I ove godine Gradski muzej Varaždin u suorganizaciji s Galerijom „Zlati ajngel“ ostvarit će tri zajednička izložbena programa, kojima je poveznica predstavljanje suvremene likovne scene grada Rijeke, Europske prijestolnice kulture u 2020.

Odabir autora i koncept izložbi potpisuje Marijan Špoljar, a prvi od trojice riječkih umjetnika u ovoj izložbenoj suradnji je Nemanja Cvijanović, čija izložba je postavljena za razgled od 18. ožujka do 5. travnja ove godine.

Izložba se u Galeriji „Zlati ajngel“ može razgledati od utorka do petka od 18 do 20 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati.

U Palači Sermage izložba je za razgled otvorena od utorka do petka od 9 do 17 sati, a subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati.

Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvorene su obje galerije.

O autoru

Nemanja Cvijanović (r. 1972., Rijeka) diplomirao je slikarstvo 1998. na Accademia di Belle Arti (Akademija lijepih umjetnosti) u Veneciji. Poslijediplomski studij Projektiranja i produkcije vizualnih umjetnosti završio je 2010. pri Facolta di Arte e Design (Fakultet za dizajn i umjetnost) u Veneciji. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, HDLU-a Rijeke i HDLU-a. Profesionalno surađuje s talijanskom galerijom T293 iz Napulja. Iza njega je i predavačko iskustvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci i Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji. Koordinator je programa Kuhinja različitosti, jednog od sadržaja u sklopu manifestacije RIJEKA 2020. – Europska prijestolnica kulture. Organizatori cjelogodišnjih događanja predstavljaju ga riječima: „… međunarodni vizualni umjetnik i dugogodišnji samostalac, ali i predsjednik Samoupravne interesne zajednice i voditelj Galerije SIZ. U svojim se radovima bavi propitivanjem društveno-političkih tema, uspostavljajući veze s događajima iz nedavne prošlosti, fasciniran fenomenom kolektivne memorije. Progovara naglašavajući poziciju odgovornosti i osviještenosti prema anomalijama suvremenog društva, pri čemu promatrače uvodi u intrigantan odnos prema memoriji, promjenama vrijednosnih sistema, propagandi, konzumerizmu i masovnim medijima.“

Komentari

Komentara