Povežite se s nama

Kultura

Prvo hrvatsko gay friendly vino…

Objavljeno:

- dana

Čitam u Jutarnjem da su podravski vinari plasirali naše prvo gay friendly vino. To je cabernet franc iz 2013., a proizvođači iz OPG-a Matković otkrivaju da „njihova vina i inače dolaze sa specifičnim porukama, a ovaj put poruka je inspirirana LBGTIQ zajednicom“.

Bit će da premalo pijem ili sam premalo senzibiliziran za problematiku LBGTIQ zajednice. Tko zna, možda takvo što i postoji, ali doista nisam primijetio da bi ikoje naše vino bilo gay unfriendly, homofobno, tj. da bi etiketa sadržavala poruke neprijateljske prema LBGTIQ zajednici. Nisam vidio etiketu na kojoj piše: „Samo za heteroseksualce“ ili „Ne pijte me, pederi!“ Niti sam vidio da bi ikoje vino bilo reklamirano isključivo kao muškaračko, ili pak strogo obiteljsko, u smislu ustavne definicije obitelji. Ali, velim, tko sam ja da sudim? Vjerojatno sam premalo upućen…

No ipak: ako pokušavam razmišljati logično (a pokušavam), pomislio sam: ako nije stvar u etiketi ili u načinu na koji se druga vina reklamiraju, dakle ako nije stvar u brendu, onda je sigurno stvar u – vinu, vinu samom po sebi. Dakle, logično je, stoga, da druga vina, koja nisu gay friendly, reagiraju kao samosvojni entiteti, bića s vlastitom voljom! Bit će onda da druga vina reagiraju kad ih otpije LBGTIQ osoba. Tad se vino pobuni. Vino prepozna takvu osobu. Vino se tad napravi gadnim. Lošijim nego što jest, a LGBTIQ osoba jasno osjeća da ga to vino – mrzi. 

Prema istoj logici, uskoro bismo trebali dobiti, na primjer, „Katoličko pivo“, „Serb friendly maslac“ ili „Abortus friendly hladnjak“. Pa kome što drago. U međuvremenu, barem nema dvojbi tko će biti proglašen homofobom godine. Neće to biti Željka Markić. Ni Laci Ilčić. Homofob godine bit će iločka graševina, vrbnička žlahtina ili neka istarska malvazija. Jer ta vina, očito je – nisu gay friendly!

Izvor:
Foto:

Kultura

FOTO Radovi varaždinskog crtaća stripova Nikole Majnarića osvanuli na fasadama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U organizaciji Modernist nakladništva i Književnog salona Korzo, na Trgu kralja Tomislava u subotu je održana  izložba „Otvorena galerija“ s predstavljanjem likovno/stripovskog opusa kultnog varaždinskog autora Nikole Majnarića Bača (1975. – 2004.).

Autora je od malih nogu zanimao strip, a nakon što se etablirao na umjetničkoj sceni, u jednom je intervjuu izjavio da će „stripove crtati dok je živ“.

Kako je izgledala projekcija pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Kultura

Suradnja GMV-a i „Zlatog ajngela“ započinje izložbom fotografija slovenske autorice Biserke Sijarič

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije „Zlati ajngel“ započinje izložbom fotografija pod nazivom „Challenge – Power – Victory/Portreti“ slovenske autorice Biserke Sijarič.

Izložba je postavljena u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) i u Galeriji Zlati ajngel (Gajeva 15) od 3. ožujka do 4. travnja ove godine. 

Biserka Sijarič (r. 1971., Ljubljana) bavi se fotografijom od djetinjstva, a danas djeluje u Foto-video klubu Lendava. Nositeljica je umjetničke fotografske titule AFIAP.

Njezine fotografije nagrađene su u Sloveniji i inozemstvu, a izlagala je na 14 samostalnih i više od 40 skupnih izložbi. Osim kao fotografkinja, djeluje i na literarnom području.

Iz predgovora Igora Ternara:

Vjerujem da je tema predstavljanja nogometne utakmice na umjetnički način bila dovoljan izazov za autoricu… Nije fotografirala nogometno igralište i utakmicu kao dio sportskog spektakla, već nam je pokazala život koji je tekao uz njega.

Gledajući izložene portrete, možemo odmah primijetiti da Biserka ne samo da gleda fotografije u tražilu svog digitalnog fotoaparata već ih vlastitom suptilnošću i precizno kadrira… Pokazujući kišne kapi ispred portreta ili isključujući dubinsku oštrinu, ljudi koje prikazuje utjelovljuju osjećaje, dojmove i slutnje današnjeg čovjeka i tako predstavljaju izazov svakom promatraču.

Napomena:

S obzirom na epidemiološke mjere, ne organizira se otvorenje izložbe uz nazočnost publike.

Otvoreno za razgled (za posjetitelje od četvrtka, 4. 3. 2021.):

GMV Palača Sermage: utorak – petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9 do 13. sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Galerija „Zlati ajngel“: utorak – petak od 18 do 20 sati, subota i nedjelja od 10 do 12 sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!