Povežite se s nama

Međimurje

Pun pogodak: Tulum s(l)ova napunio knjižnicu: čitalo se, sviralo i pjevalo

Objavljeno:

- dana

TULUM S(L)OVA

OŠ Ivanovec pridružila se velikoj obitelji škola u kojima se održavaju Tulumi s(l)ova. U toj je školi, naime, u petak, 4. studenoga, prvi put održan Tulum s(l)ova, koji je napunio školsku knjižnicu!

Učenici su s nestrpljenjem isčekivali početak projekta čitanja iz užitka čiji je cilj utjecati na jačanje pozitivnog stava učenika prema čitanju.

Knjige, glazba, film…

Uz obvezno ceremonijalno čitanje iz užitka naglas, učenici su se preko Skypea družili s Osnovnom školom Veliko Trojstvo iz Bjelovasko-bilogorske županije te predstavili svoje mjesto i školu jedni drugima, kao i svoje interese i aktivnosti. Osim donošenja pravila ponašanja i motivacijskih društvenih igri koje je vodila knjižničarka Tanja Radiković, učenici OŠ Ivanovec su uživali u nastupu bivših učenika škole, danas gimnazijalaca Stjepana Petkovića i Ivana Munđara na gitarama,  s kojima su čak i zapjevali! Uza sve to, svi su zajedno u ugodnoj i opuštenoj atmosferi odgledali film “If I stay”.

Nakon knjižnice, učenici će čitati naglas i na javnim mjestima, što je dio projekta

Učenici koji su sudjelovali na noćnom čitateljskom susretu uskoro će čitati i na javnim mjestima, u udrugama, ustanovama i poduzećima. Za sve aktivnosti dobivene su suglasnosti roditelja. Provedbom ovog projekta školske knjižnice doprinose kulturnim aktivnostima u svojoj lokalnoj zajednici, nudeći neobičnu kulturnu uslugu – čitanje naglas iz užitka. Inače, ovaj projekt krenuo je iz školske knjižnice OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu i danas se provodi u brojnim knjižnicama škola iz cijele Hrvatske. Namijenjen je učenicima viših razreda osnovnih škola te učenicima srednjih škola, a započinje zadnjeg vikenda u listopadu i traje godinu dana, kad se odlazi na čitanja u lokalnu zajednicu. Provode ga školski knjižničari uz potporu stručnih udruga: Hrvatske mreže školskih knjižničara i Hrvatske udruge školskih knjižnica. Ako škola ima mogućnosti, može se organizirati i noćenje učenika u školi u vrećama za spavanje.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Na Belici zanimljiva retro izložba: još danas možete razgledati stare radio aparate, satove, gramofonske ploče…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Još danas do 20 sati imate prilike na Belici u dvorani društvenog doma razgledati izložbu starih radio uređaja, televizora, gramofonskih ploča i satova.

Naći će se tu i prastari fotoaparat iz 1887. godine, pokoji stari gramofon, tranzistor… Možda se i kod vas kod kuće skriva kakav RIZ ili Portorož. Organizatori izložbe, Josip Habijan Đus i Josip Merlak, kažu da su navedene predmete već duže planirali izložiti.

– Htjeli bismo pokušati i drugdje te vidjeti kakav će izložba polučiti interes… Možda negdje vani – kaže Josip Merlak. Najstariji radio aparat koji je izložen marke je Kosmaj, a dolazi čak iz 1948. godine. nadovezuje se Josip Habijan.

– Imamo i dvjestotinjak satova marke Delbana, od kojih jedan gotovo da je star čitavo stoljeće. Najveći interes i najviše posjetitelja očekujemo upravo danas, na Veliku Gospu – dodaje.

Impresivna kolekcija gramofonskih ploča uključuje neke češće viđene, poput best of kompilacije Simona i Garfunkela, albuma Elvisa Presleyja, ABBE, Krunoslava Kiće Slabinca, Ambasadora, Chucka Berryja, Srebrnih krila, ali i prave bisere kao što su starije izdanje “Meddlea” Pink Floyda ili “Flying Colours” Matchboxa.

Organizatori, inače dragovoljci Domovinskog rata, htjeli su podsjetiti posjetitelje, osobito svoje vršnjake, na jedno drugo doba prije četrdeset-pedeset godina, kad su sami iskusili mladenaštvo. Zahvaljuju Općini i načelniku Zvonimiru Taradiju na ustupljenom izložbenom prostoru, a poznatomu međimurskom vinaru Bojanu Štamparu na vinskoj kapljici kojom ih je darivao kako bi mogli počastiti goste i posjetitelje izložbe.

Danas u 15 sati posjetit će ih i članovi Oldtimer kluba Međimurje.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog: knjižničarke će djeci pričati priče u blizini postavljenih kućica za knjige

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Grad Prelog/Studio VIPRO (arhiva)

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga u suradnji s volonterima Društva „Naša djeca“ Prelog, organizira ciklus zabavnih, veselih i edukativnih aktivnosti koje će se održavati u blizini postavljenih kućica za knjige.

Priče biraju knjižničarke, a dodatni edukacijski materijali vezani uz pročitano djelo (bojanke, križaljke, labirinti, tražilice) nalaze se u samim malim knjižnicama.

– Priče će čitati volonterke DND-a, koje će ujedno organizirati zabavne aktivnosti poput igara u prostoru i društvenih igara. Pozivaju se svi zainteresirani mališani da se pridruže ovoj veseloj pričo-čitateljskoj mini turneji po našem Gradu! Napominjemo da će se u svakom naselju čitati druga knjiga pa svi oni željni zanimljivih priča, mogu doći na sva druženja i saznati nešto novo te sudjelovati u jedinstvenim aktivnostima – pozivaju organizatori.

Pričaonice će se održati u gradskim naseljima u popodnevnom terminu od 16 do 17 sati prema sljedećem rasporedu: 16. kolovoza u Draškovcu, 19. kolovoza u Oporovcu, 23. kolovoza u Hemuševcu, 25. kolovoza u Čukovcu, 30. kolovoza u Cirkovljanu, 1. rujna u Čehovcu, 2. rujna na Otoku te 8. rujna u Prelogu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje