Povežite se s nama

Život i društvo

Sjećanje na jednu od prvih masovnih likvidacija na sjeveru Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata

Objavljeno:

- dana

U LESKOVCU

Pod pokroviteljstvom Grada Varaždinske Toplice u petak 29. rujna održana je komemoracija za žrtve grobišta Leskovec. Tim su povodom položeni vijenci i zapaljene svijeće kod križa na spomen području Leskovec, baš kao i kod spomenika stradalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Svibovcu.

Na komemoraciji u znak sjećanja na žrtve prisustvovali su saborski zastupnik Anđelko Stričak, kao posebni izaslanik Vlade Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića, predstavnice Ministarstva hrvatskih branitelja Ivona Pantenieri i Helena Černi, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, predsjednik Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica Franjo Prstec, ispred središnjice Udruge ratnih veterana “Hrvatski domobran” Juraj Fruk, predsjednik Društva za obilježavanje ratnih i poratnih žrtava Varaždin Franjo Talan, kao i predstavnici brojnih drugih udruga s područja sjeverozapadne Hrvatske.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, u župnoj crkvi Sveta tri kralja u Svibovcu održana je komemoracija te sveta misa za žrtve grobišta Leskovec i stradale u Drugom svjetskom ratu i poraću, kao i za poginule u Domovinskom ratu. Ovom komemoracijom građani Varaždinskih Toplica i okolnih naselja prisjećaju se događaja od prije 74 godine, kada su partizanske postrojbe 29. rujna 1943. godine, nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica, bez suđenja mučili i poubijali više od stotinu zarobljenika. Riječ je o jednoj od prvih masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovo je 15. godina za redom da se polaganjem vijenaca i komemoracijom obilježava stradavanje, nakon što je na grobištu Leskovec 2003. godine postavljen spomen križ kojeg je blagoslovio tadašnji biskup Varaždinske biskupije mons. Marko Culej. U jesen 2014. godine na lokaciji Leskovec započeta je ekshumacija tijekom koje su pronađeni ostaci 72. žrtve. Ostaci su prevezeni u Zagreb na Zavod za sudsku medicinu radi identifikacije.

– Nažalost, žrtava ima puno više, jer je mnogo grobišta ostalo neobilježeno – rekao je Josip Marčun, predsjednik Udruge ratnih veterana “Hrvatski domobran” ogranka Varaždinske Toplice.

Izvor:
Foto: Varaždinske Toplice

Život i društvo

Predstavljen projekt „Pelamo se 2“ za uslugu besplatnog prijevoza starijih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok i njegova zamjenica Sandra Malenica u petak su u Gradskom društvu Crvenog križa Varaždin uz ravnateljicu Sandru Mintas predstavili projekt „Pelamo se 2“ na kojem je jedan od partnera i Grad Varaždin.

Riječ je o mogućnosti besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina na području Varaždina i okolnih općina. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin.

– Drago nam je što smo partneri u ovom projektu koji je važan za naše starije sugrađane, osobe iznad 65 godina starosti. Građani uslugu najviše koriste za odlazak liječniku, ali poštuje se i socijalni kriterij, oni naši građani koji sami nemaju prijevoz ili nemaju nikog u obitelji tko ih mogu prevesti. Dobro je što se takav projekt provodi i sama činjenica da već sad, u ovako kratkom razdoblju šezdesetak osoba koriste uslugu prijevoza, a bit će ih još i više, te da varaždinski Crveni križ ima kadrovske, organizacijske i druge uvjete i mogućnosti da to provede, govori u prilog tome da se ponovno osigurava starijim osobama usluga koja im je potrebna i koja im poboljšava kvalitetu života – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Usluga prijevoza u sklopu projekta „Pelamo se 2“ je socijalna usluga namijenjena isključivo starijim osobama u potrebi koje si same ne mogu priuštiti ili organizirati prijevoz na njima važna mjesta, primjerice za odlazak liječniku, na terapiju, u crkvu, u posjet rodbini.

Prednost imaju osobe koje su u teškoj financijskoj situaciji, žive same ili im ukućani nikako ne mogu osigurati prijevoz. 

Projekt se provodi na području grada Varaždina i deset okolnih općina – Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

Sve zainteresirane osobe mogu se javiti i rezervirati termin svakim radnim danom od 8-15 sati na broj 099/370 1570.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Maruševec organizira izobrazbu o sigurnom rukovanju i primjeni pesticida

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec u suradnji s poduzećem Poljodom Ivanec organizira dopunsku izobrazbu za održivu uporabu pesticida, za osobe koje su odslušale redovnu nastavu održive uporabe pesticida iz osnovne izobrazbe i imaju položen ispit.

Putem navedene izobrazbe osigurat će se održiva uporaba pesticida te smanjiti rizik i učinak uporabe na zdravlje ljudi i okoliš, ali i potaknuti postupci integrirane zaštite bilja.

Dopunska izobrazba u trajanju od pet školskih sati održat će se u subotu, 13. ožujka, u dvorani Općine Maruševec, Maruševec 6.

U cilju pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, formirat će se manje grupe polaznika.

Svoje mjesto rezervirajte na brojeve telefona 042-782-064 i 098-372-875.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!