Povežite se s nama

Život i društvo

“Problematično je da imamo sve teže oblike nasilja na štetu braka i obitelji”

Objavljeno:

- dana

Edukacijom – prevenirati, djelovanjem – zaštititi, jer jedino tako možemo stvoriti društvo u kojem vlada ozračje poštivanja ljudskog dostojanstva – poručila je, između ostalog, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

– Svi zajedno moramo se osvijestiti da je društvo onoliko učinkovito koliko ima snage i instrumenata da zaštiti najranjivije. Stoga danas s ovog mjesta šaljemo ključne poruke, da mi kao županija želimo nultu stopu tolerancije prema nasilju, jer nema opravdanja za nasilje bilo koje vrste i prema bilo kome. O tome treba stalno govoriti, educirati i osvješćivati javnost, a to činimo i putem ovakvih akcija. Također, trebamo osnažiti žene da se osvijeste i prijave bilo kakav oblik nasilja, a mi kao društvo moramo stvoriti sigurno okruženje gdje će žrtve nasilja znati da će počinitelj biti kažnjen. Tome u prilog govori i Vladin novi zakonski paket mjera, koji predstavlja snažniju zaštitu žrtava nasilja – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Predsjednik Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama Siniša Česi osvrnuo se na poražavajuću statistiku.

– Vezano uz kaznena djela na štetu braka i obitelji, zabilježen je porast kaznenih djela. Ako gledamo prvih osam mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, tada možemo reći da imamo porast od 63 % kada je riječ o kaznenim djelima prijetnje. Ono što je problematično je da imamo sve teže oblike nasilja. Kontinuirano od korone svake godine nam raste po 40 ili 50 % baš ovih obilježja težih kaznenih djela – rekao je Česi navodeći kako bi uzrok tome mogla biti mentalna kriza ljudi.

– Mislim da se to sve odražava i na ovu situaciju – ljudi više konzumiraju alkohol, opojna sredstva. Bojim se da to sve skupa jedno s drugim pojačava i nasilje u obitelji. Stoga, moramo još bolje raditi i senzibilizirati javnost o toj problematici – naglasio je Česi.

Akciji pred Županijskom palačom pridružio se i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, a povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u varaždinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ održan je seminar i okrugli stol pod nazivom „Zaustavimo ruku nasilja“.

Organizatori događanja bili su Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Varaždinske županije, za sprječavanje borbe protiv nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Varaždinske županije, Centar za pružanje usluga u zajednici Varaždin i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima – Ured Varaždin.

Podsjećamo, 22. rujna se kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, prema odluci Sabora RH iz 2004. godine, obilježava u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Život i društvo

Filmska večer u Osnovnoj školi u Sv. Iliji koja je završila plesom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Suzana Lelkić

„Korak, pokret, okret!“ projekt je koji se, na poticaj školske plesne skupine „Suvremeni ples“, provodi u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Sv. Iliji.

Cilj je učenicima, roditeljima i djelatnicima škole približiti raznovrsnost plesnih formi te plesove iz različitih povijesnih razdoblja. Ostvarivanje projekta započelo je Filmskom večeri održanoj 1. prosinca.

U Filmskoj večeri, koju su pripremile učiteljice Jelena Keretić, Maja Priher, Dijana Piskač, Petra Bošnjak i Sunčana Lelkić, voditeljice projektnih aktivnosti, sudjelovalo je tridesetak učenika predmetne nastave. Učenicima su tijekom prošloga tjedna podijeljene ulaznice koje su najavile Filmsku večer, no nisu otkrivale naslov filma. U petak su se, u popodnevnim satima, okupili ispred učionice koja je samo za njih pretvorena u pravu kino dvoranu. Ispred učionice poništene su im ulaznice te su dobili kokice i sok, kako bi se doista osjećali kao da su u pravome kinu. Potom su ušli u učionicu koja je bila obasjana sjajem svijeća, lampiona i božićnih žaruljica, a s ekrana je treperio naslov filma – „Into the beat: Zapleši srcem“.

Nakon gledanja učenici su s učiteljicama analizirali film, a potom im je učiteljica Jelena Keretić prikazala kratki video koji je pripremila. Video je sastavljen od deset plesnih scena iz kultnih filmova kao što su „Prljavi ples“, „Jeste li za ples?“, „Briljantin“, „Footloose“, „Roberta“ i dr. Učenici su potom dobili glasačke listiće na kojima su trebali glasati za dvije plesne scene koje su ih se najviše dojmile. Pobjedu je uvjerljivo odnijela plesna scena Channinga Tatuma i Jenne Dewan iz filma „Step up“. A kako je riječ o plesnome projektu, za kraj večeri su zaplesali uz hitove prikazanih plesnih scena.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ivica Kostelić u četvrtak stiže u varaždinsko Kino Gaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 7. prosinca, u 20 sati u varaždinskom Kinu Gaj prikazat će se film Ivice Kostelića ‘Transat’. Na projekciju dolazi i slavni skijaš koji će nakon filma odgovarati na pitanja gledatelja. Ulaz na film je slobodan.

O filmu:

Transat Jacques Vabre najveća je transatlantska regata za dvojce. Održava se svake dvije godine i rezervirana je za elitne jedriličare i vrhunske amatere u četiri klase oceanskog jedrenja: jednotrupci Imoca i Klasa 40 te višetrupci Ocean 50 i Ultim.

Legenda skijaškog sporta Ivica Kostelić, nakon povlačenja iz profesionalnog skijanja 2017. godine posvetio se oceanskom jedrenju na jedrilici u ‘Klasi 40’. Film ‘Transat’ prati njegove avanture kroz ultradugu regatu koju je odjedrio zajedno sa svojim suskiperom, Francuzom Callisteom Antoineom, u studenom 2021. Film je ujedno Ivičin autorski rad. Jedinstven uvid u život na natjecateljskoj jedrilici na jednoj od najzahtjevnijih regata na svijetu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje