Povežite se s nama

Život i društvo

Savjetovalište za prevenciju: predavanje i radionica o zimskoj prehrani i zdravim navikama

Objavljeno:

- dana

Poznato je da se dolaskom hladnijih dana javlja pojačana želja za ugljikohidratima da bismo zadovoljili potrebu organizma za serotoninom, čija razina zbog manjka sunca zimi opada.

Pojačanu želju za ugljikohidratima možemo zadovoljiti češćom uporabom cjelovitih žitarica, batata, tikvica, bundeva, voća (posebice banana), ali i mliječnih proizvoda, jaja, ribe i sličnih namirnica koje sadrže aminokiselinu triptofan koja sudjeluje u sintezi serotonina. Važno je konzumirati i orašaste plodove te chia, lanene, suncokretove i sezamove sjemenke. Prema nekim istraživanjima, zimi dnevno unesemo oko 200 kilokalorija više, što uz smanjenu tjelesnu aktivnost kod nekih osoba rezultira nakupljanjem suvišnih kilograma.

Prevencija

Da bismo spriječili povećanje tjelesne mase, ali i zadovoljili sve nutritivne potrebe tijekom zime, prehrana bi se trebala bazirati na principu „što više različitih boja (duginih boja) na tanjuru“, jer tada su obroci zdraviji i poželjniji. Zadovoljavajućim unosom povrća i voća prirodno jačamo imunitet te možemo spriječiti obolijevanje od različitih viroza i bolesti tipičnih za zimski period.

Ne zaboravimo i na veoma važan unos tekućine u obliku vode, prirodnih sokova, variva, juha ili voća i povrća. Tipično zimsko povrće dolazi iz obitelji krstašica kojoj pripadaju kupus, brokula, cvjetača, prokulice i kelj. Na našem tanjuru trebale bi se naći i mahunarke, kao i integralne žitarice. Smatra se da su idealni zimski začini češnjak i đumbir jer povoljno djeluju na imunitet te ih stoga treba učestalo konzumirati u sirovom obliku ili u varivima.

Dugine boje

S tim i drugim važnim informacijama sudionike članove edukativno-suportivne grupe Savjetovališta za prevenciju i tretman debljine ZZJZ Međimurske županije je upoznala Marijana Krajačić, magistra nutricionizma i znanosti o hrani.

Nakon usmenog izlaganja održana je vrlo zanimljiva radionica. Ravnateljica Zavoda prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., je na početku srdačno pozdravila korisnike grupe te je svima u novoj godini zaželjela puno uspjeha u usvajanju zdravih životnih navika.

Pojačanu želju za ugljikohidratima možemo zadovoljiti češćom uporabom cjelovitih žitarica, batata, tikvica, bundeva, voća, ali i mliječnih proizvoda, jaja, ribe i sličnih namirnica

Na susretu se sudionicima pridružila voditeljica Djelatnosti za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja dr. med. Diana Uvodić-Đurić, spec. školske medicine, koja je prisutne i ove godine počastila suhim smokvama iz majčina vrta. Susret je završio neformalnim druženjem i zdravim domjenkom.

Život i društvo

Ludbreška komunalna tvrtka Lukom najavila smanjenje cijena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U gradskom komunalnom poduzeću Lukom najavili su smanjenje cijena grobnih naknada. Krajem 2022. godine građani su primili uplatnice s dvostruko većom cijenom spomenute komunalne usluge. Novi direktor Krešimir Horvat je pak odlučio cijenu smanjiti, kako je i obećao.

-Dobili smo suglasnost gradske uprave o smanjenju grobne naknade za deset posto. U ovom trenutku veće smanjenje nije moguće jer imamo dosta planiranih investicija, posebice na samom groblju. Trenutno tako imamo radove na dva groblja, gradskom u Ludbregu i mjesnom u Selniku. Na obje lokacije u tijeku je bojanje grobnih kuća, a uskoro krećemo i s uređenjem staza. U Selniku će biti šljunčane dok će dio staza u Ludbregu imati tlakavce – pojašnjava Krešimir Horvat, direktor Lukoma.

Pored gradskog groblja u Ludbregu započeli su i radovi na pripremi budućeg rasadnika.

-U fazi smo navoza zemlje, a stavljen je i kompost. Ideja je da u početnoj fazi rasadnik služi za potrebe komunalnog poduzeća, a kasnije je u planu i širenje. U nekoj sljedećem razdoblju tako planiramo napraviti plastenik te krenuti s hidroponskim uzgojem povrća – najavljuje Horvat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Martijanec organizira zelenu čistku i pozivaju sve mještane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Martijanec organizira 3. Zelenu čistku te su stoga pozvali mještane i sve zainteresirane da se pridruže.

Treća zelena čistka održat će se u subotu 2. ožujka subota s početkom u 9 sati, a okupljanje će biti u Vrbanovcu, kod nogometnog igrališta, ulica Brigade braće Radić 33a.

– Predviđeno vrijeme trajanja je od 9 do 12 sati, a svi su pozvani na druženje i ručak u 12 sati na nogometnom igralištu u Vrbanovcu. U slučaju pitanja možete kontaktirati Općinu Martijanec na broj 042/207-887. Rukavice i vreće će osigurati Općina Martijanec – ističu iz Općine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje