Povežite se s nama

Život i društvo

Koretinec: Usred noći provalio na farmu, odabrao najveću svinju, zaklao je i pobjegao!

Objavljeno:

- dana

TAJNO NOĆNO KOLINJE

Lopov se u noći ušuljao se na farmu, provalio u prostor gdje su bile svinje,  jednu zaklao i s plijenom pobjegao!

Zvuči nevjerojatno, ali upravo se to dogodilo u noći s nedjelje na ponedjeljak u Koretincu.

– Nepoznati počinitelj provalio je u farmu u vlasništvu 55-godišnjakinje gdje je zaklao svinju težine 140 kilograma te se s njom udaljio iz objekta – izvjestili su iz PU varaždinske.

Svinje od kuće udaljene 500 metara, nitko ništa nije čuo

Od vlasnika farme doznajmo da nitko od ukućana nije ništa čuo. 

Imali smo nekoliko svinja, no zanimljivo je da je lopov odabrao najveću, ispričao je vlasnik farme koji sumnja da je ovo “tajno noćno kolinje” mogla obaviti samo jedna osoba

– Prostor gdje su smještene svinje udaljen je oko 500 metara od kuće. Imali smo nekoliko svinja, no zanimljivo je da je lopov odabrao najveću i nju zaklao – ispričao je 35-godišnjak.

Tek idućeg dana vlasnici farme vidjeli su da je razvaljena ograda i obijen lokot i odmah posumnjali da se nešto dogodilo.

– Odmah smo pozvali policiju. Bili smo šokirani jer takvo nešto nikada se u našem kraju nije dogodilo – ispričao je 35-godišnjak.

Pretpostavlja da je lopov imao pomagače.

– Tako nešto sam ne bi mogao učiniti. No, neka policija napravi svoj posao. Nadam se da će se pronaći krivac – rekao je.

Visina materijalne štete procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, a policijski službenici tragaju za počiniteljem ovog kaznenog djela.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Općina Maruševec objavila Javni poziv redovitim studentima za dodjelu stipendija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec će svim redovnim studentima s područja Općine Maruševec, koji prvi put upisuju godinu studija koju polaze, dodijeliti stipendije za akademsku godinu 2024./2025., počevši od 1. rujna 2024. godine.

Prijave za dodjelu stipendija se primaju od 19. rujna do 4. listopada 2024. godine, osobnom dostavom Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Maruševec, preporučenom pošiljkom (na adresu Općina Maruševec, Maruševec 6, 42243 Maruševec) ili e-mailom na: [email protected].

Pravo na stipendiju imaju svi redoviti studenti koji ne primaju državnu, županijsku ili bilo koju drugu stipendiju ili novčanu potporu koja ima karakter stipendije, te koji ne ponavljaju godinu. Uvjet za dobivanje stipendije je da student ima prebivalište na području Općine Maruševec najmanje 3 godine, te da je nositelj zajedničkog domaćinstva čiji je član student, podmirio sve financijske obaveze prema Općini Maruševec.

Uz obrazac prijave za dodjelu stipendije koji se nalazi na Internet stranici Općine Maruševec, a može se i podići u Općini Maruševec, student je dužan priložiti:

–           potvrdu obrazovne ustanove (fakulteta) o redovnom studiranju;

–           potvrdu Policijske uprave o prijavi mjesta prebivališta;

–           presliku osobne iskaznice;

–           presliku domovnice;

–           izjavu studenta da nije korisnik druge stipendije ili bilo koje druge novčane potpore koja ima karakter stipendije (obrazac izjave nalazi se na Internet stranici Općine Maruševec);

–           izjavu studenta o članovima zajedničkog domaćinstva (obrazac izjave nalazi se na Internet stranici Općine Maruševec) i

–           presliku kartice žiro-računa ili tekućeg računa otvorenog kod banke na ime studenta.

Studenti koji već primaju stipendiju, odnosno koji su potpisali s Općinom Maruševec ugovor o dodjeli stipendije u prethodnim akademskim godinama, dužni su Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Maruševec najkasnije do 15. listopada 2024. godine dostaviti:

–           potvrdu obrazovne ustanove (fakulteta) o redovnom studiranju, odnosno upisu u narednu godinu te

–           presliku osobne iskaznice.

Nastavite čitati

Život i društvo

Veće plaće svim djelatnicima: potpisan Kolektivni ugovor za Dječji vrtić „Varaždin“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U svečanom salonu Gradske vijećnice u četvrtak je, 19. rujna, potpisan Kolektivni ugovor za radnike u predškolskoj ustanovi Dječji vrtić „Varaždin“.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, predsjednik Republičkog sindikata radnika Ivan Majdak i ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Helena Vidović.

Potpisivanju su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Miroslav Marković, pročelnica UO za društvene djelatnosti Danijela Vusić te članice pregovaračkog odbora sindikata Marina Babić, Gordana Horvat, Martina Kosec, Andreja Grgevčić i Ivana Majdak Topić.

Kolektivnim ugovorom na nivou Grada Varaždina utvrđuju se međusobna prava i obveze potpisnika Ugovora te prava iz rada i temeljem rada radnika u predškolskoj ustanovi Dječji vrtić „Varaždin“, odnosno usklađuju se osnovica i koeficijenti radnika prema Uredbi o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama.

– Grad Varaždin danas je u potpunosti ispoštovao Uredbu Vlade RH i potpisao s Republičkim sindikatom radnika Kolektivni ugovor za Dječji vrtić Varaždin kojim svih 159 zaposlenih dobivaju uvjete i plaće kakve imaju zaposlenici u osnovnim školama. Od našeg preuzimanja upravljanja Gradom Varaždinom, kad je osnovica bila 770 Eeura, povećavali smo je postepeno do današnjih 947 eura. Koeficijent odgajateljica bio je 1,40, a danas je 2,01. Sretan sam što smo ispoštovali Uredbu, što smo osigurali sredstva, ali nisam sretan zbog činjenice da se Vlada RH u to ne želi uključiti i što donose Uredbu kojom prebacuju sve obveze na jedinice lokalne samouprave, odnosno osnivače, što je u ovom slučaju Grad Varaždin. No, mi smo odgovorni i poštujemo zakone ove države – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na sva ulaganja u gradske dječje vrtiće, osim povećanja materijalnih prava zaposlenima. Varaždin je tako jedini veliki grad koji ima pomoćnike u dječjim vrtićima, zaposlenog kineziologa, uveden je Healthy Meal Standard, vrhunski su opremljene kuhinje dječjih vrtića, kupljen je novi dostavni kombi, a u konačnici, otvoren je i novi Dječji vrtić Hrašćica.
– U proračunu za ovu godinu, samo za materijalna prava i subvencioniranje vrtića osigurano je 7.500.000 eura, uz to imamo još 1.500.000 eura ulaganja u Dječji vrtić Hrašćica i ostale radove koje smo imali ove godine, što se penje na više od 9 milijuna eura – istaknuo je gradonačelnik Bosilj.

Predsjednik Republičkog sindikata radnika Ivan Majdak zahvalio se Gradu Varaždinu, gradonačelniku, zamjeniku gradonačelnika koji je bio predsjednik pregovaračkog odbora osnivača te svim članovima pregovaračkog odbora sindikata koji su sudjelovali u pregovorima.
– Grad Varaždin jedan je od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji poštuje zakon prihvaćajući odredbe Uredbe Vlade Republike Hrvatske o koeficijentima u dječjim vrtićima. Drago mi je što će ovim povećanjem materijalnih prava Grad Varaždin imati zadovoljne radnike u svojim dječjim vrtićima, ali i što se ulaže u predškolski odgoj. To je dobar pokazatelj i dobar put kojim Varaždin ide dalje – rekao je Ivan Majdak.

Zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Miroslav Marković nadovezao se kako nažalost neki gradovi objektivno ne mogu ispoštovati ovu Uredbu jer su im fiskalni kapaciteti uslijed gradnji novih vrtića i prebacivanja kompletne financijske odgovornosti na gradske proračune neodrživi.
– Vlada je donijela Uredbu, a Zakon o predškolskom obrazovanju je iz 90-ih godina i treba ga mijenjati. Vladino subvencioniranje materijalnih troškova za vrtiće kojim smo u Varaždinu dobili 6,25%, dok su neki gradovi dobili i po 50% je potpuno neprimjereno. Ako je to pronatalitetna mjera, onda treba gledati da vrtići budu besplatni za sve, da država subvencionira plaće odgajateljima i tako olakša gradovima, kao što dijelom subvencionira učitelje, vatrogasce. Nama je cilj i želimo da svi naši djelatnici i službenici imaju veće plaće i budu zadovoljni na svom radnom mjestu – kazao je Miroslav Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje