Povežite se s nama

Kultura

Prvo hrvatsko gay friendly vino…

Objavljeno:

- dana

Čitam u Jutarnjem da su podravski vinari plasirali naše prvo gay friendly vino. To je cabernet franc iz 2013., a proizvođači iz OPG-a Matković otkrivaju da „njihova vina i inače dolaze sa specifičnim porukama, a ovaj put poruka je inspirirana LBGTIQ zajednicom“.

Bit će da premalo pijem ili sam premalo senzibiliziran za problematiku LBGTIQ zajednice. Tko zna, možda takvo što i postoji, ali doista nisam primijetio da bi ikoje naše vino bilo gay unfriendly, homofobno, tj. da bi etiketa sadržavala poruke neprijateljske prema LBGTIQ zajednici. Nisam vidio etiketu na kojoj piše: „Samo za heteroseksualce“ ili „Ne pijte me, pederi!“ Niti sam vidio da bi ikoje vino bilo reklamirano isključivo kao muškaračko, ili pak strogo obiteljsko, u smislu ustavne definicije obitelji. Ali, velim, tko sam ja da sudim? Vjerojatno sam premalo upućen…

No ipak: ako pokušavam razmišljati logično (a pokušavam), pomislio sam: ako nije stvar u etiketi ili u načinu na koji se druga vina reklamiraju, dakle ako nije stvar u brendu, onda je sigurno stvar u – vinu, vinu samom po sebi. Dakle, logično je, stoga, da druga vina, koja nisu gay friendly, reagiraju kao samosvojni entiteti, bića s vlastitom voljom! Bit će onda da druga vina reagiraju kad ih otpije LBGTIQ osoba. Tad se vino pobuni. Vino prepozna takvu osobu. Vino se tad napravi gadnim. Lošijim nego što jest, a LGBTIQ osoba jasno osjeća da ga to vino – mrzi. 

Prema istoj logici, uskoro bismo trebali dobiti, na primjer, „Katoličko pivo“, „Serb friendly maslac“ ili „Abortus friendly hladnjak“. Pa kome što drago. U međuvremenu, barem nema dvojbi tko će biti proglašen homofobom godine. Neće to biti Željka Markić. Ni Laci Ilčić. Homofob godine bit će iločka graševina, vrbnička žlahtina ili neka istarska malvazija. Jer ta vina, očito je – nisu gay friendly!

Izvor:
Foto:

Kultura

Polaznici Kazališnog studija mladih i djeca iz Ukrajine družili se i upoznavali na radionicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S izvedbom maštovite lutkarske etide „Hrast“ u formi kazališta sjena završila je peterodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se održala od 24. do 29. lipnja 2022. u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, ukrajinsku i hrvatsku, stvarali prijateljstva, i zajednički otkrivali kazalište sjena te su pritom doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost.

Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu „Hrast“.

Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević 2019. godine.

Radionicu je osmislila i vodila dramska pedagoginja KSM-a Tanja Novak s ciljem da djeci i mladima omogući kroz dramsko-pedagošku igru nadopuniti vlastite svjetonazore i stvoriti prijateljstva te da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

– Radionica se pokazala vrlo uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice – rekli su iz Kazališta.

Uz podršku intendantice varaždinskog HNK-a Senke Bulić, pri realizaciji projekta pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina te Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje