Povežite se s nama

Život i društvo

Predstavljen program: pogledajte što će se sve događati na Kliker festivalu

Objavljeno:

- dana

OD 24. DO 30. LISTOPADA U VARAŽDINU

U Varaždinu će se od 24. do 30. listopada održati Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, koji će se dijelom održavati i u Novom Marofu.

Sam festival i program predstavili su Sanja Tropp Frühwald, umjetnička ravnateljica Kliker festivala, te Dejan Košćak, producent u Vrumu na današnjoj konferenciji za novinare.

Logičan nastavak, to je tražila publika!

– Kliker festival nastavak je onoga što već sedam godina radimo u okviru Dana suvremenog plesa. Tijekom tog vremena pokazala se potreba za samostalnim festivalom koji bi sadržajem bio okrenut djeci i mladima – rekla je Tropp Frühwald.

U okviru Kliker festivala bit će izvedeno osam recentnih plesno-scenskih programa, od čega tri premijerno, zatim rezidencijalni, edukativni i interdisciplinarni programi i radionice. Sadržaj festivala usmjeren je djeci i mladima – od beba do predškolske djece preko polaznika osnovne škole, srednjoškolaca do studenata.

– Kroz njih se program obraća cijelim obiteljima, pedagozima, odgajateljima i stručnjacima – najavio je Košćak koji je detaljnije predstavio sam program.

Sve počinje 15. listopada happeningom Kliker family day

– Prva premijera, i to na gradskim ulicama, publiku očekuje još uoči festivala, u sklopu happeninga pod nazivom Kliker family day. Tada će Plesni centar Tala izvesti predstavu  ‘”Zebre su u gradu”, namijenjenu svim uzrastima. One nešto starije, iznad 13 godina, mogla bi zainteresirati predstava “Boys Awakening” austrijskog Foxfire Theateram, koja se bavi bitnim pitanjima za te formativne godine. Studio za suvremeni ples gostuje s predstavom “Ritam tam”, namijenjenu onima starijima od dvije godine, a za tu dob je i predstava “Radna bilježnica”. Za najmlađe tu su “Črčke”, a za one koji završavaju vrtić ili su krenuli u školu izvedba “Minimi” – najavio je.

Od radionica izdvojio je “Plesni film i video” (14+), “Klikofonija” (10+), ‘”Kreativna komunikacija” (4-99) te “Urban style” (6+).

– Prikazivat će se i plesni filmovi, multimedijske instalacije, a posebna vrijednost festivala je i interaktvina izložba “Muzej plesa”. Riječ je o međunarodnom projektu koji će svoju hrvatsku premijeru imati upravo u Varaždinu  – najavio je Košćak.  

Na konferenciji za novinare bili su Danijela Vusić, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina, Jasna Jakovljević, intendantica HNK u Varaždinu, Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Ivan Mesek, ravnatelj Galerijskog centra Varaždin, Jelena Toth, direktorica Turističke zajednica grada Varaždina, Ivana Kušek, ravnateljica Kulturnog centra “Ivan Rabuzin” Novi Marof te Ksenija Krčar, članica Kulturnog vijeća Grada Varaždina koji podržavaju Kliker festival.

Publika nabrijana na “Črčke” i “Zebre su u gradu”

Kako je cilj Kliker festivala povezivanje i uključivanje, o programu su govorili i predstavnici publike. – Isto kao što našoj djeci biramo crtiće, možemo im birati i predstave. Smatram da nikad nije prerano za kazalište, no predstave moraju biti primjerene dobi naše djece. Smatram da iz njih mogu puno toga naučiti. Mi smo posebno nabrijani na “Črčke” – osvrnula se na program Tihana Drumev, majka desetomjesečne Mare i petogodišnjeg Kirila. Devetogodišnjem Franu Keretiću dobro zvuči predstava “Zebre su u gradu”. – Zanimljiva mi je zato jer se ne događa u kazalištu nego vani na cesti, u gradu. Baš me zanima kako će to izgledati. – rekao je devetogodišnjak. Dorotea Neuberg, učenica Prve gimnazije Varaždin, koja se i sama amaterski bavi glumom u školskoj dramskoj družini, govorila je o odnosu glume i plesa, dok se Anja Purgarić, također gimnazijalka, osvrnula na program festivala iz pozicije osobe koja se bavi plesom. 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Općina Cestica: potpore poljoprivrednicima vrijedne 85.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Cestica s 14 je općinskih poljoprivrednika sklopila ugovore o dodjeli ukupno 85.000 kuna, namijenjenih za konkurentnost njihovih gospodarstava.

Time je nastavljena dodjela potpora male vrijednosti iz “Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Općine Cestica za razdoblje 2018. – 2021” kao i Odluke o nastavku provedbe programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva općine Cestica za razdoblje 2018. – 2021. i dodjeli potpore male vrijednosti u tekućoj proračunskoj godini.

Načelnik Općine Cestice, Mirko Korotaj kaže da se potporama nastoji pomoći poduzetnicima i poljoprivrednicima da prebrode krizu uzrokovanu pandemijom.

– Cilj je prebroditi krizu i pripremiti se za bolja vremena. Čvrsto sam uvjeren da će ta vremena doći. A tada će u Cestici zaživjeti turizam, za koji smo se dobro pripremili i prvi su turisti prije pandemije već počeli otkrivati Cesticu. U turizam će se uključiti i poljoprivrednici. I to na način da svoje domaće proizvode uključe u turističku ponudu Općine Cestica. Općina će pomoći i oslobađanjem plaćanja komunalne naknade svima koji ju plaćaju za poslovne prostore ili objekte u kojima obavljaju svoju djelatnost, a pogođeni su epidemiološkim mjerama – rekao je načelnik Korotaj, zadovoljan smjerom razvoja Općine.

Općina Cestica u prošloj je godini osigurala 800.000 kuna za provedbu mjera MSP, a isti je iznos za ovu namjenu osiguran i u tekućoj godini.
Novi će ugovori biti potpisani u ožujku i to za malo i srednje poduzetništvo te turizam.

– Cilj je isti, pomoći im da prebrode pandemijsku krizu – zaključio je načelnik.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj od migrene boluje oko 400.000 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Smatra se da od povremenih glavobolja pati oko 80 % stanovnika našeg planeta, a između 15 i 20 % navedenih čine osobe koje boluju od migrene, piše portal plivazdravlje.hr.

U Hrvatskoj od migrene boluje oko 400.000 osoba, pri čemu su žene zahvaćene tri puta više od muškaraca. Velik broj oboljelih od migrene nikada ne posjećuje svog liječnika, pa im se dijagnoza migrene nikada ni ne postavi.

Simptomi

Češće obolijevaju stanovnici u gradskim sredinama, a rjeđe u seoskima. Migrena je jedna od najčešćih glavobolja, s vrlo karakterističnim simptomima, tako da, s obzirom na dužinu trajanja glavobolje, vremensku pojavnost i simptome, ne iziskuje posebnu neuroradiološku obradu, već se dijagnoza u oko 90 % slučajeva postavlja već na osnovi razgovora s bolesnikom. Bol je, naime, pulsirajuća ili tupa, a dodatno se razlikuju migrena s aurom i migrena bez aure.

Kod migrene s aurom najčešće se javljaju vidne smetnje u obliku bljeskova pred očima, titrave svjetlosti, cik-cak svijetlih linija, svijetlih mušica i slika izlomljenog ogledala, ili pak bolesnici vide izlomljene linije u obliku tlocrta tvrđave. Drugi pak navode dvoslike, trnce u području lica, jezika, polovice tijela, pa sve do oduzetosti polovice tijela. Smetnje su prolaznoga karaktera – obično aura prestaje nakon sat vremena. Ipak, iako aura najčešće prethodi pojavi glavobolje, ponekad se ona zapravo na glavobolju nastavlja. Komplikacije u obliku migrenskoga moždanog udara su rijetke, a češće su kod mlađih žena koje uzimaju hormonsku terapiju. Glavobolja je vrlo često praćena mučninom, povraćanjem i znojenjem, a bolesniku smetaju buka, svjetlo i mirisi, koji pak isto tako mogu isprovocirati migrenski napadaj. Kod nekih osoba migrena se javi nekoliko puta u životu, ali je osobiti pratilac menstrualnog ciklusa u žena, a može se javiti prije i neposredno nakon početka menstrualnoga krvarenja. Bol je difuzna ili iza oka, u sljepoočnoj regiji, iako može početi i u području zatiljka, imitirajući glavobolju vratnog podrijetla, pri čemu s njom nema nikakve izravne povezanosti.

Liječenje

Ako se glavobolja koja nalikuje migreni prvi put javi iza 30. ili 40. godine života, potrebno je kompletnom neurološkom obradom isključiti druge uzroke glavobolje. Kod promjene učestalosti, karaktera bolova, lokalizacije i različitih neuroloških ispada, posebice u srednjoj i starijoj životnoj dobi, obvezno je isključiti druge uzroke glavobolje.

Kažemo da je glavobolja prisutna jer „lijek traži sam sebe“. Opravdano je migrensku glavobolju liječiti tzv. triptanskim preparatima, budući da ovi lijekovi iskazuju najbolje djelovanje u početku migrenske glavobolje. Korisni su u sprečavanju dužine trajanja napadaja migrene, a ponekad i njezine učestalosti. Sprečavanje vrlo jakih i dugotrajnih napadaja migrene kod odraslih osoba obuhvaća tri osnovne skupine lijekova, a to su antiepileptici, antidepresivi i beta-blokatori, piše plivazdravlje.hr. U obzir treba uzeti nuspojave primjene ovih lijekova, dužinu primjene i slabljenje učinka već nakon prosječno šest mjeseci. Za liječenje i prevenciju akutne ili kronične migrene ove lijekove bolesnici najčešće kupuju uz preporuku neurologa.

Prevencija napadaja

Izbjegavanje nutritivnih provocirajućih čimbenika koji sadrže vazoaktivne amine i udruge vazoaktivne tvari može prorijediti pojavu glavobolje. Njima pripadaju npr. čokolada, fermentirani sirevi, crno vino, neki orašasti plodovi, a ponekad i egzotično voće.

U namjeri sprečavanja napadaja migrene može pomoći prestanak pušenja i pretjerane konzumacije kave, a korisne su i aerobne vježbe na svježem zraku. Pravilna prehrana i ritam sna također mogu ublažiti učinak stresa kao glavnog čimbenika rizika za pojavu migrene. No, nijedan od navedenih lijekova i metoda sprečavanja i liječenja migrenskih glavobolja nije se pokazao sasvim učinkovitim. Nedavno su otkrivena monoklonska antitijela koja djeluju na mehanizam boli u tzv. trigeminovaskularnom sustavu.

Lijekovi iz ove skupine djeluju različitim mehanizmima na prenosioce boli u navedenom sustavu te se bol ili ne pojavi, ili njezin prijenos bude zaustavljen na putu prema dijelovima mozga odgovornima za percepciju bolova. Ova antitijela namijenjena su sprečavanju javljanja migrenskih glavobolja, kao i za preventivno liječenje učestalih migrena praćenih vrlo jakim bolovima, koje ne reagiraju na druge analgetike. Monoklonska antitijela pozitivan su pomak prema učinkovitijem liječenju i sprečavanju javljanja migrenskih glavobolja. Ovi lijekovi primjenjuju se putem injekcija, mjesečno ili jednom svaka tri mjeseca.

Nastavite čitati