Povežite se s nama

Život i društvo

Predivan projekt: evo zašto toplički učenici sade šafran zbog Ane Frank

Objavljeno:

- dana

SJEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta učenici, učitelji i ostali djelatnici OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice okupili su se u holu i kroz sat su povijesti, koji je održao profesor povijesti i geografije Dargo Ilić, odali počast svim žrtvama holokausta.

Obilježavanje je održano 27.siječnja, na dan kada je oslobođen koncentracijski logor Auschitz – Birkenau, najveći i najstrašniji logor nacističke Njemačke. Učenici su pomoću prezentacije, izlaganja i razgovora učili o totalitarnoj ideologiji koja je počinila zločin nad Židovima i drugim narodima tijekom Drugog svjetskog rata.

Slušajući o sudbini djevojčice Ane Franke i njenog dnevnika, danas planetarno poznate knjige, učenici su upoznati sa stradanjima i patnjama djece tijekom Drugog svjetskog rata.
 

Važan doprinos poučavanju holokausta je i međunarodni projekt Šafran u koji je uključena i toplička škola, a vodi ga profesor Drago Ilić. Kroz navedeni projekt učenici na zoran način usvajaju spoznaje o holokaustu. Projekt obuhvaća sađenje lukovica šafrana ujesen, a prvi žuti cvjetovi pojavljuju se u vrijeme obilježavanja sjećanja na holokaust.

Uključivanje učenika u sadnju šafrana i promatranje kako raste, potiče poštovanje žrtve i širenje ozračja tolerancije.
 

Žrtve holokausta zaslužuju trajni spomen, kao i hrabri ljudi koji su pružili otpor provedbi antižidovskih mjera ilegalno spašavajući Židove te su stoga od države Izrael dobili priznanje Pravednici među narodima.

Sjećanje na nevine žrtve toga zla mora nas stalno podsjećati na važnost širenja tolerancije, nenasilja i mira. Sve te vrijednosti u topličkoj školi žele trajno usaditi učenicima i zato ovaj dan obilježavaju svake godine.
 

 

Izvor:
Foto: Igor Derdić

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje