Povežite se s nama

Život i društvo

Rekordan broj studenata koji su dobili stipendije Općine Trnovec Bartolovečki

Objavljeno:

- dana

Ovog vikenda potpisani su ugovori o dodjeli stipendija s čak 93 studenta s područja Općine Trnovec Bartolovečki, što je dosad rekordan broj studenata koji su dobili stipendije.

Studenti koji studiraju u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji primili su po 500 kuna stipendije, a oni koji studiraju u Zagrebu i ostalim gradovima 700 kuna.

Za to je Općina iz proračuna ove godine izdvojila više od 600.000 kuna.

Načelnica Verica Vitković prigodno se obratila studentima i njihovim roditeljima te im čestitala na uspjehu.

– Dragi naši studenti, vi niste samo ponos svoje obitelji, već i ponos naše zajednice, naše općine. Ovako velik broj studenata koji su ispunili uvjete za stipendiju nismo imali nikad dosad i jako sam sretna da vam danas mogu uručiti ove ugovore. Iako možda iznosi nisu veliki, vjerujem da će općina na ovaj način barem malo pomoći vama, a time i vašim obiteljima koji uz moralnu podršku, izdvajaju i velike financijske iznose kako bi vi mogli studirati i ostvariti uspjeh na studijima, ali i kasnije u životu – rekla je Vitković.

Također, uz dodijeljene ugovore, načelnica Vitković zaželjela je studentima i njihovim roditeljima lijepe i sretne božićne blagdane i uspješnu novu 2023. godinu.

Život i društvo

Križni put mladih Varaždinske biskupije okupio tristotinjak mladih koji su poručili da je to bilo divno iskustvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

Tristotinjak mladih započelo je u subotu, 25. ožujka, ujutro u Maloj Subotici dvodnevni 23. po redu Križni put mladih Varaždinske biskupije.

Nakon prijeđenih dvadesetak kilometara i sedam postaja pobožnosti Križnoga puta stigli su u večernjim satima u Belicu gdje su u župnoj crkvi Uznesenja Marijina slavili svetu misu svetkovine Navještenja Gospodinova.

Svetu misu predslavio je povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Marko Domiter, a koncelebrirali su domaći župnik vlč. Karlo Kruljac i svećenici koji su uz vlč. Domitera cijeloga dana bili s mladima na Križnom putu, vlč. Tomislav Kos i vlč. Dominik Cestar.

Prije svete mise mladi su imali priliku za sakrament pomirenja gdje im je na raspolaganju bilo više svećenika okolnih župa.

Pjevanje je na misi animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Vlč. Domiter je u svojoj homiliji mladima govorio o najvećem čudu ljudske povijesti, utjelovljenju sina Božjega. Polazeći od naviještenog evanđeoskog odlomka o anđelovom navještenju Mariji vlč. Marko je mladima govorio o ključnim trenucima povijesti spasenja u kojima je Bog izabirući posebne ljude pripremao put trenutku kada je u punini vremena poslao svoga sina.

Drugog dana Križnog puta mladi su se uputili iz Belice prema Sv. Jurju na Bregu. Stigli su oko 18 sati nakon čega je ubrzo uslijedila misa koju je predslavio biskup Bože Radoš. Nakon mise mladi su zapjevali “Odlučio sam slijediti Krista”, uz još nekoliko duhovnih pjesama kojima se orila crkva prepuna mladih ljudi.

– Neka nam i današnje evanđelje o prijateljstvu, ljubavi i suzama ispriča najljepšu priču života; da je Bog začetnik života, da on živi i da nas nakon života čeka život vječni. Boga imamo kao prijatelja i već sada, a u ovom životu živimo tu vječnost – poručio je biskup Radoš.

Tristotinjak mladih u večernjim satima vratili su se autobusima kućama nakon 40 kilometara pješačenja po kiši, suncu i vjetru. “Divno iskustvo!”, rekli su nam mnogi…

Nastavite čitati

Život i društvo

U utorak će pojeftiniti dizel i benzin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

A dobre vijesti stižu za vozače.

Od utorka, 28. ožujka, dizel znatno pojeftinjuje, a pada i cijena benzina.

Benzin će se prodavati za euro i 39 centi po litri, što je jedan cent jeftinije nego protekla dva tjedna, a dizel će pojeftiniti za 6 centi po litri, baš kao i plavi dizel, piše danas.hr.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje