Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Mega rotor kod Kućanske rampe u Varaždinu koštat će 20 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Kućanska rampa mjesto je u gradu Varaždinu gdje se stvaraju najveće gužve, naročito između 15 i 16 sati kada ljudi s posla odlaze kući. Tim problemom pozabavili su se i gradski oci koji su na konferenciji za medije održanoj u petak, 15. ožujka, predstavili idejni projekt za rekonstrukciju Kućanske rampe u Varaždinu.

Naime, projekt je zamišljen kao mega kružni tok iz kojeg bi se moglo izlaziti u smjeru Anine, Miškinine, Novakove i Supilove. Kružni tok bio bi u podnožju, a imao bi plato preko kojeg bi prolazili pješaci. – Ovo rješenje je potpuno novo u Hrvatskoj. Riječ je o kružnom toku ispod prijelaza koji čuva koridor željeznice. Kružni tok će biti u podzemlju i omogućite prolaz na četiri strane, dok je idejni projekt iz 2006. godine osiguravao samo prolaz Anina-Miškinina – naglasio je gradonačelnik Ivan Čehok. Gradonačelnik ističe da će sve postojeće kuće ostati na svojem mjestu. Ono što je veliki problem je kanalizacija budući da na tom mjestu prolazi glavni kolektor. Kanalizacija se tako mora izmjestiti, kao i plinski vodovi. Također, problem su i podzemne vode. – Svjesni smo određenih problema, no svi su suglasni oko projekta. Nadamo se da će cijela priča uspješno završiti – dodao je dr. Božo Soldo sa Sveučilišta Sjever koji je izradio idejni projekt za rekonstrukciju Kućanske rampe. Cijela priča prema Soldinim procjenama trebala bi koštati oko 20 milijuna kuna, a iz Grada se uzdaju u Europske fondove. – Suglasnosti smo većinom dobili. Nakon građevinske dozvole i svih studija, projekt ćemo kandidirati prema fondovima EU. Za pet godina trebao bi se riješiti gorući problem – zaključio je Čehok.

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje