Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinu preko tableta rješavaju zadatke, a nastavu prate i ako nisu u školi

Objavljeno:

- dana

E-ŠKOLE U PRAKSI

Rješavanje matematičkih zadataka putem tableta čija se rješenja odmah prikažu na “pametnoj” ploči, brže dolaženje do podataka zahvaljujući internetu i mogućnost sudjelovanja učenika na satu iako nisu fizički u školi, za učenike V. OŠ Varaždin i OŠ Nedelišće više nisu daleka budućnost.

Točno tako u tim školama od početka ove školske godine izgledaju satovi iz STEM predmeta, odnosno matematike, kemije, fizike i biologije.

Oprema i edukacija

V. OŠ Varaždin i OŠ Nedelišće dvije su od ukupno 151 osnovne i srednje škole iz cijele Hrvatske koje su uključene u pilot-projekt e-Škole. Provedba projekta, “teškog” 300 milijuna kuna, započela je u ožujku 2015. i završava iduće godine.

– Pilot projektom e-Škole želi se postići podizanje digitalne zrelosti svih osnovnih i srednjih škola. Cilj projekta nije samo opremanje škola informatičkom opremom, već je naglasak na edukaciji nastavnog i nenastavnog osoblja – rekao je Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a na Danu e-Škola, koji je održan u srijedu na FOI-ju u sklopu 28. međunarodne znanstvene konferencije posvećene informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2017.

  Škola je projektom dobila dodatnu kvalitetu i uslugu za svoje učenike, ističe Šipek

Svaka od škola uključenih u ovaj projekt dobila je dvije učionice koje su opremljene s interaktivnim pametnim pločama, svi stručni suradnici i ravnatelji prijenosna računala, a učitelji STEM područja hibridna računala. Škole su dobile i po 60 tableta koje koriste nastavnici i učenici u sklopu nastave. Osim toga, napravljena je i sva potrebna infrastruktura i uvedene su bežične mreže zbog bolje pokrivenosti i bržeg pristupa internetu, a djelatnici škole – nastavno i nenastavno osoblje – dio edukacija su već prošli kako bi na najbolji mogući uklopili postojeće godišnje planove i programe u nastavu, koristeći novu, modernu tehnologiju.

Iako se u školama koje su uključene u pilot-projekt e-Škole nastavnici i učenici još privikavaju na nov način rada,  već sada su vidljive prednosti.
– Mogu reći da je učenicima matematika postala zabavnija. Rješavamo kvizove, učenici sami kreiraju zadatke ili ih rješavaju putem tableta, pri čemu se rezultati za svakog učenika prikazuju na pametnoj ploči – otkrila je Dubravka Gal, učiteljica matematike u V. OŠ Varaždin.
I fizika je od ove školske godine zanimljivija učenicima OŠ Nedelišće.

Učitelji STEM predmeta kroz projekt su dobili hibridna računala

– Brže dolazimo do podataka i koristimo interaktivne animacije u nastavi, crtamo strujne krugove na tabletima i interaktivnoj pametnoj ploči ili pokuse koje radim mogu vidjeti svi učenici na pametnoj ploči zahvaljujući kameri. Velik je to iskorak u odnosu na prije, a i učenicima je uz pomoć tehnologija koje su im bliske zanimljivije učiti i raditi – rekao je Milan Đurić, profesor fizike i informatike.

Međutim, korištenje moderne tehnologije ipak ne može zamijeniti izvođenje pokusa.
– Iako nam je olakšan pristup podacima, videosadržajima i prezentacijama, praktični dio nastave, primjerice pokuse iz kemije, i dalje radimo na “stari” način – rekla je Gordana Križanić, prof. biologije i kemije s V. OŠ Varaždin.

Još “pucaju” veze…

Mario Šipek, ravnatelj V. OŠ Varaždin, zadovoljan je kako su učenici i nastavnici STEM predmeta prihvatili nov način rada.
– Imamo manje tehničke poteškoće, poput “pucanja mreže”, ali siguran sam da će se svi ti problemi postupno ukloniti. Uostalom, tako je bilo na početku i s e-Dnevnicima. Ulaskom u pilot-projekt škola dobiva dodatnu kvalitetu, ali i uslugu koju može pružiti svojim učenicima – rekao je Šipek.
S njim se složio i ravnatelj OŠ Nedelišće Ivica Paić.

– S obzirom na to da je naša škola sustavno ulagala u informatičku opremu, s opremom koju smo dobili u sklopu projekta e-Škole nismo dobili ništa novo u smislu mogućnosti, ali smo značajno podigli kvalitetu izvođenja nastave u STEM predmetima. Maksimalno ćemo iskoristiti sve mogućnosti koje nude nove tehnologije kako bi naši učenici bili ukorak s vremenom i novim tehnologijama – rekao je Paić.

 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Nova godina donosi nove poslove: Prilike i za kandidate bez iskustva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Nord Produkt d.o.o. zapošljava terenskog komercijalista (m/ž) na području Međimurske i Varaždinske županije. Ključne su odgovornosti vezane za realizaciju prodajnih ciljena po razdobljima, proizvodima i planiranim prihodima, prezentaciju asortimana prema kupcima, poslove realizacije prodaje i postprodajnih aktivnosti. Od kanidata se očekuju srednja stručna sprema te radno iskustvo od najmanje dvije godine na istim ili sličnim poslovima. Potrebno je izvrsno poznavanje rada na računalu, aktivno znanje engleskog jezika te aktivna vozačka dozvola B kategorije. Prijavite se.

NTH Mobile d.o.o. u potrazi je za Customer care agentom za slovački jezik (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave se zaprimaju do 5.3. Od kandidata se očekuju napredne komunikacijske vještine i poznavanje slovačkog i engleskog jezika, poznavanje rada na računalu, inicijativna i ustrajnost, izuzetna preciznost te jasna i koncizna pisana i usmena komunikacija. Aplicirajte.

Workforce za potebe klijenta zapošljava referenta prodaje CNC strojeva i postrojenja za obradu metala (m/ž) u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. Prijaviti se možete najkasnije do 15.3. Posao obuhvaća aktivnu potragu za novim kupcima, obilazak terena zbog praćenja potreba kupaca, planiranje, primjenu i razvoj prodajnih aktivnosti. Potrebna je minimalno srednja stručna sprema tehničkog ili ekonomskog smjera, a poželjno je iskustvo rada. Traži se napredno znanje rada na računalu te poznavanje stručnog ili engleskog jezika u govoru i pismu. Aplicirajte ovdje.

Ljekarna Katica Vodopija – Štorga zapošljava magistra farmacije (m/ž). Mjesto rada je Novi Marof, a prijaviti se možete najkasnije do 19.3. Uvjeti su završen farmaceutsko-biokemijski fakultet i položen stručni ispit, posjedovanje licence za rad, usmjerenost na zadovoljstvo pacijenata te izvrsne komunikacijske vještine. Poslodavac nudi izvrsne uvjete rada i stimulirajuća primanja. Poslodavac isto tako nudi pomoć u traženju smještaja. Provjerite više putem linka.

Mehanika Štriga zapošljava prodavača rezervnih dijelova za traktore i građevinske strojeve (m/ž). Mjesto rada je Ljubešćica, a prijave se zaprimaju do 17.3. Uvjeti su minimalno završena srednja škola, poznavanje rada na računalu, komunikativnost i spremnost za rad s ljudima. Poslodavac nudi stimulativna primanja. Provjerite detalje ovdje.

MDV Plus d.o.o. zapošljava voditelja skladišta (m/ž) u Varaždinu. Prijave su otvorene do 5.3. Uvjeti su minimalno srednja stručna sprema ekonomskog ili tehničkog smjera te obvezno iskustvo s drvnim programom i građevinskim materijalom. Poslodavac nudi mogućnost rada na neodređeno. Više na linku.

Colas Hrvatska d.d. traži rukovatelja građevinskim strojem – rukovatelja grejderom (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a rok prijave je 26.3. Uvjeti su srednja stručna sprema tehničkog ili drugog odgovarajućeg usmjerenja, osposobljenost za rukovanje strojevima za polaganje asfalta te posjedovanje vozačke dozvole B kategorije. Detalje pronađite ovdje.

MIV d.d. traži vodoinstalatera (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 25.3. Uvjeti za rad su razvijene radne navike, pozitivan odnos prema radu, predispozicija za timski rad. Potrebna je srednja stručna sprema. Posao obuhvaća postavljanje novih i održavanje postojećih vodovodnih instalacija, odvoda, montaža novih sanitarnih uređaja. Više na linku.

Utiliter d.o.o. traži komercijalista u prodaji (m/ž) u Varaždinu. Prijave se zaprimaju do 1.3. Potrebno je više osoba na poziciji. Očekuje se srednja stručna sprema i godinu dana radnog iskustva. Potrebna je vozačka dozvola B kategorije. Posao obuhvaća obilazak prodajnih mjesta, rad po unaprijed dogovorenim i definiranim dnevnim rutama obilazaka prodajnih mjesta i slično. Detalje pronađite ovdje.

LTH Alucast d.o.o. traži transportnog radnika (m/ž) u Čakovcu. Možete aplicirati do 31.3. Rad uključuje izvođenje unutarnjeg transporta, pravilno slaganje i preslagivanje robe u skladu s propisima, nadzor stanja viličara i uređaja na njemu. Potrebna je srednja stručna sprema. Provjerite više ovdje.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

U fokusu

Od 1. ožujka mijenja se i vozni red Vincekovih buseka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog nešto povoljnije epidemiološke situacije, mijenja se vozni red buseka tvrtke Vincek koja na temelju Ugovora o koncesiji obavlja komunalnu djelatnost prijevoza putnika u javnom prometu na području Grada Varaždina

Novi vozni red na svim linijama primjenjivat će se od 1. ožujka.

Koncesionar je dužan pridržavati se odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te općih i posebnih preporuka HZJZ za sprječavanje zaraze.

Nastavite čitati