FOTOIlustracija

Izdvaja li Varaždinska županija premalo za sufinanciranje programa produženog boravka u školama kojima je osnivač?

To tvrdi lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić (HNS). Program produženog boravka trenutno se provodi u 19 od ukupno 33 škole kojima je osnivač Varaždinska županija, a među njima je i OŠ Ante Starčevića u kojoj je trenutno 14 od ukupno 315 učenika uključeno u produženi boravak.

Stvarno “velikodušno”

U proračunu Varaždinske županije za 2018. godinu za sufinanciranje programa produženog boravka je osigurano 300.000 kuna, a još se dodatno izdvaja 700.000 kuna za materijalne troškove. Međutim, lepoglavski gradonačelnik to smatra nedovoljnim.

Supernova

– Cijena produženog boravka za roditelje mjesečno iznosi 350 kuna. Mjesečni troškovi koje pokriva Grad Lepoglava iznose 10.000 kuna, a Varaždinska županija  “velikodušno” financira produženi boravak sa 100 kuna po djetetu koje ga pohađa. Dakle, u našem slučaju Varaždinska županija, koja je osnivač škola, program podupire sa samo 1.400 kuna, dok većinu sredstava osigurava Grad Lepoglava. Godišnje ćemo za produženi boravak izdvojiti 100.000 kuna i ta ćemo sredstava pronaći u našem proračunu, ali pitam se kako će ih u svojim proračunima osigurati manje općine. Sustav je diskriminirajući – smatra Škvarić.

Smatra da bi financiranje trebalo biti obrnuto, odnosno da bi većinu troškova za rad djelatnika trebala pokriti upravo Varaždinska županija kao osnivač osnovnih škola, dok bi jedinice lokalne samouprave i roditelji financirali ostale troškove.

– Ako Varaždinska županija za to nema sluha, Grad Lepoglava će i ubuduće pronaći rješenje za financiranje programa jer i dalje želi ulagati u djecu i obrazovanje – rekao je Škvarić.

Osam godina tišine

Dožupanu Tomislavu Paljaku (NS – Reformisti) nije jasno zašto sada, kada je produženi boravak napokon uveden u 60 posto županijskih škola, Škvarić to kritizira. Tim više što je takav model sufinanciranja prihvatilo 60 posto načelnika i gradonačelnika, među kojima je bio i Škvarić.

– Zanimljivo je da je gospodin Škvarić šutio punih osam godina tijekom mandata bivšeg župana Predraga Štromara. Tada nijedan jedini put nije javno kritizirao svojeg stranačkog kolegu koji nije učinio baš ništa da pomogne zaposlenim roditeljima. Sad kad je program produženog boravka zaživio te je uveden u gotovo 60 posto županijskih škola, Škvarić javno kritizira aktualnu županijsku vlast. Poznato je da Varaždinska županija upravo za školstvo iz svojeg proračuna izdvaja najviše, gotovo 60 posto, te da je u upravo u školstvu predvodnik u Hrvatskoj. S druge strane, proračun Grada Lepoglave za 2018. godinu iznosi 23,7 milijuna kuna, od čega se za program produženog boravka izdvaja “čak” 100.000 kuna. Ako je gospodinu Škvariću taj iznos za djecu takav teret, tada je već mogao kontaktirati ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak. Naime, upravo to Ministarstvo osigurava sredstva za plaće djelatnika u školama, pa se Škvarić mogao informirati postoji li mogućnost da se iz državnog proračuna osiguraju sredstva za plaće učitelja u produženom boravku. Time bi učinio barem jednu korisnu stvar za djecu iz Lepoglave, ali i cijele Varaždinske županije – zaključio je Paljak.

U boravku svaki dan do 17 sati

– Nakon provedene ankete kojom su roditelji iskazali interes za ovaj program te dobivanja potrebnih suglasnosti i zatvaranja financijske konstrukcije krenulo se s programom produženog boravka u OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi – istaknuo je Ratko Tomić, ravnatelj OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi.

Ankete su provedene i u druge dvije škole na gradskom području: OŠ Ivana Rangera u Kamenici te OŠ Izidora Poljaka u Višnjici, no roditelji nisu iskazali dovoljan interes da bi se i te dvije škole krenulo s programom produženog boravka.

U produženom boravku učenici se okupljaju nakon završetka nastave, oko 12.30 sati. Slijedi ručak nakon kojeg, od 13 do 15 sati, učenici pišu domaću zadaću i uče. Nakon toga slijede fizičke aktivnosti u sportskoj dvorani ili na otvorenom, a produženi boravak traje do 17 sati.  Produženi boravak u Lepoglavi vodi učiteljica Nikolina Bračko, a svi koji se žele uključiti još uvijek to mogu učiniti.

Komentari

Komentara