Povežite se s nama

Međimurje

Raste udio žena poduzetnica u vlasničkoj strukturi trgovačkih društava

Objavljeno:

- dana

Povodom Svjetskoga dana žena poduzetnica (19. studenoga), Financijska agencija (FINA) objavila je podatke o vlasničkoj strukturi društava, i to prema rodnom kriteriju, u razdoblju od 2011. do 2019. godine.

U promatranom razdoblju analizirani podaci otkrivaju da je udio žena poduzetnica, odnosno vlasnica trgovačkih društava u laganom rastu. Iznimka je tek 2015. godina kada je udio bio manji (18,3 posto) u odnosu na 2014. godinu (20,4 posto). Udio društava u kojima su isključivo žene osnivači kretao se od 18 posto u 2011. godini do 22,1 posto u 2019. godini.

U 2019. godini udio ženskog poduzetništva u ukupnom broju trgovačkih društava bio je 31,5 posto, iako je prema procjeni Državnog zavoda za statistiku sredinom 2019. godine u Hrvatskoj živjelo više žena (51,5 posto) nego muškaraca (48,5 posto).

Prema vlasničkom udjelu, promatrano po područjima djelatnosti, žene poduzetnice prevladavaju u području ostalih uslužnih djelatnosti, s 58,4 posto udjela. Poduzetnice u području trgovine ostvarile su najveći prihod u iznosu od 12,2 milijarde kuna, a slijede ih poduzetnice u prerađivačkoj industriji (5,3 milijarde kuna prihoda) te građevinarstvu (3,7 milijardi kuna prihoda). Najveći prihod po zaposlenom (879,2 tisuće kuna) ostvarile su poduzetnice u području trgovine.

Međimurje

VIDEO Tradicija i vrijedna vještina naših baka: snimljen edukativni video pletenja cekara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

LAG Međimurski doli i bregi

Krajem 2020. godine, LAG Međimurski doli i bregi je pokrenuo niz zanimljivih aktivnosti promocije pletenja cekara kao nematerijalne kulturne baštine Međimurja, a u sklopu projekta suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“.

Planirano je nekoliko edukativnih radionica pletenja cekara i ostalih uporabnih predmeta, a za koje vlada veliki interes, osobito mlađih generacija, što je i glavni motiv provedbe ovakvog projekta.

Osim radionica na kojima će se najkonkretnije prenositi vještina pletenja, s ciljem promocije nematerijalnog kulturnog dobra izrađena je i promotivna brošura te je snimljen promotivni video s edukativnom notom.

Video je nastao u suradnji s cekerašicama iz Udruge žena Nedelišće, Udruge žena Pušćine te KUU-a „Seljačka sloga“ Nedelišće, s kojima su organizirana pojedina tradicijska događanja kako bi se što vjernije zabilježio cijeli proces dobivanja cekara i prikazalo kako je to nekada bilo.

Tako je za potrebe snimanja i fotografiranja organizirano branje stare sorte kukuruza i luščara, zatim prebiranje i farbanje komušine te na kraju pletenje i demonstracija gotovih predmeta od komušine.

Stručnu podršku projektnim aktivnostima cijelo vrijeme daje i Muzej Međimurja Čakovec.

Cilj provedbe radionica i popratnih promotivnih materijala je zaštita i prijenos vještine nematerijalne kulturne baštine na mlađe naraštaje na cijelom području LAG-a „Međimurski doli i bregi“; kreiranje unikatnih predmeta i suvenira te promocija područja LAG-a „Međimurski doli i bregi“.

Projekt suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“ sufinanciran je iz Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, Podmjera 19.3 „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“, Tip operacije 19.3.2 „Provedba aktivnosti projekta suradnje“, Međuteritorijalni projekt suradnje.

Nastavite čitati

Međimurje

Povećanje sigurnosti: na području Općine Nedelišće još tri prometne kamere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema preporuci struke i Policijske uprave međimurske te Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Općini Nedelišće odobreno je postavljanje još tri nove kamere koje bi trebale usporiti i regulirati opterećen promet kroz općinu Nedelišće, kaže nedelišćanski načelnik Darko Dania.

Navodi da će kućišta za kamere biti postavljena na trima novim lokacijama. Kućišta, od kakvih se jedno trenutno već nalazi u Varaždinskoj ulici u Nedelišću, bit će postavljena u Gornjem Hrašćanu (iz smjera Trnovca), Nedelišću (ulica Vladimira Nazora, prema Dunjkovcu) te u Pušćinama (Čakovečka ulica, u smjeru Varaždina).

Kamere će se postaviti u narednih mjesec dana, navodi Dania.

– Razlozi postavljanja kamera uključuju gustoću prometa, nepoštivanje brzine koje su zadane kroz naselje, ali i česte prometne nesreće. Kamere će služiti i za praćenje ostalih kaznenih djela na području Nedelišća – ističe načelnik.

Nastavite čitati