Povežite se s nama

Život i društvo

Savjetovalište za prevenciju: predavanje i radionica o zimskoj prehrani i zdravim navikama

Objavljeno:

- dana

Poznato je da se dolaskom hladnijih dana javlja pojačana želja za ugljikohidratima da bismo zadovoljili potrebu organizma za serotoninom, čija razina zbog manjka sunca zimi opada.

Pojačanu želju za ugljikohidratima možemo zadovoljiti češćom uporabom cjelovitih žitarica, batata, tikvica, bundeva, voća (posebice banana), ali i mliječnih proizvoda, jaja, ribe i sličnih namirnica koje sadrže aminokiselinu triptofan koja sudjeluje u sintezi serotonina. Važno je konzumirati i orašaste plodove te chia, lanene, suncokretove i sezamove sjemenke. Prema nekim istraživanjima, zimi dnevno unesemo oko 200 kilokalorija više, što uz smanjenu tjelesnu aktivnost kod nekih osoba rezultira nakupljanjem suvišnih kilograma.

Prevencija

Da bismo spriječili povećanje tjelesne mase, ali i zadovoljili sve nutritivne potrebe tijekom zime, prehrana bi se trebala bazirati na principu „što više različitih boja (duginih boja) na tanjuru“, jer tada su obroci zdraviji i poželjniji. Zadovoljavajućim unosom povrća i voća prirodno jačamo imunitet te možemo spriječiti obolijevanje od različitih viroza i bolesti tipičnih za zimski period.

Ne zaboravimo i na veoma važan unos tekućine u obliku vode, prirodnih sokova, variva, juha ili voća i povrća. Tipično zimsko povrće dolazi iz obitelji krstašica kojoj pripadaju kupus, brokula, cvjetača, prokulice i kelj. Na našem tanjuru trebale bi se naći i mahunarke, kao i integralne žitarice. Smatra se da su idealni zimski začini češnjak i đumbir jer povoljno djeluju na imunitet te ih stoga treba učestalo konzumirati u sirovom obliku ili u varivima.

Dugine boje

S tim i drugim važnim informacijama sudionike članove edukativno-suportivne grupe Savjetovališta za prevenciju i tretman debljine ZZJZ Međimurske županije je upoznala Marijana Krajačić, magistra nutricionizma i znanosti o hrani.

Nakon usmenog izlaganja održana je vrlo zanimljiva radionica. Ravnateljica Zavoda prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., je na početku srdačno pozdravila korisnike grupe te je svima u novoj godini zaželjela puno uspjeha u usvajanju zdravih životnih navika.

Pojačanu želju za ugljikohidratima možemo zadovoljiti češćom uporabom cjelovitih žitarica, batata, tikvica, bundeva, voća, ali i mliječnih proizvoda, jaja, ribe i sličnih namirnica

Na susretu se sudionicima pridružila voditeljica Djelatnosti za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja dr. med. Diana Uvodić-Đurić, spec. školske medicine, koja je prisutne i ove godine počastila suhim smokvama iz majčina vrta. Susret je završio neformalnim druženjem i zdravim domjenkom.

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje