Povežite se s nama

U fokusu

Radnici na cesti, direktori izvukli – 21 milijun kuna!?

Objavljeno:

- dana

POZADINA PROPADANJA: Fiktivni poslovi, nevraćene pozajmice

U 10 godina uspjeli su steći 21 milijun kuna. To bi bio uspjeh da se radilo o novcu koji su pošteno zaradili, ali međimurski MTČ za njegove direktore bio je “zlatna koka” za izvlačenje novca u što osnovano sumnja varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo.

Krajem prosinca donesen je nalog o provođenju istrage protiv bivših direktora i odgovornih osoba MTČ Tvornice čarapa i MTČ Tvornica dječje trikotaže Darinke Krička, Ksenije Preininger i direktora Ivana Krajačića te  Špire Krička kao i obje MTČ tvornice zbog sumnje počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

”Muljaža” od početka

D. Krička i Preininger su još 2002. u travnju kupile čarapariju, dobile od Varaždinske banke 7 milijuna kuna kredita za restrukturiranje i modernizaciju proizvodnje što su provele u godinu dana. No Županijsko državno odvjetništvo sumnja da su od samih početaka “muljali”. Osnovano sumnjaju da su D. Krička, Preininger i Krajačić od 2002. do 2007. dogovorili poduzimanje niz radnji koje su dovele do toga da MTČ čarape protupravno, bez stvarnog plaćanja stekne većinski paket dionica jednog dioničkog društva u vrijednosti većoj od 9,8 milijuna kuna kupnjom dionica od trgovačkog društva – fonda, a dionice su ustvari uplaćene sredstvima dva društva. Istraga ne staje na tome. Sumnja se da je svih četvero okrivljenih od 2007. do 2009. novac od kredita odobren jednoj tvrtki uplaćivalo tvrtki u kojoj su direktori bili D. Krička i Krajačić te da su uplate prikazivali kao pozajmice, ali da više od 5,3 milijuna kuna nikad nisu vratili.

Pozajmice od 5,3 milijuna kuna nikad nisu vraćene

Također, Darinka Krička, Krajačić te Špiro Krička sumnjiče se da su od 2005. do kraja 2011. u poduzeću gdje su D. Krička i Krajačić bili direktori dogovorili da se ispostavljaju računi za intelektualne usluge drugoj tvrtki u iznosu od 5 milijuna kuna iako ih nikada nisu obavili. Naplatu intelektualnih usluga okrivljena četvorka proširila je u studenom 2006. sve do kraja 2011. kada su uz račune za intelektualne usluge počeli ispostavljati račune za poslovno savjetovanje i plaćanje u iznosu većem od 1,37 milijun kuna, iako ih nisu obavili, navodi Županijsko državno odvjetništvo. Dvije tvrtke, MTČ Tvornica čarapa i MTČ Tvornica dječje trikotaže nakon gotovo desetljeća ovakvog poslovanja otišle su u stečaj. Čaraparija početkom siječnja 2012., a trikotaža u studenom 2011. Pogoni više ne rade, a radnici su ostali na cesti.

Nepravomoćna presuda: nezakoniti otkazi

– O istrazi znam ono što je pisalo na internetskim stranicama Državnog odvjetništva, a ne čudi me da se radi o MTČ-u. Mi smo godinama upozoravali na nezakonito poslovanje koje je tamo bilo prisutno. U studenom prošle godine dobili smo i nepravomoćnu presudu na Općinskom sudu u Čakovcu protiv MTČ Tvornice čarapa u stečaju i njenog bivšeg direktora Ivana Krajačića – rekao nam je Savo Šmitran iz Sindikata TOKG-a. Inače, tužba je podnesena zbog nezakonitog otkaza sindikalnim povjerenicama Sindikata TOKG-a i članicama Radničkog vijeća. Izvanredni otkaz u srpnju 2010. dobilo je pet sindikalistica što je sud okarakterizirao kao uskratu prava na rad građaninu i uskratu na posebnu zaštitu određenih skupina radnika što su utvrđena Zakonom i Kolektivnim ugovorom.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje