Povežite se s nama

Zabava & Stil

Pozitivno razmišljaju, rade i nisu depresivne

Objavljeno:

- dana

Siječanjska depresija

Je li siječanj doista najdepresivnije razdoblje u godini? Jesmo li nakon blagdana opravdano tužni i neraspoloženi ili je riječ o umišljenom fenomenu poznatijem kao siječanjska depresija? Sigurno jest da nakon blagdanskog veselja, uzbuđenja, domjenaka, mnoštva slasnih delicija i pića te obiteljskih susreta kojima obiluje posljednji mjesec u godini, kraj blagdana i povratak u svakodnevicu u siječnju mnogima teško pada, pa i uzrokuje loše raspoloženje.

Tome zasigurno doprinose i hladni, sumorni i sivi zimski dani koji su karakteristični za ovo doba godine. Međutim, ako je suditi po izjavama naših poznatih sugrađanki, iako siječanj slovi kao najdepresivnije razdoblje u godini, mjesta za tugovanja i siječanjsku depresiju kod njih nema! Štoviše, naše poznate Varaždinke pune energije i pozitivnog stava započele su novu, 2014. godinu, a jedna od njih je prva žena Grada Varaždina, zamjenica varaždinskoga gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Depresija? Što je to?

– Istina je da su na početku siječnja, kada blagdani završe, dani sivi, a proljeće još daleko, i to ne doprinosi baš pozitivnom raspoloženju, no o nekakvoj siječanjskoj depresiji kod mene nema govora! Blagdane sam iskoristila da malo “napunim baterije”, s početkom godine krenula sam na vježbanje, a kad krenu poslovne obaveze u Gradu Varaždinu i Saboru, nema se vremena za prepuštanja turobnom raspoloženju. Uz to, po prirodi sam veliki optimist i pozitivac tako da mjesta za siječanjsku depresiju nema – otkrila je Natalija Martinčević. Priznala je jedino da je deprimira cjelokupna situacija u kojoj se nalazimo, no to već traje mjesecima i nema veze sa siječnjom koji slovi kao najdepresivniji mjesec u godini.

Iako se siječanj proglašava najdepresivnijim razdobljem u godini, Varaždinke s tim nemaju problema

Siječanjska depresija nije “pogodila” ni Branku Tropp, direktoricu Turističke zajednice Grada Varaždina.

– Za mene je svaki novi početak novi izazov, pa tako i početak nove godine. Štoviše, mogu reći da s početkom godine imam puno pozitivne energije i ne osjećam se nimalo depresivno. Uz nove projekte koje pripremamo u Turističkoj zajednici grada Varaždina nemam ni vremena za prepuštanje nekakvom tužnom raspoloženju, a okružena sam i dobrim društvom, pozitivnim i ugodnim ljudima – otkrila je Branka Tropp.

Razloga za neraspoloženje u siječnju, niti bilo kojem drugom mjesecu nema jer je, ističe, uvijek optimistična.

– Mislim da čovjek uvijek treba gledati vedriju stranu i ne prepuštati se tužnom raspoloženju – poručila je direktorica Turističke zajednice Varaždina.
Da među poznatim Varaždinkama nema mjesta za tugovanje u siječnju, potvrđuje i Ingeborg Jurić, predsjednica Hrvatsko-austrijske kulturne zajednice i organizatorica varaždinskog Sjajnog bala.

– Možda sam iznimka, ali mene ne muči siječanjska depresija. Božić je za mene uvijek bio obiteljski blagdan, a Nova godina nikad na mene nije imala nekakav veliki utjecaj u smislu da bih imala velika očekivanja, pa bih onda imala razloga za razočaranje. Meni je svaki siječanj bio bezbolan, pa tako i ovaj – otkrila je Ingeborg Jurić.
Kada se čovjek, ističe, prilagodi realnim očekivanjima, tada nema razloga za razočaranja i depresiju, bez obzira na to što se radilo o najdužem mjesecu u godini.

– Takvo raspoloženje mogu zahvaliti i svojoj genetski vedroj naravi, pa uvijek uspijevam u sitnicama pronaći zadovoljstvo – rekla je organizatorica varaždinskog Sjajnog bala, koji joj već 20 godina ne dopušta prepuštanje tužnim mislima ni u prvom mjesecu nove, 2014. godine.

Odmah – žestoko

Sivi, tmurni i magloviti zimski dani, koji su nam obilježili početak siječnja, negativno nisu utjecali ni na poznatu glumicu Barbaru Rocco, za koju ne postoji siječanjska depresija.

– Ne stignem uopće razmišljati o tome, nemam vremena za to! Možda kad bih imala, i bila bih u nekakvoj depresiji, ali početak siječnja za mene je buran i naporan. Na Akademiji sam od jutra do mraka sa studentima jer uskoro su ispiti i valja se dobro pripremiti, a i trebalo bi u kazalištu početi pripremati predstavu, tako da je kod mene sve tutta forza i nema se vremena za depresije – otkrila je Barbara Rocco.

Izvor:
Foto:

Zabava & Stil

Sveti Nikola u Centar svijeta dolazi kočijom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Djeca širom svijeta s nestrpljenjem čekaju idući tjedan kada slavimo njihovog zaštitnika – Svetog Nikolu. Na svom putu punom druženja s mališanima, ovaj će se svetac zaustavit i u Centru svijeta.

Ono što njegov posjet čini zanimljivim i upečatljivim je prijevozno sredstvo kojim dolazi. Naime, ovoga će puta stići, ni manje ni više nego na kočiji. Proći će ulicama grada, posjetiti vrtiće i škole te potom doći na Trg Svetog Trojstva.

– Poziva ludbreške mališane da mu se tamo u ponedjeljak pridruže od 13 do 14 sati. Siguran je da su bili dobri ove godine, stoga je za njim pripremio i darove – poručili su u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Panoramski kotač: vožnju od 2 do 3 minute odrasli plaćaju 40, a obitelj 120 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivan Agnezović

U Varaždinu je u petak, 3. prosinca, u večernjim satima, pušten u rad panoramski kotač.

Kako je objasnila direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth, kotač je visok 23 metra, a stigao je iz talijanske tvornice Lamborgini. Na kotaču je 18 gondola i u svaku stane četvero ljudi, a vožnja traje dvije do tri minute.

Radit će svaki dan od podneva pa sve do ponoći, a vikendom od 10 sati do ponoći.

Cijena ulaznice za odrasle je 40 kuna, za mlade do 18 godina 30 kuna, za malu djecu u pratnji roditelja je besplatno, a u ponudi je i obiteljska ulaznica za dvoje odraslih i dvoje djece 120 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje