Povežite se s nama

U fokusu

Rebalans proračuna: Grad Varaždin vraća Parkove u svoje 100-postotno vlasništvo

Objavljeno:

- dana

Varaždinsko Gradsko vijeće u srijedu je usvojilo rebalans proračuna za 2019. godinu uz sve izmjene i dopune proračunskih dokumenata. Vijećnici su na zadnjoj sjednici donijeli odluku o povećanju prihoda i primitaka za 50,9 milijuna kuna, od čega se 21,6 milijuna kuna odnosi na pomoći iz državnog proračuna, dok će se Grad kreditno zadužiti za 29 milijuna kuna.

Prvi ovogodišnji rebalans proračuna nije tehnički, već je posljedica namjere da se u njega ne unose stavke koje bi se eventualno mogle realizirati.

Naime, kako je pojasnila Mirela Ivanković, pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu, ukupni primici planirani su u iznosu od 359,2 milijuna kuna, dok rashodi iznose 373 milijuna kuna.

Grad je zahvaljujući povećanoj fiskalnoj odgovornosti lani ostvario višak od 13,8 milijuna kuna i nastavlja osiguravati novac isključivo za projekte za koje postoje ugovorne obveze. Najbitnije stvari koje donosi novi rebalans proračuna Grada Varaždina odnose se na energetsku obnovu II. i V. osnovne škole te izgradnju vrtića u Kućanu, a planirano je i eventualno financiranje rekonstrukcije vrtića u Trakošćanskoj ulici.

Jedini amandman, koji se odnosi na osiguranje novaca za isplatu uskrsnica, podnio je Klub vijećnika SDP-a. No, nakon što se u raspravi ispostavilo da nije provediv, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok izjavio je da će se za tu namjenu s pozicije pomoći umirovljenicima osigurati oko 400.000 kuna za isplatu uskrsnica.

Dodajmo da su prijedlog proračuna podržali vijećnici Lige za Varaždin Vlado Sevšek i Davor Patafta, koji gradsku vlast podržavaju projektno.

– Smatramo da je proračun dobro planiran i Grad se za realizaciju projekata vezanih uz škole i vrtiće kreditno zadužio uz niske kamate (od 0,5 do 1,75 %). Također, dobro je da je u proračunu napokon osiguran novac za servis vatrogasnih ljestvi. No, kod idućeg rebalansa treba planirati 4 milijuna kuna za nužno opremanje vatrogasaca i civilne zaštite – naglasio je potpredsjednik Gradskog vijeća Davor Patafta.

Novost je i da je rebalansom proračuna planiran novac potreban za kupnju dionica gradske komunalne tvrtke Parkovi. Naime, Grad želi imati ovu tvrtku u svom 100-postotnom vlasništvu.

Za otkup dionica u proračunu je rezervirano 1,2 milijuna kuna, a nakon što ih Grad stekne, Parkovi bi trebali jednostavnije aplicirati na EU projekte. Podsjećamo, cijena dionica je ista kao i 2014. godine, kada su također otkupljivane od malih dioničara.

Rebalansom proračuna osigurana su sredstva za rekonstrukciju nadvožnjaka kod Varteksa, a Grad planira sanirati rotor u Biškupečkoj ulici i urediti novi kod groblja u Hallerovoj aleji. Oko 7 milijuna kuna usmjereno je za uređenje novog prostora Gradske knjižnice u kući Ritz, dok Ministarstvo kulture radove inicijalno sufinancira s oko 2 milijuna kuna.

Bude li sve kako je planirano, s proračunskih 400.000 kuna uredit će se i pročelje sinagoge, ali će Varaždinci još neko vrijeme morati pričekati na početak projektiranja izgradnje novog doma umirovljenika u južnom dijelu grada.

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinu obuka komunalnih redara, raspravljat će i o komunikaciji s “teškim strankama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ilustracija

Varaždin će u četvrtak, 7. prosinca, od jutarnjih sati biti domaćin obuke komunalnih redara.

Obuka komunalnih redara, namijenjena je i drugim službenicima i/ili pročelnicima u čijem je “opisu posla” problematika komunalnog gospodarstva.

Stoga će sudionici skupa u Park Boutique hotelu raspravljati između ostalog o zakonskoj regulativi za postupanje komunalnog redarstva s naglaskom na gospodarenje otpadom, o Odluci o komunalnom redu i drugim aktima JLS važnima za postupanje komunalnog redarstva.

Programom je prije pauze za kavu Predviđena još jedna zanimljiva točka. Riječ je  o profesionalnoj komunikaciji s „teškim strankama“, što god to značilo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje