Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Na plesnim predstavama Kliker festivala uživalo je nekoliko stotina varaždinske djece

Objavljeno:

- dana

Vrlo uspješan

Kliker festival završio je svoje drugo varaždinsko izdanje subotnjim Plesnim domjenkom u HNK Varaždin na kojem se publika predstave Superjunaci zabavljala uz izvođače iz predstave, glazbu i tortu.

Od četvrtka do subote 300-tinjak je varaždinskih mališana pogledalo tri predstave suvremenog plesa kreirane za uzraste već od dvije godine naviše.
Daj mi pokret!, predstava slovenskog Zavoda federacija animirala je školarce koji su se uz izvođače Andreju Podrzavnik i Gregora Kamnikar vrlo brzo opustili i uključili u izvedbu. U nepunih sat vremena, djeca su postali pravi mali izvođači i suvereno plesali foajeom Koncertne dvorane kazališta.

Vrtićki mališani odgledali su u petak dvije izvedbe austrijske predstave Igre ogledala. Plesači Steffi Jöris i Rino Indiono nasmijavali su publiku plesom i odrazima u nekoliko ogledala na sceni. Izvedba je bila popraćena izvrsnom improvizacijom na violini mlade Jasmine Bojić koja je zamijenila stalnog člana postave Matthiasa Jakisica, odsutnog zbog bolesti.

Superjunaci su privukli publiku od dvije do 62 godine. Iako rađena prvenstveno za uzrast djece starije od 10 godina, apsolutno svi u publici su uživali. Odlična ekipa Kazališne družine Pinklec i Teatra Poco Loco savršeno koreografiranom i izvedenom predstavom nikog nije ostavila ravnodušnima. „Superjunaci“ Dunja Fajdić, Karolina Horvat, Maja Kovač, Mario Jakšić, Bruno Kontrec i Jurica Marčec nastavili su zabavljati klince i na Plesnom domjenku.

Kliker festival nastavlja svoje putovanje Hrvatskom te će sutra otvoriti zagrebačku ediciju varaždinsko-čakovečkom produkcijom „killer in me is the killer in you my love“ u ZKM-u. Festival će u Zagrebu trajati sve do 15. listopada, a u međuvremenu će nekoliko predstava i radionica biti održano i u Splitu i Rijeci.

– Kliker festival se pokazao kao vrlo uspješan format brojem publike, ali i reakcijama djece i njihovih pratitelja, bilo da su to odgajatelji, učitelji ili roditelji. Nadamo se da ćemo iduće godine doprijeti do više osnovnih i srednjih škola i na uzajamno veselje omogućiti organizirane posjete školaraca na predstave i radionice. Zahvalni smo našim pokroviteljima i sponzorima bez kojih Kliker festival ne bi bio ovoliko uspješan, ali najviše smo zahvalni našoj odličnoj publici – zaključila je umjetnička direktorica festivala Sanja Tropp Frühwald iz umjetničke organizacije VRUM koja zajedno s Kliker platformom organizira Kliker festival u četiri hrvatska grada.

Izvor: Foto: Kliker festival

Život i društvo

FOTO U V. OŠ Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Infrastrukturno obogaćeni projektima e-Škola i Škola za život te povodom proglašenja 2021. „Godinom čitanja“ od strane Vlade RH, u V. osnovnoj školi Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri.

Učitelji informatike, u suradnji sa školskim knjižničarom, osmislili su kutak u kojem će učenici, ali i njihovi roditelji, za vrijeme odmora ili posjeta školi moći čitati e-knjige pomoću željenih medija (tablet uređaja ili mobitela).

– E-kutak za čitanje učenicima pruža velike mogućnosti izbora e-lektire uz mogućnost personalizacije sadržaja. Učenici sadržajima pristupaju pomoću svojega osobnog i jedinstvenog elektroničkog identiteta [email protected] Kutak omogućava korištenje e-knjiga putem tablet uređaja s dodanim posebnim razinama za učenike s teškoćama u čitanju te s posebnim razinama za darovite učenike. U kutku je moguće pronaći mnoštvo aktualnih sadržaja vezanih uz lektire, kulturu i umjetnost s izrekama svjetskih i hrvatskih autora. Učenici pomoću tablet uređaja ili svojih mobitela mogu učitavati QR kodove sa straničnika i plakata zalijepljenih na pano kutka te pristupiti novim izdanjima, najčitanijim knjigama i obilježavanju raznih obljetnica hrvatske književne scene – ističe Zoran Hercigonja, učitelj informatike.

Na ovaj način V. OŠ Varaždin želi potaknuti svoje učenike na čitanje, koje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju te razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.

– E-kutak za čitanje „u prolazu“ odijeljen je pregradama koje osiguravaju učenicima diskreciju i zadovoljno te usredotočeno posvećivanje e-knjigama, ali i epidemiološku distancu. Prije svega, ovo mjesto okupljanja učenika „u prolazu“ jako je dobar primjer kvalitetnog korištenja i organizacije slobodnog vremena u školi te potiče učenike na jedan drugačiji (fleksibilan) pristup knjigama i čitanju lektire u skladu s izazovima novog vremena. Ovim projektom želimo potaknuti razvijanje čitateljskih navika okruženi digitalnim svijetom i što više potaknuti učenike da se služe materinskim jezikom u digitalnom svijetu umjesto tuđica – poručuje učitelj Hercigonja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tvrtka Ferro Brant novi je “stanar” Poduzetničke zone Ljubešćica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Ljubešćica

U ponedjeljak, 22. veljače, održana je 28. sjednica Općinskog vijeća Općine Ljubešćica na kojoj je dana suglasnosti na Odluku o izboru najpovoljnije ponude za prodaju građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica.

Novi „stanar“ je tvrtka FERRO BRANT d.o.o. iz Topličice, a radi se o čestici površine 5577 m2, vrijednosti zemljišta 391.784,25 kuna.

Svaki novi poduzetnik u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica znači korak bliže ka ostvarenju rezultata EU projekta „Razvoj infrastrukture Poduzetničke zone Ljubešćica“, odnosno povećanja intenziteta aktivacije zone.

Na sjednici je prihvaćeno i Izvješće o radu načelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine, a od ostalih akata posebno izvajamo Odluku o oslobađanju od obveze plaćanja komunalne naknade (I i II. tromjesečje 2021. godine) za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom SARS-CoV-2 .

Oslobođenje se ostvaruje na temelju Javnog poziva gospodarskim subjektima kojeg raspisuje općinski načelnik i objavljuje se na internetskoj stranici Općine (www.ljubescica.hr).

Nastavite čitati