Povežite se s nama

Međimurje

Prvi dan Špancifesta: Mnogo sadržaja u Parku kreative, navečer TBF, Jinxi i Dub FX

Objavljeno:

- dana

Pokreni svoju kreativnost

Danas u Varaždinu počinje 18. po redu najpoznatiji ulični festival na našim prostorima –  Špancirfest.

Festival traje do 28. srpnja, a ovogodišnje punoljetno izdanje donosi i Kraljevsku zonu te festivalski parfem 18.  Program će se na ulicama baroknog grada odvijati cijeli dan, dok je večer rezervirana za predstave i koncerte poznatih glazbenika.

Danas u jutarnjim satima bogat sadržajem bit će Park kreative, a glazbene poslastice očekuju nas u večernjim satima. 

U Vili Bedeković od 20 sati nastupit će TBF uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra, od 21 sat na Kapucinskom trgu nastupaju Jinxi, u Kraljevskoj zoni Zabranjeno pušenje, a na glavnoj pozornici atraktivni Dub FX.

Detaljni program pogledajte na stranicama Špancirfesta.

Izvor:
Foto: Arhiva

Međimurje

Uskoro velika vježba evakuacije i spašavanja na skeli Fusek

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vježba evakuacije i spašavanja na skeli Fusek – POPLAVA 2024. održat će se 5. listopada na području Grada Mursko Središće.

U subotu, 5. listopada, u 10 sati dolazi do zaustavljanja skele na rijeci Muri na lokaciji „Fusek“ zbog puknuća čeličnog užeta. Skelar o tom događaju obavještava Službu civilne zaštite Čakovec – Centar 112 i zaustavlja skelu bacanjem sidra u rijeku Muru.

Centar 112 obavještava – uzbunjuje operativne snage sustava civilne zaštite i žurne službe.
Na „skeli Fusek“ se u trenutku zaustavljanja na rijeci Muri nalazi se nekoliko osoba. Prilikom puknuća čeličnog užeta dolazi do ozlijede glave jedne osobe.

Na lokaciju „Fusek“ dolaze djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova – Policijska postaja Mursko Središće, Vatrogasci DVD-a Mursko Središće koji skelu osiguravaju čeličnim užetom, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Čakovec, Zavod za hitnu medicinu – Ispostava Mursko Središće i Gradsko društvo crvenog križa Čakovec.

Pripadnici HGSS-a – Stanica Čakovec uz pomoć vatrogasaca DVD-a Mursko Središće vrše evakuaciju osoba, ronioci Javne vatrogasne postrojbe Čakovec osiguravaju evakuaciju.

Prilikom evakuacije dolazi do pada jedne osobe u vodu te je ronioci JVP Čakovec izvlače i dopremaju do desne obale rijeke Mure i predaju djelatnicima ZZHMMŽ – Ispostava Mursko Središće.
Medicinsku trijažu evakuiranih osobe vrše djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije – ispostava Mursko Središće. Lakše ozlijeđene zbrinjavaju pripadnici GDCK Čakovec a teže ozlijeđenu osobu vozilo HMS odvozi na zbrinjavanje u Opću bolnicu Čakovec.
Pripadnici vatrogasne postrojbe dovlače skelu čeličnim užetom /vitlom/ do desne obale Mure – „pristanište“ skele na lokaciji „Fusek“.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurju ide turistički Oscar 2024.  – “Zlatna jabuka”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija ovogodišnji je dobitnik renomirane nagrade u turizmu  „Zlatna jabuka“, “La Pomme d’Or”, a svečanost dodjele održana je u Atriju staroga grada Čakovec u petak, 27. rujna. 

Dobiti ovog, kako ga nazivaju – Oscara u turizmu, nije lako, konkurencija je globalna pa je Zlatna jabuka potvrda prepoznatljivosti Međimurja kao destinacije koja objedinjuje sve veće zahtjeve modernog turista. Danas to, između ostalog, podrazumijeva zeleni i održivi turizam, bez kojega destinacija neće ni ući u konkurenciju, ali potrebno je zadovoljiti i cijeli niz drugih faktora koji će uvjeriti međunarodnu federaciju novinara i putopisaca Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme (FIJET), koja dodjeljuje nagradu, da grad ili regija prednjače pred konkurencijom i zaslužuju biti uvršteni na prestižnu listu dobitnika.

FIJET je najstarije svjetsko udruženje ovog tipa, sjedište mu je u Parizu, ima 650 članova iz 30 zemalja koji Zlatnu jabuku dodjeljuju od 1970. godine.  U Hrvatskoj su dosad nagrađeni Dubrovnik (1996. i 2015.), Split  (2005.), Vučedol, Ilok i Vukovar (2011.) te Opatija i Rovinj 2013. godine.

Imati Zlatnu jabuku u svojoj košari nagrada, uz prestiž donosi i obavezu nastaviti istim smjerom i razvijati destinaciju. Direktor Turističke zajednice međimurske županije, Rudi Grula, svjestan je izazova. – Jedno je to u nizu priznanja koje Međimurje dobiva u razvoju održivog turizma, a posebno je značajno jer dolazi od tako ugledne globalne organizacije turističkih novinara i naravno da nastavljamo naporno raditi na  još boljoj kvaliteti našeg turističkog proizvoda i ukupnoj kvaliteti života međimurske lokalne zajednice – ističe.

Međimurcima je  nagradu, što je presedan, osobno uručio predsjednik FIJET-a, Tijani Haddad iz Tunisa

– Nagradu dodjeljujemo za očuvanje i unapređivanje povijesno – kulturne baštine te tradicije u funkciji turizma, a da bi ju dobila, destinacija mora biti i održiva, što nije lako postići jer kriteriji za to su vrlo rigidni. Međimurje zasluženo dobiva Zlatnu jabuku – rekao je predsjednik FIJET-a,

Nagrada FIJET-a posljednja je u nizu koju je Međimurska županija dobila ove, 2024., zlatne godine međimurskog turizma. Između ostalih je nagrada, Međimurje proglašeno Najboljom destinacijom kontinentalnog turizma 2024. i dobitnik je nagrade “Simply the best”.

Međimurski župan Matija Posavec kaže da je Zlatna jabuka važna jer ju dodjeljuju turistički  novinari iz brojnih zemalja koji su obišli cijeli svijet i nisu pristrani. – Nagrada Međimurju pokazuje da turizam nisu samo sunce i more, nego povijest, gastronomija, kultura, prirodne ljepote…Sve to i pokušavamo povezati u jedan brend, proizvod, zaokružujući cijelu regiju, zelenu oazu u srcu Europe – zaključio je međimurski župan. 

Međimurcima nagrada laska, ali sve koji prate događanja u domaćem turizmu, kao i desetine tisuća turista koji su lani ostvarili 221.103 noćenja – ona ne čudi. Činjenica je da Međimurska županija ulaže znatne napore i sredstva kako bi Međimurje svrstala ne samo na domaću i europsku, nego i na svjetsku turističku kartu. Uostalom, prva je to hrvatska destinacija s Green Destination oznakom što je dokaz uspješnog provođenja zelene tranzicije, a čak 13 su međimurskih turističkih objekata nositelji prvih Good Travel certifikata u Hrvatskoj koji jamče visoki standard s fokusom na očuvanje okoliša. Okretanje green poslovnoj strategiji izuzima Međimurje iz hrvatskih okvira i kao regiju ga svrstava uz najosvještenije na svijetu kao što su Kostarika, Azori, Palau-Malezija, Galapagos i Slovenija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje