FOTOIvan Agnezović
POU

Kućanska rampa mjesto je u gradu Varaždinu gdje se stvaraju najveće gužve, naročito između 15 i 16 sati kada ljudi s posla odlaze kući. Tim problemom pozabavili su se i gradski oci koji su na konferenciji za medije održanoj u petak, 15. ožujka, predstavili idejni projekt za rekonstrukciju Kućanske rampe u Varaždinu.

Naime, projekt je zamišljen kao mega kružni tok iz kojeg bi se moglo izlaziti u smjeru Anine, Miškinine, Novakove i Supilove. Kružni tok bio bi u podnožju, a imao bi plato preko kojeg bi prolazili pješaci.

Supernova

– Ovo rješenje je potpuno novo u Hrvatskoj. Riječ je o kružnom toku ispod prijelaza koji čuva koridor željeznice. Kružni tok će biti u podzemlju i omogućite prolaz na četiri strane, dok je idejni projekt iz 2006. godine osiguravao samo prolaz Anina-Miškinina – naglasio je gradonačelnik Ivan Čehok.

Gradonačelnik ističe da će sve postojeće kuće ostati na svojem mjestu. Ono što je veliki problem je kanalizacija budući da na tom mjestu prolazi glavni kolektor.

Kanalizacija se tako mora izmjestiti, kao i plinski vodovi. Također, problem su i podzemne vode.

– Svjesni smo određenih problema, no svi su suglasni oko projekta. Nadamo se da će cijela priča uspješno završiti – dodao je dr. Božo Soldo sa Sveučilišta Sjever koji je izradio idejni projekt za rekonstrukciju Kućanske rampe.

Cijela priča prema Soldinim procjenama trebala bi koštati oko 20 milijuna kuna, a iz Grada se uzdaju u Europske fondove.

– Suglasnosti smo većinom dobili. Nakon građevinske dozvole i svih studija, projekt ćemo kandidirati prema fondovima EU. Za pet godina trebao bi se riješiti gorući problem – zaključio je Čehok.

Komentari

Komentara