Povežite se s nama

Život i društvo

Savjetovalište za prevenciju: predavanje i radionica o zimskoj prehrani i zdravim navikama

Objavljeno:

- dana

Poznato je da se dolaskom hladnijih dana javlja pojačana želja za ugljikohidratima da bismo zadovoljili potrebu organizma za serotoninom, čija razina zbog manjka sunca zimi opada.

Pojačanu želju za ugljikohidratima možemo zadovoljiti češćom uporabom cjelovitih žitarica, batata, tikvica, bundeva, voća (posebice banana), ali i mliječnih proizvoda, jaja, ribe i sličnih namirnica koje sadrže aminokiselinu triptofan koja sudjeluje u sintezi serotonina. Važno je konzumirati i orašaste plodove te chia, lanene, suncokretove i sezamove sjemenke. Prema nekim istraživanjima, zimi dnevno unesemo oko 200 kilokalorija više, što uz smanjenu tjelesnu aktivnost kod nekih osoba rezultira nakupljanjem suvišnih kilograma.

Prevencija

Da bismo spriječili povećanje tjelesne mase, ali i zadovoljili sve nutritivne potrebe tijekom zime, prehrana bi se trebala bazirati na principu „što više različitih boja (duginih boja) na tanjuru“, jer tada su obroci zdraviji i poželjniji. Zadovoljavajućim unosom povrća i voća prirodno jačamo imunitet te možemo spriječiti obolijevanje od različitih viroza i bolesti tipičnih za zimski period.

Ne zaboravimo i na veoma važan unos tekućine u obliku vode, prirodnih sokova, variva, juha ili voća i povrća. Tipično zimsko povrće dolazi iz obitelji krstašica kojoj pripadaju kupus, brokula, cvjetača, prokulice i kelj. Na našem tanjuru trebale bi se naći i mahunarke, kao i integralne žitarice. Smatra se da su idealni zimski začini češnjak i đumbir jer povoljno djeluju na imunitet te ih stoga treba učestalo konzumirati u sirovom obliku ili u varivima.

Dugine boje

S tim i drugim važnim informacijama sudionike članove edukativno-suportivne grupe Savjetovališta za prevenciju i tretman debljine ZZJZ Međimurske županije je upoznala Marijana Krajačić, magistra nutricionizma i znanosti o hrani.

Nakon usmenog izlaganja održana je vrlo zanimljiva radionica. Ravnateljica Zavoda prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., je na početku srdačno pozdravila korisnike grupe te je svima u novoj godini zaželjela puno uspjeha u usvajanju zdravih životnih navika.

Pojačanu želju za ugljikohidratima možemo zadovoljiti češćom uporabom cjelovitih žitarica, batata, tikvica, bundeva, voća, ali i mliječnih proizvoda, jaja, ribe i sličnih namirnica

Na susretu se sudionicima pridružila voditeljica Djelatnosti za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja dr. med. Diana Uvodić-Đurić, spec. školske medicine, koja je prisutne i ove godine počastila suhim smokvama iz majčina vrta. Susret je završio neformalnim druženjem i zdravim domjenkom.

Život i društvo

Lukom dobio novo vozilo: Cilj je smanjiti količine otpada, ali i račune građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je u Vijećnici Centra za kulturu i informacije „Dragutin Novak“ u Ludbregu održana završna konferencija projekta pod nazivom: „Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada“, referentnog broja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva.

Riječ je o projektu koji je proveo Lukom u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a ludbreška komunalna tvrtka bogatija je za novo vozilo sa nadogradnjom za odvojeno prikupljanje više vrsta otpada .

Tijekom same konferencije, direktorica tvrtke Spomenka Škafec naglasila je koji su to benefiti modernizacije njihovog voznog parka i kako će to sve utjecati na smanjenje količine otpada koja će se u konačnici odlagati na odlagališta – što je sukladno i samom cilju poziva na koji je projekt prvenstveno i prijavljen.

Osim moderniziranja voznog parka kroz nabavku ovog vozila, direktorica Škafec naglasila je i onaj najzabavniji dio koji je realiziran tijekom provedbe projekta, a to je da se kroz posebno osmišljene edukativne radionice prilagođene djeci predškolskom i osnovnoškolskog uzrasta najmlađe sugrađane. Djecu se educiralo o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada pa i korištenja biorazgradivog otpada za kućno kompostiranje, a sve kako bi se kroz takvo djelovanje i od najranije dobi stvorila kolektivna svijest o važnosti smanjenja proizvodnje otpada koji se odlaže na odlagališta.

Tijekom provedbe tih radionica, djeca su također dobila razne edukativne materijale kao što su platnene vrećice sa otisnutom ekološkom temom koju su sami bojali i time smanjili upotrebu plastičnih vrećica prilikom odlaska u trgovinu, te ekološki prihvatljive olovke koje u sebi sadrže sjeme biljke, kako bi zasadili svoju biljku i na taj način učinili prirodu još zelenijom.

Djeca su osim promotivnih i edukativnih materijala dobila zadatke o ponovnoj upotrebi pojedine vrste otpada kako bi naučili kako da smanje proizvodnju istog. Tako su npr. od staklenki krastavaca napravili svatko svoju unikatnu kasicu prasicu.

Sve provedene aktivnosti u ovom projektu osmišljene su sa krajnjim ciljem da se već u prvoj godini nakon provedbe projekta dođe do željenog rezultata od minimalno 150 tona manje odloženog otpada na odlagalište s obzirom da se pravilno sortirani otpad lakše može reciklirati i još jednom postati – sirovina. Kroz podizanje svijesti javnosti o važnosti odvojenog prikupljanja otpada kroz odrađene projektne aktivnosti, možemo očekivati da će se količina tako prikupljenog otpada kroz godine samo i povećavati, što i jest cilj kako Republike Hrvatske, tako i Europske unije.

Na konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik grada Ludbrega, Dubravko Bilić koji je pohvalio trud tvrtke da osmisli i provede projekt koji će uz daljnji angažman Lukoma i grada Ludbrega, u vidu buduće izgradnje sortirnice otpada, omogućiti smanjenje količine proizvedenog otpada koji će se odlagati na odlagališta, a time na kraju krajeva rezultirati i sa značajnijim uštedama za njihove građane u pogledu nižeg troška komunalnih usluga. Sve će to zasigurno dići kvalitetu žitelja grada i okolnih općina na jednu višu razinu te općenito uz ostale projekte Grada Ludbrega, doprinjeti još čišćem i ljepšem mjestu za život.

Ukupna vrijednost projekta je 1.151.600,00 HRK od čega Europska unija iz sredstava Kohezijskog fonda sufinancira projekt u iznosu od 963.909,58 HRK. Isto predstavlja 84,9999993% ukupno prihvatljivih troškova u projektu, što zasigurno nije zanemariv doprinos. Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci, te završava sa zaključno 08.02.2022.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost tvrtke Lukom d.o.o.

Nastavite čitati

Život i društvo

Igračke iz Vinice otišle bolesnoj djeci u KBC-u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dječji vrtić Vinica je u suradnji s roditeljima, na inicijativu gospođe Matijašec, majke djevojčice oboljele od spinalne mišićne atrofije, polaznice vrtića organizirao prikupljanje igračaka za KBC Zagreb.

“Igračkom do dječjeg osmjeha” je projekt koji traje već neko vrijeme i pokazalo je pozitivne rezultate. Dolaskom u bolnicu dijete bira doniranu igračku koja mu umanjuje prisutan stres i barem nakratko usreći dijete.

Ovim projektom igračke su izmamile osmjeh na mnoga dječja lica, zahvaljujući voditeljici projekta Bernardici Pavić Pračić.

Ovo je pravi primjer da onaj koji ima ljubavi u sebi ima uvijek nešto za darovati, a roditelji djece polaznika vrtića Vinica to su pokazali svojim djelima. Cilj ove hvalevrijedne akcije bio je potaknuti djecu na darivanje, osvijestiti kod njih važnost pomaganja jedni drugima, te razvijati empatiju.

– Zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način uključili u akciju, a za prijevoz do Zagreba hvala gospodinu Božidaru Šipek. Svaki izmamljen dječji osmjeh naš je uspjeh – poruka je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje