Povežite se s nama

Međimurje

Prelog se prisjetio tužnog trenutka svoje povijesti kada je na Dravi poginulo 14-ero ljudi

FOTO Studio Vipro

Objavljeno:

- dana

U nedjelju, 12. rujna, svetom misom i prigodnom svečanošću Prelog se prisjetio tužnog trenutka svoje povijesti, kada se 13. rujna 1953. godine dogodila jedna od najvećih europskih tragedija na rijekama, zavivši Prelog u crno.

Tada se u rijeci Dravi utopilo 14-ero ljudi prilikom havarije njihova čamca.

Poginuli su Ivan Božek, Štefanija Božek, Magdalena Kramar, Mijo Lukačić, Andrija Malek, Ana Mikec, Antun Možek, Ivan Novak, Stjepan Novak, Margareta Pavčec, Ivan Sinković, Stjepan Šestan, Ivan Zvornik i Đuro Zvornik.

Misa je služena kod kapelice sv. Huberta, a euharistijsko slavlje je predvodio doc. dr. sc. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, s domaćim i susjednim svećenicima, predvođenim župnikom Župe sv. Jakoba, prečasnim Antunom Hoblajem.

Nakon mise okupljeni su se u procesiji uputili od kapelice do spomen obilježja nazvanog „Tragedija na Dravi“, gdje su upaljene svijeće uz svaki od spomenika koji podsjećaju na četrnaestero stradalih.

Procesija je nakon toga krenula prema prostoru Perutnice, prostoru koji uređuje Športsko-ribolovno društvo „Glavatica“ iz Preloga. Članovi Nautičkog kluba „Labud“, uz pjesmu Vokalno-instrumentalnog sastava „Agnus“, puštanjem cvijeća i svijeća u vodu još jednom su se prisjetili svih poginulih.

Misnom slavlju prisustvovali su i predstavnici Grada Preloga, saborski zastupnik i gradonačelnik Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki, kao i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Svečanost su uveličali i članovi Zrinske garde Čakovec, uz sudjelovanje članova Puhačkog orkestra Grada Preloga, Mješovitog pjevačkog zbora Župe svetog Jakoba ap. st. iz Preloga, koji je pjesmom sudjelovao u misi, zatim članova DVD-a Prelog, Lovačkog društva „Prepelica“ te brojnih vjernika i predstavnika udruga s područja Preloga.

Međimurje

Na autobusnom stajalištu u Pribislavcu vandali uništili naljepnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Pribislavcu je javna imovina opet bila na meti vandala.

Ovoga puta potrgane su naljepnice na autobusnom stajalištu.

– Radi se o šteti od oko 1000 kuna. Počiniteljima poručujem da idući put roditeljima uzmu 1000 kuna iz novčanika pa ih uredno poderu, jer su to isto napravili i sad, samo na “facerski” način – ogorčen je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Popravak će, naravno, pasti na leđa Općine, iz koje pak poručuju i da će se u pronalasku počinitelja poslužiti videonadzorom. Iako se ne radi o izrazito velikom iznosu štete, ovakva su djela prilično česta i u konačnici mogu uzrokovati velike, a potpuno nepotrebne troškove koje, u krajnjoj liniji, mještani opet plaćaju iz vlastitog džepa.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Goričan povećala naknadu za novorođenu djecu na 4000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Goričan odlučila je povećati naknade za novorođenu djecu i to čak 100 posto. Naime, umjesto dosadašnjih 2000 kuna koje su dobila roditelji za svoju novorođenčad, iz općinskog proračuna će se ubuduće za svako novorođeno dijeti isplaćivati po 4000 kuna. Takva je odluka donijeta na 2. sjednici Općinskog vijeća Općine Goričan, koja je održana u utorak, 14. rujna.

– Vodeći računa o svojim mještanima, nakon uvođenja usluge „e-novorođenče“, Općina Goričan za 100 posto je povisila jednokratne naknade za novorođenu djecu, te će naknada sada iznositi 4000 kuna – poručili su iz Općine Goričan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje