. Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirane su 454 osobe te su evidentirana 2 pozitivna nalaza, što je 0,44% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 116.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 12 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirane su 2 osobe, nema otpuštenih pacijenata. Nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje