Povežite se s nama

Život i društvo

Započeo Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Kulturna manifestacija

Započeo je Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, koji se održava od 24. do 30. studenoga .

U sedam dana publiku tako očekuje cijeli niz predstava, radionica, izložbi, filmova, seminara… Pritom je značajan dio programa besplatan, a za onaj dio programa koji se naplaćuje ulaznice se mogu kupiti na blagajni HNK i u Suvenirnici Varaždinskih vijesti na Korzu.

Osim uživanja u programu festivala kupnjom ulaznica za predstavu ‘Črčke’ svi posjetitelji sudjeluju i u nagradnoj igri u kojoj troje sretnika ima priliku osvojiti kupon za kupnju Froddo obuće po vlastitom izboru!

Prikaz plesnog film ‘Trip’ i multimedijska instalacija ‘Oda’ Centra za ples i umjetničko istraživanje, koji održani su jučer u Galerijskom centru Varaždin.

 

Boys Awakening za ‘velike’, Črčke za najmlađe…

Među plesnim izvedbama posebno vrijedi istaknuti gostovanje austrijskog Foxfire Thaetrea, koji u četvrtak, 27. listopada, u 19 sati izlazi na Veliku scenu HNK-a svojom intrigantnom predstavom ‘Boys Awakening’. ‘Seks je kao let bez krila’ jedna je od poruka iz plesne predstave koja se obraća starijima od 13 godina i hrabro se bavi pitanjima bitnima za te formativne godine. Ulaznica stoji 40 kuna.

Za one mlađe tu je predstava ‘Ritam tam’ Studija za suvremeni ples. Namijenjena je djeci starijoj od dvije godine i imat će dvije izvedbe, obje u petak, 28. listopada, na Velikoj sceni HNK-a – jednu u 10:00 sati, drugu u 17:00 sati. Ulaznica stoji 30 kuna.

U subotu, 29. listopada, u 10 sati također na Velikoj sceni HNK na redu je jedna od tri premijere ovogodišnjeg Kliker festivala – predstava ‘Svijet igara’ Plesnog centra TALA i VRUM-a, namijenjena djeci u dobi iznad 6 godina. Događaj je to u kojem publika preuzima izvedbu i ostaje na sceni nakon odlaska izvođača, a zatim dalje nadograđuje zadani uzorak. Ulaznica je 30 kuna.

One najmlađe, već od pola godine starosti pa do otprilike završetka vrtićke dobi, mogla bi razveseliti predstava ‘Črčke’, nastala u slovensko-finsko-hrvatskoj koprodukciji. Predstava se vizualno temelji na originalnim crtežima na kojima su djeca crtala sama sebe, odnosno autoportretima tijekom prvih šest godina svojeg života. ‘Črčke’ su na rasporedu u nedjelju, 30. listopada, u 10 sati, na Velikoj sceni HNK, a ulaznica za tu predstavu stoji 20 kuna.

 

Hrvatska premijera ‘Muzeja plesa’

Dio programa odigrat će se i u obližnjem Novom Marofu. Tako predstava ‘Minimi’, koju su Varaždinci već imali priliku vidjeti, igra u srijedu, 26. listopada, u 10 sati u tamošnjem Kulturnom centru ‘Ivan Rabuzin’ i ulaz je slobodan. Također, u Novome Marofu održat će se i stručni seminar ‘Vježbenica za pokret i ples’.

Osim samih izvedbi u programu Kliker festivala posebno mjesto zauzima hrvatska premijera ‘Muzeja plesa’, interaktivna izložba namijenjena djeci u dobi od 3 do 6 godina. ‘Muzej plesa’ postavljen je u potkrovlju Palače Herzer i može se posjetiti svakoga dana od 25. do 29. listopada u četiri termina: u 9:00, 10:30, 11:30 i 16 sati. Ulaznica je 20 kuna.

 

Prijavite se za radionice: od Urban stylea do Klikofonije

Na festivalu posebno mjesto imaju razne radionice, a za sve njih, i za one koje se plaćaju i za one koje su besplatne, zbog ograničenog broja mjesta potrebno je prijaviti se na mail [email protected] Upute za prijavu dostupne su na www.klikerfestival.com.

U Varaždin, među ostalima, dolazi i Mario Vrbanec, voditelj skupine BRUTALA, koja je bila finalist posljednjeg Supertalent šoua. Vrbanec će voditi atraktivnu radionicu pod nazivom ‘Urban style’, koja predstavlja spoj hip hopa, breakdancea i suvremenog plesa. Radionica se održava u Koncertnoj dvorani HNK tri dana po dva sata – u petak, subotu i nedjelju – s počecima u 18, 10 i 12 sati. Kotizacija za sva tri dana iznosi 100 kuna.

Tamara Curić iz Plesnog centra TALA vodit će radionicu ‘Kreativna komunikacija’. Radionica je namijenjena cijelim obiteljima i usmjerena je na komunikaciju putem igre, pokreta i zabave. Svatko može povesti svoje dijete ili mamu ili tatu i baku i dedu ili mogu doći svi skupa. Radionica traje dva sata i odigrava se dva dana – u petak i subotu u Koncertnoj dvorani HNK – a cijena je 100 kuna za jedan par koji čine odrasli i dijete, i to za obje radionice.

Polaznicima viših razreda osnovne škole koji žele naučiti nešto više o novinarstvu i plesnoj umjetnosti namijenjena je  radionica ‘Klikofonija’, koju vodi novinarka HRT-a Katarina Kolega. Radionica je besplatna, održava se u Rogozu, i ima četiri termina – od četvrtka do nedjelje.

Radionica-instalacija ‘Šuma od papira pleše’ je odličan poligon za dječje istražive izrade i animacije lutaka, scenografije i kostimografije, ali i osvještavanja tijela, pokreta i koreografije kao jezika komunikacije. Namijenjena je djeci u dobi iznad 4 godine, a sudjelovanje je besplatno. Radionica će biti održana u Rogozu u subotu i nedjelju, 29. i 30. listopada.

Tu je i rezidencijalni program ‘Triumph of Time and Truth’, za one starije od 16 godina. Rezidencija predstavlja istraživački proces trenutačne situacije u kojoj se nalaze mladi ljudi u gradu Varaždinu, ali i oni koji su iselili iz grada. U kontekstu krize, recesije, globalnog tržišta proučava se korelacija ekonomskih emigranata, ratnih izbjeglica, tržišnih modela transporta nasuprot modela migracije stanovništva, dokumentarističkih i umjetničkih formata. Sudjelovanje je besplatno, a rezidencija se odigrava u petak u subotu.

Besplatne projekcije filmova u Kinu Galerija

Dio programa odigrava u i Kinu Galerija. Tamo će u petak, 28. listopada, za one starije od 14 godina, u 19:30 biti prikazan plesni film ‘Blush’, a dan kasnije, za one već od 5 godina nadalje, u 11 sati na rasporedu je animirani film ‘Dječak i svijet’. Obje projekcije su besplatne.

Još više informacija o programu, kako do ulaznica i kako se prijaviti za radionice moguće je doznati na adresi www.klikerfestival.com.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Sveučilište Sjever i ove godine okupilo ugledne znanstvenike na doktorskoj konferenciji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Treća doktorska konferencija za doktorande poslijediplomskih sveučilišnih studija iz područja medija i komunikacije održana je u subotu, 27. studenoga, na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Koprivnica.

Ovo je treća doktorska konferencija na Sveučilištu Sjever i svakako jedinstvena jer je riječ o jednom od rijetkih događaja na našim prostorima koji okuplja doktorande u području informacijsko-komunikacijskih znanosti s ciljem da u poticajnoj i profesionalnoj atmosferi samostalno ili u suradnji s profesorima, studijskim savjetnicima i mentorima predstave vlastita istraživanja.

Kao i prethodnih godina, konferencija je ponovno okupila znanstvenike međunarodnog ugleda i prepoznatljivosti te su tako zanimljiva predavanja u sekciji plenarnih izlaganja održali prof. dr. sc. Nenad Prelog te izv. prof. dr. sc. Dejan Jontes s Fakulteta za družbene vede Sveučilišta u Ljubljani.

Također, u organizaciji ovogodišnje konferencije sudjelovala je i professor emeritus Jadranka Lasić-Lazić, kao i ostali profesori sa Sveučilišta Sjever.

Na svečanom otvorenju konferencije, doktorandima i svim nazočnima uvodno se obratila voditeljica Poslijediplomskog sveučilišnog doktorskog studija Mediji i komunikacija, izv. prof. dr. sc. Iva Rosanda Žigo.

– Organiziranjem ove doktorske konferencije cilj nam je stvoriti poticajno ozračje, uvesti polaznike doktorskih studija u svijet znanstveno- istraživačkoga rada; ukazati na korake i etape koji uključuju objavu jednoga rada: i to od oblikovanja ideje, preko njezina strukturiranja i pretakanja u žanr znanstvenog članka, samog izlaganja na znanstvenom skupu, do u konačnici same objave. To su složeni procesi koji se uče i vježbaju, a ovakva okupljališta imaju zadatak osnaživati doktorande na tom putu. Jednako tako, ona su mjesta susretišta i poticaja znanstvene komunikacije, posredovanja znanja i iznošenja aktualnih tema. Upravo iz tog razloga svake godine pozivamo međunarodno priznate i široj javnosti poznate profesore i istraživače. Ne samo u svrhu prenošenja znanja, nego i kao poticaj za još bolje, hrabrije, učinkovitije studiranje i rad na osmišljavanju i pisanju doktorskih disertacija – istaknula je.

Također, u uvodnom dijelu konferencije sve prisutne je pozdravio i domaćin, prof. dr. sc. Mario Tomiša, prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica.

Nakon službenog dijela i otvaranja konferencije, uslijedio je radni dio gdje su u sekciji plenarnih izlaganja predavanja održali prethodno spomenuti ugledni znanstvenici. Slijedom navedenog, prof. dr. sc. Nenad Prelog održao je predavanje na temu “Kako su konstruirane i kako razvijane informacijske znanosti u Hrvatskoj”, a izv. prof. dr. sc. Dejan Jontes je održao predavanje naslovljeno “Studying deep mediatization: media repertoires and communicative figurations”.

Nakon oba predavanja održana je konstruktivna rasprava u kojoj su sudjelovali nastavnici i doktorandi.

Relevantnost, ali i popularnost područja medija i komunikacije pokazuje i činjenica da je  ovogodišnja doktorska konferencija okupila 39 sažetaka koje su prijavili doktorandi samostalno ili u suradnji sa svojim profesorima, studijskim savjetnicima i mentorima.

Izniman interes za konferenciju, kao i pozitivna rasprava koja se tijekom cijeloga dana prelijevala iz sesije u sesiju, zaključeni su u završnom dijelu u kojem su se mogle čuti samo riječi zadovoljstva i pohvale.

S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, konferencija je bila organizirana u hibridnom obliku. Pozvana predavanja i izlaganja sažetaka održana su na Sveučilištu, a cjelokupni događaj moguće je bilo pratiti i online putem.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jesu li pušači u većem riziku za obolijevanje od koronavirusa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pušenje

S obzirom da je Covid-19 bolest koja prvenstveno narušava funkciju respiratornog sustava, nameće se pitanje povećava li pušenje vjerojatnost intenzivnijih simptoma Covida-19 u slučaju zaraze te jesu li pušači u većem riziku za obolijevanje od Covida-19?

Odgovore je pokušala dati Katarina Šutalo, mag. psych., na stranici stampar.hr.

U ovim kriznim vremenima, kada se osjećamo bespomoćno, skloniji smo pribjegavati sredstvima ovisnosti, kako bismo barem djelomično smanjili tjeskobu, zaboravili na stresna događanja ili unijeli dašak zabave u vremenu kada su uobičajene aktivnosti ograničene. Zlouporaba sredstava ovisnosti u današnjem vremenu je učestala. Osim alkohola, nedvojbeno cigarete smanjuju funkciju imunološkog sustava te izazivaju brojne zdravstvene probleme, između ostalog, i kardiovaskularne. S obzirom da je Covid-19 bolest koja prvenstveno narušava funkciju respiratornog sustava, nameće se pitanje povećava li pušenje vjerojatnost intenzivnijih simptoma Covida-19 u slučaju zaraze te jesu li pušači u većem riziku za obolijevanje od Covida-19?

POVEĆAVA LI PUŠENJE RIZIK ZARAZE COVIDOM-19?

Poznato je kako postoji značajna korelacija između pušenja i kardiovaskularnih bolesti te pušenja i raka pluća, ali veza između konzumiranja cigareta i Covida-19 nije potpuno jasna. Prema prvim istraživanjima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (engl. Center for Disease Control and Prevention, CDC), pušači su potencijalno izloženi većem riziku zaraze Covidom-19 te intenzivnijim simptomima i posljedicama u slučaju zaraze.

Tijekom konzumacije cigareta prstima se dodiruju usta i vrlo često nismo svjesni koliko nečistih površina dodirujemo, a samim time povećavamo vjerojatnost zaraze.

Noviji trend među mladima su i e-cigarete te se vrlo često može vidjeti dijeljenje iste cigarete, što također povećava mogućnost zaraze. Dosadašnja istraživanja upućuju na to da e-cigarete smanjuju funkciju imunoloških stanica dišnih puteva. Preciznije, riječ je o gubitku trepetljika na stanicama epitela, koje su zadužene za otklanjanje virusa i drugih štetnih mikroorganizama iz dišnih puteva i predstavljaju jedan od glavnih čimbenika nespecifične imunosti u borbi protiv infekcija. Kada su uništene, manja je mogućnost prevencije zaraze te veća vjerojatnost da mikroorganizimi, uključujući virus Sars-CoV-2 djeluju na respiratorne organe. Kada udišemo dim cigarete, bakterije, virusi i otrovni plinovi mogu smanjiti funkciju pluća, što nepovoljno utječen na imunitet.

NA KOJI NAČIN COVID-19 VIŠE ŠTETI PUŠAČIMA, NEGO NEPUŠAČIMA?

Kada su pluća pušača izložena infekciji koja štetno djeluje na dišne puteve, posljedice mogu biti veće, nego kod nepušača. Ukoliko su pluća već oštećena, njihova funkcija se dodatno smanjuje te ne mogu opskrbljivati organizam dovoljnom količinom kisika. Oštećenja stanica respiratornog epitela također onemogućuje izbacivanje štetnih tvari iskašljavanjem. Dodatno, veći je rizik nastanka kronične opstruktivne bolesti pluća kod pušača.

Pušači su pod većim rizikom od upale pluća te od akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS). Manjak kisika djeluje na krvotok i ostale organe, što izaziva oštećenje, često i akutno zatajenje bubrega, a moguć je i smrtni ishod.

Prema istraživanjima, Covid-19 ulazi u stanice pluća vežući se za receptor koji je u stvari molekula angiotenzin II kovertirajućeg enzima (engl. angiotensin converting enzyme 2 – ACE2). Molekula ACE2 razgrađuje angiotenzin II u angiotenzin (1-7), što se suprotstavlja vazokonstriktivnom i proliferativnom djelovanju angiotenzina II.

Konzumacija cigareta povećava količinu ACE2. Kao membranski protein, ACE2 je prisutan u plućima, srcu, bubrezima i crijevima, a simptomi koronavirusne bolesti prate raspodjelu receptora za ACE2 po tkivima.

Istraživanje koje je provedeno na mladim ljudima (N=4300) upućuje kako pušači imaju od pet do sedam puta veću vjerojatnost zaraze. U drugoj studiji je utvrđeno kako hospitalizirani pacijenti koji imaju povijest pušenja imaju čak 14 puta veći rizik za pogoršanje simptoma.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje