Povežite se s nama

Život i društvo

Rentanje vikendica: Marofčani spremni zadovoljiti potrebe za kućama za odmor

Objavljeno:

- dana

Odgovori na pitanja “Kako postati privatni iznajmljivač i kako svoju vikendicu, klet ili neku drugu nekretninu pretvoriti u dodatni prihod?”, pozitivno su iznenadili znatiželjnike na predavanju koje je u srijedu održano u maloj dvorani KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu.

Na poziv Turističke zajednice Grada Novog Marofa, predavači su bili Miran Bojanic Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije koji je govorio o trenutnom stanju turizma u Varaždinskoj županiji, trendovima i potencijalu otvaranja kuća za odmor.

O osnovnim koracima koje treba poduzeti kako bi netko postao privatni iznajmljivač, pravnoj regulativi i proceduri govorila je Ksenija Ptiček iz Ureda državne uprave, a aktualni Javni poziv za bespovratne potpore u turizmu za 2019. godinu koji je raspisala Varaždinska županija predstavio je Mladen Jakopović – pročelnik Ureda za gospodarstvo, financije i turizam.

Renata Horvatić iz ureda Turističke zajednice  Grada Novog Marofa govorila je o dodatnim obvezama koje privatni iznajmljivač treba ispuniti ali i pozvala sve zainteresirane na suradnju. Gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač također je pozdravio prisutne te se osvrnuo na Odluku o visini paušalnog poreza po krevetu koju je Grad Novi Marof donio, a koja iznosi 150 kuna godišnje što je zakonski najmanji  iznos koji je bilo  moguće donijeti.

Na taj se način pomaže i potiče ova djelatnost, a ponudio je i drugu pomoć koju u svojim okvirima Grad može realizirati. Među prisutnima bilo je i već aktivnih iznajmljivača koji su iz primjera dobre prakse ponudili odgovore na razna konkretna pitanja.

Tako su ovim uvodnim predavanjem, vjerujemo, olakšani  prvi i osnovni koraci u nekima novoj avanturi, koja će možda, uskoro pričati neke nove turističke priče.

Život i društvo

Dječaci Dario Njegovec i Dino Vidaček kod Bele spasili sedam štenaca od smrzavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer, 24. siječnja, odvijala se akcija spašavanja sedam štenaca koje je neki zlotvor bezdušno ostavio da se smrznu u napuštenom kamenolomu u Beli kod Novog Marofa, javili su iz varaždinske Udruge Spas.

Srećom, štence su pronašli dva dječaka iz okolice, Dario Njegovec i Dino Vidaček.

– Ti stasom mali, a u srcu veliki ljudi, ne samo da su nazvali udrugu “Spas”, nego su i ostali kraj njih, po debelom minusu, gotovo 2 sata, dok udruga nije aktivirala moju kćer, a ona mene. Uglavnom, štence sam odvezao u “Spas”, gdje su ih zbrinuli, a malim herojima kapa do poda, kao i njihovim roditeljima, jer ne vjerujem da su se takvi rodili, nego tu očito ima i puno dobrog odgoja. A zlotvoru mogu jedino poželjeti da i on jednog dana tako završi i ne bi me iznenadilo, jer karma is a beach! – poručuju iz Udruge Spas.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska županija sa stranim partnerima razvija sustav za rano upozoravanje na katastrofe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

civilna zaštita, koronavirus,ilustracija

Unaprijediti sustave civilne zaštite u Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji na način da se umreže i usklade sustavi za rano upozoravanje, glavna je zadaća projekta „TransCPEarlyWarning“ iz programa Interreg ADRION.

Varaždinska županija je danas, 25. siječnja, kao partner na projektu u kojem sudjeluje sedam država Jadransko-jonskog područja, bila domaćin tehničkog sastanka s parterima iz Splitsko-dalmatinske županije i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a kojem su se virtualno priključili i ostali partneri, Talijani, Grci, Slovenci, Crnogorci i Albanci.

– Varaždinska županija jedna je od vodećih županija po uređenosti sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Ulažemo znatna sredstva u sustav civilne zaštite, a posebno sufinanciramo djelovanje Vatrogasne zajednice Varaždinske županije te preko nje i vatrogastva na području županije. Svjesni smo da je utjecaj klimatskih promjena sve više vidljiv i sve više utječe na život i razvoj našeg područja. S obzirom na to da su potencijalne opasnosti na našem području poplave, klizišta, odnosno odroni, požari i potresi, jako je važno razvijati sustave koji nas mogu upozoriti na moguću ugrozu. Zato nam je drago da je i naša županija partner na projektu „TransCPEarlyWarning“, čija je vrijednost gotovo dva milijuna eura, od kojih je za Varaždinsku županiju predviđen iznos od 180 tisuća eura – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Da bi se povećala otpornost i brzina odgovora na prirodne katastrofe i tehničko-tehnološke nesreće, u sklopu projekta razvija se testna platforma za rano upozoravanje.

– Platforma će se testirati u svih sedam zemalja partnera: Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Dobivena iskustva koristit će se kao podloga za izradu strateškog i akcijskog plana koji nudi zajedničku viziju i rješenja za objedinjeni sustav za rano upozoravanje na Jadransko-jonskom području – naveo je Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo, drugostupanjski upravni postupak i civilnu zaštitu.

Osim što je tema bila status platforme, na sastanku u Županijskoj palači partnerima iz sedam zemalja je prezentirano kako funkcionira hrvatski sustav civilne zaštite na primjerima poplava i šumskih požara.

Dodajmo da projekt TransCPEarlyWarning vodi Regija Molise iz Italije, a ostatak projektnog konzorcija čine: iz Slovenije – Općina Ajdovščina i Institut Josef Stefan, iz Grčke – Institut za industrijske sustave Centra za istraživanje i inovacije ATHENA i Decentralizirana uprava Krete, iz Hrvatske – Varaždinska i Splitsko-dalmatinska županija, iz Albanije – Regionalno vijeće Drača i Šumarski fakultet, iz Bosne i Hercegovine – Uprava civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona i iz Crne Gore – Stari glavni grad Cetinje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.993.688,88 eura od čega je za Varaždinsku županiju određen iznos 196.880,69 eura. Europski fond za regionalni razvoj projekt sufinancira u iznosu od 85 %.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje