Postavljanje spomenika na vrhu Ošjak pokraj Planinarskog skloništa “Drago Grubač” rezultat je dugogodišnje suradnje članova Planinarske udruge “Dinaridi” i varaždinske Udruge veterana 7. gardijske brigade “Puma”

Povodom obilježavanja 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, u nedjelju, 4. kolovoza, na Ošjaku, jednom od vrhova Dinare, na 1656 metara nadmorske visine svečano je otkriven Spomenik domovini.

Puno simbolike

Postavljanje spomenika na vrhu Ošjak inicijativa je Planinarske udruge “Dinaridi” i Udruge veterana 7. gardijske brigade „Puma“. Kako doznajemo od Roberta Puje, predsjednika udruge koja okuplja veterane varaždinskih „Puma“, spomenik je postavljen pored planinarskog skloništa koje nosi ime po prerano preminulom hrvatskom branitelju Dragi Grubaču.

Još 2012. godine na vrhu Velika Duvjakuša otkriven je spomenik 31 poginulom pripadniku “Puma”

SPAR

– Autor Spomenika domovini je Antun Vuko, kamenoklesar iz Trilja koji je dosad izradio četiri spomenika na Dinari posvećena hrvatskim braniteljima. Postolje je napravljeno od manje kamene stijene koja je pronađena na lokaciji, dok se spomenik sastoji od dvaju komada kamena dolita, nepravilnih oblika. Uzeti su iz prirode i stoje jedan pored drugoga. Na manjem je utkana hrvatska šahovnica u vidu kamenih crvenih kockica nepravilnog oblika i rasporeda. One simboliziraju Domovinski rat kao jedno burno razdoblje iz prošlosti Republike Hrvatske – naglasio je Puja.

Dodao je da drugi dio spomenika (kamena gromada nepravilnog oblika) sadrži isklesane stihove Silvija Strahimira Kranjčevića.

– Riječ je o ulomku iz pjesme „Moj dom“: „Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene/Zaorit ću ko grom:/O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene,/To moj je, moj je dom!“ Ovim putem zahvaljujemo Planinarskoj udruzi „Dinaridi“, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja Split, Općini Kijevo, Hrvatskoj kopnenoj vojsci, Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i drugima koji su pomogli i sudjelovali u otkrivanju Spomenika domovini – ističe predsjednik UV 7. gbr, koja namjerava nastaviti s postavljanjem spomenika diljem vrhova Dinare.

Dodajmo da je na prigodnoj svečanosti ministar Damir Krstičević okupljene podsjetio da je upravo na ovoj planini počelo oslobađanje Republike Hrvatske u završnim operacijama pobjedničke Hrvatske vojske.

– Ključna strateška odluka prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana bila je izlazak Hrvatske vojske na Dinaru u studenome 1994. godine. U teškim uvjetima, upravo su dvije gardijske brigade, „Pauci“ i „Pume“, ovdje na nemilosrdnoj Dinari, zajedno s ostalim postrojbama Hrvatske vojske dale ogroman doprinos. Odradili smo ključne operacije, Zimu ‘94, Skok 1, Skok 2, a kruna je bila operacija Oluja. Jedinstveno je što je hrvatski vojnik opstao na Dinari, izdržali smo jako teške uvjete jer smo znali da možemo i moramo, za našu Hrvatsku – rekao je ministar obrane na Ošjaku.

Ne odustaju od tenka

Najkasnije do rujna iduće godine na prostoru između varaždinske vojarne 7. gardijske brigade „Puma“ i kružnog toka u Optujskoj ulici bit će postavljen tenk kao spomen-obilježje na Varaždinske dane rata. Riječ je, podsjećamo, o jednom od projekata udruge koja okuplja veterane 7. gardijske brigade koji su financirani preko Ministarstva hrvatskih branitelja. Kako doznajemo od Roberta Puje, u Varaždin 2020. stiže o rashodovani tenk T-55 koji ima svoju priču, baš poput junaka koji su od 13. do 22. rujna 1991. u Varaždinu stali na kraj 32. korpusu bivše jugovojske. Tenk će biti parkiran na betonski temelj, a pokraj njega veterani varaždinskih „Puma“ namjeravaju postaviti informativnu ploču s detaljima o oslobađanju vojarne, odnosno zarobljavanju vojne tehnike, koja je potom iz tek oslobođenog Varaždina upućena na bojišta diljem Hrvatske.

Komentari

Komentara

loading...