U Arboretumu Opeka koji je u sklopu perivoja oko istoimenog dvorca u viničkom naselju Marčan, u srijedu je potvrđeno da šume na hrvatskom sjeveru skrivaju pravo obilje podzemnih gljiva.

I to ne bilo kakvih, već među njima ima i tartufa. A njih je bez problema ovaj put nanjušila kujica Maša pasmine Lagotto Romagnolo, koja je na teren stigla sa stručnjacima šumarskog instituta.

– U Arboretumu Opeka je odrađena demonstrativna vježba u sklopu projekta „Istraživanja podzemnih gljiva (tartufa)“, koji na području Varaždinske i Međimurske županije provodi Hrvatski šumarski institut s partnerima. Na više lokacija pronađen je Tuber brumale, zimski tartuf koji ima široku valencu te je rasprostranjen od hrvatskog priobalja do manjih uzvisina u kontinentalnom dijelu države – pojasnio je mag. Ing. šumarstva Dino Buršić.

Od ovog stručnjaka Hrvatskog šumarskog instituta doznajemo da tartufi pronađeni kod Vinice pripadaju komercijalnoj vrsti, za kojom je velika potražnja na inozemnom tržištu.

– Nijemci obožavaju zimske tartufe, a i cijenom su pristupačniji od onih najskupljih. U varaždinskom kraju dosad smo pronašli i determinirali velik broj podzemnih gljiva, među kojima je i nekoliko vrsta tartufa. Rezultate terenskih istraživanja publicirat ćemo u znanstvenom radu – zaključio je Dino Buršić.

 

Komentari

Komentara