Povežite se s nama

Život i društvo

Radovi na Aglomeraciji na području Općine Cestica privode se kraju

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Radovi na Aglomeraciji Varaždin na području Općine Cestica privode se kraju. O posljednjim zahvatima i vremenskim rokovima u kojima bi trebali biti završeni razgovaralo se u Kulturnom centru u Cestici 12. travnja.

Uz načelnika Cestice Mirka Korotaja na sastanku su sudjelovali direktor Varkoma Bruno Ister i Primož Kumer, direktor Cestnog podjetja Ptuj, koje izvodi radovi.

Nositelj investicije je tvrtka Varkom Varaždin. Radovi na Aglomeraciji na cestičkom području izvode se više od dvije godine te se radi od jednoj od najvećih investicija u posljednjih 25 godina. Vrijednost ove investicija na području Općine Cestica iznosi nešto više od 100 milijuna kuna, a 95 milijuna kuna osigurano je iz europskih i nacionalnih sredstava te je ostatak osigurala Općina Cestica.

Projekt obuhvaća kanalizacijsku mrežu od 42 kilometra te sanaciju cesta gdje je to bilo potrebno nakon radova. Cestički dio aglomeracije je drugi najjači podsustav kompletnog projekta. Traju radovi na državnoj cesti D2 u Gornjem Vratnu, a asfaltiraju se ceste u Virju Križovljanskom, Babincu i Lovrečanu.

– S novim direktorom Varkoma Isterom uspjeli smo uspostaviti dobru suradnju, a izvođač je odradio posao na korektan i kvalitetan način. Radovi se bliže kraju, a naši mještani jedva čekaju da se priključe na kanalizacijsku mrežu. Tijekom izvođenja radova na određenim dionicama uočeni su projektni nedostaci koji se ogledaju u tome da neke dionice nisu obuhvaćene pa je i njih potrebno uključiti. Radi se o domaćinstvima koja su na nekim mjestima uz Aglomeraciju ili u odvojcima. Ne smije se dogoditi da 1000 domaćinstava dobije mogućnost prijaviti se na kanalizaciju, a 50 ili 60 ne – pojasnio je Korotaj te dodao da treba naći kvalitetno rješenje za navedeni problem.

Varkom

Ister je istaknuo da je najveći benefit Aglomeracije zaštita okoliša jer čuva pitku vodu, naš najvažniji resurs. Preostala je sanacija državne ceste duljine oko 800 metara te nalaženje rješenja za ona domaćinstva koja nisu bila obuhvaćena.

– Neka od tih kućanstava su u depresiji, ispod razine našeg kolektora, pa treba dodatne crpke za prepumpavanje. To je sve rješivo, nije u pitanju velik novac, naći će se neki način, ali treba vidjeti u kojem roku. Radovi Aglomeracije Varaždin trebali bi biti gotovi do kraja godine – rekao je Ister.

Primož Kumer pojasnio je koliko još točno priključaka treba napraviti i cesta asfaltirati te da očekuje da će sve, uključujući papirologiju, biti gotovo do 30. kolovoza.

Aglomeracija Varaždin na području Općine Cestica obuhvaća naselja Gornje Vratno, Radovec, Radovec Polje, Virje Križovljansko, Križovljan Radovečki, Cestica, Babinec i Kolarovec. Brezje Dravsko, Mali i Veliki Lovrečan. Priključak na kanalizacijsku mrežu moći će se realizirati tek nakon završetka radova na izgradnji, nakon dobivanja uporabne dozvole.

Čestitku na dosad učinjenom uputio je i saborski zastupnik Predrag Štromar.

Pred Varkomom je još gradnja pročistača za Aglomeraciju Varaždin, i to se u roku nekoliko dana očekuje potpisivanje ugovora za isti. Ister je rekao da je izvođač izabran. Radovi na pročistaču trebali bi trajati dvije godine. Vrijednost projekta je oko 210 milijuna kuna. Pročistač je zbog povećanja niza cijena na tržištu skuplji za oko 30 milijuna kuna od prvih projekcija

Život i društvo

Ljetovanje: četveročlana hrvatska obitelj na smještaj potroši oko 9400 kuna, a sve plaćaju karticama na rate

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema prvim prognozama pred Hrvatskom je još jedna uspješna, ako ne i dosad najuspješnija, turistička sezona.

Nakon dvije sezone u kojima su na snazi bile stroge epidemiološke mjere, ukidanje istih doprinijelo je pojačanoj turističkoj aktivnosti, no iz obrasca ponašanja gostiju ipak je jasno da je pandemija promijenila neke navike kad su u pitanju ljetovanja.

Hrvati i dalje kao prvu destinaciju za odmor biraju Lijepu našu, većina rezervacija je iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a tek u vrlo malom postotku za odmor biraju zemlje poput Grčke, Turske i Tunisa. Pokazuju to statistike turističke agencije Arriva travel koja nudi korisnicima aranžmane za ljetovanja.

U prosjeku domaći gosti, odnosno četveročlana obitelj, na smještaj potroši oko 9400 kuna, borave najviše sedam noćenja, plaćaju najčešće karticama na rate te uglavnom putuju osobnim automobilom, a 20 % organiziranim autobusnim prijevozom.

Iz navedene agencije napominju kako je jedan od trendova koji se javio uslijed pandemije da klijenti pri rezervaciji ljetovanja žele odraditi cijeli proces od upita do uplate elektronskim putem što prije korone nije bio slučaj.

Vraćaju se i kruzeri koji plove Mediteranom, no za većinu njih još uvijek su potrebne važeće Covid potvrde.

Što se pak tiče mjesta u koja domaći gosti putuju u Hrvatskoj, najtraženije destinacije za putnike iz Istočne Hrvatske su Crikvenička rivijera zbog geografske blizine te Makarska rivijera zbog prirodnih ljepota.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kako bi se izbjegle tragedije, iz PU varaždinske apeliraju da se za kupanje koriste uređena kupališta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da smo proteklog vikenda svjedoci tragičnog događaja u kojem je mladić (25) na kupalištu Aquacity izgubio život utapljanjem, PU varaždinska objavila je nekoliko korisnih savjeta za kupače na rijekama i jezerima.

Naime, u četvrtak, 30. lipnja, i petak, 1. srpnja, policijski službenici Policijske postaje Varaždin su u suradnji sa djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa Varaždin proveli preventivnu akciju pod nazivom „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“.

Preventivnom akcijom cilj je ukazati na opasnosti koje prijete kupačima kao što su nesreće na vodi, odnosno podizanje svijesti i važnosti sigurnosnih mjera prilikom kupanja, te upozoravanje na opasnosti prilikom nastupanja ekstremno visokih temperatura.

U sklopu aktivnosti održana je i radionica kako pružiti pomoć unesrećenoj osobi u vodi.

Osim korisnih savjeta o ponašanju u/na vodi, policijski službenici su prezentirali preventivnu aktivnost „Stop provalama u vozila“ i druge preventivne aktivnosti samozaštitnog ponašanja prilikom boravka na plaži, dok su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Varaždin  predstavili kodeks sigurnosti na vodi, mjerili tlak i razinu šećera u krvi.

– Svake godine tijekom ljeta, građani osvježenje od vrućina i sparina traže u kupanju na rijekama, jezerima ili u moru, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete, zbog čega se nažalost događaju tragedije. Ponajprije je riječ o utapljanju! Mladi vrlo često skaču bez razmišljanja u vodu! Tu vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu – ističu iz PU varaždinske.

Najopasnija područja su: rijeke, jezera, potoci, pa tek tada more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok.

Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti.

– Kako bi se izbjegli tragični događaji i povećala sigurnost kupača, apeliramo na građane da za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare koji nisu uređeni za kupanje i nisu pod nadzorom stručnih službi – navode iz policije.

U cilju prevencije takvih događaja, a ujedno žele podignuti razinu svijesti svih građana o opasnostima koje prijete. Stoga su objavili sljedeće savjete:

•          djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez prisutnosti i nadzora roditelja ili druge odrasle osobe

•          koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba

•          neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje

•          nije poželjno plivati najmanje jedan sat nakon obroka

•          nije poželjno plivati ukoliko se konzumira alkohol

•          u vodu plivač nikako ne bi smio ulaziti vruć

•          ne skakati u vodu nepoznate dubine

•          izbjegavati plivanje u samoći

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah potražite pomoć i drugih osoba ukoliko su one u blizini

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć

Pozovite pomoć na 112 ili 192!  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje