Povežite se s nama

U fokusu

Priznao da je pronevjerio 200.000 kuna, ali ostavku još nije ponudio

Objavljeno:

- dana

SKANDAL

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Stjepan Kovaček pravomoćno je osuđen za kazneno djelo pronevjere! Presudom Općinskog suda u Varaždinu od 17. prosinca proglašen je krivim zato što je kao zapovjednik DVD-a Sveti Đurđ podizao novac s računa Društva, prebacivao ga na svoj privatni račun, a potom ga nije koristio za potrebe DVD-a, nego ga je zadržavao za sebe. DVD je oštetio za 200.000 kuna.

Izrečena mu je zatvorska kazna zatvora u trajanju od devet mjeseci, no budući da je priznao kaznena djela i sklopio sporazum s Općinskim državnim odvjetništvom u Varaždinu, zatvorska kazna je zamijenjena za 540 sati rada za opće dobro.

Unatoč tome, 39-godišnji diplomirani inženjer sigurnosti i dalje je na čelu Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.

Vukalović: Još u listopadu sam tražio da podnese ostavku. Tada sam doznao i za nepravilnosti u radu u Zajednici

– Ništa nisam učinio zbog osobne koristi, što je shvatilo i tužiteljstvo, nego sam sve radio isključivo zbog toga da se završi izgradnja Vatrogasnog doma u Svetom Đurđu. Projekt je započeo 2007. godine, a sredstava nije bilo dovoljno, jer je Općina jedna od najnerazvijenijih. Idejni projekt smo platili gotovinom, što nije bilo “čisto“, legalno, no jedina namjera bila je dovršiti Vatrogasni dom, nužan Općini u kojoj se vatrogasna oprema nalazila na četiri različite lokacije. Majstore smo plaćali u gotovini, ali uz znanje ostalih kolega. Činjenica jest da je država oštećena za PDV, jer nisu bili ispostavljani računi. Svjesno sam ušao u rizik, ali za dobrobit vatrogastva. Zbog toga sam osobno za sve preuzeo odgovornost. Da novac nisam trošio za sebe, potvrđuje i presuda koja sigurno ne bi bila takva da je utvrđeno da sam sredstva koristio kako bih se bogatio – rekao je Kovaček.

Visoki dužnosnik, koji sam priznaje da je idejni projekt i majstore plaćao “na crno“,  zbog toga je i pravomoćno osuđen. Hoće li podnijeti ostavku? 

– Spreman sam podnijeti ostavku iz moralnih razloga i o tome razmišljam svaki dan. Međutim, još sam početkom 2015. o svemu obavijestio Skupštinu, koja mi je na izvanrednoj sjednici dala jednoglasnu podršku. Na sjednici Skupštine održanoj 29. prosinca su o tome raspravljali više od tri sata, a nakon toga su me ponovno podržali većinom glasova. Ostavku nisam ponudio na papiru, no o tome će najviša tijela Vatrogasne zajednice ponovno raspravljati u veljači – istaknuo je Kovaček.

Sve odbili

Predsjednik Vatrogasne zajednice Nedeljko Vukalović smatra da je Kovaček već odavno trebao podnijeti ostavku. 

– Od zapovjednika sam još u listopadu tražio da podnese ostavku. Tada sam doznao za podizanje optužnice, o kojoj me kao odgovornu osobu Zajednice nije obavijestio. Ujedno sam doznao o drugim nepravilnostima u njegovom radu u Zajednici. Smatrao sam da na toj dužnosti ne može biti nakon podignute optužnice te priznanja da je počinio kaznena djela za koja ga se tereti – naveo je. 

Kovaček: Ostavku nisam ponudio na papiru, o tome će najviša tijela Zajednice ponovno raspravljati u veljači 

O tome je potom raspravljao Nadzorni odbor. – Jednoglasno je zaključeno da gospodin Kovaček više ne može obnašati dužnost županijskog zapovjednika te je o svemu obaviješteno Predsjedništvo Zajednice. Predložili smo da se donese odluka o razrješenju, jer kaznena djela za koja se tereti nisu spojiva s obnašanjem takve dužnosti – rekao je Vukalović.
Zapisnik sa sjednice NO-a u kojem su zatražili da se Predsjedništvu naloži razrješenje uputili su pred Skupštinu. Međutim, većinom glasova članovi Skupštine su 29. prosinca to odbili! I ne samo to. Predsjednik Vukalović je zbog moralne odgovornosti ponudio svoju ostavku, no i to je bilo odbijeno! – Naglašavam da Skupština nije dala podršku zapovjedniku za daljnje obnašanje dužnosti, jer za to prema Statutu nije nadležna, nego nije prihvatila zapisnik s prijedlozima NO-a, kojim bi se Predsjedništvu naložilo da gospodina Kovačeka razriješi s dužnosti, a time raskine i radni odnos – pojašnjava Vukalović i najavljuje da će se o zapisniku još jednom raspravljati na redovnoj Skupštini Zajednice.

Župan Predrag Štomar, koji je u ožujku dao suglasnost na izbor Kovačeka za zapovjednika Vatrogasne zajednice, ističe da je Skupština odluku donijela bez potpunih informacija.

– Članovi Skupštine nisu imali informaciju da je presuda pravomoćna. S obzirom na takvu, novu situaciju, odgovornost je na Predsjedništvu Vatrogasne zajednice da napravi ono što se mora učiniti – istaknuo je Štromar, iz čega je jasno da smatra da Kovačeka treba razriješiti s dužnosti.

Župan Štromar: Odgovornost je na Predsjedništvu Zajednice

Kovaček napominje da je Štromar za cijelu situaciju znao još u veljači ove godine te da je mjesec dana kasnije dao suglasnost na odluku Skupštine da ga se ponovno imenuje za zapovjednika. – Potvrdio me je, a nije morao – ističe.

Međutim, od veljače do prosinca mnogo se toga dogodilo. U ožujku protiv njega još nije bila potvrđena optužnica, nije bio kažnjavan i bio je jedini kandidat za to mjesto. Međutim, u srpnju je priznao kazneno djelo pronevjere, što je već u prosincu rezultiralo pravomoćnom presudom. 

S obzirom na stav predsjednika Vukalovića, a i župana Štromara, čini se da Kovaček neće još dugo obnašati dužnost zapovjednika. 
Jedino pitanje je hoće li sam podnijeti ostavku ili će ga s te dužnosti razriješiti Predsjedništvo Zajednice.

Plaća 11.237 kn bruto plus staž, automobil na 24 sata

Sukladno Pravilniku Vatrogasne zajednice Varaždinske županije iz 2012. godine, plaću zapovjednika čini umnožak koeficijenta 2,2 i osnovice za obračun plaće državnih službenika i namještenika, koja iznosi 5.108 kuna. To znači da aktualni zapovjednik Stjepan Kovaček mjesečno prima 11.237 kuna bruto, a na to se još obračunava dodatak na staž te 10 posto položajnog dodatka. Kao zapovjednik ima beneficirani radni staž, a i službeni automobil 24 sata.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

U fokusu

Internetski prevaranti nemilosrdni: zbog glačala i daske vrijednih 200 kuna Ivančanki prijetili smrću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prijevarne taktike kriminalaca koji vrebaju na internetu vrlo su česte i sve inovativnije. U posljednjih nekoliko mjeseci na teži način naučilo je to više građana s područja Varaždinske i Međimurske županije.

Prevareni građani uglavnom su policiji prijavljivali dvije vrste prijevara u kojima su ostali bez svog novca.

Prvi način je da su prevareni građani koji su nešto pokušali prodati na internetu, a policija je izvijestila o slučaju s ludbreškog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaprimili su prijavu 40-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Prema prijavi, on je u srijedu, 6. listopada, na jednoj oglasnoj stranici oglasio prodaju tepiha. Na oglas mu se javila nepoznata ženska osoba s kojom je dogovorio prodaju oglašenog predmeta, pristavši da ona organizira prijevoz putem jednog dostavnog poduzeća. Navedena mu je, prema dogovoru, poslala link spomenutog dostavnog poduzeća u kojem su traženi njegovi osobni podaci i podaci o tekućem računu. Istog dana zaprimio je obavijest banke da je inicirao transakciju od oko 680 eura koja je provedena na račun u Ukrajini te shvatio da je prevaren za isti iznos – prijavljeno je policiji.

U drugoj metodi prijevare građani su olako povjerovali u priču o izmišljenom darovanju novaca ili obećanome nasljedstvu i potom se upustili u sumnjive novčane transakcije te bili prevareni. Tako je bez novaca ostao muškarac s čakovečkog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu 55-godišnjaka kojom prijavljuje prijevaru putem društvene mreže. Naime, oštećeni je tijekom rujna 2021. godine putem elektroničke pošte ostvario komunikaciju s nepoznatom osobom koja je na društvenoj mreži objavila oglas da želi darovati više stotina tisuća eura. Potom je, prema uputama nepoznate osobe, a sve s ciljem stjecanja novaca, na nekoliko stranih bankovnih računa uplatio nekoliko desetaka tisuća eura. Pošto nije dobio dogovoreni iznos, slučaj je prijavio policiji. Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu – objavila je PU međimurska.

Ogroman je problem što je ovakvim kriminalcima gotovo nemoguće ući u trag te građani vrlo rijetko dobiju svoj novac natrag.

Vrebaju

Jedna Ivančanka pokušala je prodati putem interneta glačalo i dasku za glačanje te nam je prepričala svoje iskustvo kako su je pokušali prevariti internetski kriminalci, ali srećom nije nasjela.

Na našoj najpoznatijoj internetskoj stranici za prodaju oglasila je da prodaje glačalo i dasku za glačanje za 200 kuna. Javila joj osoba koja se predstavila kao žena s područja Novigrada koja želi kupiti navedeno. Napisala je da je već uplatila novac prodavačici, te da samo ona može do njega. Također, Ivančanki je poslala link na lažnu stranicu Hrvatske pošte na koji je ona trebala upisati broj kartice, PIN broj, CVC/CVV broj s poleđine svoje kartice te ovlaštenje za internetsko bankarstvo.

– Sve traženo kod mene je pobudilo sumnju jer znam da se PIN ne šalje nikomu. Provjerila sam kod Hrvatske pošte, i iako oni imaju uslugu dostave nečega plaćenog na drugom kraju zemlje, rekli su mi da je link koji mi je poslan lažan te da njihova usluga tako ne funkcionira. Tada sam osobi napisala da sam glačalo već prodala nekomu tko je bliže. Zatim su mi počele stizati prijetnje, malo u muškom, malo u ženskom rodu, da potencijalni kupac neće ostati bez svojih 200 kuna te da će me naći i ubiti. Iako mi nikakav novac nije bio uplaćen. Jako sam se uplašila, čak sam deaktivirala svoju karticu jer su mi nastavili prijetiti – rekla nam je Ivančanka.

Policija savjetuje kako se zaštititi

U posljednje vrijeme policija je zaprimila više prijava slučajeva kibernetičkoga kriminala koji imaju cilj prijevarom izvući novac od žrtava putem e-maila, društvenih mreža, online kupovine ili drugih kanala internetske komunikacije. Stoga su mjere samozaštite ključne u prevenciji ovakvih i sličnih kaznenih djela koja se pojavljuju na internetu.

Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj s poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo su:

– obećanja o brzoj zaradi bez posla

– poruke u kojima se nudi laka zarada

– molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći

– traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj)

– molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila

– nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama

– poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje