Povežite se s nama

Novosti

Propao pokušaj da bale smeća odu u Austriju

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo zaštite okoliša je planiralo izvoz više od 105.000 komada bala

Uprava Ministarstva je poslala poziv za zbrinjavanje starih bala odabranim tvrtkama. Primili su pet ponuda, ali tri van roka, a dvije od tvrtki kojima poziv – nisu poslali. Najavljuju da će postupak ponoviti. U T7 VIS-u ističu da je to protuzakonito, jer postoje važeći ugovori za zbrinjavanje otpada.

Zbog temperatura koje su prešle 35 stupnjeva Celzijevih, iz varaždinskog Brezja širi se sve nesnosniji smrad. Ništa bolje neće biti ni sljedećih tjedana.

(Ne)obično

Grad Varaždin je tek u ponedjeljak raspisao koncesijski natječaj za zbrinjavanje tekućeg komunalnog otpada, što znači da svoje “konačno rješenje” mogu ponuditi najranije za dva mjeseca.
 
S druge strane, pokušaj Ministarstva zaštite okoliša i prirode da zbrine više od 105.000 komada postojećih bala, koje tamo stoje godinama, neslavno je propao. Na pozivni natječaj Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva stiglo je pet ponuda. No tri su stigle izvan propisanog roka, a dvije koje su došle na vrijeme poslale su tvrtke kojima poziv uopće nije bio upućen, objavio je Večernji list.
 
Postupak će zbog toga ponoviti, najavili su za dnevni list, dok na naš upit o tome do zaključenja ovog broja nisu odgovorili. Međutim, takav rasplet ne treba čuditi. Poziv tvrtkama poslan je 8. travnja, isti dan kada je u Ministarstvu gospodarstva održan sastanak u vezi rješavanja pitanja varaždinskog otpada. S obzirom na to da je sastanak počeo tek u 18 sati, ispada da je poziv tvrtkama poslan kasno navečer ili, što je zapravo izvjesnije, prije nego što je sastanak uopće počeo i prije bilo kakvih službenih zaključaka!
 
No to nije sve. Iz poziva Uprave za inspekcijske poslove jasno je da se planirao izvoz bala varaždinskog smeća. U opisu poslova navedeno je da se u Brezju nalazi oko 105.300 komada bala težine oko 97.750 tona koje je “potrebno zbrinuti izvozom”, pri čemu se navodi i termička obrada. S obzirom na to da je na sastanku u Ministarstvu bio i bivši konzultant jedne austrijske tvrtke koja se bavi zbrinjavanjem otpada, može se pretpostaviti da su bale planirali zbrinuti u Austriji.
 
To se događa iako se u Brezju nalazi tvornica za mehaničko-biološku obradu otpada T7 VIS-a. Gradonačelnik Goran Habuš je na sjednici Županijske skupštine prošli tjedan rekao da nema ništa osobno protiv T7 VIS-a, ali da mora štititi interes građana. – Kada bismo nastavili poštovati ugovore s T7 Grupom, Grad bismo doveli pred financijski slom – ustvrdio je.

Krše zakon

No u T7 VIS-u upozoravaju na nešto potpuno suprotno: da su gradonačelnik i prvi potpredsjednik Vlade svojim potezima u posljednjih šest mjeseci Gradu, građanima i njihovoj tvrtki stvorili više od 30 milijuna kuna štete, koja se svaki dan povećava za više od 200.000 kuna. Tvrde da se otpad u tvornicu ne isporučuje isključivo zbog iracionalnih političkih razloga i “osobnih osveta i interesa”.
 
– Pitanje zbrinjavanja varaždinskog baliranog otpada je već uređeno važećim i pravovaljanim ugovorima. Zbog toga nema apsolutno nikakve osnove za poziv na prikupljanje ponuda Ministarstva. Budući da postoje valjani ugovori i sukladno ugovorima izgrađena tvornica za MBO, jedino ekološki ispravno i zakonito rješavanje varaždinskog problema s otpadom jest isporuka otpada na obradu u novu MBO tvornicu – navodi Jasmina Prokop Tomić iz T7 Grupe.
 
Dodaje da, čak i da ne postoje važeći ugovori, navesti izvoz kao jedinu opciju znači direktno pogodovanje inozemnim ponuditeljima stavljajući pritom domaće ponuditelje u neravnopravan položaj, što je protuzakonito.
 
– Kočenje i neisporuka otpada u T7 VIS-ovo MBO postrojenje, usprkos važećim ugovorima i velikim ekološkim opasnostima, odraz je flagrantnog kršenja zakona varaždinskog gradonačelnika Habuša i njegovih stranačkih kolega iz HNS-a, a sve uz pomoć i podršku te naloge prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HNS-a Radimira Čačića – zaključila je.

Otpad na Motičnjak!?

Grad Varaždin je u petak objavio dugoočekivanu obavijest o namjeri davanja koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti odlaganja komunalnog otpada s područja grada Varaždina. Najveće iznenađenje svakako je odredba da će budući koncesionar otpad preuzimati na lokaciji Motičnjak, dok će ga zbrinuti na vlastitoj lokaciji! Iz toga proizlazi da Grad najranije za dva mjeseca, kada se očekuje završetak natječaja, otpad planira voziti blizu pročistača otpadnih voda i Aquacityja.

– Isporuka i preuzimanje miješanog komunalnog otpada će biti obavljani svaki dan, osim nedjeljom, u količini oko 50 tona na dan na prostoru grada Varaždina, lokacija Motičnjak – piše u obavijesti, gdje je navedeno da će utovar otpada u “adekvatne spremnike za transport obaviti trgovačko društvo Varkom”.

Koncesiju planiraju dati na rok od pet godina ili kraće ako počne raditi odlagalište Piškornica. – Naknada za koncesiju iznosi 5 kuna po toni preuzetog miješanog komunalnog otpada – piše u obavijesti, u kojoj procijenjena vrijednost koncesije iznosi 28.800.000 kuna bez PDV-a.

To otvara nova pitanja. Koliko će građani na kraju plaćati za zbrinjavanje otpada, ali i to hoće li Grad legalizirati lokaciju na Motičnjaku kao mjesto gdje će se dovoziti i pretovarivati komunalni otpad iz varaždinskih domaćinstava i tvrtki.

VAGA: Izvanredna sjednica Vijeća

– Udruga VAGA počela je primati pozive zabrinutih građana koji se žale na nesnosan smrad, peckanje u očima te pritom iskazuju ozbiljnu bojazan za svoje zdravlje te zdravlje najbližih i djece – istaknula je u prošlotjednom priopćenju Udruga VAGA.
 
Istaknuli su da će zatražiti sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća na koju će se pozvati i predstavnici resornog ministarstva, jer je gradonačelnik Goran Habuš, tvrde, još jednom obmanuo javnost. – Obvezao se na trenutno raspisivanje natječaja i odabir ponuđača za zbrinjavanje otpada, na osnovu čega je i ishođena privremena odgoda odluke o zabrani baliranja i odlaganja otpada u Brezju. U utorak je izjavio da tek slijedi raspisivanje koncesije te priznao da se to ne može napraviti u dva mjeseca, a pitanje je hoće li biti završeno i kroz dulji vremenski period – navode.

Dr. Dušak (HNS): Ljudi se bude otečenih očiju

– Stanovnici Brezja, Biškupca, Kučana i Zbelave se zbog bala bude otečenih očiju i imaju ozbiljnih problema kada su na terasama, poljima i njivama – ustvrdila je vijećnica dr. sc. Vesna Dušak (HNS) na sjednici Županijske skupštine prošli utorak. Njezin kolega iz HNS-a Stjepan Kelemen je pak ustvrdio da možda ima preniske kvalifikacije pa ne razumije što se zapravo događa sa smećem, ali da ga, kao i sve ostale građane, zanima samo jedno: do kada će morati stavljati šal oko glave kako bi mogao disati?
 
Na ta i brojna druga pitanja odgovarao je gradonačelnik Goran Habuš, ali nije dao jasan odgovor na pitanje gdje će biti zbrinut otpad iz Varaždina i općina Petrijanec, Sveti Ilija, Trnovec i Vinica. – Rješenje je u koncesiji za zbrinjavanje komunalnog otpada – rekao je.
Unatoč pitanjima, prešutio je činjenicu da je Varkom raspisao natječaj za preuzimanje komunalnog otpada iz četiri općine, što se vidi iz teksta popratne natječajne dokumentacije. Taj je natječaj komunalna tvrtka u međuvremenu zaustavila zbog žalbe.
 
Habuš ujedno vjeruje da će se otpad i nakon 12. srpnja, kada na snagu stupa odluka inspekcije o zatvaranju odlagališta, odvoziti u Brezje. – Našli smo u Varkomu dozvolu za baliranje otpada koja važi do 2014. godine pa smo se na temelju tog dokumenta žalili na rješenje – naveo je. Žalba ne odgađa izvršenje, jasno piše u rješenju inspekcije. Unatoč tome, Ministarstvo je ipak dalo 30-dnevnu odgodu do zatvaranja odlagališta u Brezju, ali je pitanje može li tako unedogled, a da ne ispadne, u najmanju ruku, neozbiljno. Naravno, postoji i mogućnost da je žalba Grada već prihvaćena, što bi značilo da je postignut politički dogovor i da će ilegalno odlagalište i dalje raditi.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje