Povežite se s nama

Život i društvo

Rentanje vikendica: Marofčani spremni zadovoljiti potrebe za kućama za odmor

Objavljeno:

- dana

Odgovori na pitanja “Kako postati privatni iznajmljivač i kako svoju vikendicu, klet ili neku drugu nekretninu pretvoriti u dodatni prihod?”, pozitivno su iznenadili znatiželjnike na predavanju koje je u srijedu održano u maloj dvorani KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu.

Na poziv Turističke zajednice Grada Novog Marofa, predavači su bili Miran Bojanic Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije koji je govorio o trenutnom stanju turizma u Varaždinskoj županiji, trendovima i potencijalu otvaranja kuća za odmor.

O osnovnim koracima koje treba poduzeti kako bi netko postao privatni iznajmljivač, pravnoj regulativi i proceduri govorila je Ksenija Ptiček iz Ureda državne uprave, a aktualni Javni poziv za bespovratne potpore u turizmu za 2019. godinu koji je raspisala Varaždinska županija predstavio je Mladen Jakopović – pročelnik Ureda za gospodarstvo, financije i turizam.

Renata Horvatić iz ureda Turističke zajednice  Grada Novog Marofa govorila je o dodatnim obvezama koje privatni iznajmljivač treba ispuniti ali i pozvala sve zainteresirane na suradnju. Gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač također je pozdravio prisutne te se osvrnuo na Odluku o visini paušalnog poreza po krevetu koju je Grad Novi Marof donio, a koja iznosi 150 kuna godišnje što je zakonski najmanji  iznos koji je bilo  moguće donijeti.

Na taj se način pomaže i potiče ova djelatnost, a ponudio je i drugu pomoć koju u svojim okvirima Grad može realizirati. Među prisutnima bilo je i već aktivnih iznajmljivača koji su iz primjera dobre prakse ponudili odgovore na razna konkretna pitanja.

Tako su ovim uvodnim predavanjem, vjerujemo, olakšani  prvi i osnovni koraci u nekima novoj avanturi, koja će možda, uskoro pričati neke nove turističke priče.

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Zvjezdana Kušter i pas Tesla iz čakovečke stanice HGSS-a otišli spašavati živote iz ruševina u Turskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: HGSS Stanica Čakovec/Facebook

Hrvatski tim od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 10 potražnih pasa krenuli su u ponedjeljak, 6. veljače 2023., oko 18 sati prema Gaziantepu u Turskoj koju su 6. veljače pogodili razorni potresi, kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih osoba iz ruševina. 

Među njima su i Zvjezdana Kušter i pas Tesla, potražni tim iz Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Čakovec.

Ovaj tim osposobljen je za poslušnost, prepreke i traženje u ruševinama te poslušnost i traženje u lavinama, a dodajmo i da je Tesla sa svojom vlasnicom u Ljubljani u listopadu prošle godine uspješno položio i međunarodni ispit poslušnosti, prepreka i traženja u šumama, objavili su lani iz HGSS-a.

– Prema odluci Vlade, 40-ak pripadnika Civilne zaštite RH na putu je prema Turskoj kako bi pomogli domaćim kolegama na potresom pogođenom području. Zvjezdani Kušter i Tesli, potražnom timu Stanice Čakovec koji vrijedno trenira u sklopu Modula za odgovor na velike katastrofe i potrese MUSAR, želimo sretan put i što više spašenih! – napisali su na Facebooku iz HGSS Stanice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje