Povežite se s nama

Međimurje

Ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan te kustosice Ana Šestak i Janja Kovač održale izlaganja

Objavljeno:

- dana

KONGRES MUZEALACA U VUKOVARU

U Vukovaru je u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva održan 4. kongres muzealaca Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem. Na kongresu su sudjelovale i predstavnice Muzeja Međimurja Čakovec, ravnateljica Maša Hrustek Sobočan te kustosice Ana Šestak i Janja Kovač.

U sklopu službenog dijela programa kongresa, ravnateljica Hrustek Sobočan održala je izlaganje o „Projektu pHisCulture u međumuzejskoj i međudržavnoj suradnji Muzeja Međimurja Čakovec (HR) i Pomurskog muzeja Murska Sobota (SLO)“, s naglaskom na osmišljavanje, prijavu, provedbu i izvještavanje na tom zahtjevnom projektu financiranom od strane Europske unije. Posljednjeg je radnog dana ravnateljica i moderirala sekciju prijepodnevnog programa skupa.

Kustosica Šestak predstavila je edukativne programe koje Muzej Međimurja kroz cijelu godinu nudi zainteresiranima, a ponajviše obrazovnim ustanovama svih uzrasta. Kustosica Kovač u izlaganju „Donacije ostavština kao temelj za muzejske zbirke“ predstavila je četiri primjera donacija MMČ-u (Josipa Štolcera Slavenskog, Matije Grabrovića, Ljube Kuntarića i Jože Horvata) kao način pridobivanja građe za muzej te njene kasnije obrade, registracije i prezentacije javnosti.

Izvor: Muzej Međimurja Čakovec
Foto:

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje