Povežite se s nama

U fokusu

Prenoćište za beskućnike u susjedstvu Utočišta za žrtve nasilja: ubojica uhodio žene i djecu, pa silovao

Objavljeno:

- dana

OPASNOST U VARAŽDINU

Svakog jutra bude se s grčem u želucu. Hoće li do njih nekako doći njihov bivši suprug, hoće li im doista “otkinuti glavu” kako im je nebrojeno puta već rekao, ponovno slomiti koje rebro ili izbiti koji zub, iskaliti svoj bijes na djeci… Život žena u Domu za žrtve obiteljskog nasilja “Utočište Sv. Nikola” svakodnevna je borba sa strahom, paranojama i traumama.

Slaba žičana ograda i povremena policijska ophodnja tek su slaba obrana od vanjskog svijeta i utjeha da će nekoga zadržati dalje od njihovih prozora i soba. A vrlo blizu, nadomak žena i djece, nalazi se osuđeni ubojica i odnedavno osumnjičeni silovatelj. I uhodi ih.

Upravo je ovako mjesecima bilo u Varaždinu. Apsurdno, ali žene i djelatnice Utočišta mogle su odahnuti tek prije dva mjeseca kada se dogodio stravičan zločin. Josev Denac (43) je 24. kolovoza ugrabio 12-godišnju djevojčicu, a Županijsko državno odvjetništvo sumnja da je počinio kazneno djelo protiv spolne slobode djeteta.

Ima li gdje u svijetu takva kombinacija?

Zbog sumnje da je počinio silovanje, još uvijek se nalazi u istražnom zatvoru. Međutim, prije uhićenja, na meti Joseva Denca mjesecima su bile traumatizirane žene iz Utočišta. Osuđeni ubojica je u svoje pohode kretao iz varaždinskog Prenoćišta za beskućnike. Tamo je uglavnom boravio od trenutka kada je u prosincu 2012. godine izašao na slobodu nakon izdržavanja 9-godišnje kazne zatvora za brutalno ubojstvo.

Upozorila je na to čitateljica (podaci poznati redakciji).

– Osuđeni ubojica, i od ranije poznati socijalni problem, nakon zatvora dolazi u Prenoćište za beskućnike. Žrtve su mu na dohvat ruke, u Utočištu za zlostavljane žene. Ima li još igdje u svijetu takva kombinacija, beskućnici i zlostavljane žene u susjedstvu? On ne čeka skrštenih ruku, nego žene ponajprije šarmira, potom prijeti, zastrašuje, ucjenjuje i iskorištava. Umjesto da se njega odstrani, iz Utočišta se izbacuju žene, jer su prekršile kućni red, ponovo se uništavaju životi njima i njihovoj djeci. S punim pravom možemo postaviti pitanja o stupnju odgovornosti i mogućnosti sprječavanja zlodjela – navedeno je u šokantnom pismu.

Prestravljene

U Utočištu Sveti Nikola potvrđuju da su imali problema.

– Istina je, imali smo problema s tom osobom. Nije bilo napada na neku od žena, jer bismo to odmah prijavili policiji. No, žene je uhodio, znao ih je šutke pratiti sve do grada, gledao ih je dok su bile s djecom na igralištu i znam da su te žene osjećale strah.

Bile su uvjerene da je preskakao ogradu i da ih je gledao u mraku kroz prozor. Bilo je tu i provokacija, pa čak i prijetnji. Prijetilo se i ženama u domu, ali i zaposlenicama preko Facebooka. Nešto od toga, koliko sam upoznata, prijavljivano je i policiji – rekla nam je socijalna radnica iz Utočišta Ana Horvatić.

Ucjene i prijetnje poprimile su takve razmjere da su pojedine žene i premještene, a ne izbačene, napominje.

– Nakon trauma koje su proživljavale u obiteljima, žene su ponovno izložene nečemu potencijalno opasnom. Mi ne provodimo njihovo premještanje, no uputili smo Centru za socijalnu skrb molbu za premještaj – pojasnila je Horvatić.

Prenoćište: Korisnici su slobodne osobe koje izvan rada Prenoćišta imaju pravo na privatan život

Što osuđeni ubojica radi u svoje slobodno vrijeme, nisu bili dužni provjeravati u Prenoćištu za beskućnike.

– Korisnici Prenoćišta su slobodne osobe koje izvan rada Prenoćišta imaju pravo na svoj privatan život. Njihove postupke u to vrijeme ne možemo, nažalost, kontrolirati – odgovaraju iz Prenoćišta.Denac je u pohode išao nakon što je pušten na slobodu. Da ga zatvor nije rehabilitirao, kao i da se radi o osobi koja je opasna za okolinu, za žene i djecu, potvrđuju upravo ova djela. No, u varaždinskoj policiji nemaju evidentirano da su žene iz sigurne kuće prijavile Denca.

– Policijski službenici primili su jednu prijavu zaposlenice Doma za žrtve obiteljskog nasilja o problemima s osobama smještenim u Skloništu za beskućnike dana 15. travnja. Napominjemo da u toj prijavi nije imenovana nijedna osoba – odgovorili su.

Osuđivani, slobodni i bez nadzora

Bez obzira na prijave, postavlja se pitanje: što se događa s ljudima koji su osuđivani za teška kaznena djela nakon izdržavanja kazne zatvora, a nisu rehabilitirani? Za nadzor osoba koje su odslužile punu kaznu zatvora, te one koje su uvjetno otpuštene, zadužena je Probacijska služba.

– Probacijska služba nadzire osuđene osobe kada takav nadzor odredi nadležno tijelo. To može biti sud, povjerenstvo za uvjetne otpuste ili sudac izvršenja te upravitelj kaznionice – odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa.

Pojašnjavaju da probacijska služba nadzire osobe u okviru uvjetnog otpusta iz zatvora, kod kojih je određen nadzor, ali i osobe kojima je određena sigurnosna mjera zaštitnog nadzora po punom izvršenju kazne zatvora.

Žene je pratio, gledao noću, a djelatnicama je prijetio putem Facebooka

– Kazneni zakon uveo je novu sigurnosnu mjeru – zaštitni nadzor po punom izvršenju kazne zatvora. Riječ je o sigurnosnoj mjeri koja se provodi nakon odslužene kazne zatvora.

Ovu mjeru izriče sud u slučajevima u kojima je osoba osuđena za namjerno kazneno djelo i to na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina ili više ili je osuđena za neko od kaznenih djela i spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta ili protiv spolnih sloboda na kaznu zatvora u trajanju od najmanje dvije godine – pojašnjavaju.

U Probacijskom uredu u Varaždinu trenutno je pod nadzorom 65 osoba koje su osuđene na rad za opće dobro na slobodi, 12 ih je na uvjetnoj slobodi uz zaštitni nadzor, a njih 53 su na uvjetnom otpustu s izdržavanja kazne zatvora, izvijestili su iz Ministarstva.

Dakle, pod nadzorom trenutno nije niti jedna osoba nakon punog izvršenja zatvorske kazne. Neslužbeno doznajemo da nikome u Hrvatskoj nije izrečen takav zaštitni nadzor te da se u sudskoj praksi ne provodi. Pod nadzorom nije bio ni Josev Denac.

Osuđivan i slobodan. Je li on jedini kojeg nitko nije kontrolirao nakon odslužene kazne pa do sljedećeg brutalnog kaznenog djela?

Recidivisti: napadi po izlasku iz zatvora

Nakon što je u kolovozu odjeknula vijest o Josevu Dencu, osuđenom ubojici koji je priveden zbog sumnje da je silovao djevojčicu, početkom listopada varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je o privođenju osuđenog silovatelja iz Međimurja koji je u Varaždin došao pipati žene.
Taj 26-godišnjak je od sprnja do rujna napao šest žena u Varaždinu i jednu u Međimurju.

Prvi napad počinio je prvi dan po izlasku iz zatvora nakon izdržane kazne za silovanje.

U listopadu je pak otvorena i istraga protiv mladića (27) koji je silovao svoju djevojku.

Podaci varaždinske policije pokazuju da su kaznena djela vezana uz silovanje u porastu. Prošle godine evidentirano je pet kaznenih djela silovanja, od čega su dva u pokušaju, dok je ove godine evidentirano osam takvih kaznenih djela, od čega jedno u pokušaju.

Problem u ovom slučaju su očito i recidivisti. Međimurcu koji je napadao žene u Varaždinu trebao je samo jedan dan slobode da se vrati na staro. Da bi se “izliječilo” takve, smatra stalna sudska vještakinja za psihologiju spec. kliničke psihologije dr.sc. Jadranka Zorić, potreban je intenzivni psihoterapijski tretman.

– Većinu osoba koja čine kaznena djela silovanja ili bludnih radnji, posebice ako se radi o recidivistima istovrsnih kaznenih djela, može se sagledati kroz neki od tipova poremećaja ličnosti. To podrazumijeva trajne odlike koje je moguće modificirati samo dugogodišnjim psihoterapijskim tretmanom. Ono što se se može u relativno kraćem vremenu učiniti na prevenciji recidiva, je uključiti ih u psihosocijalni tretman koji će biti usmjeren na prepoznavanje vlastitih impulzivnih poriva i kontrolu istih, uključujući pored seksualnih poriva i onih koji u svojoj biti predstavljaju mehanizam kontrole emocija, proje svega ljutnje – kaže Zorić.

Izvor:
Foto: Ilustracija / ARHIVA RT

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

U fokusu

Inspekcija zaštite okoliša: otpad iz Poljane mora se ukloniti u roku 7 dana!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su u srijedu obavili očevid, službenici Inspekcije zaštite okoliša naložili su da se sav odloženi miješani komunalni otpad (MKO) mora u roku od 7 dana ukloniti s prostora pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj.

Podsjećamo, Franjo Puškadija, predsjednik Mjesnog odbora Poljana Biškupečka nakon sastanka s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem dogovorio je rok da se uskladišteni MKO sanira i riješi u roku od 2 tjedna.

>>Bosilju pozlilo u Poljani, dočekalo ga 500 tona otpada više od očekivanog!

Međutim, uvidjevši da će se MKO i dalje voziti i skladištiti na pretovarnoj stanici u Puškadija je gradsku komunalnu tvrtku Čistoća d.o.o prijavio nadležnoj Inspekciji za zaštitu okoliša. Inaspekcija je izašla na teren i utvrdila da se MKO na pretovarnoj stanici ne smije skladištiti, a rok za sanaciju terena ističe idućeg tjedna.

– Temeljem članka 23.st. 5 više jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije ( općine :Beretinec,Cestica,Gornji Kneginec, Petrijanec,Sračinec, Vinica, Vidovec, Jalžabet, Sv.Ilija,Sveti Đurđ, Mali Bukovec, Veliki Bukovec, te gradovi Varaždin i Varaždinske Toplice) sporazumno su osigurale zajedničku provedbu mjera gospodarenja otpadom s Općinom Velika Trnovitica na neodređeno vrijeme. Temeljem toga sporazuma Čistoća d.o.o. i Komunalac d.o.o. Garešnica sklopili su Ugovor o odlaganju MKO postupkom D1 na odlagalište Johovača, u količini od 5000 tona godišnje. Imajući saznanja da ti kapaciteti neće biti dostatni do kraja 2021. godine i da dinamikom nisu definirane lokacije za odlaganje MKO za 22 JLS s područja Varaždinske županije, TD Čistoća d.o.o upućuje 26. siječnja 2021. godine Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) upit o mogućnosti sklapanje ugovora s TD Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. za odlaganje MKO postupkom D1 na odlaglište  Piškornica, bez provedbe postupka javne nabave kako bi se osigurali kapaciteti. Iz odgovora MINGOR-a od 12. veljače 2021. kao i iz ranije zaprimljenih odgovora po tom upitu, razvidno je da sklapanje ugovora a bez postupka javne nabave nije moguće. Odgovor se nalazi u privitku zapisnika – piše u zapisniku Inspekcije.

Štoviše, varaždinski gradonačelnik je najavio kako će „sankcionirati odgovorne u Čistoće za nesklapanjem Ugovora s Piškornicom i za nastali problem sa zbinjavanjem MKO“. Koga će to Bosilj sankcionirati, potpuno je nejasno.

Kazneno djelo?

Naime, Uprava TD Čistoća d.o.o.sazvala je i održala 17. veljače 2021, godine izvanrednu Skupštinu Društva vezano uz navedenu problematiku.

– U ovaj zapisnik prilažemo Zapisnik sa izvanredne Skupštine Društva i Izvješće Uprave o problematici. Temeljem odluke Skupštine TD Čistoća d.o.o. upućen je 8. ožujka 2021. godine upit Skupštini Društva Piškornica d.o.o. vezano uz dogovor o prihvatu miješanog komunalnog otpada na odlagalište Piškornica. Odgovor Piškornice d.o.o. nalazi se u privitku Zapisnika, iz kojeg je vidljivo da ne postoji mogućnost prihvata otpada s njihove strane. Obzirom na negativan odgovor o prihvatu otpada na odlagalište Piškornica, svih 15 JL-ova iz Varaždinske županije uputilo je 14. travnja 2021. godine zahtjev MINGOR-u  za sastanak vezano na tu problematiku. Kako usprkos WEB sastanku i mail korespodenciji nije postignut napredak u rješavanju problema odlaganja MKO s područja 15 JLS-ova iz Varaždinske županije, ponovno je poslan zahtjev za izdavanje naloga od strane MINGOR-a koji definira mjesto za odlaganje miješanog komunalnog otpada s područja Varaždinske županije sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, čl. 26. stavak 10 i članak 32, stavak 1. točka 5… Inspektorica u ovaj Zapisnik određuje rok od 7 dana uklanjanje navedene nepravilnosti i usklađenje s Dozvolom za gospodarenje otpadom. Stranka je o poduzetim mjerama dužna inspektoricu pisano obavijestiti u roku od 7 dana po potpisivanju ovoga zapisnika. Ako osoba nad kojom je proveden nadzor ne otkloni nedostatke i nepravilnosti u zadanom roku inspektor rješenjem naređuje otklanjanje nedostatka i poduzima druge radnje za koje je ovlašten u slučaju utvrđivanja prekršaja ili kaznenog dijela. U Zapisnik je direktor Čistoće, Davor Skorza dodao da će TD Čistoća u navedenom roku pokušati otkloniti otpad sukladno zakonskim propisima ali problem će i dalje ostati ukoliko se ne postupi određenom članku 32.stavka 1 podstavka 5 odnosno članka 26 stavka 10 Zakona o održivom gospodarenju otpada – ističe se u Zapisniku kojeg je uz Davora Skrozu potpisala i viša inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček.

Prema svemu napisanom, napominje Franjo Puškadija, nitko nema apsolutno pravo govoriti o tome da nije znao, ali isto tako da nitko nije htio pomoći u rješavanju problema.

– I sad su se našli „najkompetentniji“ platforma Budimo grad i udruga Varaždinsko smeće iz čijih redova pojedinci pozivaju javno na linč dosadašnju vlast, MO Poljana Biškupečka i direktora Skrozu. Zanimljivo je da je upravo novozaposlena u Gradu Varaždinu PR stručnjakinja Vesna Haluga predsjednica Skupštine Piškornica -sanacijsko odlagalište d.o.o koje nije htjelo izmijeniti ugovor u kojem se od strane TD Čistoća tražilo povećanje kapaciteta i oglušilo se na mailove i pozive iz TD Čistoća! Zanimljivo je i da je Vjeran Strahonj,a kao član NO TD Čistoća sve to dobro znao, pa prešutio, odnosno samo svoje subjektivno mišljenje je iznio. Zanimljivo je i da Haluga u PR-ovskom priopćenju gradonačelnika Bosilja, u svezi rješavanja problema veliča upravo ulogu udruge Varaždin bez smeća a ne dobronamjernost Bosilja da održi, konačno nakon 8 dana sastanak sa MO Poljana. Naš odbor i dalje poziva sve uključene strane na zajednički konsenzus oko rješavanja nakupljenog MKO i da u ovoj temi nema politički obojenih strana – naglašava Puškadija.

Gradonačelniku bitniji produženi vikend pa otišao na more…

I dodaje:

– Morali smo javnost i mještane obavijestiti o nekim igrama koje je očito ipak netko drugi inscenirao a ne bivši gradonačelnik Ivan Čehok. Sve je vidljivo iz Zapisnika više inspektorice koji smo dobili na uvid. Još jednom napominjem da nije MO dopustio skladištenje MKO i nikad ni neće. Za vrijeme gradonačelnika Čehoka MKO se nije skladištio u pretovarnoj stanici već se isti dan odvozio. Spletom okolnosti, davnih godina je MO Poljana Biškupečka bila u prostornom planu Grada i Županije oderđena kao deponija. Od predviđene deponije uspjeli smo ju ipak prenamijeniti samo u pretovarnu stanicu i mi kao MO nismo to dopustili 1997. godine, a nećemo ni sad. Doista Vas molim da ne nasjedate raznim fake/lažnim Facebook profilima u dezinformiranju. Nažalost, dok birokracija i novi prozvani spasitelji uživaju u produženom vikendu, mi u Poljani Biškupečkoj smo osuđeni na smrad – zaključuje predsjednik MO Poljana Biškupečka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!