Povežite se s nama

Međimurje

Pun pogodak: Tulum s(l)ova napunio knjižnicu: čitalo se, sviralo i pjevalo

Objavljeno:

- dana

TULUM S(L)OVA

OŠ Ivanovec pridružila se velikoj obitelji škola u kojima se održavaju Tulumi s(l)ova. U toj je školi, naime, u petak, 4. studenoga, prvi put održan Tulum s(l)ova, koji je napunio školsku knjižnicu!

Učenici su s nestrpljenjem isčekivali početak projekta čitanja iz užitka čiji je cilj utjecati na jačanje pozitivnog stava učenika prema čitanju.

Knjige, glazba, film…

Uz obvezno ceremonijalno čitanje iz užitka naglas, učenici su se preko Skypea družili s Osnovnom školom Veliko Trojstvo iz Bjelovasko-bilogorske županije te predstavili svoje mjesto i školu jedni drugima, kao i svoje interese i aktivnosti. Osim donošenja pravila ponašanja i motivacijskih društvenih igri koje je vodila knjižničarka Tanja Radiković, učenici OŠ Ivanovec su uživali u nastupu bivših učenika škole, danas gimnazijalaca Stjepana Petkovića i Ivana Munđara na gitarama,  s kojima su čak i zapjevali! Uza sve to, svi su zajedno u ugodnoj i opuštenoj atmosferi odgledali film “If I stay”.

Nakon knjižnice, učenici će čitati naglas i na javnim mjestima, što je dio projekta

Učenici koji su sudjelovali na noćnom čitateljskom susretu uskoro će čitati i na javnim mjestima, u udrugama, ustanovama i poduzećima. Za sve aktivnosti dobivene su suglasnosti roditelja. Provedbom ovog projekta školske knjižnice doprinose kulturnim aktivnostima u svojoj lokalnoj zajednici, nudeći neobičnu kulturnu uslugu – čitanje naglas iz užitka. Inače, ovaj projekt krenuo je iz školske knjižnice OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu i danas se provodi u brojnim knjižnicama škola iz cijele Hrvatske. Namijenjen je učenicima viših razreda osnovnih škola te učenicima srednjih škola, a započinje zadnjeg vikenda u listopadu i traje godinu dana, kad se odlazi na čitanja u lokalnu zajednicu. Provode ga školski knjižničari uz potporu stručnih udruga: Hrvatske mreže školskih knjižničara i Hrvatske udruge školskih knjižnica. Ako škola ima mogućnosti, može se organizirati i noćenje učenika u školi u vrećama za spavanje.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na području Međimurske županije danas dva slučaja zaraženih COVID-om, u bolnici četiri pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 66 uzoraka, od čega su evidentirana 2 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 3,03% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 1 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 11. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 63.887 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 4 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih ni otpuštenih pacijenata, kao ni pacijenata na respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I dalje se pozivaju svi oni koji se žele cijepiti da to mogu učiniti bez prethodne najave svaki radni dan od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13 do 18 sati u prostorima Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Cividini uručila certifikate 48-ero prodavača na čakovečkoj tržnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno obnovljena čakovečka Gradska tržnica certificirana je seljačka tržnica, što znači da na njoj proizvode mogu prodavati i lokalni proizvođači.

Da je uistinu riječ o domaćim proizvodima, jamči certifikat koji se prodavačima dodjeljuje svake godine. Za 2021. certificiranje je provedeno u lipnju, dobilo ih je 48 proizvođača, a ove subote, 24. srpnja, uručila ih je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Prilikom uručivanja certifikata, gradonačelnica Cividini rekla je da se trendovi i briga za zdravlje građana s kupnje povrća i voća u supermarketima ponovno okreću prema domaćim, lokalno uzgojenim proizvodima.

– Stoga je važno da je roba koja se prodaje na Gradskoj tržnici uistinu proizvedena na našim seljačkim gospodarstvima. Upravo certificiranje svima nama potvrđuje da je ono što kupimo kod prodavača, plod rada i truda naših poljoprivrednika. Važno je i to što kupnjom takvih proizvoda pomažemo i našim seljacima te tako pridonosimo očuvanju domaće poljoprivrede koja se teško nosi s konkurencijom velikih trgovačkih lanaca – istaknula je Cividini.

„Proizvodi hrvatskog seljaka“

U pratnji gradonačelnice prilikom podjele certifikata bio je i direktor Gradskog komunalnog poduzeća ČAKOM Ivica Perhoč koji je rekao da se certificiranje provodi od 2012. godine, u skladu s pravilima Udruge hrvatskih tržnica.

Dodijeljenim certifikatom, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ostvaruje pravo uporabe oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“, koja je namijenjena označavanju poljoprivrednih proizvoda i prerađevina standardne kvalitete proizvedenih na području Hrvatske koji se izravno prodaju na tržnicama.

Svrha certifikacije je olakšati proizvođačima hrane izravnu prodaju svojih proizvoda potrošačima uz jamstvo porijekla proizvoda.

Prve godine bilo je certificirano 36 proizvođača, dok ih danas na čakovečkom placu ima 48.

Riječ je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iz Međimurja i okolnih županija koji prodaju na čakovečkoj tržnici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje