Povežite se s nama

Život i društvo

Rimske igre i masaže, tabor i keltski kamp, povorka s fanfarama i car Konstantin

Objavljeno:

- dana

JUBILARNI 10. AQUAFEST

Od 1. do 3. lipnja održat će se 10. jubilarni Aquafest, manifestacija kojom se Varaždinske Toplice vraćaju u slavnu rimsku povijest.

Riječ je o festivalu koji se već tradicionalno održava svakog lipnja kako bi se posjetiteljima približilo bogatstvo ovog kraja, a to su prije svega ljekovita termalna sumporna voda, kao i povijest i kultura najstarijih i najvećih toplica u Hrvatskoj koje se zasniva na bogatom nalazištu iz rimskih vremena.

Od masaža i borbi, do rimskog kotlića i toga 

U sklopu Aquafesta biti će organizirane rimske igre, povorka, sajam, o organizirat će se i zabavno-glazbeni program.

Iz bogatog programa izdvajamo koncert Doris Karamatić u četvrtak u 20.45 sati, te rimsku povorku u petak u 21 sati.

Ipak, najsvečanije će biti u subotu kada će topličkim ulicama s početkom u 10.30 sati prošetati rimska povorka uz fanfare i bubnjare. U 11 sati dolazi Car Konstantin, koji će održati govor, a nakon toga bit će prinašanje žrtve paljenice za Aquafest. U podne počinje scenski prikaz borbi u kojoj će snage odmjeriti Rimljani i Kelti, a u 13 sati održat će se natjecanje u kuhanju rimskog kotlića. Sve završava u večernjim satima toga partyjem.

U nastavku donosimo cijeli program AQUAFEST 2017.

ČETVRTAK, 1. lipnja

10.00- 15.00 i 17.00- 19.00 RIMSKI TABOR i Keltski kamp- vojska (upoznaj legionara ,postrojavanje, oprema,), Keltska vještica Mandragora, lončar, kovač, likovna, lutkarska, rimske igre, MALI ZOO- upoznaj životinje…

MAKOVI ULIČNI LUDIBUNDUSI- u taboru, ulični antički zabavljači;

10.00-12.00– MAK TEATAR  arheološki praktikum, radionica – arh.lokalitet

18.00. ANTIČKI NOGOMET- utakmica Delmati vs Rimljani- udruga Gaj Laberije, Sinj

20.45– KONCERT DORIS KARAMATIĆ– Rimska bazilika- arh.lokalitet (glazbeni stand up Me,Myself&Harp  uz laser show)

RIMSKI TABOR- druženje uz ognjište

PETAK, 2. lipnja

10.00- 15.00 i 17.00- 19.00 RIMSKI TABOR i Keltski kamp- vojska (upoznaj legionara ,postrojavanje, oprema,), Keltska vještica Mandragora, lončar, kovač, likovna, lutkarska, rimske igre, MALI ZOO- upoznaj životinje …

12.00. MAK TEATAR- Marcus Aurelius Primus- lutkarska predstava za djecu

17.00-18.00 MAKOVI ULIČNI LUDIBUNDUSI- u taboru , antički ulični zabavljači

10.00-13.00; 17.00-19.00 RIMSKE FRIZURE- tabor

17.00-19.00– RIMSKA MASAŽA- arheološki lokalitet- Terme

18.00. ANTIČKI NOGOMET- Rimljani vs Delmati , Udruga Gaj Laberije, Sinj

21.00 RIMSKA POVORKA pod bakljama- Rimski tabor-ulica Nad zidom-Rimski forum; uz fanfare i bubnjare

21.30 PRINAŠANJE ŽRTVE Lux in tenebris na Rimskom forumu

22.00 FIRE SHOW- Rimske terme (parter)

22.30 Rimski tabor- druženje uz ognjište 

SUBOTA, 3. lipnja

10.00 -12.00 i 16.00- 19.00 RIMSKI TABOR- život u Rimskom taboru i radionice, lončar, kovač, drvo, frizerka, zoo

11.00- 20.00 KELTSKI KAMP- radionica sviranja bubnjeva, keltska čarobnica Manragora (prikaz žrtve i radionica crtanja runa)

10.00.- okupljanje rimske povorke kod Kino dvorane

10.30.- Rimska povorka uz fanfare i bubnjare: Ulica Nad Zidom, Braće Radić, Arheološki park

11.00.- dolazak Cara Konstantina Velikog i pozdravni govor

11.15.- prinašanje žrtve paljenice za Aquafest 2017. Rimske terme (parter)

11.30.- predstavljanje kostimiranih sudionika (Gemine, Vestalke…)

12.00.– scenski prikaz borbe Rimljani vs Kelti; Rimske terme (parter)

12.15.- odlazak povorke na Rimski forum kod bazena- prinašanje žrtve Ljevanice- 3 Nymphe

12.30.- predstava Rimske priče- Rimska bazilika

12.30. fotografiranje za medije/ izjave

13.00.- natjecanje u kuhanju Rimskog kotlića- Rimski tabor

13.00-13.45– Upoznaj arheološki park uz turističkog vodiča- polazak kod ulaza u arheološki park

15.00.- ocjenjivanje Rimskih kotlića i dodjela nagrada parkić PROGLAŠENJE DOBITNIKA RIMSKE KUHAČE

17.30.- izbor najatraktivnijeg Rimljana i najljepše Rimljanke- parkić

14.30- 18.00 RIMSKA MASAŽA, Terme

16.00-16.45– Upoznaj arheološki park uz turističkog vodiča- polazak kod ulaza u arheološki park

17.00-18.00 MAK TEATAR- MAKOVI ULIČNI LUDIBUNDUSI- antički ulični zabavljači

18.00- 18.45 Upoznaj arheološki park uz turističkog vodiča- polazak kod ulaza u arheološki park

18.00. ANTIČKI NOGOMET- Rimljani vs Delmati , Udruga Gaj Laberije, Sinj

19.00-20.00 KONCERT U RIMSKOJ BAZILICI- puhačka sekcija Glazbene škole Varaždin

21.30- 02.30– TOGA PARTY BAKANALIJE uz DJ-a- Rimski tabor

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Međimurje

FOTO Predstavljanjem monografije 34. Inženjerijska bojna obilježila 30 godina od osnutka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi se sačuvalo sjećanje na djelovanje 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec u Domovinskom ratu, članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR) odlučili su svoja sjećanja pretvoriti u prigodnu monografiju povodom obilježavanja trideset godina od osnutka.

34. inženjerijska bojna Domovinskog rata Čakovec prva je samostalna inženjerijska postrojba Zbora narodne garde, formirana 1991. godine. Od početka rata, kako je istaknuo predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar, pa sve do njegova kraja, ova je postrojba obavljala mnoge velike i važne zadaće, posebice u ratom zahvaćenoj Slavoniji. Njezini su pripadnici i nakon službenog proglašenja kraja rata provodili razminiranja stavljajući na kocku svoje zdravlje i živote.

Predstavljanje je nastupom uveličala Ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci”

– Kako godine prolaze, tako se za 34. inženjerijsku bojnu manje čuje i zna, a doprinos njezinih pripadnika u stvaranju Lijepe Naše polako se zaboravlja. Želja nam je bila na jednom mjestu predstaviti doprinos 34. inženjerijske bojne pobjedi u Domovinskom ratu, zahvaliti onima koji su nas pratili i pomagali nam, predstaviti rad naše Udruge široj javnosti i pohvaliti se svojim uspjesima – rekao je predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar prilikom obilježavanja 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne i predstavljanje monografije.

Predstavljanje monografije u zgradi Scheier okupilo je brojne pripadnike 34. inženjerijske bojne, sudionike Domovinskog rata, predstavnike braniteljskih udruga, ali i građane koji su željeli čuti osobne priče i sjećanja iz Domovinskog rata iz prve ruke. Monografije je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, čiji je predsjednik Ivan Pranjić predstavio tijek nastajanja ove povijesno vrijedne monografije.

Autor monografije, mladi povjesničar Zoran Turk, objasnio je da je jedan od ciljeva njezina izdavanja to da mlađe generacije budu upoznate s prošlošću, ali i velikim zaslugama 34. inženjerijske bojne postrojbe, koja se nažalost malo spominje.

Umirovljeni pukovnik Željko Tomašić ukazao je na važnost ove monografije, jer predstavlja izuzetan doprinos zabilježbi povijesnih događanja o Domovinskom ratu viđenih očima neposrednih sudionika te je nezamjenjiv dokaz o značaju Međimurja u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

– Nakon osvajanja svih vojnih objekata u Međimurju, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj. Vojarna u Čakovcu bila je oslobođena bez ljudskih žrtava i to je daljnjim posljedicama odredilo tijek rata. Međimurci su svojim ponosom, hrabrošću, puna srca i bez previše razmišljanja krenuli dalje. Nažalost, mnogih vaših prijatelja danas nema, ostavili su svoje živote za oslobođenje naše nam domovine.

Trebamo biti ponosni na sve Međimurce koji su dali živote i zdravlje na svim bojištima diljem Hrvatske, vjerujem da ćemo svi zajedno ovom monografijom shvatiti vaš veliki utjecaj u Domovinskom ratu – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Obilježavanju 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, saborska zastupnica Andreja Marić, kao i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, koji je u svom obraćanju istaknuo važnosti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, ali i ostavljenim traumama koje treba liječiti i u ovim vremenima.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Svečano obilježen Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je u Varaždinu bilo izuzetno svečano, a razlog tome je obilježavanje Dana oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije.

Središnja svečanost održana je  na Kapucinskom trgu, uz postrojavanje postrojbi, prigodna obraćanja, te izložbu opreme i naoružanja Hrvatske vojske, policije i vatrogastva. Prije toga je kod Križa zahvalnosti na Trgu Slobode održano polaganje vijenaca, a u spomen poginulim braniteljima vijence su položili te svijeće zapalili predstavnici Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Varaždinske županije, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, Damir Habijan, izaslanik predsjednika Sabora, državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, izaslanik  predsjednika Vlade RH u pratnji glavnog tajnika Ministarstva branitelja Ivice Akmadže te načelnika PU varaždinske Predraga Benčića, izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića,  župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj u čijoj su pratnji bili i zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predsjednica Gradskog vijeća grada Varaždina Zdravka Grđan te saborski zastupnici Nadica Dreven Budinski, Siniša Jenkač, Barbara Antolić Vupora i Natalija Martinčević kao i zastupnik u EU parlamentu Ladislav Ilčić. Varaždinski biskup mons. Bože Radoš također je nazočio svečanosti.

Središnja svečanost održana je na Kapucinskom trgu, uz postrojavanje ratnih postrojbi, aktivnog sastava policije, a održana su i  prigodna obraćanja, te izložba opreme i naoružanja Hrvatske vojske, policije i vatrogastva.

Okupljenima su se obratili Dražen Vitez u ime branitelja, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, u ime predsjednika Vlade RH državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, u ime predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Damir Habijan, a na kraju se obratio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

– Prije punih 30 godina, ovdje u Varaždinu zarobljen je cjelokupni 32. korpus JNA, koja je u to vrijeme već bila sve samo ne “narodna”. Umjesto da se posvetimo pripremama za berbu jesenskih plodova, na brzinu, ali s velikom hrabrošću i domoljubljem te željom za slobodom, organizirali smo obranu našeg grada. Moramo istaknuti kako je 1995 godine cilj je bio da oslobodimo okupirana područja i završimo rat dok je 1991 cilj bio da se naoružamo i zaustavimo agresiju, a to se najprije dogodilo ovdje u Varaždinu. Prvo slobodno područje je bilo na području današnje Međimurske i Varaždinske županije. Tada je to bila najveća politička, vojna i moralna pobjeda, koja je odaslala poruku da hrvatski narod ima snage stvoriti i to u ratnim uvjetima samostalnu i suverenu RH. Sve to se odvijalo pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana – rekao je župan Stričak te nabrojio koja vrsta oružja je zarobljena u oslobađanju Varaždina.

– U akciji oslobođenja zarobljena su 84 tenka, 71 oklopni transporter, 12 komada samohodnih PZO oruđa 90 mm, 7 komada haubica 122 mm gvozdik, 4 komada VBR-a Plamen, 4 komada VBR-a Oganj, 6 komada borbeno oklopnih vozila 1, 11 komada borbenih oklopnih vozila 3, 18 haubica 152 mm, 18 haubica 155 mm, nekoliko desetaka tisuća komada pješačkog naoružanja koje je bilo dostatno za 10 pješačkih brigada i 250 raznovrsnih vozila i inženjerijskih strojeva – zaključio je župan.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović je istaknuo kako je 91. ovaj narod umjesto u berbu otišao u borbu.

– Međutim jedna druga nam je berba promakla. Umjesto da punim plućima, otvorenog srca i glave krenemo u Europsku uniju kao što su krenuli naši susjedi, mi smo morali platiti vrlo visoku i svima opravdanu cijenu da bismo imali ovo što danas imamo. Te godine mnogi od nas gledali su prema Europi, prema nečemu što nam je dato i nečemu što samo treba uzeti.

Hrvatske brigade sa Sjevera dale su ogroman doprinos oslobođenju i obrani Hrvatske i ja im na tome od srca čestitam. Budite ponosni na taj doprinos – poručio je Predsjednik Milanović te dodao kako se uspjeh Hrvatske ne mjeri velikim riječima, parolama, borbama za prava ovih ili onih, već samo borbom za prava hrvatskog čovjeka za pristojan, sređen i predvidljiv život bez straha onog egzistencijalnog, materijalnog, onog dubokog ljudskog

 Dražen Vitez također se obratio prisutnima u ime svih branitelja.

Varaždinski branitelji oslobodili su svoj grad, ali veliki doprinos dali su na ratištima diljem Hrvatske. Pametnom strategijom i ispravnom taktikom hrvatske Oružane snage ojačale su oružjem i vojnom opremom iz Varaždina – napomenuo je Dražen Vitez, predsjednik Udruge Specijalne jedinice PU varaždinske “Rode“.

Damir Habijan, izaslanik predsjednika Sabora je u svom obraćanju rekao kako S vremenskim odmakom od 30 godina od oslobođenja grada Varaždina, jasno vidimo veličinu pobjede i zalog koji je  primljeni kao vječni dar.

– Pred nama su nove bitke i na nama je da izazove koji su ispred nas prihvatimo kao nove prilike u stvaranju države otvorene za sve dobronamjerne, radišne i poštene ljude- rekao je Habijan dok je državni tajnik Zdravko Jakop čestitao svim braniteljima ovaj dan te je naglasio važnost očuvanja i poštivanja slavne hrvatske povijesti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje