Povežite se s nama

Život i društvo

Rimske igre i masaže, tabor i keltski kamp, povorka s fanfarama i car Konstantin

Objavljeno:

- dana

JUBILARNI 10. AQUAFEST

Od 1. do 3. lipnja održat će se 10. jubilarni Aquafest, manifestacija kojom se Varaždinske Toplice vraćaju u slavnu rimsku povijest.

Riječ je o festivalu koji se već tradicionalno održava svakog lipnja kako bi se posjetiteljima približilo bogatstvo ovog kraja, a to su prije svega ljekovita termalna sumporna voda, kao i povijest i kultura najstarijih i najvećih toplica u Hrvatskoj koje se zasniva na bogatom nalazištu iz rimskih vremena.

Od masaža i borbi, do rimskog kotlića i toga 

U sklopu Aquafesta biti će organizirane rimske igre, povorka, sajam, o organizirat će se i zabavno-glazbeni program.

Iz bogatog programa izdvajamo koncert Doris Karamatić u četvrtak u 20.45 sati, te rimsku povorku u petak u 21 sati.

Ipak, najsvečanije će biti u subotu kada će topličkim ulicama s početkom u 10.30 sati prošetati rimska povorka uz fanfare i bubnjare. U 11 sati dolazi Car Konstantin, koji će održati govor, a nakon toga bit će prinašanje žrtve paljenice za Aquafest. U podne počinje scenski prikaz borbi u kojoj će snage odmjeriti Rimljani i Kelti, a u 13 sati održat će se natjecanje u kuhanju rimskog kotlića. Sve završava u večernjim satima toga partyjem.

U nastavku donosimo cijeli program AQUAFEST 2017.

ČETVRTAK, 1. lipnja

10.00- 15.00 i 17.00- 19.00 RIMSKI TABOR i Keltski kamp- vojska (upoznaj legionara ,postrojavanje, oprema,), Keltska vještica Mandragora, lončar, kovač, likovna, lutkarska, rimske igre, MALI ZOO- upoznaj životinje…

MAKOVI ULIČNI LUDIBUNDUSI- u taboru, ulični antički zabavljači;

10.00-12.00– MAK TEATAR  arheološki praktikum, radionica – arh.lokalitet

18.00. ANTIČKI NOGOMET- utakmica Delmati vs Rimljani- udruga Gaj Laberije, Sinj

20.45– KONCERT DORIS KARAMATIĆ– Rimska bazilika- arh.lokalitet (glazbeni stand up Me,Myself&Harp  uz laser show)

RIMSKI TABOR- druženje uz ognjište

PETAK, 2. lipnja

10.00- 15.00 i 17.00- 19.00 RIMSKI TABOR i Keltski kamp- vojska (upoznaj legionara ,postrojavanje, oprema,), Keltska vještica Mandragora, lončar, kovač, likovna, lutkarska, rimske igre, MALI ZOO- upoznaj životinje …

12.00. MAK TEATAR- Marcus Aurelius Primus- lutkarska predstava za djecu

17.00-18.00 MAKOVI ULIČNI LUDIBUNDUSI- u taboru , antički ulični zabavljači

10.00-13.00; 17.00-19.00 RIMSKE FRIZURE- tabor

17.00-19.00– RIMSKA MASAŽA- arheološki lokalitet- Terme

18.00. ANTIČKI NOGOMET- Rimljani vs Delmati , Udruga Gaj Laberije, Sinj

21.00 RIMSKA POVORKA pod bakljama- Rimski tabor-ulica Nad zidom-Rimski forum; uz fanfare i bubnjare

21.30 PRINAŠANJE ŽRTVE Lux in tenebris na Rimskom forumu

22.00 FIRE SHOW- Rimske terme (parter)

22.30 Rimski tabor- druženje uz ognjište 

SUBOTA, 3. lipnja

10.00 -12.00 i 16.00- 19.00 RIMSKI TABOR- život u Rimskom taboru i radionice, lončar, kovač, drvo, frizerka, zoo

11.00- 20.00 KELTSKI KAMP- radionica sviranja bubnjeva, keltska čarobnica Manragora (prikaz žrtve i radionica crtanja runa)

10.00.- okupljanje rimske povorke kod Kino dvorane

10.30.- Rimska povorka uz fanfare i bubnjare: Ulica Nad Zidom, Braće Radić, Arheološki park

11.00.- dolazak Cara Konstantina Velikog i pozdravni govor

11.15.- prinašanje žrtve paljenice za Aquafest 2017. Rimske terme (parter)

11.30.- predstavljanje kostimiranih sudionika (Gemine, Vestalke…)

12.00.– scenski prikaz borbe Rimljani vs Kelti; Rimske terme (parter)

12.15.- odlazak povorke na Rimski forum kod bazena- prinašanje žrtve Ljevanice- 3 Nymphe

12.30.- predstava Rimske priče- Rimska bazilika

12.30. fotografiranje za medije/ izjave

13.00.- natjecanje u kuhanju Rimskog kotlića- Rimski tabor

13.00-13.45– Upoznaj arheološki park uz turističkog vodiča- polazak kod ulaza u arheološki park

15.00.- ocjenjivanje Rimskih kotlića i dodjela nagrada parkić PROGLAŠENJE DOBITNIKA RIMSKE KUHAČE

17.30.- izbor najatraktivnijeg Rimljana i najljepše Rimljanke- parkić

14.30- 18.00 RIMSKA MASAŽA, Terme

16.00-16.45– Upoznaj arheološki park uz turističkog vodiča- polazak kod ulaza u arheološki park

17.00-18.00 MAK TEATAR- MAKOVI ULIČNI LUDIBUNDUSI- antički ulični zabavljači

18.00- 18.45 Upoznaj arheološki park uz turističkog vodiča- polazak kod ulaza u arheološki park

18.00. ANTIČKI NOGOMET- Rimljani vs Delmati , Udruga Gaj Laberije, Sinj

19.00-20.00 KONCERT U RIMSKOJ BAZILICI- puhačka sekcija Glazbene škole Varaždin

21.30- 02.30– TOGA PARTY BAKANALIJE uz DJ-a- Rimski tabor

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Život i društvo

Općina Cestica isplatit će božićnice za umirovljenike, donosimo raspored

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obavještavaju se svi umirovljenici s područja Općine Cestica, čija mjesečna mirovina iznosi 400 eura ili manje, da će Općina Cestica vršiti isplatu prigodnih novčanih pomoći umirovljenicima povodom božićnih blagdana u iznosu od 30 eura.

Isplata će se vršiti u prostorijama Kulturnog centra Općine Cestica i to od 11. do 13. prosinca 2023. godine (od ponedjeljka do srijede) u vremenu od 11 do 14 sati i to sljedećim redoslijedom:

  • Ponedjeljak, 11.12. 2023. – Gornje Vratno, Cestica, Radovec, Križovljan Radovečki
  • Utorak, 12.12.202.3 – Babinec, Falinić Breg, Kolarovec, Brezje Dravsko, Virje Križovljansko, Otok Virje, Vratno Otok, Radovec Polje
  • Srijeda, 13.12.2023. – Veliki Lovrečan, Mali Lovrečan, Dubrava Križovljanska, Jarki, Selci Križovljanski, Malo Gradišće, Križanče, Natkrižovljan

UVJET ZA ISPLATU PRIGODNE NOVČANE POMOĆI:

  • da je mirovina umirovljenika 400 eura ili manje (ukoliko osoba ima više mirovina te njihov zbroj ne prelazi 400 eura također ostvaruju pravo na pomoć, uz predočenje svih odrezaka)

PRILIKOM ISPLATE OBAVEZNO JE PREDOČITI:

  • osobnu iskaznicu,
  • posljednji odrezak mirovine/mirovina

Nastavite čitati

Život i društvo

Stiže novih 30.000 eura u općinu Petrijanec za drugu fazu obnove “Stare škole”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je godina na izmaku za Općinu Petrijanec stižu još uvijek lijepe vijesti u vidu odobrenih novih sufinanciranja projekata. Jednako uspješno kako je započeta ova godina, tako će čini se i završiti novim odobrenim sufinanciranjem važnog i velikog projekta.

Radovi FAZE 2 obnove „Stare škole“ nepokretnog kulturnog dobra u samom centru Petrijanca nastavljaju se prema mogućoj dinamici a isto tako dobra je vijest da je ovo već treći projekt odobren za sufinanciranje ove velike investicije.

Faza 2 obnove ove zgrade zapravo obuhvaća građevinsko – obrtničke radove na uklanjanju stepenica i izgradnji novih stepenica sa drvenim gazištima i rukohvatom koje vode do drugog kata ove zgrade. Radovi u ovoj fazi također se sastoje od izvedbe hidroizolacije zgrade i termoizolacije sa parnom branom tavanskog poda. Nadalje radovi obuhvaćaju i izolaciju spuštenog stropa prizemlja zgrade gipskartonskim radovima i naravno izolacijom te izradu poda na prvom katu po principu tzv. seljačkog poda (drvena konstrukcija). Nadalje, radovi se sastoje i od radova na elektroinstalacijama, konkretno instalaciju komunikacije zgrade, vatrodojave i gromobranske zaštite. Video nadzor je sastavni dio ovog dijela troškovnika. U strojarskom dijelu ugrađuje se instalacija grijanja i hlađenja.

-„ Upravo zbog kompleksnosti i značaja same Stare škole koja se nalazi u centru Petrijanca kao iznimno važnog kulturnog dobra na području Općine Petrijanec sama obnova podijeljena je u više koraka odnosno faza. Prva faza koju sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekt „Energetska obnova zgrade kulturnog dobra Stare škole“ dok su sada u tijeku paralelno i radovi druge faze obnove ove zgrade. Cijeli proces obnove trajati će dvije godine (sada nalazimo se sada u završnoj fazi obnove) a zahtjevnost i kompleksnost same obnove i revitalizacije zgrade od nemjerljivog je značaja za našu općinu. Na vrhunski način završavamo 2023. godinu uz brojne projekte koje smo proveli i prijavili tijekom godine te smo kroz još jedan kvalitetan projekt i natječaj Ministarstva osigurali značajna bespovratna sredstva za Općinu Petrijanec“ – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec

Nakon provedenog postupka nabave pod nazivom „Ulaganje u građevinu „Stara škola“ – Faza II“ procijenjene nabave  126.580,38 EUR-a bez PDV-a prihvaćena je ponuda tvrtke CORE UPRAVLJANJE d.o.o., vrijednosti 124.921,47 EUR-a te je potpisan Ugovor o izvođenju.

Radovi koji nisu sufinancirani prema ovom projektu prijavljeni su također na Ministarstvo Kulture i medija te se početkom 2024.g. očekuje da će biti odobreno novo sufinanciranje upravo iz tog izvora.

Zgrada stare škole nalazi se u centru mjesta Petrijanec, te je upisana u Registar kulturnih dobara RH pod reg. brojem Z-1941, kao zaštićeno kulturno dobro.

Izgrađena 1868. godine u neoklasicističkom stilu, jednokatna je klasicistička građevina sa podrumom ispod dijela prizemlja i neuređenom potkrovljem. Škola je djelovala kao obrazovna ustanova do 1955. g., namijenjena odvijanju djelatnosti odgoja i osnovnoškolskog obrazovanja. Od tog vremena nije u edukativnoj funkciji, jer je škola preseljena na novu lokaciju. Zgrada stare škole jedna je od najstarijih namjenski izgrađenih zgrada i posebno je značajna za povijest školstva u Petrijancu, te je bitno zadržati izvorni oblik.

Zgrada nije u funkciji, zbog dugogodišnjeg nekorištenja je u relativno derutnom stanju, ali bez oštećenja konstruktivnih elemenata koji bi utjecali na njenu statičku otpornost. Objekt je upisan u nepokretno kulturno dobro za koje je ishođena Uporabna dozvola za građevine izgrađene do 15. veljače 1968. g., a posljednjih se g. radila intenzivna priprema obnove te su se stekli uvjeti za obnovu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje