Povežite se s nama

Život i društvo

Provedite “Kajkavski vikend u Novom Marofu”

Objavljeno:

- dana

TRI DANA MANIFESTACIJE

Pučko otvoreno učilište Novi Marof organizira “Kajkavski vikend v Marofu” koji počinje u petak, 20. siječnja, a završava u nedjelju, 22. siječnja.

Program je namijenjen svim dobnim skupinama, a njime Marofčani žele očuvati i njegovati kajkavski izričaj.

Kajkavski vikend počinje u petak otvorenjem izložbe slika na staklu i platnu Josipa Jagića u 17 sati u holu Kulturnog Centra Ivan Rabuzin. Sat kasnije, na istom mjestu izvodi se kazališna predstava amaterske družine Gregurevec “Koj te briga”, a upad iznosi 10 kuna.

U subotu u 10 sati održavaju se radionice marofskih udruga, a u 14 sati prezentacija lokalnih slastica. U 17 sati održava se kazališna predstava amaterske družine Lobor “U raju”, a sat kasnije “Penzija”, kazališna predstava dramske udruge “Kaj” iz Zaboka.

U nedjelju se održava Dječji kajkavski dan na kojem će se predstaviti 37 djece sa svojim kajkavskim pjesmama i 33 djece s likovnim radovima koji su pristigli na natječaj na temu Huda zima.

Izvor: ILUSTRACIJA/niveto.com
Foto:

Život i društvo

Grad Varaždin je podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je značajnim sredstvima iz proračuna podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva, unatoč pandemijskoj krizi.

Naime, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak, 20. travnja, s predstavnicima udruga potpisao je ugovore te im tom prilikom zahvalio „što ste radili u ovim pandemijskim uvjetima i okupljali naše građane koji su preko vas zadovoljili svoje građanske interese“.

– Riskirali ste svoje zdravlje i  bili na usluzi građanima i zato vam upućujem veliku zahvalu. Iako će pojedine udruge smanjiti svoje aktivnosti zbog pandemije, sredstva neće propasti, a vas molim da nas o tome izvještavate. Najveća vrijednost ove gradske uprave je bila da smo komunicirali s vama. Nikad u povijesti grada nije bilo toliko udruga kao što ih imamo danas i nikad nije bila bolja suradnja. Udruge su šarolikost i bogatstvo jednog gradskog života pa vam još jednom zahvaljujem na suradnji – poručio je gradonačelnik.

Dodajmo da je za danas, 21. travnja, najavljeno potpisivanje ugovora s udrugama s područja obrazovanja i rada s mladima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska biskupija: pričesti i krizme nakon 20. svibnja, preporuka je da budu vani

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Varaždinska biskupija

U vremenu prije epidemije nakon Uskrsa počelo se s održavanjem prvih pričesti i krizmi.

Vjernici mnogih župa u Varaždinskoj biskupiji već su od svojih župnika dobili najavu datuma održavanja privih pričesti i krizmi, ali uglavnom uz napomenu da će navedeno ovisiti o epidemiloškim mjerama. Na primjer, za učenike Centra Tomislav Šoljar već je održana svečana misa na kojoj su primili sakramente.

Održavanje istih potvrdila nam je i Varaždinska biskupija, ali iako smo tražili, nisu nam poslali raspored po župama.

– Slavlja prve svete pričesti i svete potvrde u Varaždinskoj biskupiji planiraju se od svetkovine Duhova, točnije nakon 20. svibnja 2021. godine. Župnici su u svojim župama objavili datume za ta slavlja i poznata su vjernicima. Nastojat ćemo da se slavlja odvijaju redovito, ne pod cijenu zdravlja, i sigurno, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Preporuka je da se, gdje je to moguće, slavlja održe na otvorenom. Pratimo epidemiološku situaciju i s obzirom na nju donijet će se konačan sud – odgovorio je Regionalnom tjedniku Marko Domiter, tajnik biskupa Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati