Povežite se s nama

Međimurje

Predsjednica Koordinacijskog vijeća Urbanog područja Čakovec Ljerka Cividini, zamjenik Nikola Novak

Objavljeno:

- dana

U Čakovcu je održana konstituirajuća sjednica Koordinacijskoga vijeća Urbanog područja Čakovec, čiji su članovi gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini (predsjednica), načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak (zamjenik predsjednice), načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec te načelnik Općine Šenkovec Robert Meglić.

Osnivanje Koordinacijskog vijeća je planirana aktivnost u procesu formiranja Urbanog područja Čakovec, koje će koristiti Mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja za financiranje projekata. Predstavnici razvojne agencije Čakra informirali su čelnike o dosad obavljenim aktivnostima na izradi Strategije razvoja urbanog područja Čakovec (SRUP).

Grad Čakovec ujedinio se s općinama iz kojih dolazi više od 30 % dnevnih migranata na posao u grad, koje su neposredno spojene na urbani dio grada i koje već ostvaruju funkcionalnu povezanost ostvarenjem zajedničkih interesa uz projekte i aktivnosti. U vremenu koje dolazi očekuje se i osnivanje Partnerskog vijeća – sve u cilju kvalitetnije izrade SRUP-a. Strategija će u sljedećim mjesecima definirati projekte koje Urbano područje želi razvijati, a očekuje se da Europska komisija uskoro odluči o financijskoj omotnici za ITU mehanizam.

Tada će biti poznat i iznos alokacije te način distribucije sredstava, a okvirna područja financiranja trebala bi biti: “brownfield” (obnova zapuštenih objekata), kulturna baština, prirodna baština, turizam, javni prijevoz, digitalizacija javne uprave, inkubatori, energetska učinkovitost, zelena infrastruktura, vrtići i socijalna infrastruktura te ceste. Izradu SRUP-a provodi Razvojna agencija Čakra d.o.o., dok će postupak vrednovanja izrade Strategije provoditi Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA.

Međimurje

U tijeku Dani Općine Mala Subotica: danas sjednica i Vigor, sutra Mušketiri, u nedjelju mimohod, sajam, izložba, Tragovi…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dom kulture Mala Subotica

Dani Općine Mala Subotica održavaju se od 30. lipnja do 9. srpnja.

Jučer, posljednjeg dana lipnja, manifestacija je počela besplatnim mjerenjem tlaka i šećera ispred Doma kulture u Maloj Subotici, podjelom nagrada učenicima OŠ Tomaša Goričanca i promocijom knjige “Vodič za uzgoj povrća” Renata Obadića ispred prostorije Etno zbirke u Maloj Subotici.

Danas, 1. srpnja, organizira se svečana sjednica OV-a Male Subotice, uz potpisivanje Sporazuma o suradnji Općine Mala Subotica i Grada M. Središća (18 sati). Slijedi koncert Aquarius banda i grupe Vigor u šatoru kod Osnovne škole.

Sutra prijepodne će snage na igralištu NK-a “Spartak” odmjeriti Nogometna škola Općine Mala Subotica i Škola nogometa “Rudar” iz M. Središća. U 18 sati će isto učiniti reprezentacije Male Subotice i Murskog Središća. Od 19 sati kod OŠ zabavlja grupa Mušketiri.

Ove nedjelje, 3. srpnja, u 10.30 održava se mimohod od zgrade Općine do crkve. Slijedi sveta misa, a popodne se otvaraju izložba čipke Nade Mance te Sajam poljoprivrednika i obrtnika. Koncerte potom održavaju kulturne udruge i grupa Tragovi.

Dani službeno završavaju u subotu, 9. srpnja, 5. Utrkom Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje