Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Mega rotor kod Kućanske rampe u Varaždinu koštat će 20 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Kućanska rampa mjesto je u gradu Varaždinu gdje se stvaraju najveće gužve, naročito između 15 i 16 sati kada ljudi s posla odlaze kući. Tim problemom pozabavili su se i gradski oci koji su na konferenciji za medije održanoj u petak, 15. ožujka, predstavili idejni projekt za rekonstrukciju Kućanske rampe u Varaždinu.

Naime, projekt je zamišljen kao mega kružni tok iz kojeg bi se moglo izlaziti u smjeru Anine, Miškinine, Novakove i Supilove. Kružni tok bio bi u podnožju, a imao bi plato preko kojeg bi prolazili pješaci. – Ovo rješenje je potpuno novo u Hrvatskoj. Riječ je o kružnom toku ispod prijelaza koji čuva koridor željeznice. Kružni tok će biti u podzemlju i omogućite prolaz na četiri strane, dok je idejni projekt iz 2006. godine osiguravao samo prolaz Anina-Miškinina – naglasio je gradonačelnik Ivan Čehok. Gradonačelnik ističe da će sve postojeće kuće ostati na svojem mjestu. Ono što je veliki problem je kanalizacija budući da na tom mjestu prolazi glavni kolektor. Kanalizacija se tako mora izmjestiti, kao i plinski vodovi. Također, problem su i podzemne vode. – Svjesni smo određenih problema, no svi su suglasni oko projekta. Nadamo se da će cijela priča uspješno završiti – dodao je dr. Božo Soldo sa Sveučilišta Sjever koji je izradio idejni projekt za rekonstrukciju Kućanske rampe. Cijela priča prema Soldinim procjenama trebala bi koštati oko 20 milijuna kuna, a iz Grada se uzdaju u Europske fondove. – Suglasnosti smo većinom dobili. Nakon građevinske dozvole i svih studija, projekt ćemo kandidirati prema fondovima EU. Za pet godina trebao bi se riješiti gorući problem – zaključio je Čehok.

U fokusu

Dobre vijesti za vozače, od danas jeftinije gorivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo benzinska tankanje

Vlada je na telefonskoj sjednici u ponedjeljak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koja će vrijediti sljedećih dva tjedna.

Nove cijene iznosit će:

– 1,43 EUR/l za benzinsko gorivo (smanjenje 0,04 EUR/l)

–  1,37 EUR/l za dizelsko gorivo (smanjenje 0,01 EUR/l)

– 0,83 EUR/l za plavi dizel (smanjenje 0,01 EUR/l)

– 1,06 EUR/kg UNP za spremnike (smanjenje 0,01 EUR/kg)

– 1,62 EUR/kg UNP za boce (smanjenje 0,02 EUR/kg)

Iz Vlade kažu da bi te cijene bez mjera iznosile:

– 1,56 EUR/l za benzinsko gorivo

– 1,53 EUR/l za dizelsko gorivo

– 0,92 EUR/l za plavi dizel

– 1,30 EUR/kg UNP za spremnike

– 1,93 EUR/kg UNP za boce

Nastavite čitati

U fokusu

Od srpnja veće rate kredita, evo tko će biti prvi na udaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme najavljuje se povećanje kamatnih stopa. Prvi će na udaru biti klijenti koji imaju kredite s promjenjivim kamatnim stopama.

Hrvatska narodna banka najavila je da će od 1. srpnja nacionalna referentna stopa (NRS) rasti 0,3 postotna poena pa bi tada mogli poskupjeti krediti s promjenjivim kamatnim stopama koji su vezani za NRS, piše Večernji list.

Glavni ekonomist Hrvatske narodne banke Vedran Šošić objasnio je da bi nešto veće rate kredita mogla očekivati trećina korisnika stambenih kredita, njih oko 67 tisuća, te 110 tisuća potrošačkih kredita, odnosno desetak posto ukupnog broja. Šošić je kazao da će prosječna mjesečna rata stambenih kredita vezanih za NRS porasti oko pet eura za četiri petine dužnika, dok će za preostalih 20 posto klijenata mjesečna rata biti veća desetak eura.

Guverner Boris Vujčić kazao je da su kamatne stope u Hrvatskoj porasle znatno manje nego u drugim članicama eurozone jer je velik broj potrošača ugovorio kredite s fiksnim kamatnim stopama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje