Povežite se s nama

Kultura

Prvo hrvatsko gay friendly vino…

Objavljeno:

- dana

Čitam u Jutarnjem da su podravski vinari plasirali naše prvo gay friendly vino. To je cabernet franc iz 2013., a proizvođači iz OPG-a Matković otkrivaju da „njihova vina i inače dolaze sa specifičnim porukama, a ovaj put poruka je inspirirana LBGTIQ zajednicom“.

Bit će da premalo pijem ili sam premalo senzibiliziran za problematiku LBGTIQ zajednice. Tko zna, možda takvo što i postoji, ali doista nisam primijetio da bi ikoje naše vino bilo gay unfriendly, homofobno, tj. da bi etiketa sadržavala poruke neprijateljske prema LBGTIQ zajednici. Nisam vidio etiketu na kojoj piše: „Samo za heteroseksualce“ ili „Ne pijte me, pederi!“ Niti sam vidio da bi ikoje vino bilo reklamirano isključivo kao muškaračko, ili pak strogo obiteljsko, u smislu ustavne definicije obitelji. Ali, velim, tko sam ja da sudim? Vjerojatno sam premalo upućen…

No ipak: ako pokušavam razmišljati logično (a pokušavam), pomislio sam: ako nije stvar u etiketi ili u načinu na koji se druga vina reklamiraju, dakle ako nije stvar u brendu, onda je sigurno stvar u – vinu, vinu samom po sebi. Dakle, logično je, stoga, da druga vina, koja nisu gay friendly, reagiraju kao samosvojni entiteti, bića s vlastitom voljom! Bit će onda da druga vina reagiraju kad ih otpije LBGTIQ osoba. Tad se vino pobuni. Vino prepozna takvu osobu. Vino se tad napravi gadnim. Lošijim nego što jest, a LGBTIQ osoba jasno osjeća da ga to vino – mrzi. 

Prema istoj logici, uskoro bismo trebali dobiti, na primjer, „Katoličko pivo“, „Serb friendly maslac“ ili „Abortus friendly hladnjak“. Pa kome što drago. U međuvremenu, barem nema dvojbi tko će biti proglašen homofobom godine. Neće to biti Željka Markić. Ni Laci Ilčić. Homofob godine bit će iločka graševina, vrbnička žlahtina ili neka istarska malvazija. Jer ta vina, očito je – nisu gay friendly!

Izvor:
Foto:

Kultura

Izložba “Nijanse plave” Marije Vuković otvorena za razgled u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osim izložbi mladih autora odabranih u sklopu natječaja „Podrum ponedjeljkom“, ovaj etablirani program što ga Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira i priređuje u podrumskom prostoru Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Preradovićevoj ulici u Varaždinu, svake godine osvježavaju i obogaćuju i izložbe članova udruga s kojima VANIMA surađuje, kao i prigodne izložbe koje se priređuju uz mahom likovna događanja u gradu.

Upravo uz predstojeću 2. Likovnu koloniju „Varaždinski Purgar“, svoje radove javnosti od ponedjeljka, 10. lipnja, predstavlja Marija Vuković.

Riječ je o idejnoj začetnici kolonije koju od prošle godine uz podršku Grada Varaždina, Gradskog muzeja Varaždin, Knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ i Turističke zajednice grada Varaždina, organizira Varaždinska građanska garda, a od ove godine i udruga Dame u povijesnim haljinama.

Nastavite čitati

Kultura

Dame u povijesnim haljinama najavile 2. Likovnu koloniju „Varaždinski Purgar“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred vile Bedeković 12. lipnja predstavljena je novoosnovana udruga Dame u povijesnim haljinama, a članice su ujedno najavile 2. Likovnu koloniju „Varaždinski Purgar“.

Medijima su se predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki, zatim ravnatelj Knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” Mario Šoštarić, predsjednica udruge Dame u povijesnim haljinama Vesna Loparić te jedna od inicijatorica i organizatorica Likovne kolonije Marija Vuković, ujedno i tajnica udruge Dame u povijesnim haljinama, te Ena Velagić, dopredsjednica udruge.

Sekcija Dame u povijesnim haljinama nastala je 2022. godine unutar Udruge Varaždinska građanska garda. U suradnji s Gradskim muzejom Varaždin oživjele su žene iz gradske povijesti koje su se bavile društvenim aktivnostima u vrijeme kad žene nisu baš imale prilike javno djelovati.  Unatoč tome, one su se bavile humanitarnim radom, organizirale pučke kuhinje, posebno se bavile nezbrinutom djecom, a ponekad su bile i politički aktivne.

Budući da im je primarna djelatnost bila humanitarni rad, Dame u povijesnim haljinama nastavljaju tu tradiciju, no ne više kao sekcija unutar Varaždinske građanske garde, već odnedavno kao zasebna udruga. No, Dame i dalje surađuju s Purgarima kao sestrinske udruge, te zajedno rade na mnogobrojnim projektima. Aktivnosti Dama u povijesnim haljinama prerasle su okvire svoga rada unutar VGG-a, koji je ipak primarno povijesna postrojba i kao takva prvo nematerijalno kulturno dobro grada Varaždina.

Najveći i itekako uspješan projekt Dama jest Likovna kolonija „Varaždinski Purgar“, čija je idejna začetnica članica udruge Marija Vuković. Prva Likovna kolonija održana je u rujnu 2023. ispred Starog grada, a na njoj je sudjelovalo više od pedeset umjetnika. Nastali radovi bili su izloženi u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“, uz mogućnost otkupa, a prikupljena sredstva iskorištena su za dobavu i postavu igrala za djecu s invaliditetom. Vrjednost ove humanitarne akcije prepoznali su i članovi Rotary kluba 1181, te svojim prilogom omogućili da istovremeno budu nabavljena i postavljena dva igrala.

Druga Likovna kolonija „Varaždinski Purgar“ ove će godine imati međunarodni karakter, a održati će se u sklopu 9. Festivala varaždinskih dvorišta ispred Vile Bedeković, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom „Metel Ožegović“ i Varaždinskom građanskom gardom.

U subotu, 15. lipnja, svoje će likovne radove stvarati čak šezdesetak umjetnika iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Drugi dan festivala održava se „Mala likovna kolonija“, posvećena najmlađima koji će kroz četiri radionice pokazati svoju kreativnost. Prijave za sudjelovanje na radionicama traju do subote, 15. lipnja do podne, odnosno do popunjavanja mjesta i besplatne su za sve sudionike. Prijavu možete izvršiti putem službenih Facebook stranica udruga organizatora ili na mail [email protected] .

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje