Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Na plesnim predstavama Kliker festivala uživalo je nekoliko stotina varaždinske djece

Objavljeno:

- dana

Vrlo uspješan

Kliker festival završio je svoje drugo varaždinsko izdanje subotnjim Plesnim domjenkom u HNK Varaždin na kojem se publika predstave Superjunaci zabavljala uz izvođače iz predstave, glazbu i tortu.

Od četvrtka do subote 300-tinjak je varaždinskih mališana pogledalo tri predstave suvremenog plesa kreirane za uzraste već od dvije godine naviše.
Daj mi pokret!, predstava slovenskog Zavoda federacija animirala je školarce koji su se uz izvođače Andreju Podrzavnik i Gregora Kamnikar vrlo brzo opustili i uključili u izvedbu. U nepunih sat vremena, djeca su postali pravi mali izvođači i suvereno plesali foajeom Koncertne dvorane kazališta.

Vrtićki mališani odgledali su u petak dvije izvedbe austrijske predstave Igre ogledala. Plesači Steffi Jöris i Rino Indiono nasmijavali su publiku plesom i odrazima u nekoliko ogledala na sceni. Izvedba je bila popraćena izvrsnom improvizacijom na violini mlade Jasmine Bojić koja je zamijenila stalnog člana postave Matthiasa Jakisica, odsutnog zbog bolesti.

Superjunaci su privukli publiku od dvije do 62 godine. Iako rađena prvenstveno za uzrast djece starije od 10 godina, apsolutno svi u publici su uživali. Odlična ekipa Kazališne družine Pinklec i Teatra Poco Loco savršeno koreografiranom i izvedenom predstavom nikog nije ostavila ravnodušnima. „Superjunaci“ Dunja Fajdić, Karolina Horvat, Maja Kovač, Mario Jakšić, Bruno Kontrec i Jurica Marčec nastavili su zabavljati klince i na Plesnom domjenku.

Kliker festival nastavlja svoje putovanje Hrvatskom te će sutra otvoriti zagrebačku ediciju varaždinsko-čakovečkom produkcijom „killer in me is the killer in you my love“ u ZKM-u. Festival će u Zagrebu trajati sve do 15. listopada, a u međuvremenu će nekoliko predstava i radionica biti održano i u Splitu i Rijeci.

– Kliker festival se pokazao kao vrlo uspješan format brojem publike, ali i reakcijama djece i njihovih pratitelja, bilo da su to odgajatelji, učitelji ili roditelji. Nadamo se da ćemo iduće godine doprijeti do više osnovnih i srednjih škola i na uzajamno veselje omogućiti organizirane posjete školaraca na predstave i radionice. Zahvalni smo našim pokroviteljima i sponzorima bez kojih Kliker festival ne bi bio ovoliko uspješan, ali najviše smo zahvalni našoj odličnoj publici – zaključila je umjetnička direktorica festivala Sanja Tropp Frühwald iz umjetničke organizacije VRUM koja zajedno s Kliker platformom organizira Kliker festival u četiri hrvatska grada.

Izvor: Foto: Kliker festival

Život i društvo

FOTO U Radešiću blagoslovljena kapela Alojzija Stepinca i nevine djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO - Brzi mediji

Subotnje je poslijepodne u naselju Radešić, povrh Brezničkog Huma, okupilo nekoliko stotina žitelja ovoga kraja i župljana s područja regije, kako bi prisustvovali blagoslovu novoizgrađene kapele blaženoga Alojzija Stepinca i nevine djece.

Riječ je o sakralnom objektu usred vinograda obitelji Šafran, čiji je utemeljitelj -poduzetnik Stjepan Šafran poslije svete mise izrazio zadovoljstvo da je na zalazu karijere doživio trenutak o kojem je maštao još od mladosti.

– Kapelica se nalazi na čestici i zemljištu u koje su unatrag nekoliko stoljeća pa sve do poslije drugoga Svjetskog rata 1945. godine ukapana nekrštena novorođena djeca. Stoga smo se sada barem simbolično pokojnima odužili posvetivši to područje. Poslije drugoga rata to je zemljište bilo zapušteno a uklonjene su sve oznake i znakovlje groblja te je sve bilo zaraslo u grmlje. Sadnjom vinograda tijekom 2006. godine. Rođena je ideja da se zapušteno groblje očist,i te da na ovome mjestu podignemo kapelicu u čast nevine dječice i na slavu njihovog zaštitnika blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovome od pripreme i izgradnje pa sve do ovoga blagoslovljenog trenutka – rekao je u emotivnom govoru Stjepan Šafran.

Svetu je misu povodom blagoslova kapele blaženog Alojzija Stepinca i nevine djece predvodio biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak.

U misnome je slavlju uz lokalno svećenstvo sudjelovao i varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

Pored stotina vjernika i žitelja brezničkohumskoga kraja, svetoj su misi i posvećenju kapele uz obitelji Šafran i Tržec prisustvovali varaždinski župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, načelnici Visokog, Breznice i Huma Dragutin Mateković, Stjepan Krobot i Zoran Hegedić, brojni predstavnici kulturnog, političkog i javnog života regije, vatrogasci društava s područja regije uz članove orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Kakva je bila atmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Vrhunac hodočašća: večeras u Bistrici Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina započelo je u 3 sata ujutro u subotu, 2. srpnja, blagoslovom hodočasnika pješaka u Varaždinskoj katedrali, nakon čega su s biskupom Božom Radošem i nekoliko varaždinskih župnika i svećenika krenuli na 46 kilometara dug put prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Ovom prvom danu 333. zavjetnog hodočašća odazvali su se brojni vjernici grada Varaždina, sa svih gradskih župa, a ove je godine organizator hodočašća bila župa sv. Josipa na Banfici.

Hodočasnici pješaci, ali i biciklisti krenuli su uobičajenim putem prema Belskom dolu, pa preko Podruta i Konjščine do Vinskog Vrha odakle je u 14:00 sati krenula zajednička procesija prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Nakon odmora i prilike za sakramenat pomirenja u večernjim su se satima hodočasnicima pješacima pridružili i brojni Varaždinci, ali i hodočasnici iz Župe Novo Selo na Dravi, Ljubešćica i Remetinec koji su ispunili prostor crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom gdje je u 19 sati biskup Radoš u zajedništvu s petnaestak svećenika predslavio euharistijsko slavlje.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je podsjetio da je današnja hodočasnička kolona iz Varaždina nastavak kolone koja je već 333 godine iz grada Varaždina ide u ovo Marijansko svetište te svjedoči kako su vjernici svjesni svojeg hodočasničkog proputovanja zemljom prema vječnoj domovini.

Nakon svete mise u 21 sat  započela je pobožnost „Put svjetla“ uz procesiju sa svijećama na kalvariji, a pobožnost su animirali župni zbor i suradnici Župe sv. Josipa iz Varaždina.

Glavni hodočasnički dan u nedjelju 3. srpnja započet će pobožnošću križnoga puta na kalvariji s početkom u 9 sati, a Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina slavit će se u crkvi na otvorenom u nedjelju u 11 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje